• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Ştiri  >  #DeParteaCealaltăABaricadei: Fii bine, fii informat!’ Psihoterapeuți care oferă ședinte gratuite online despre anxietatea cauzată de Covid19
Ştiri

#DeParteaCealaltăABaricadei: Fii bine, fii informat!’ Psihoterapeuți care oferă ședinte gratuite online despre anxietatea cauzată de Covid19

Alexa Stănescu aprilie 13, 2020 ajutor, anxietate, covid19, de partea cealalta a baricadei, Institutul Român de Psihoterapie Integrativă, psihoterapie, stre, terapie Leave a Comment 771 Views
Anxietate

Continui să cred că ies la iveală și valori bune din această pandemie, omenia în special. Nu cred că există o persoană de pe glob care să nu aibă cel puțin un gând negativ, anxios despre ce aduce ziua de mâine, sau chiar de ce nu, chiar ziua de azi.

Am ajuns să fim obligați să trăim în prezent, și asta ne sperie cumplit, cumva. 

Lipsa planurilor pentru mine reprezintă o anxietate. Deja mă amuz când îmi scrie câte o prietenă: Ce faci joi la ora 5? Vorbim și noi pe video? 

-Ce să fac? Un lucru e cert, voi fi acasă. 

Discuțiile cu prietenii, chiar și mailurile, ne țin în rutina de care AVEM NEVOIE disperată pentru ca cele mai negre gânduri să nu se adeverească. Oare voi avea bani să achit facturi, să mâncăm, vom mai avea mâncare, apă? Dacă nu ne mai putem vedea părinții/ bunicii multe luni de acum înainte? Cum va fi viața noastră fără atingeri, îmbrățișări? dacă ne îmbolnăvim? Dacă trebuie să mergem la spital? Cum va fi viitorul copiilor mei? Vor mai merge la școală? – TOATE, scenarii puțin probabile, dar care ne inundă creierul zilnic.

Nu mai zic ce e în sufletul unui medic care trăiește cu frică să nu se îmbolnăvească, să nu aducă acasă virusul, care vede moartea zilnic și trăiește neputința într-un alt tip de război.

Dar rudele medicilor? Copiii lor? Ce simt? Ce gândesc? Cum depășesc situația aceasta? Am stat de vorbă cu Psihoterapeutul Irina Crețu, coodonatorul proiectului ‘Fii bine, fii informat!’ 

Cum poți beneficia și tu de ședințe gratuite cu psihologi

Ei bine, peste 100 de psihoterapeuți ai Institutului Român de Psihoterapie Integrativă  oferă consultații online până în data de 1 mai 2020.

Oricine poate să primească acest ajutor. Oricare dintre noi are momente in care simte că îi fuge pământul de sub picioare, și e normal. Avem nevoie de puțin ghidaj. Trebuie să intrați aici, și să vă alegeți data, medicul și ora consultației.

Pentru personalul medical, apare provocarea specifică salvatorului, de a accepta limitele profesiei, neputința de a salva toți pacienții, gestionarea suprasolicitării

Ședințele durează între 10 și 50 min, în funcție de nevoia celui care ne contactează: informare sau suport, spune psihoterapeutul Irina Crețu, coodonatorul proiectului ‘Fii bine, fii informat!’  Aceste ședințe sunt telefonice, video sau mesaje text.

Ședințele, deși au un alt caracter față de cele de psihoterapie (au un specific de prim ajutor psihologic) păstrează totuși aceleași reguli ale confidențialității.

Putem spune, la modul general, că o schimbare neasteptată generează o nevoie de adaptare ce ne consumă resurse emoționale și care poate avea ca și consecință atât o simptomatologie anxioasă cât și depresivă.

  • Care sunt temerile oamenilor? Factorii ce declanșează disconfortul emoțional ?

griji, ingrijorari
Foto: Pixabay

1. Pericolul îmbolnăvirilor
2. Schimbarea majoră de viață, izolarea și distanțarea socială

În functie de situațiile individuale și dificultățile nou apărute, sau cele preexistente, problematica din perspectiva intensității disconfortului este foarte particularizată. Deli contextul este global, răspunsul emoțional este unul specific pentru fiecare dintre noi. 

