Am cunoscut-o pe Fleur mai întâi în online prin comunitatea Work at Home Moms Romania pe care o sprijin de mult timp. Acolo, mame iscusite, care și-au dedicat timp pasiunilor și hobby-urilor, le-au transformat în mici afaceri, după ce au stat acasă cu micuții.
Apoi ne-am cunoscut la târguri, i-am cumpărat produsele și mi-a plăcut mult povestea ei și a câmpului de lavandă pe care și l-a dorit și iată, a ajuns să îl cultive.
Dacă sunteți în căutare de cadouri de Paște sau cu orice ocazie, Fleur este foarte creativă. Are produse foarte interesante: perne cu lavandă, ulei, apă distilată și multe altele. Le găsiți la Fleurane.
Dar haideți cu mine să îi descoperim povestea.
Mi-am propus încă de la început să transmit o poveste, să fac lucrurile altfel
-
De ce lavandă? Ce te-a atras?
Ideea a pornit de la o prietenă, în urmă cu 7 ani, aveam 21 de ani pe atunci. A fost suficient doar să îmi sugereze ideea de plantație de lavandă, că mi-a și pătruns adânc în minte și suflet și nici că a mai ieșit de acolo.
Și la lavandă am rămas, nici că m-am mai gândit la altceva. Am reușit să plantez abia în urmă cu 4 ani, iar primele vânzări au fost de ulei esențial și apă de lavandă en-gross. De 2 ani însă, datorită comunității Work at Home Moms Romania, am prins curaj și am început să lucrez la etichete, să comand recipiente de calitate și să fac un mic brand pentru a începe să vând uleiul și apa en-detail. Mi-am propus încă de la început să transmit o poveste, să fac lucrurile altfel.. eram deja plictisită de marketingul agresiv pe care îl vedeam peste tot. Și povestea a avut succes de la început, deși nu mă așteptam deloc. Mie îmi plac lucrurile spuse adevărat și din suflet, de la om pentru om.
-
Care a fost cel mai greu lucru de care te-ai lovit?
Finanțarea! Nu aveam nicio resursă financiară, așa că am făcut un credit de nevoi personale, pe care ulterior l-am închis datorită vânzărilor pe care le-am avut. Când am început să visez la acest plan, eram studentă. Apoi, după un timp, m-am angajat în cadrul unei firme care activa tot în agricultură, iar acolo mă ocupam de achiziții.
M-am documentat timp de 3 ani, timp în care am căutat și terenul pe care voiam să plantez lavanda. Este o plantă destul de ușor de aclimatizat și rezistentă chiar și la secetă. Este important ca solul să fie ușor drenat, să nu rețină apa, întrucât aceasta, în exces, dăunează rădăcinii. Există plantații de lavandă cultivate cu succes în toate zonele țării.
Lucrăm doar în familie. Mă ajută mult tatăl meu
-
Cum se cultivă lavanda? Când e momentul ei de glorie din an?
Se plantează toamna târziu. Eu am plantat la final de noiembrie și a rezistat foarte bine peste iarnă. Ideea este ca temperaturile să fie constante, sub 10 grade, pentru ca planta să nu intre în vegetație, însă nu mai puțin de 2-3 grade. Apoi primăvara se tunde pentru a ajuta la înmulțirea ramurilor. Acest lucru este ideal în primii 2 ani de la plantare.
Foarte importantă este curățarea de buruieni, constant! Primele flori apar prin mai-iunie, în funcție de precipitații și soare. În luna iunie atinge apogeul înfloririi, iar spre final de iunie – început de iulie, când floarea este „coaptă”, o recoltăm. Și mai înflorește încă o dată toamna, în septembrie sau chiar octombrie (cum s-a întâmplat anul trecut), în funcție de condițiile meteo.
-
Cum prelucrezi mai lavanda după ce o culegi? Ai ajutor la cules?
Lucrăm doar în familie. În prezent, mă ajută foarte mult tata. Noi locuim în București, însă el este acolo, mai aproape de câmpul tactic, cum îi zic eu, și mă ține des la curent cu tot ce se întâmplă, inclusiv o curăță de buruieni. Recoltarea durează 2 zile, manual, cu 3 motofoarfece și secere. Vara aceasta, însă, va fi mai ușor întrucât am găsit un mic utilaj meșterit de un inginer care ne va scurta mult timpul de recoltare și numărul de oameni implicați.
După ce o culegem, o ducem la un distilator din zonă și o transformăm în ulei esențial. Floarea este distilată prin abur, iar ca produs secundar rezultă apa florală. Aceasta are particule mici și fine de ulei esențial și vine la pachet cu o serie de beneficii numeroase pentru piele.
Dacă închid ochii, mirosul apei florale mă trimite fix acolo, în lanul de lavandă. De uleiul esențial nici nu mai vorbesc!
-
Îți amintești prima comandă?
Prima mea comanda, pe partea de vânzare en-detail, a fost de 100 ml de ulei esențial și a venit de la o producătoare de cosmetice, Gabriela Nastase („Pravalia de cosmeticale” mai exact), căreia îi datorez cam tot ce fac acum!
