• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Acasă  >  #DeParteaCealaltăABaricadei: Medic de la spitalul Colentina face apel pentru echipamente complete: Fără acestea, cu siguranță nu vom “lupta” prea mult
Acasă

#DeParteaCealaltăABaricadei: Medic de la spitalul Colentina face apel pentru echipamente complete: Fără acestea, cu siguranță nu vom “lupta” prea mult

Alexa Stănescu martie 28, 2020 coronavirus, covid19, de partea cealalata a baricadei, spital 2 Comments 1165 Views

Spitalul Colentina este spital de suport pentru Institutul Matei Balș. Asta înseamnă că după ce va fi eliberat de pacienți, spitalul aflat in imediata vecinătate cu Matei Balș va primi pacienți cu COVID 19 confirmați și care au afecțiuni asociate. Deocamdată, la această dată (28 martie) nu există cazuri cu noul coronavirus internați în spitalul Colentina.

Însă la Matei Balș cazurile se înmulțesc pe zi ce trece, așa că medicii Spitalului Colentina se pregătesc cum pot ei mai bine, pentru că statul nu le-a furnizat tot ce le trebuie, deși vor fi un spital de primă linie în lupta cu virusul. Și acolo unde nu au reușit, ne cer nouă ajutor.

În urmă cu 10 zile, pe 18 martie, primarul Gabriela Firea declara:

“Pregătim în această perioadă ca Spitalul Colentina, unul dintre cele mai mari şi importante unităţi spitaliceşti din Bucureşti, să devină unitate suport a Institutului de boli infecţioase Matei Balş.  Vom avea o foarte mare grijă ca aceşti medici şi asistentele să aibă echipamente de protecţie, combinezoane de unică folosinţă, măşti cu triplă protecţie şi mănuşi”‘.

Medicul Alexandru Deutsch lucrează în secția de Cardiologie, coordonează compartimentul de cardiologie intervențională. I-am întrebat ce echipamente au primit până azi, la 10 zile de la declarația primarului Firea.

Materialele ce ne-au fost furnizate până acum de către spital, nu prea sunt de uz medical, unele sunt de-a dreptul hilare, dacă nu de plâns, cum ar fi ochelarii de protecție

Încă nu avem seturi complete de echipamente: măști, halate chirurgicale, mănuși, ochelari de protecție, costume de filtru, viziere. Fără acestea cu siguranta nu vom “lupta” prea mult. Încercăm să găsim surse. E posibil luni prin intermediul unui prieten să ne cumpere firma la care lucrează echipamente. Problema este că nu prea găsim. Materialele ce ne-au fost furnizate până acum de către spital, nu prea sunt de uz medical, unele sunt de-a dreptul hilare, dacă nu de plâns, cum ar fi ochelarii de protecție, sunt de bricolaj! Nu oferă protecție bună!

Având în vedere că vom avea și intervenții invazive prefer să avem măcar la început echipamente de uz medical. Ne-au donat studenții viziere făcute de ei, nu sunt tocmai bune, dar de back-up le-am donat si noi bani ca să mai facă. Însă nu sunt chiar perfecte. Pentru anumite manevre medicale ne trebuie echipamente “serioase”. 
În general preferăm atât cât se poate să avem încredere în protecția pe care o purtăm. Când nu se va mai putea, vom folosi si cele improvizate. 

Abia vineri (27 martie) s-a finalizat înființarea în spitalul Colentina a zonelor de decontaminare la ieșirea din zonele roșii (așa numitele SAS-uri). 

  • Vizierele fără măști sunt eficiente? Sau măștile de bumbac? 
Trebuie să fim pregătiți și se pare că trebuie să ne pregătim singuri
Foto: Pixabay

Mi se pare un pic nefiresc să nu avem și noi măști speciale: vom asigura intervențiile pentru infarcte acute la pacienti cu COVID 19 și pentru stimulări cardiace de urgență. E posibil să fie și pacienți care să necesite resuscitare unde trebuie, de asemenea protectie mai ridicată. 

