• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Uncategorized  >  Vouchere pentru a cumpara scaun auto pentru copii, o posibila solutie pentru a reduce numarul victimelor copii în accidente rutiere, anuntata de senatorul Nicoleta Pauliuc
Uncategorized

Vouchere pentru a cumpara scaun auto pentru copii, o posibila solutie pentru a reduce numarul victimelor copii în accidente rutiere, anuntata de senatorul Nicoleta Pauliuc

Alexa Stănescu iulie 20, 2022 6 Comments 2806 Views

Scaunul auto omologat este obligatoriu pentru copii atunci când sunt pasageri în mașină. Datorită unei directive europene introdusă și în legislația românească, de ani de zile șoferii au această obligație. Altfel riscă amendă 580 de lei și 3 puncte penalizare. Cu toate astea vedem copii mici ținuți pe bancheta din spate fără scaun auto, sau mai grav pe locul din dreapta față sau chiar la volan cu un părinte. Vara, mașini burdușite de bagaje, cu luneta acoperită complet pleacă la drum, cu jucării și plase puse prin mașină, fără ca șoferul, părinții să se gândească o clipă cum acele bagaje, chiar și cel mai ușor, zboară prin mașină la o frână bruscă și se poate întâmpla o tragedie.

Părinții sunt cei responsabili să asigure siguranța copilului. Nu copilul alege să stea în scaun, ci părintele trebuie să o facă pentru el.

La conferința de presă privind Siguranța auto copii în România, președintele comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a recunoscut principalele probleme care duc la un număr mare de decese și răniți în rândul copiilor, din cauza lipsei scaunului auto și a prezentat câteva idei pe care le ia în calcul pentru a găsi soluții. Una ar fi acordarea unor vouchere pentru părinți pentru a-i ajuta să cumpere scaune omologate. Nu a precizat nici o suma sau valoare minima sau un termen cand s-ar putea aplica. Dar se ia in calcul.

”Există 4 probleme pe care le avem pe această zonă:

  • Capacitatea politiei rutiere de a impune aplicarea legii
  • O deficiență de informare: pur și simplu sunt conducători auto care nu cunosc această obligativitate de a trasporta copilul în scaun auto. Aș spune că trebuie făcută o campanie publică mult mai susținută de comunicare în acest sens. Pe această zonă cred că putem atrage foarte ușor sprijină concret atât din partea instituțiilor abilitate cat și din partea mass-media.
  • Taxiurile și aplicațiile de la ride-sharing sunt adesea folosite de adulți care vin cu minori. Iar aceste autovehicule nu sunt dotate cu scaune de protecție. Poate putem lucra legislativ împreună de această dată pe această direcție.
  • Sunt anumiți conducători auto care apreciază că aceste scaune auto sunt scumpe și au reticență în a le cumpăra, asta în contextul în care inflația dat multora de furcă. Am mai multe idei în acest sens pentru a ușura această povară fiscală, dar nu m-aș angaja în prezent la o variantă finală astăzi.Dar cred că statul are obligația de a găsi o formă de sprijin mai ales că poate să încurajeze natalitatea. Mă gândesc poate la forma unor vouchere pentru achiziția de scaune sau a unor stimulente fiscale. Sunt în faza evaluare a acestor posibilități pe care le avem. Și nu m-aș hazarda să spun nici un orizont de timp pentru o soluție finală pot să spun că această finalitate este poate și în funcție de discuțiile pe care le vom avea împreună,” spune senatorul.

Amenda pentru nerespectarea transportării copilui în scaun auto sau în centură este de 580 de lei și 3 puncte penalizare.

Prezent la eveniment, subcomisarul Claudiu Costea  de la Brigada de Poliție Rutieră București, a povestit despre acțiunile din trafic pe care le desfășoară împreună cu Fundația Siguranță Auto. Vinerea trecută, la intrarea pe A2, autostrada spre mare, poliția a oprit mai multe mașini pline de bagaje, în care copiii erau transportați pe scaunul din dreapta față (n. red doar copii peste 1,50 cm au voie să stea pe scaunul din față) sau fara scaun auto.

”Erau foarte mulți părinți iresponsabili care își transportau copiii fie pe locul din față, fie pe banchetă fără saun auto. L-am întrebat pe un copil care era pe bancheta din spate dacă a stat vreodată într-un scaun auto. Și m-a întrebat, ce e un scaun auto? I-am spus părintelui că poarta întreaga responsabilitate pentru siguranța copilului pentru că el nu are discernământ la 5-6 ani, și i-am scris o amendă,” a spus subcomisarul.

