Scaunele auto pentru copii ar putea fi mai accesibile la preț. Ar fi un prim pas pentru ca România să nu mai fie pe primul loc la victime copii în accidente de mașină, pentru că aceștia nu sunt asigurați corespunzător, așa cum arată statistica din 2022 a Consiliul European pentru siguranța transporturilor).
O propunere legislativă depusă la Senat recent propune încadrarea scaunelor auto pentru copii în categoria produselor esențiale. Asta înseamnă că implicit vor avea un TVA redus, de 5%, nu de 19 și vor costa mai puțin.
Știu, nu doar prețul este principalul motiv pentru care părinții nu cumpără scaune auto, ci lipsa educației părinților, faptul că nu consideră scaunul auto o necesitate sau o prioritate, deși legea spune clar că este obligatoriu ca un copil să fie transportat în scaun auto. Amenda pentru nerespectarea transportării copilui în scaun auto sau în centură este de 580 de lei și 3 puncte penalizare pentru șofer. (vezi art.108, alin 9. din OUG 195/2002Se sancționează cu 3 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte: Nerespectarea obligației conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranță sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condițiile prevăzute de regulament;)
Nu avem statistici sau sondaje care să ne spună câți părinți și-ar dori să cumpere un scaun auto pentru copil și nu și-l permit, dar știu mulți care atunci când se documentează ce scaun să aleagă își schimbă opțiunea cu un scaun mai ieftin. Și asta nu e deloc sigur pentru că în general un scaun ieftin înseamnă 200-300 de lei și nu asigură nici un fel de protecție. Este cel mult un scaun omologat, nu testat la impact.
Care este diferența dintre un scaun omologat și unul testat?
Omologarea este un set minim de cerințe pe care un produs trebuie să le întrunească pentru a putea fi comercializat. De multe ori aceasta omologare se bazează strict pe declarația producătorului sau pe niște teste interne ale acestuia, teste care nu verifică în fapt modul în care scaunul se comportă la impact.
Testarea suplimentară a fost introdusă ca măsură de verificare a siguranței acestor dispozitive, după ce au existat cazuri reale ( atât în UE, cât și pe continentul american), cazuri de deces al copiilor transportați în scaune cu omologări discutabile.
Există un consorțiu international din care fac parte organizații de protecția consumatorului, cluburi automobilistice, entitati care fac astfel de teste suplimentare și care au rol de control al pieții, explică fondatoarea Fundației Siguranță Auto Copii, Alice Dona.
În România, ANPC permite intrarea pe piață a multor scaune nesigure, nestate. Părintele trebuie să se documenteze bine înainte să aleagă un scaun, la fel ca și în cazul jucăriilor, mi-a spus președintele ANPC, atunci când l-am întrebat cum poate ANPC să reglementeze piața, să scoată măcar produsele nesigure, sau să atenționeze măcar părinții că există aceste situații.
Costul unui scaun auto pentru copii va scădea cu câteva sute de lei
Prețul ridicat este unul dintre motivele pentru care mulți părinți nu cumpără o scoică sau un scaun auto pentru a-și transporta copilul în mașină.
„Aplicarea unei astfel de măsuri va stimula achiziția scaunelor auto testate la impact, scaune care în acest moment se află în plaja de prețuri 475 lei până la 4000 lei ( scoicile testate pornesc de la 475 lei și cel mai scump rotativ testat la impact e de 4000 lei. Așadar reducerile vor varia între 150 și 600 lei, bani le care părinții îi pot investi în alte articole necesare celor mici”, spune Alice Dona, fondatorul Fundației Siguranță Auto Copii.
Propunerea legislativă a fost inițiată de senatoarea Nicoleta Pauliuc, care spunea anul trecut că există 4 probleme în zona de siguranță auto a copiilor, printre care se află și posibilitățile financiare ale părinților.
Inițiativa prevede modificarea legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Mai exact, la art. 291, alin 3 se precizează: Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii.
Astfel, prin propunerea legislativă se introduce o nouă literă, litera r) următorul cuprins: livrarea de dispozitive de fixare în scaune auto pentru copii, astfel cum sunt definite la articolul 97, alin. 1 din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195 / 2002 privind circulația pe drumurile publice.
Ideea de reducere a TVA-ului pentru scaunele auto a venit la recomandarea ETSC (Consiliul European pentru siguranța transporturilor). Potrivit Consiliului, 7 țări au luat până acum această măsură, printre care și Marea Britanie.
Potrivit raportului din 2022 privind măsurile luate în Europa pentru a reduce numărul deceselor în rândul copiilor, victime ale accidentelor rutiere din țările UE, copiii nu beneficiază de același nivel de siguranță rutieră peste tot în Europa. România are o rată de 10 ori mai mare de deces în rândul copiilor victime ale accidentelor rutiere decât în Suedia, Norvegia sau Cipru. Aici poți citi raportul

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, folosirea dispozitivelor de fixare în scaune pentru copii reduce riscul deceselor în accidente rutiere, cu 60%.
Un studiu efectuat în Marea Britanie, țară cu o rată mult mai mică a deceselor în rândul minorilor în caz de accident, arată părinții care cumpără scaune auto nu sunt bine informați și fie nu le montează corect, fie cumpără scaun netestat.