Nu putem să ne dăm seama ce ne-ar trebui. Atunci când vom fi puși în fața situației și intervine nevoia, trebuie să fim pregătiți, și se pare că trebuie să ne pregătim singuri.

  • Ventilatoare mecanice aveți? 

La ATI sunt cu siguranță. La cardio nu, pentru că tot cei de la ATI trebuie să le manipuleze. 

  • Ați făcut un apel la populație pentru a vă dona aparatură electrocanică pe care nu o mai folosesc dar funcțională și telefoane mobile. Pentru ce? 

Ne-a dat spitalul 4 telefoane cred, ne-a donat tatăl unei colege o mașină de spălat, un prieten o alta, altul, 25 telefoane. 

Telefoanele ne trebuie ca să le lăsăm în zona roșie să comunicăm cu cei din zona verde, iar mașinile de spălat să nu luăm hainele de la spital, să le spălam acolo pentru a reduce riscul celor de acasă. 

Sotia mea este tot medic la Colentina, avem un băiețel de 1 an și 8 luni. Și mai am o fiică de 22 ani studentă în USA care este in autoizolare in București. Trebuie să lucrăm amândoi la spital, și eu și soția.  Ne protejăm cum putem folosind mijloacele recomandate. 

  • De ce aveți nevoie? Cu ce să vă ajute oamenii?

Din păcate nu prea am încredere că vom avea la timp ce ne este necesar. Sper să mă înșel. Deocamdată e liniștea dinaintea furtunii

FOto: Pixabay

În principiu avem nevoie de echipamente. Nu ne dăm seama acum exact ce echipamente, cu exceptia celor de protecție, ne trebuie acum. Încercăm să găsim noi soluții, ce mai auzim la alți colegi de la infecțioase: a instalat spitalul camere video ca să putem vedea pacienții la nevoie, ca să nu intrăm în contact cu ei, până ajungem la ei, avem ca mijloc de comunicare telefoane, însă echipamentele wireless ne-ar ajuta să reducem expunerea. 

Ni se promit mult, dar contează mult să nu pierdem timp, să le avem deja. Din păcate nu prea am încredere că vom avea la timp ce ne este necesar. Sper să mă înșel!

  • Veți face față? Sunteți destui medici?
Ne-am organizat cu un nr de medici la spital și medici on call în cazul în care sunt depășiți.
Deocamdată e liniștea …dinaintea furtunii. 
—————–
Dacă vreți să ajutați medicii să fie mai pregătiți în lupta cu Covid19, pentru a ne apăra prietenii, rudele, colegii, puteți dona:
Fundatia de Medicina Interna “N.Gh.Lupu”
Sos.St.cel Mare 19-21
Cod fiscal CIF-8295853
Conturi:
RO91RNCB0073049977730001 RON
RO91RNCB0073049977730006 Euro
Previous Article Se mai plătește taxa la grădinițele private în perioada stării de urgență?
Next Article #DeParteaCealaltăABaricadei: Viziere gratuite pentru medici, făcute de oameni cumsecade

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Cum vorbești cu cineva drag care nu vrea să se vaccineze? Îi accepți decizia, încerci să îl convingi sau eviți subiectul?

    septembrie 1, 2021
  • Plecăm sau nu în vacanță? Opinii specialiști

    iunie 14, 2020
  • De ce e nevoie de un incubator hibrid la Spitalul Universitar din București – Interviu cu medic neonatolog

    mai 4, 2020

2 Comments

  1. Pingback: #DeParteaCealaltăABaricadei: Viziere gratuite pentru medici, făcute de oameni cumsecade – Alexisme
  2. Pingback: #DeParteaCealaltăABaricadei: Când merg la un incendiu, pompierii nu știu dacă sunt victime infectate cu noul coronavirus – Alexisme

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Marea Dictare de Ziua Națională a Limbii Române a strâns câteva sute de bucureșteni în rondul Kiseleff septembrie 3, 2023
  • Prima zi de școală: emoțiile copiilor și grijile părinților, cât de justificate și reale sunt? septembrie 10, 2023
  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti? septembrie 15, 2023
  • Programul Bucharest Science Festival: Copiii pot vedea cum se iau amprentele, experimente și roboți creați de copii septembrie 25, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Genul poveștii, de necrezut, dacă nu mi se întâmpla mie, eram sceptică. Despre cum funcționează Universul ( si da, știu că uneori sunt și coincidențe)
Mă știți că nu cred în stele astorele😂😂