”Un scaun auto costă mai mult decât o amendă dar cred că banii pot fi directionați către siguranța copilului mai bine”, a mai spus subcomisarul Claudiu Costea.

 

_______

Centrul de Siguranță auto a împlinit 3 ani, timp în care a derulat proiecte care duc la constientizarea părinților privind siguranța copiilor în mașină dar și educatie rutieră pentru copii. Printre acestea proiectul scoică în maternitate prin care părintii pot imprumuta timp de 3 zile o scoică auto atunci cand pleaca de la o maternitate de stat din România. Un alt proiect este caravana prin care expertii centrului merg în tara si intalnesc părinti pentru a le explica pericolele la care supun copiii când îi tin în brațe în mașină.

Alexisme.ro este ambasador al centrului de Siguranță auto.

 

Previous Article Postarea J’ai Bistrot / Cand mergi cu copiii la restaurant, parintii sunt responsabili
Next Article Cum a fost in tabara urbana de stiinta Oraselul Cunoasterii / Cum alegem tabara care i se potriveste copilului (P)

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Părinții ar trebui să susțină greva profesorilor? Tu ce-ți dorești pentru Educație ?

    mai 21, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana?

    ianuarie 23, 2023
  • Noaptea cercetătorilor în 26 de orașe și Bucharest Science Fest, în acest weekend

    septembrie 30, 2022

6 Comments

  1. Georgiana, mama cu gemeni Reply
    iulie 20, 2022 at 12:13 pm

    Indiferent de varianta aleasa, trebuie bine gandita. Sunt familii cu 2,3 sau 4 copii mici, deci stimulentul sau voucherul sa fie per copil si sa nu limiteze la un brand, magazin sau locatie anume.

  2. Ana Reply
    august 4, 2022 at 11:00 am

    Dupa 3 amenzi sigur nu mai calatoresc cu copilul fara scaun,dar din păcate nu am auzit nici un cunoscut sa spuna ca a primit amanda ca,circula cu copilul fata scaun.
    Am 2 copii( cel mare face 4 ani,cel mic un an si 7 luni) ambii calatoresc rear facing. Cel mare va sta pana nu mai incape in scaun ☺️. Dupa cum se arata cred ca il prinde 6 ani ,nu s- aplans ca nu are loc la picioare sau ca îl dor picioare,sta chiar foarte comod,doarme bine

  3. Elena Reply
    august 15, 2022 at 9:03 pm

    Sunt foarte curioasa daca aceste vouchere chiar se vor aproba.
    Caut si eu sa cumpăr un scaun auto testat ADAC dar preturile sunt foarte mari,un voucher cred ca mi-ar prinde bine.

    • Alexa Stănescu Reply
      august 18, 2022 at 9:26 pm

      Sunt mari preturile da, dar poate reusesti sa faci niste economii o perioada. Stiu ca acum e o perioada grea dar siguranta copilului este cea mai de pret. Sunt si caune de 1500 de lei uneori la reduceri, testate ADAC. Iti recomand sa vorbeste cu cei de la Centru de siguranta asuto copii sau sa intri in grupul de fb. Te vor indruma https://www.facebook.com/groups/2511514888893210. Sunt si grupuri locale daca nu esti din Bucuresti

  4. Pingback: Poliția Română lanseaza campania „Misiunea Zero Copii neasigurati in masina”/ Poliția oferă însă cifre diferite legate de numărul victimelor copii - Alexisme
  5. Pingback: Scaune auto pentru copii mai accesibile, prin reducerea TVA-ului la 5 % - propunere legislativă - Alexisme

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Idei de weekend prelungit 1 Mai 2023: Festivaluri, muzee și evenimente aprilie 28, 2023
  • Recenzie carte | Când amintirile noastre vor veni sa danseze, Virginie Grimaldi mai 8, 2023
  • Lista muzeelor din țară care participă la Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 13 mai, și ce puteți descoperi mai 13, 2023
  • De ce amintirile legate de casele în care trăim în copilărie sunt atât de puternice, oare? mai 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Poate fi frustrant și copleșitor pentru copii să aleagă cărți la târgul de carte. 
-Prea multe cărți, le vreau pe toateee, mama, îmi zice D. 
Am lăsat câteva sfaturi pentru voi, părinți, cum să îi îndrumați să aleagă. 
Cele mai importante lucruri: stabiliți un buget pe care vi-l permiteți, nu îl depăsiti, și luați-vă timp să savurați experiența de a sta printre standuri cu copiii. Enjoy, @bookfest.ro ! Pe story o să pun și cum a fost plimbarea noastră la Bookfest. Logic că la final s-au luat la întrecere, care are mai multe cărți🙈 

#cartipentrucopii 
#targdecarte 
#educatiaconteaza 
#educatiacopiilor 
#alegemcarti
“Îmi pare rău că nu am fost lângă copii câ “Îmi pare rău că nu am fost lângă copii când creșteau, îi vedeam doar dormind”. Este concluzia a două femei pe care le-am ascultat aseară la @fuckupnights_bucharest. 