Este prima persoană din comunitatea WAHM care mi-a sugerat în urmă cu 2 ani să îmi fac o pagină de facebook, să vând și en-detail, nu doar en-gross, să îmi fac o etichetă și să caut un furnizor bun de recipiente.
După ce am făcut pagina de business la recomandarea Gabrielei, am investit timp și resurse în fotografia de produs (pentru că știu că o imagine spune chiar mai mult de o mie de cuvinte), am început să postez din ce în ce mai des și mi-am spus povestea în cadrul câtorva grupuri de pe facebook. Clienții au apărut destul de repede, iar pagina a crescut natural, prin postări, recomandări, rareori prin sponsorizări.
Fix în anul în care am plantat prima oară, l-am cunoscut și pe viitorul soț
-
Bănuiesc că la tine acasă miroase a lavandă. Oamenii asociaza mirosuri cu imagini sau amintiri. Tu la ce te gândești când închizi ochii și simți mirosul de lavandă?
După un timp, nu mai simt mirosul de lavandă atât de pregnant. Însă un lucru se simte clar: atmosfera relaxantă de vară. Pot spune că am mereu vara în casă. Și pot sta liniștită fără plasă la geamuri, țânțarii nu se înghesuie să pătrundă. Iar dacă închid ochii, mă teleportez automat pe câmp, direct în lan! În plin sezon de recoltare, mai exact.
-
Ce te deosebește de alte afaceri cu lavandă?
Fiecare afacere este specială în felul ei. Ceea ce fac eu spune o poveste, una aproape de suflet, povestea mea și a produselor mele. Fiecare postare sau articol are ceva diferit, o trăire, un sfat… o poveste reală.
-
Cine te-a susținut cel mai mult? Părinții sau soțul?
Fix în anul în care am plantat, l-am cunoscut și pe viitorul soț. Eram doar amici atunci și îmi amintesc că era încântat de idee și nu mai auzise despre lavanda. Până să reușesc să plantez, adică vreo 3 ani așa, mai exact, am tot căutat teren prin toată țara, pe la prieteni, întrucât părinții mi-au zis clar la început că este foarte greu în agricultură și nu mă voi descurca.
După acești 3 ani de căutări, cred că au sesizat cât sunt de insistentă și au zis „Gata, ți-am găsit noi un hectar în arendă” chiar aproape de casă.
Perna cu lavandă este un produs deosebit
-
De câți bani ai nevoie pentru investiție?
Pentru un hectar (10.000 mp) de lavandă, ai nevoie de 20.000 de butași. În mod normal, un butaș costă în jur de 1 – 1,5 RON, diferența fiind vizibilă la o cantitate așa mare. Începând din toamna anului 2020, voi pune și eu butași la vânzare la un preț ușor mai accesibil pentru că știu cât de greu este să începi atunci când nu ai niciun sprijin financiar și ce risc imens îți asumi când faci un credit de nevoi personale pe câțiva ani și cu o dobândă deloc de neglijat!
Pe lângă acest aspect, mă gândesc chiar să includ consultanță gratis în primii doi ani. Pentru că știu cât de multă nevoie are un om aflat la început de drum.
-
Dintre produsele tale perna umplută cu lavandă mi-a atras atenția.. cât timp miroase? Cum se spală?
Mirosul persistă cel puțin un an garantat. Eu am una de 2 ani, de când am început să fac și perne, și încă mai miroase. Fiecare pernă are fața detașabilă pentru o igienizare ușoară și se poate spăla la mașina de spălat la 40 de grade.
-
Apa de lavandă la ce o putem folosi? Ce proprietăți are?
Apa de lavandă este regenerantă pentru piele, calmantă și relaxantă, asigură un somn usor, este un parfum natural foarte utilizat si indragit de catre persoanele care prefera un stil de viata sanatos, fara chimicale.
Printre beneficii se numără:
- curățare
- calmare
- revigorare
- cicatrizare
- regenerare
- tonifiere
Idei de utilizare:
– lotiune tonica pentru igiena si ingrijirea oricarui tip de ten, benefica pentru tenul gras sau acneic;
– igiena si ingrijirea pielii sensibile, pielii copiilor sau a scalpului;
– calmarea si ingrijirea pielii iritate, intepate de insecte sau a arsurilor usoare, dupa plaja;
– calmeaza excelent pielea dupa ras sau epilat;
– reduce iritatiile de scutec, prietenos cu pielea celor mici;
– pentru a usura coafarea si pentru un plus de luciu – apa florala se aplica pe parul ud (caz in care parul nu se mai clateste) sau direct pe parul uscat;
– in apa fierului de călcat, improspateaza hainele.
-
Planuri de viitor?
Momentan lucrăm la site și vom extinde gama de produse. Vom include și mai multe modele de mărturii și idei de decor cu lavandă mov-albăstrui, din soiul Blue Scent, persistentă în timp și ca miros, dar mai ales la culoare. Am un aranjament minigăletușă realizat în urmă cu 2 ani… culoarea este exact la fel, de parcă aș fi cules-o acum câteva luni!
-
Pasiunea este 100 la sută în afacerea ta, dar poți trai doar din această afacere ?
Da, poți trăi dintr-o afacere cu lavandă atât timp cât muncești mult și constant. Însă satisfacțiile sunt pe măsura muncii, chiar și mai mari!
———
1 Comment