- Unul din 5 parinti foloseste un scaun necertificat
- 86% din familii au poziționat nou-născutul în mod incorect în scaun.
- 77% din părinți au instalat incorect scaunul auto.
Când folosim scoica/scaunul auto/ înălțător
De la naștere și până la minimum 4 ani, copiii trebuie transportati cu spatele la sensul de mers, în acest mod fiind de 5 ori mai sigur. Pozitionarea cu spatele la sensul de mers este numita pozitie „rear facing”.
Motivul pentru care expertii internationali în siguranță auto a copiilor recomanda aceasta pozitionare este faptul ca proportia capului unui nou-nascut reprezinta aproximativ 30%, ceea ce inseamna o greutate mare raportată la greutatea corporala total. Un copil de 1 an ajunge să aibă o proportie a capului de aproximativ 25%, ceea ce înseamnă o greutate foarte mare.
Scoica este esențială și obligatorie atunci când ieșiți din maternitate cu bebelușul. Alegerea scoicii este un pas care trebuie făcut cu multă grijă pentru că cel mic va plânge la început, nefiind obișnuit cu poziția sau cu scaunul, însă dacă alegerea este una bună de la început, copilul va sta în scaunul auto de bună voie, fără plânsete. Scaunele auto pot fi returnate, păstrați bonul și dacă nu este confortabil bebelușul, schimbați scoica, mergeți și testați-o cu el într-un magazin fizic.
Toți copiii cu înălțimea mai mică de 135 cm trebuie să fie transportati în scaune auto pentru copii. După această înalțime, copiii pot fi asigurați cu centura mașinii doar dacă aceasta se poate poziționa corect, adică la mijlocul claviculei și mijlocul șoldului.
Și înălțătorul poate fi de două feluri: cu sau fără spătar. Găsiți aici informații despre cum alegem scaunul auto.
Ce prevede legea – până la ce vârstă trebuie transportați copiii în dispozitive de fixare speciale
- Capitolul V – Reguli de circulație / Secțiunea I – Reguli generale
ART 97 – alin 1 – Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
- (1^1) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul transportului în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Transportul copilului în vârstă de până la 3 ani, în acest caz, se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
- (1^2) Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
- (1^3) Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, în sensul prezentului articol, se înţelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziţia şezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri, un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv parţial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranţă cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fără a se limita la acestea, scaun de siguranţă pentru copii, pernă de înălţare, care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi, portbebe-coşuleţ pentru sugari, scaun pentru sugari, chingă de ghidare, precum şi centură şi sisteme de centuri pentru copii.
- (1^4) Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii prevăzut la alin. (1) şi (1^2) trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Clasificarea, reglementările privind standardele de omologare şi utilizarea acestor dispozitive în funcţie de grupele de masă şi componenţa sistemelor sunt prevăzute în anexa nr. 1F.
- (1^5) Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, cum ar fi manual, prospect sau publicaţia electronică cu instrucţiuni care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.
- (1^6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1^5), tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucţiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului se instalează pe acest loc doar în situaţia în care conducătorul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului, chiar şi în cazul autovehiculului prevăzut cu un mecanism care detectează în mod automat prezenţa dispozitivului instalat şi blochează declanşarea airbagului frontal corespunzător locului, sau dacă autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal corespunzător locului.
- (1^7) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1^6) se aplică în mod corespunzător şi în cazul tipurilor de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucţiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor prin orientarea cu faţa spre direcţia normală de deplasare a autovehiculului.
- (1^8) Se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă.
- (1^9) Transportul copilului în condiţiile prevăzute la alin. (1^8) se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
- (1^10) Conducătorul de autovehicul care transportă un copil în condiţiile prevăzute la alin. (1^8) are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia. Dispoziţiile prevăzute la alin. (6) se aplică în mod corespunzător.
ART 97 – Alin 2 – (2) Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.
- (2^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportaţi sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul, în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi dacă în acesta din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
- (2^2) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), copiii în vârstă de până la 3 ani pentru care este eliberat certificatul medical prevăzut la alin. (1^8) sunt transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă pe locurile din spate ale acestuia, sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Dispoziţiile prevăzute la alin. (1^10) se aplică în mod corespunzător.
- (2^3) Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.
Despre teste de impact puteți citi mai multe pe site-ul Fundației Siguranța Auto Copii.
Reducerea TVA-ului pentru scaunele auto nu este singura măsură ce trebuie luată, dar este un pas. Complementar trebuie aplicate sancțiuni de polițiști, părinții să se informeze corect și să aleagă bine pentru copiii lor.
__________________
Centrul de Siguranță Auto Copii împlinește 4 ani, timp în care a derulat proiecte care duc la constientizarea părinților privind siguranța copiilor în mașină dar și educatie rutieră pentru copii. Printre acestea proiectul scoică în maternitate prin care părintii pot imprumuta timp de 3 zile o scoică auto atunci cand pleaca de la o maternitate de stat din România. Un alt proiect este caravana prin care expertii centrului merg în tara si intalnesc părinti pentru a le explica pericolele la care supun copiii când îi tin în brațe în mașină.
Alexisme.ro este ambasador al Centrului de Siguranță auto.
Leave a Reply