Din fericire ambele și-au dat seama și au spus stop, chiar dacă erau mai mari copiii când s-a întâmplat asta. Timpul nu e pierdut. Acum recuperează împreună. 

Aveam nevoie de încă o confirmare că este cea mai bună alegere pe care am făcut-o. Să stau cât mai mult cu copiii, să lucrez de acasă mai mult, să nu îi duc la afterschool, chiar dacă e și greu de multe ori. 

Poveștile celor 4 femei care au împărtășit cu noi “fuckups”, au fost atât de reale, m-am regăsit în majoritatea, poate și pentru că au povestit despre presa anilor 2000 și am simțit mai bine legătura. 

Două lucruri le-am reținut, ambele de la Lucia Antal, Head of Research Development la Pro TV.

Un fuckup poate să nu fie fuckup din perspectiva altcuiva. Tu poți vedea un eșec, dar altcineva poate vedea un lucru pozitiv, sau viceversa. 

Și al doilea lucru: a întrebat-o cineva s-ar întoarce în timp ce și-ar spune sieși ca să nu facă greseli. Răspunsul mi s-a părut atât de autentic: 

“Dacă m-aș întoarce în timp, tot nu m-as asculta nici pe mine”. 

Așa este. Așa cum nici copiii noștri nu ne ascultă, oricât le-am spune să învețe din greșelile noastre. 

Am plecat de acolo atât de bine încărcată emoțional, mi-au plăcut speakerii, nu a fost un eveniment moralist deloc, iar publicul foarte tânăr și educat, cu întrebări bune și deloc superficial. 

Mai vin, @julia.nagy, cea mai tare moderatoare!🤘

Despre FuckUp Nights

F*ckup Nights Bucharest este deja un fenomen cunoscut in peisajul bucurestean si face parte din seria de evenimente care au loc la nivel global, in 215 de orase din 62 de tari din intreaga lume.
Evenimentul se concentreaza pe abordarea constructiva a esecurilor profesionale si are misiunea de a te invata cum sa gestionezi obstacolele din viata profesionala, pe care toti le avem...  te incurajeaza sa privesti situațiile dificile ca fiind oportunitati de invatare

#fuckupnights 
#invatadingreseli
#lifeisshort 
#momblogger
V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-u V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-ului pentru copii, cu siguranță nu a rețelelor sociale, dar youtube si google are our friends totuși, nu putem nega asta. 

În doze mici, copiii pot si trebuie să afle despre internet iar noi părinții trebuie să acceptăm multe, însă cu limitele ferme totuși. 

Pe 30 mai hai la o dezbatere pe subiectul: Generația “digital natives” & relația cu părinții, de la 18:30 – 21:30, la Nod Makerspace.

𝗜𝗻𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗮! Link inscriere: https://moderndads.ro/modern-family-challenges/ 
𝗟𝗢𝗖𝗔𝗧𝗜𝗘: Nod Makerspace (Splaiul Unirii 160)

👉18:30: Inregistrare, networking & brand activation
👉18:45 – 19:30: 𝗖𝘂𝗺 𝘀𝗮̆ 𝗺𝗮̆ 𝗳𝗮𝗰 𝗮𝘂𝘇𝗶𝘁: 𝗰𝗮 𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁/𝗰𝗮 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁? 𝗣𝗹𝘂𝘀 𝘀𝗳𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗴𝗲𝘀𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗼𝗹𝗲𝗻𝘁𝗮/𝗯𝘂𝗹𝗹𝘆𝗶𝗻𝗴, Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală; 

👉19:30 – 19:45: Invitat special

👉19:45 - 20:15: 𝗣𝗿𝗼𝘃𝗼𝗰𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝗲𝗽𝗼𝗰𝗮 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮̆, Laura Ion, trainer acreditat specializat în domeniul siguranței online pentru copii și consilier în dezvoltare personală și vocațională, Data Privacy Officer acreditat. 

