Nu mă consider un influencer, și urăsc termenul, dar totuși mi-aș dori să fiu influencer pentru un singur lucru: să trezesc la realitate părinții inconștienți care nu știu la ce riscuri își supun copiii în fiecare zi în mașină.
M-am documentat 6 luni înainte să îi cumpăr scaunul auto (după scoica de până la 6-8 luni) pentru că pe lângă preț am luat în considerare să fie cel mai sigur: să fi trecut testele de siguranță, să fie rear-facing (cu spatele la sensul de mers) pentru că fizica zice clar că este mai în siguranță la un posibil impact și voiam musai cu ISOFIX.
Ne-a intrat în cap nouă părinților că ISOFIX e cel mai bun, dar am aflat acum că exista scaune proaste cu ISOFIX care se pot desprinde la un impact, iar ISOFIX-ul rămâne pe loc.
Din fericire piața de scaune auto câștigă teren și părinții încep să le cumpere, însă tot mai vedem la semafoare copii pe bancheta din spate fără scaun special sau centuri, sau mai grav, pe scaunul din dreapta șoferului.
Situatia reală în România stă cam așa:
-
86% din familii au poziționat nou-născutul în mod incorect în scaun.
-
77% din parinti au instalat incorect scaunul.
-
Două din cinci scaune sunt montate sub un unghi de înclinare incorect.
-
1 din 3 scaune are centurile lasate din fanta incorecta
-
Unul din 5 parinti foloseste un scaun necertificat
Mă bucur să fiu printre primii care vă aduc vești bune: S-a deschis primul Centru Pentru Siguranță Auto pentru Copii, din România.
Se află in zona Timpuri Noi, pe Spaiul Unirii, la magazinul ErfiKids.
-
Ce se întâmplă la Centru?
Dacă ați cumpărat un scaun auto și nu sunteți siguri că știți să îl montați corect, de multe ori scaunul e luat online. Cum știm că este sigur? Ce certificări ar trebui să aibă astfel încât să respecte standardele de calitate? La ce trebuie să fim atenți?
Cum știm dacă am montat corect scaunul sau daca cel mic stă bine în el? Obsesia părinților este poziția capului care tot cade în față.
Alice Dona este singurul Consultant certificat in Siguranta Auto de “Institution of Occupational Safety and Health”, din Romania, a dezvoltat primul Centru de Siguranta Auto Copii din Romania, cu scopul de a educa, instrui, verifica si de a consilia parintii in alegerea corecta a scaunului auto pentru copii.
Părinții sunt apoi instruiți cum să repete procesul de instalare ulterior și cum să regleze scaunul auto si să îl întrețină.
Costuri
Serviciul de testare costă 30 lei pentru scaunele achiziționate din afară și este gratuit în cazul în care achizitia s-a făcut din cadrul centrului.
Centrul Siguranta Auto Copii este singurul loc in care gasesti doar scaune auto vertificate prin teste de impact de tipul ADAC, Plus, WHICH, OAMTC, Stiftung Warrentest.
Copilul meu nu stă în scaunul auto
Cât de des auziți asta de la părinți? Și al meu cel mare mai face nazuri și plânge când se plictisește, iar pt cel mic este un coșmar orice drum, și 5 minute în mașină.
Consultanții Centrului te învata tehnici prin care să îi convingi pe copii să stea în scaunul auto și ce tip de accesorii pentru scaune auto sunt potrivite pentru modelul ales de tine. Tot în centru poți închiria scaune auto, dacă ai venit în vacanță și nu ai luat cu tine scaunul auto de acasă.
-
Hai la cursuri auto pentru părinți
În octombrie se organizează și o serie de cursuri intitulate “Ghidul Părintelui Responsabil la Volan”. Cursurile sunt susținute de traineri din cadrul Academiei Titi Aur, experți ai Centrului Siguranță Auto Copii, specialiști din cadrul Poliției Rutiere și de la Inspectoratul Român pentru Situații de Urgență. Aceste cursuri se vor desfăsura la sediul Academiei Titi Aur. Programările se fac pe pagina Academiei Titi Aur sau pe pagina site-ului www.siguranta-auto-copii.ro. Pentru detalii suplimentare puteți suna la numărul de telefon 0755.800.500.
“Ghidul Părintelui Responsabil la Volan” este un curs complex în cadrul cărora părinții vor învăța cum să aleagă scaunul potrivit în funcție de mașină și vârsta copilului, cum să-l regleze, ajusteze și întretină, când e momentul să schimbe scaunul auto pentru unul de vârsta mai mare, cum să își modifice comportamentul la volan odată cu mărirea familiei, cum să iasă dintr-o mașină răsturnată și cum să ajute la descarcerarea copiilor prinși în mașină.
Eu am făcut cursul de condus defensiv și vă spun că am plecat alt om de acolo. Constientizând toate pericolele și că multe lucruri le luăm ca atare, cu ușurinșă prea mare. Da, ca să fim părinți responsabili trebuie să ne trezim la realitate, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să mai facem un curs. Nu e nici o rușine!
PS: Pentru cei care nu știu, am lansat acum un an o campanie despre siguranta auto în microbuzele școlare. Poți semna petiția aici.
9 Comments