În acest context, cea mai potrivită recomandare, la modul general, ar fi ca fiecare să apeleze la un psihoterapeut din programul disponibil pe www.irpi.ro pentru a primi suport si însoțire pe dificultățile proprii.

Cu siguranță această perioadă este dificilă pentru mulți dintre noi, problemele apărute sunt percepute diferit de fiecare în parte în funcție de multe variabile:

– unii sunt îngrijorați de aspectul economic-financiar
– unii au un disconfort mai accentuat pe sfera de ingrijorare cu probleme medicale
– unii au disconfort să se adapteze la noi reguli, la schimbari majore…etc
Cu toate acestea, singurul mod in care putem sa rezolvam o problema, sa ne protejam si sa ramanem intru-un echilibru este de a accepta, in prima fază, toate gandurile si emoțiile, de a le procesa si de a incerca sa ramanem centrati pe gasirea solutiilor.

  • Ce poți face ca să treci cu bine ziua?

– stabilirea agendei zilnice
– păstrarea unor obiceiuri vechi ce pot fi încă incluse în programul zilnic: cafea, îmbrăcat, tabieturi de dimineață, mesele principale.  
– menținerea relatiilor cu persoanele apropiate, pentru ca distanțarea  să rămână doar în termeni de spațiu fizic, nu și emoțional.

Pentru personalul medical, apare provocarea specifică salvatorului, de a accepta limitele profesiei, neputința de a salva toți pacienții, gestionarea suprasolicitării.

Mamele singure trebuie să își dezvolte acum competența de a cere sprijin

  • Ce sfaturi le dați mamelor singure care nu au sprijin? Cum se pot liniști mental?

mama si bebelus
Foto: Pixabay

În cazul familiei monoparentale, este important să se identifice acum toate resursele care existau, dar nu erau folosite înainte: prietene, cunoștinte vechi cu care pot vorbi, grupuri de suport….să implice copiii și în activități pe care le pot face singuri (care să se potrivească și vârstei) se uită la un film, fac un lego, puzzle, vorbesc pe video cu un prieten sau cu bunicii și chiar se joaca așa, prin video. Și să își dezvolte acum competența de a cere și a oferi suport.

Programul de odihnă este foarte important, să ajusteze programul de somn cu cel al copilului, pentru a avea claritate și putere în timpul zilei. (N.m știu insă că acest lucru ia timp și răbdare, așa că fiți blânde cu voi)

Atentie la: igiena emoțională, a rămane ancorată în prezent, centrată pe găsirea unor soluții specifice, punctuale, redobândirea controlului asupra programului, acceptarea propriilor gânduri și emoții și controlul comportamentului.

Este nepotrivit să ne imaginăm că există rețete universale

O familie unde un adult a pierdut serviciul, cum poate face față situației, dacă sunt și copii? Cum să nu intre în bucla fricii pentru ziua de mâine?

Evident că situația este dificilă, este nevoie existe o listare a priorităților și urgențelor,
-să recunoască și să accepte propria îngrijorare,  
-să recunoască faptul că orice problemă are o soluție (chiar dacă nu e cea dorită), să rămână centrați pe rezolvarea problemelor nu să se lase prinși într-un cerc vicios de gânduri și emoții negative.
– să rămână conectați la resurse, pentru a putea identifica soluțiile idividuale, specifice.

Este nepotrivit să ne imaginăm că există rețete universale, dar punctele cele mai importante pentru noi toți sunt, în situații dificile de criză:

maini, glob
Foto: Pixabay

1. Să avem comportamente de autoîngrijire, autoajutorare și automonitorizare pentru a putea oferi suport celorlalți. (Somn, alimentație, activitate fizică, timp personal)  Pentru a putea oferi suport si grija altora trebuie in primul rând să ne oferim nouă înșine grija!

2. Să dezvoltăm competența de a cere sprijin celor din jur.

3. Să urmăm cu strictețe toate indicațiile autorităților și să rămânem raționali atât în privința pozitivului cât și negativului. Extremele nu sunt potrivite.

4. Pentru situații de criză există suport centrat pe echilibrare, stabilizare si identificarea resurselor. Prelucrarea si restructurarea gândurilor distructive.