Am văzut azi un video făcut de @undortrei, Dorothea, care locuiește in Japonia și care povestea că azi se serbează Luna, în Japonia, printr-o tradiție frumoasă, Tsukimi- un festival al recoltei de toamnă. Cu Dorothea m-am împrietenit prin rețelele sociale și apoi am tot făcut schimb de mailuri ca pe vremuri cu scrisorile la poștă. Mi-a trimis și cartea ei Cum sare piper pe lună, minunat de simplă și frumoasă. Stați așa, să vedeți. 20 de minute mai târziu după ce văd postarea ei, mă sună vecina să-mi spună că am primit o scrisoare din Japonia ( m-am prins imediat cine e că doh, câți prieteni are un om în Japonia, nu? ) Scrisoarea de la Dorothea a ajuns acum 10 zile în țară, dar abia azi, la 20 de minute după ce am văzut eu postarea am primit-o! 

Mi s-a părut ceva extraordinar cum a lucrat Universul. 

Recapitulând: scrisoarea conține și o invitație: pe 29 octombrie Dorothea vine in tară să lanseze oficial cartea ei și abia aștept să o cunosc personal și să fac un interviu pe cinste cu ea. Sau, dacă nu ne iese, măcar vorbim noi două cum a vrut Universul😉

Va tin la curent cu lansarea, până atunci cartea o găsiți la @edituraunivers, va las si un cod in comentarii si in bio, dacă vreti să o aveți pentru autograf. 

#tsukimi 
#lifehappens 
#edituraunivers 
#cumsarepiperpeluna
Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți informații și păreri despre orice lucru, aparent minor, dar foarte important din viata micuțului tău acum, când toți îsi dau cu părerea în familie sau pe grupuri, să ai la îndemână o revistă cu interviuri valoroase și validate de specialiști, este o gură de aer. 

Bebelonia a ajuns la a doua ediție, dedicată mamelor cu bebeluși de 6-12 luni. 

Revista este gândită și coordonată de Alexandra Lopotaru, mamă ( in curând de 3 copii) și jurnalist care scrie cu sufletul pe blogul său @povestidinbebelonia. Sigur o știți. 

Este genul de revistă realistă, cum îmi place mie să spun, care arată mamele așa cum sunt, cum se simt, iar interviul cu Dana Rogoz este fix așa. Natural. Mai găsiți rețete, sfaturi si idei frumoase și valoroase pentru mamele din ziua de azi, care se luptă cu atâtea greutăti. 

La pagina 89 citiți și un interviu făcut de mine cu @alicemitu Alice Dona, fondatorul Centrului de Siguranta auto, despre când schimbăm scoica auto cu un scaun, cum alegem scaunul potrivit, care e diferența dintre un scaun testat și unul omologat. 

Vă las câteva imagini din revistă: de la diversificare, la relația in cuplu, la călătoria cu copilul, la primul ajutor și multe altele. 

Revista în format fizic o găsiți doar in maternitațile Regina Maria din țară(și ce bine pică să o răsfoiești când esti in salon) si online gratis si oricand pe bebelonia.ro. 

Multumesc, Alexandra pentru că ai avut această idee să ajutăm mamele și pentru că am putut face și eu parte din această bucurie. 🙏

#bebelonia
#revistabebebelonia
#maternitate
A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan pentru plăcinta de dovleac🙈
Până una alta, am mers în grădină să alegem THE dovleac. Nu știam care e copt. 
-Hai să căutăm pe internet, mama, zice D. 
Și ne-am uitat, am încercat să alegem unul și l-am nimerit. A fost perfect. 

