Vorbesc la telefon. Pe fundal se aud glasuri de copii. Nici nu mai disting care vociferează mai apăsat: D. sau băiatul Cristianei, cea cu care încerc să fac un interviu. Din când în când conversația e întreruptă de una dintre noi, zicând: lasă-mă te rog puțin, că vorbesc la telefon.
Asta este normalitatea zilelor noastre acum. Așa se lucrează de acasă, doar că în acest caz, Cristiana Bogățeanu, face muncă voluntară. Este project managerul unei idei care a prins viață în doar 12 zile (la momentul la care eu scriu articolul) cu ajutorul social media și al bunătății care încă se mai găsește în oameni.
Pe Facebook găsești poze ale medicilor din spitalele românești care mulțumesc grupului de tineri, în frunte cu Mihai Toma, care face viziere pentru protectia lor, pentru că statul nu îi ajută prea mult.
Spre deosebire de vizierele comercializate, viziera concepută de noi este gratuită și disponibilă în măsura posibilităților de producție
Mihai Toma este inițiatorul proiectului Viziere.ro. Un tânăr absolvent de Cibernetică căruia îi place să construiască lucruri.
“Primul gând a fost despre ce pot construi eu pentru a ajuta lupta împrotriva Covid19? Am urmărit inițiativele internaționale, după care am discutat cu un medic de la noi despre echipamentul lor de protecție. Atunci am realizat că viziera este ceva ce poate fi făcut nu doar de mine, ci de toate atelierele și makerspace-urile din țară”.
Este important să ne aducem aportul în ajutorarea sistemului medical mai ales ca este vorba despre o situație de criza și care ne afectează în egală măsură pe toți. Am ales să facem asta ca primă etapă pentru că viața nu are preț. Ne dorim să protejăm nu să profităm de situație. Spre deosebire de vizierele comercializate, viziera concepută de noi va fi gratuită și disponibilă în măsura posibilităților de producție,” mi-a explicat Mihai.
De la o idee simplă, la 21 centre regionale în toată țara și unul la Chișinău
Ne hrănim sufletul cu mulțumirile primite de la cei cu care interacționăm
Sunt 16 tineri care muncesc extraordinar de mult. Mihai este elementul de legătură dintre ei, singurul care îi cunoaște pe toți.
„Ne culcăm la 3 dimineața, la 7 pornim spre atelier. Gestionăm peste 5.000 de oameni zilnic. Ne hrănim sufletul cu mulțumirile primite de la cei cu care interacționăm. Pagina de Facebook este plină de imagini.
Ideea am lansat-o de prima dată în social media, care a fost mai mult un apel către cadrele medicale spre a-mi oferi feedback legat de funcționalitatea și utilitatea vizierelor. Tot acolo s-a format și core team-ul care m-a ajutat să ajung de la idee la produs.”
Eu am fost impresionat de cât de repede am reușit să ne mobilizăm și să ne formăm ca echipă, având în vedere că eu sunt singurul care îi cunoaște pe toți personal. La sfârșitul primei zilei, fiecare știa care este rolul lui în echipă și ce are de făcut. În a doua zi, Cristiana Bogățeanu, managerul programului avea deja proceduri pentru scalarea proiectului către centrele regionale. Cu siguranță putem fi un exemplu pentru ce înseamnă lean manufacturing.
Cristiana despre care vă spuneam la începutul articolului lucrează acum de acasă în regim de call center, nu #StaAcasă degeaba: gestionează cererile, ofertele, caută materie primă, centrează și trimite hărtii de distribuție a vizierelor. Ea e omul de legătură dintre medici și alții care au nevoie de viziere, și alți oameni care își oferă spijinul.
”Pe lângă cele 21 regionale formate pe viziere.ro/centre care ne raportează zilnic problemele cu care se confruntă dar și solicitările acestora, am reușit să multiplicăm proiectul și în alte țări precum Moldova. Suntem în discuții și cu alte țări care vor să preia această cauză, deci poate curând vom anunța și 10 centre internaționale.”
-
Succesul constă în democratizarea fabricației vizierelor. Aceste se produc local
Mihai spune că a pornit în atelierul său, dar foarte repede și-a dat seama că nu vor face față cererii.