👉20:15 - 20.40: 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗮𝗰𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲: 𝗰𝗲 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝘀̦𝘁𝗶𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗶? Mircea David, avocat în Baroul București, doctorand în drept execuțional penal, implicat în activitățile de educație juridică; 

👉20:40 – 21:00 Socializare & brand activation
21:00 – 21:25: 𝗙𝗔𝗠𝗜𝗟𝗬 𝗧𝗔𝗟𝗞𝗦 cu Alex Zamfir, Celmaibuntata.ro & The Funny Brand
👉21:30: Tombola & networking
Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distru Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distrug după ce le facem sau le înrămăm? 

Eu sunt adepta distrusului ca să le refacem mereu. 
Soțul le vrea pe pereti. Bine, el are puzzle-uri de peste 1000 de piese pe care le face împreună cu D. și a început deja să le lipească pe un perete din hol. Vezi foto. 

La voi cum e? 

Treaba e că am găsit niște puzzle-uri din lemn de la WoodMix Puzzles geniale pe care nu vreau să le înrămeze pentru că sunt mult prea misto si deosebite. Nici nu cred că se poate datorită formei lor. Piesele sunt geniale, fie are formă e diferită. 

Ne-au antrenat creierul aceste puzzle-uri pentru că te pune să gândești altfel atunci când cauți o piesă. 
Am reusit să dăm microbul și în vecini. D. a început primul puzzle din serie cu un prieten care nu a putut sta la noi până să termine puzzle-ul. Tare supărat a fost. I-am trimis poze cu update:)( 

Vă las in story un video cu două dintre puzzle-uri. Mai avem unul sigilat care este al micului Blond și la care tot atentează frati-su le motiv că:” până crește el, mama.. e păcat “ 🤣🙈
Când vedeți o mamă cu unghiile făcute, să fiți siguri că e o provocare și o realizare să și le facă. 

După ce am născut ani de zile nici nu visam să am 10 minute să le fac. Acum reușesc dar cu asistență și alte provocări cum ar fi să le șterg lor unghiile. 

Dar ce zic eu 10 minute. Să că explic: dimineață am zis că mă apuc. Mi-am luat trusa și ojele. Până au venit turcii peste mine cu doleante: Vreau și eu cafeluțăăă, eu cu cacao și cu spumă, eu fără dar cu miere, etc.. Am percutat, apoi m-am luat cu treabă prin casă. Am făcut de toate cu gândul la momentul magic final când îmi voi face unghiile. 
Mă întorc la masă, îmi dau seama că îmi tăiasem unghiile nu de la o mână, ci doar de la 3 degete și alea neconsecutive🙈🤷‍♀️
Ps: hastagul mamadebaieti chiar nu isi are rostul in această postare:)) 

Cine își face unghiile acasă mai rapid e eroina. 

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#viatacucopii 
#mamadebaieti 
#momblogger 
#bloggermom
Când vecina mă sună si-mi spune: -Hai să-ți d Când vecina mă sună si-mi spune:
-Hai să-ți dau fasole și prăjitură pentru copii… 
Sar din pat în pijamale ( m-a lovit răceala de la D.) De altfel, am făcut schimb de prăjituri. Pe story vedeți și prăjitura mea. 
Așa e cu vecini mișto când stai la curte. 

#viațalațară 
#amintiridinbucatarie 
#weekendulincepe 
#weekendmood 
#bloggermom 
#viatacucopii
Nu mă pricep la pământ și munca pământului, Nu mă pricep la pământ și munca pământului, căci soțul se ocupă de plantat, eu cel mult de udat, dar recunosc că e ceva în neregulă cu natura. După o zi de ploaie în care nu puteam planta, a urmat doar o zi de soare care a uscat totul și pământul e format din bulgări mari greu de spart. 

Dar copiii au fost cei mai fericiți să ajute și să ude ce au plantat: roșii, cartofi, dovlecei, vinete, fasole și multe altele. 

Voi cum ați petrecut duminica? 

#viațalațară 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#educatiadeacasă 
#momblogging
#viatacubaieti 
#viatacucopii
Apucăm rar să ne vedem cu prieteni dar nu ratăm Apucăm rar să ne vedem cu prieteni dar nu ratăm zilele copiilor, ceea ce cred că și ai nostri făceau. Îmi amintesc când părinții se vedeau cu anumiți prieteni de zile de naștere și noi copiii ne jucam. Și în ziua de azi, când noi părinții le cam dictăm prieteniile, mă bucur că ai nostri copii, din prietenii diverse, se simt mereu bine împreună. 

O zi cu soare, prea mult vânt, ( n-am putut pune un balon) pictură de la Georgiana care mereu ne furnizează forme de ipsos de pictat și trambulina care a fost vedeta zilei. Pe lângă micul Blond, of course. 

#weekendcuprietenii 
#mamadebaieti 
#weekendfun 
#momblogger 
#viatadeparinte 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.