Avem parte de o vreme tot mai capricioasă așa că e bine să aflăm mereu lucruri noi despre febră, viroze, nu despre cum le tratăm, nu dau sfaturi medicale, dar medicii ne ajută să înțelegem mai bine febra și alte simptome și să știm câteva indicii când ar trebui să mergem la spital sau la medicul pediatru. La evenimentul Modern Family Challanges, organizat de agentia Creative Energy Corner au fost invitați medici ce au oferit informații foarte utile și interesante.
Sfaturi pentru părinții îngrijorați când copiii au febră:
Despre febră și viroze, Victor Daniel Miron – medic pediatru
- Un copil sănătos care intră în colectivitate are între 6-12 episoade de viroze respiratorii pe an.
- O viroză respiratorie durează între 2-3 săptămâni
- PĂRINTELE este cel stresat, copilul de obicei duce ușor viroză
- Viroză NU apare de la stat în picioarele goale pe gresie, de la înghețata rece sau de la curent, ci de la bacterii și virusuri.
- Dacă un copil are și febră și muci atunci e ? virus
- Valoarea temperaturii nu înseamnă că este o formă mai gravă sau nu, corpul răspunde diferit. De exemplu când doi frați se îmbolnăvesc în același timp dar se manifestă diferit. Unul poate avea febră mare, altul nu.
- Nu trebuie să ne așteptăm ca febra să scadă imediat ce le dăm copiilor un antitermic.
- Antitermicele nu se dau la 4 ore, ci la minim 4 ore în caz de febră, la nevoie, nu ca prevenție.
- Nu trebuie să luptăm cu valoarea temperaturii, ci trebuie să avem grijă de confortul copilului. Ce înseamnă asta? Dacă are 39 febră și se joacă, lăsați-l (se poate întâmpla).
- Convulsiile febrile: Copiii se nasc sau nu cu această predispoziție
- Tusea este un mecanism de protecție și apare din cauza secrețiilor din gât, nu e afecțiune pulmonară
- Tusea apare ca să elimine mucii să nu ajungă în plămâni
Exemple de tuse și când mergem la spital:
- Sunet metalic: știm cu toții cum se aude acest tip de tuse și mereu ne îngrijorează, ca părinți. Medicul Victor Daniel Miron spune însă că NU e motiv de îngrijorare.
- Totuși, la sugari pot fi însă dificultăți în respirație și pentru că ei nu respiră pe gură, trebuie ajutați să îi eliberăm căile respiratorii. Lavajul este cel mai eficient mod, spune medicul. Clipul de mai jos este cel recomandat de doctorul Miron.
- Laringita traheită ar trebui să ne îngrijoreze pentru că pot apărea dificultăți în respirație.
- De îngrijorat și mers la spital este și atunci când apare wheezing-ul. Când respiră foarte greu din burtă. Copilul este foarte obosit din cauză că tușește prea des și nu se poate odihni. Mergeți imediat la medic dacă copilul respiră mai des de 50 respirații pe minut, INDIFERENT dacă are sau nu febra. (Ni s-a întâmplat și nouă un episod în iarna, noroc că urmăresc Pagina Spitalului Virtual pentru copii și acolo medicul Mihai Craiu povestea despre această situație și când să ne îngrijorăm)
În cazul alergiilor, secrețiile sunt apoase, copilul nu face febră, tusea nu e frecventă.
Nu e nevoie de exudat oricând, și mai ales nu la cererea părinților, subliniază medicul pediatru Victor Daniel Miron.
Despre alergii a vorbit Mirela Pavelescu, șef de lucrări, medic primar pediatru si specialist alergologie si imunologie si pneumologie pediatrica, doctor în medicina
- Toată lumea suferă de o formă de alergie, cândva, spune medicul
- 8 alimente răspunzătoare de peste 90% din alergiile alimentare
- Lapte
- Ouă
- Pește
- Lapte
- Fructe de mare
- Arahide
- Făină de grâu / gluten
- Soia
- Când mergeți la medic este foarte importantă discuția cu medicul, detaliile pe care le dau părinții, pentru că trebuie să faceți corelații împreună, spune medicul.
Ilia Jipa, Medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială
Prezentarea medicului Ilia Jipa a fost una chiar interesantă pentru că mă așteptam să aflu răspunsuri la aceleași întrebări; când mergem cu copilul la dentist, la ce vârstă, când să ne panicăm. Dar în schimb am aflat niște informații mai prețioase, zic eu, niște instrumente care să ne ghideze în a ne observa evoluția copiilor și când să ne îngrijorăm.
De exemplu, urmăriți cu atenție graficul de mai jos. Explică de ce evoluția și mâncarea de azi, corelată cu alți factori care țin de corpul nostru, este responsabilă de înghesuirea dinților (malocluzie), nu doar genetica, spune medicul Ilia Jipa.
Iar principala cauză a malocluziei este faptul că oasele maxilare sau faciale nu se dezvoltă corespunzător. Limba este cel mai bun aparat ortodont, mai spune medicul.
A doua cauză este obstrucția nazală.
- 40% dintre noi suferim de obstrucție nazală.
- Oamenii respiră de 20.000-30.000 de ori pe zi.
Respirația pe gură aduce la pachet otite, afecțiuni ale gâtului, toate sunt în strânsă legătură, spune Ilia Jipa. De aici și situațiile în care copilul nu se odihnește bine.
Așa arată o mușcătură sănătoasă.
La evenimentul Modern Family Challenges au fost invitate și Nina Sofian, psiholog relațional și Miruna Ioani, blogger și fondator al SisterhoodSociety și au vorbit despre cum pot mamele să aibă grija de ele, cu sprijin și din partea familiei și soți, în special.
Modern Family Challenges face parte din proiectul Modern Dads o comunitate de tătici educați care vor să învețe cât mai mult despre cum să facă și ei față noilor provocări în familia modernă.
Leave a Reply