#pumpkinpie 
#pumpkin🎃 
#placintadovleac
⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️ Carte ⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️
Cartea Cel de-al doilea copil din seria Educație cu blandete de la @edituraunivers 

#parintiitrebuiesastie 
#parintifericiti 
#educatiecopii
#educatiecublandete 
#edituraunivers 
#cartipentruparinti 
#scoalaparintilor
Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fi Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fie să pot citi în somn ( că doar atunci mai am “timp liber” și practic aș face ca un fel de transfer al informației direct în creier). 😂

Abia așteptam weekendul să mă cufund în viața personajelor Grimaldi: Cea mai nouă carte Virginie Grimaldi, dar și un pachet din noua serie “Educație cu Blândețe” sunt disponibile și ca un copil, nu știu de care să mă apuc mai întâi. 

Am decis: ziua citesc Grimaldi pentru că mă bine dispune și mă conectează mult cu lucruri din viața mea cu care rezonez, iar seara citesc una din pachetul de parenting pentru că după ce culc copiii, oricum reflectez la ce am făcut greșit cu ei ziua. Don’t we all do that? Recunoașteți🤷‍♀️

GIVEAWAY: Cartea Cel de-al doilea copil îi va ghida pe părinții indeciși dar și pe cei care așteaptă deja al doilea copil. Bine, cred că se aplică și cu al treilea and so on. 

Lasă un mesaj in comentarii si taguieste o mamă. Extragerea, pe 29 septembrie. 

Pentru restul cărților, aveti link in bio pentru comandă sau in comentarii pt Facebook. Linkul este afiliat, ceea ce înseamnă nu că mă voi îmbogăți din asta dar dacă voi vedea la câți dintre voi ajung aceste cărți bune, voi simți că am mai făcut un strop de bine și lumină în lumea părinților, cu mine inclusiv) 

#educațiecublândețe 
#scoalaparintilor 
#edituraunivers 
#virginiegrimaldi
Matematica e peste tot, asta vreau să înțeleagă toți copiii. Să o învețe cu drag, să îi înțeleagă utilitatea: de exemplu, cum să împartă o prăjitură in cantitate egală pentru toată familia? Sau măcar pentru el și fratele lui. 

Am pornit noi idei despre cum să facem temele cu copiii fără se (ne/îi) stresăm (prea mult). 

Voi ce idei aveți? Mai faceți teme cu copiii? 

#scoala #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
A doua zi de grădi, când încercam să îl dezli A doua zi de grădi, când încercam să îl dezlipesc de mine pe micul Blond: 
-Mami, dar tu faci lucruri mai frumoase acasă cu mine, inventăm, facem experimente.. îmi place mai mult acasă..🙈 
Mi-am făcut-o singură, dar nu regret. Uneori chiar găsesc chestii interesante pe net și le testăm. Cum ar fi… amprentele invizibile. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pe care garantat le ai in casă. ( asta dacă nu ti-a terminat deja stocul de bicarbonat pe explozii cu oțet:)) 

Like&save&share

Aștept idei de experimente si jocuri în comentarii

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#momblogger 
#ideidejoaca 
#activitaticopii 
#activitatiacasa
O dorință mare, una mică și una care să le cu O dorință mare, una mică și una care să le cuprindă pe toate. 3 dorințe am lansat pe Lacul Floreasca la @wishfest_romania. Cel mai frumos mod de a încheia vara, cu noi vise. 

Tare mândră am fost de D. care a reușit să găsească o dorință pe care nu mi-a spus-o dar recunosc, am tras cu ochiul. Da, e om mare cu dorințe mari pe care sigur le poate atinge dacă muncește pentru ele. Micul Blond, cu dorinte mai mici, pe material, așa, potrivit vârstei😂

Atmosfera fost tare plăcută, lume bună și nu multă, muzica perfectă pentru generația noastră: de la Lambada la Coco Jambo am dansat❤️ Când te vezi și cu prieteni buni, life is good. A merit să întârziem acasă în ultima zi de vacanță. 

Mâncare bună, mă bucur că am reușit să gust moci că prea mult am văzut la tv despre el în desenele lui Michelle Obama! 

Mai venim și la anul, deja facem tradiție zic copiii. 

#endofsummer 
#gatavacanta 
#wishfest 
#dorintelecopiilor 
#festivaluldorintelor 
#momblogger 
#viatacucopii
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.