Pași mici spre redobândirea noțiunii de control a propiei vieți.

5. Orice criză aduce și un beneficiu. Poate pare imposibil, dar fiecare la nivel individual, va găsi beneficiul personal. Pe tremen lung, acesta poate aduce schimbări semnificative.

 


Articolul va face din campania #DeParteaCealaltăABaricadei, inițiată de alexisme.ro și vine în sprijinul celor care lucrează pentru ca noi restul să putem să #StămAcasă. Dacă ți-a plăcut și ți se pare util, te rog dă share de aici sau de pe pagina de Facebook.

Citește alte articole din Campania socială, #DeParteaCealaltăABaricadei:

#DeParteaCealaltăABaricadei: Când merg la un incendiu, pompierii nu știu dacă sunt victime infectate cu noul coronavirus

 

Mărturia unei angajate a unui hypermarket: clienții scuipă pe bani când îi numără, și sunt nervoși că nu sunt pline rafturile non-stop!

 

#DeParteaCealaltăABaricadei: Viziere gratuite pentru medici, făcute de oameni cumsecade

 

#DeParteaCealaltăABaricadei: Medic de la spitalul Colentina face apel pentru echipamente complete: Fără acestea, cu siguranță nu vom „lupta” prea mult

Previous Article Cum ne îngrijim mâinile, acum când ne spălăm atât de des? Dar pe ale copiilor?
Next Article Un câmp cu lavandă și un vis împlinit!

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • frica-anxietate

    Vine razboiul? De la precautie la anxietate / Sfaturi pentru adulti si parinti de la psihoterapeutul Ovidiu Berar

    februarie 23, 2022
  • Cum vorbești cu cineva drag care nu vrea să se vaccineze? Îi accepți decizia, încerci să îl convingi sau eviți subiectul?

    septembrie 1, 2021
  • Povestea acestei mame poate fi povestea oricui: Nu sunt un caz social, doar mă aflu într-o situatie mai grea acum

    iulie 11, 2021

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi ianuarie 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Acum 2 ani aș fi zis că nu bat drumul până în Acum 2 ani aș fi zis că nu bat drumul până în oraș ca să ies cu copiii 2 ore doar ca să văd un muzeu… că aș irosi timpul. Dar din fericire am învățat să schimb perspectiva și să mă bucur pe bune de orice clipă.

Suntem în vacanța de ski în Ilfov, dar nu practicăm și nici de plecat nu am avut chef. 

Așa că i-am scos în oraș la Antipa. Nu am avut mult timp la dispoziție pentru că lucram de la prânz, dar nici nu am fost pe fugă. 2 ore plus drum a fost ideal. 

Dar până să ajungem la Antipa, la expoziția de reptile, ne-am oprit la muzeul de pietre cum zice D, ca sa completeze colectia de acasă. 

Apoi la Luca să mâncăm covrigi. Când am ajuns la muzeu am constatat că i-am udat carnetul de note lui D. cu apa din sticla lui frati-su🙈.
Oh well, tocmai am fost la ședință și pe drum spre București mi-a recitat el toate notele. 🤣

Expoziția temporară e mică dar prețioasă. Le-au plăcut șerpii. A durat 30 de minute cu indulgentă, un pipi, îmbrăcat și vizitat magazin de suveniruri, căci da, nu știam că s-a deschis și acolo, unde erau și .. ați ghicit tot pietre. 
Dar atracția zilei a fost un sarpe de 10 lei forforescent, care nu a mai încăput în poze, lipicios, care se mega lipește de pereți și pe unde il mai aruncă băieții. 🙈

Cu ce au rămas ei oare din această zi? Cu covrigii, serpii de toate felurile sinmulte pietre! 

Cu ce am rămas eu? Multe amintiri frumoase, nu m-am grăbit cu nimic, am simțit toată plăcerea zilei cu ei. Ps: în ultima poză micul Blond stă cu mâna in buzunarul fratelui ca să se încălzească. Da, cu imaginea asta rămân eu… 

#viatacucopii 
#magicmoments 
#lifewithkids 
#mamadebaieti 
#momblogger 
#vacantacopii
#traiesteprezentul
Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.