”Cumva, ăsta a fost argumentul pentru a face de la început un proiect open-source și non-profit. Cred în democratizarea fabricației, iar ce se întâmplă acum este cel mai bun exemplu: centre regionale, care fabrică un produs open-source, care sunt foarte flexibile și care nu necesita o logistică complexă pentru că livrează local. Atunci am intrat în contact cu Valrom care a pus linia de producție la dispoziția proiectului. Astfel, sperăm să reușim să producem cât este necesar” .
-
Avem nevoie de materie primă
“Materia primă a devenit o problemă din a 2a zi, îmi mărturisește Mihai. În general nu este un material cerut așa că stocurile din depozite erau mici pentru cererea uriașă ce urma să apară. Între timp, am ajuns să importăm pentru a încerca să acoperim numărul mare de viziere. Totuși dacă există în țară producători sau furnizori de astfel de materiale, ii rugăm să trateze cu prioritate cauza viziere.ro, pentru ca avem în acest moment peste 300.000 de cereri la nivel național, de la personalul din prima linie. Chiar facem un apel în acest sens.“
“Sunt oameni care s-au alăturat demersului nostru și pe care nu îi cunoaștem personal. De fapt, nici noi core team nu ne cunoaștem la față. Aș vrea într-o zi să am ocazia să îi îmbrațisez și să mă înclin celor care fac acest proiect să se întâmple,” spune Cristiana.
-
Sunt vizierele omologate? Oferă protecție medicilor?
Când văd că mulți oameni au început să lucreze și să fabrice măști de bumbac, halate, bonete și alte echipamente necesare medicilor care luptă în linia întâi în spitale prost dotate, mă tot gândesc dacă acestea sunt sterile, utile medicilor.
Unii mi-au explicat că măștile de bumbac nu sunt eficiente în lupta aceasta pentru cadrele medicale, deoarece medicii intră direct în contact și de aproape când examinează pacienți.
Cât despre viziere, Mihai spune că le recomandă cadrelor medicale să dezinfecteze vizierele înainte să le poarte.
“Ele se pot steriliza cu cloramina și alcool, și pot fi refolosite de câteva ori. Atenție, unele centre au adaptat modelul deci procedura trebuie ajustată în funcție de centrul de distribuție.“
Viziere.ro în cifre, până la sfârșitul lunii martie:
👩⚕️am ajutat 11302 medici și asistente din prima linie
🏥am ajutat 210 spitale la nivel național
⚕️am produs 15,808 viziere la nivel național
Cum vă pot ajuta cei care citesc acum articolul?
Mihai: “Pentru distribuție, ne-au sărit în ajutor FanCourier și Autonom. Încercăm să păstrăm un circuit închis, pentru a nu răspândi la rândul nostru virusul. Banca Transilvania a ajutat la kick start, iar Valrom și-a pus la dispoziție linia de producție.
Mai mult, pe viziere.ro sunt toți partenerii, sponsorii și toate centrele care au contribuit la acest proiect. Noi am fost o inițiativă însă cu siguranță nu am fi ajuns la cifrele de pe site fără sprijinul tuturor. Sunt peste 500 de voluntari implicați în acest proiect și peste 30 de firme CNC, 21 asociații și fundații, furnizori, producatori etc.“
“Sunt oameni care s-au alăturat demersului nostru și pe care nu îi cunoaștem personal. De fapt, nici noi core team nu ne cunoaștem față în față. Aș vrea într-o zi să am ocazia să îi îmbrațisez și să mă înclin celor care fac acest proiect să se întâmple”, spune Cristiana Bogățeanu, Manager program.
Oricine poate ajuta. Pe site-ul lor găsiți toate detaliile și cum vă puteți implica. Puteți dona in contul de mai jos sau direct în cont local ca să ajutati un anumit spital.
Îi găsiți și pe pagina de Facebook.
Articolul va face din campania #DeParteaCealaltăABaricadei, inițiată de alexisme.ro și vine în sprijinul celor care lucrează pentru ca noi restul să putem să #StămAcasă. Dacă ți-a plăcut și ți se pare util, te rog dă share de aici sau de pe pagina de Facebook.
Citește alte articole din Campania socială, #DeParteaCealaltăABaricadei:
Leave a Reply