• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Acasă • Păreri  >  Cum ne îngrijim mâinile, acum când ne spălăm atât de des? Dar pe ale copiilor?
AcasăPăreri

Cum ne îngrijim mâinile, acum când ne spălăm atât de des? Dar pe ale copiilor?

Alexa Stănescu aprilie 9, 2020 covid19, piele, spalat pe maini Leave a Comment 1050 Views

De când mă știu am o problemă cu pielea uscată, mâinile crăpate până la sânge uneori. Dermatologii care m-au consultat imi spuneau mereu că mă spăl prea des pe mâini, și mai ales ar trebui să mă clătesc uneori, nu și cu săpun. Însă e clar că în această perioadă doar spălatul pe mâini ne salvează și ne ține departe de noul coronavirus, așa că pielea mea dar și a copilului de 5 ani este extrem de agresată. Mă întreb: ajungem la dermatită de contact de la spălatul excesiv?

Și cine să îmi răspundă la întrebări dacă nu un medic dermatolog: dr. Diana Placintescu, pe care o găsiți și aici, unde oferă consultații online în această perioadă.

  • Lumea deja se plânge pe rețele de socializare de mâini prea aspre, mai ales în cazul copiilor

De spălat pe mâini trebuie să ne spălăm, și cel putin 20 de secunde. Însă, dacă suntem în carantină acasă, de n zile 2-5- 10 -14, dacă am fost la cumpărături și ne-am spălat apoi bine după aceea, este necesar să ne spălăm atât de des? Și cu săpun? (in special in cazul copiilor care stim că stau cu mâinile pe jos non stop)

Dr. Placintescu: Sfatul meu este să vă spălați după ce intrați în contact cu mai multe obiecte din zone diferite ale casei, de exemplu dacă faceți curățenie, sau ordine într-un șifonier, sau gătiți, dar asta bănuiesc că majoritatea facem deja într-o măsură mai mare sau mai mică. Cât despre copil, ideal este să îi puteti stabili un teritoriu cât mai larg unde să poată sta cu mâinile pe zos, de exemplu pe o pătură, un covor, oricum un teritoriu unde nimeni în afara lui să nu calce, și pe care la o adică să îl puteți spăla.

  • Medicii recomandă să spălăm măcar vasele cu mănuși. Protejează?

E sigur că toți cei care trebuie să se spele pe mâini mai des sunt afectați. Mănușile protejează, dar putem face alergii și la latex, sau iritații dacă mâinile transpiră sub mănuși. Ideal este să grupăm activitățile și să ne spălăm pe mâini după ce terminăm, ca să putem să aplicăm la sfârșit un mic protocol de îngrijire a pielii agresate.

  • Gelurile dezinfectante usucă mâinile ? Cât de des ar trebui să le folosim? (doar la cumpărături?) dar oamenii care lucrează și sunt nevoiti sa se dezinfecteze des?
    Foto: Pixabay

Dr. Placintescu: Gelurile sunt pe baza de alcool, apa oxigenată și glicerină, de obicei. În prima fază de folosire nu usucă, glicerina protejează, dar cu timpul, da. Cei care au nevoie să iși dezinfecteze mâinile des, depinde de ce o fac. Daca o fac pentru protecția personală, trebuie să poarte mănuși ( cu grijă să nu își atingă fața, pentru că din păcate aceste gesturi reflexe nu sunt suprimate când purtăm mănuși). Dacă se dezinfectează ca să îi protejeze pe alții (cum e cazul personalului medical), ar trebui să prefere spălatul pe mâini, unde se pot folosi și produse de spălare mai blânde.

Gestul bate produsul. NU contează dacă crema este scumpă sau ieftină 

  • Ce săpun cumpărăm? Cum îl alegem? Natural eco bio face bine sau rău? 

Dr. Placintescu: Din punctul meu de vedere e bun orice produs care este conservă stratul de lipide, de grăsime naturală de la suprafața pielii. Nu toți își permit produse dermatocosmetice, dar toți trebuie să ne spălăm pe mâini. Cum ne dăm seama dacă produsul de spălare e blând? Desigur, scrie și pe etichetă: îmbogățit cu uleiuri, creme, surgras, syndet, relipidant. În plus, când am terminat spălarea, apa rămâne pe piele ca boabele de rouă, sau cum îmi place mie să spun, așa cum rămâne pe o rățușcă atunci când iese din apă.

foto:Pixabay
  • Dacă avem pielea uscată, iritată, în această perioadă, cu ce o îngrijim (adulții si copiii?) Cât de des ne dăm cu cremă? Uleiurile naturale (de cocos/ masline) sunt bune? Intra in piele? Și cand ne spălăm se duce crema de pe mâini si intram in cerc vicios?

Dr. Placintescu: Orice produs mai gras este bun. Am și aici o vorbă: gestul bate produsul! Nu contează dacă este scump sau ieftin, poate fi și ulei de măsline, și beurre de Karite (am dat exemple din două extreme ale prețurilor), ele intră în piele cu o condiție: pielea să fie de preferință umedă și caldă (deci imediat după baie) și de preferat exfoliată. Adică, mai ales iarna când ciclul celular este mai leneș și pielea devine cornoasă, un scrub din cînd în când pe zonele aspre si cornoase favorizează hidratarea ulterioară.

  • Influentează hidratarea pielii dacă bem multă apă?

Dr. Placintescu: Da, desigur, dar nu în mod direct. Adică, putem să bem oricâtă apă, dacă nu avem sau dacă nu suplimentăm prin creme stratul lipidic al pielii, apa se pierde din stratul cornos superficial și pielea se deshidratează. Ca și în afaceri, nu contează doar cât câștigi, contează și să nu pierzi…

  • Ce facem cu buzele uscate ale copiilor ? Cu ce îi putem trata?

Dr. Placintescu: Toate gamele de dermatocosmetice serioase au game de reparare și protecție a buzelor. Ele de regulă au o combinație de substanțe grase reparatoare și substanțe siliconice care fac barieră împotriva agresiunii externe- vânt, ger, praf etc.

Aici intervin și argumente de preferințe personale, referitoare la textură, copiilor ăn general nu le place să aibă ceva pe buze, au tendința să manance produsul, de aceea (valabil și la adulți), e ideal să le aplicăm și seara la culcare ca să aibă timp să acționeze pe perioada nopții. Dacă nu avem un produs dedicat, orice cremă mai grasă este  bună, sigur mai bună decât nimic.

Gata, acum dacă e seara, mergeți la ritualul de îngrijire a mâinilor. Eu asta voi face!

Previous Article Banii sau viața?
Next Article #DeParteaCealaltăABaricadei: Fii bine, fii informat!’ Psihoterapeuți care oferă ședinte gratuite online despre anxietatea cauzată de Covid19

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Cum vorbești cu cineva drag care nu vrea să se vaccineze? Îi accepți decizia, încerci să îl convingi sau eviți subiectul?

    septembrie 1, 2021
  • Plecăm sau nu în vacanță? Opinii specialiști

    iunie 14, 2020
  • De ce e nevoie de un incubator hibrid la Spitalul Universitar din București – Interviu cu medic neonatolog

    mai 4, 2020

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Marea Dictare de Ziua Națională a Limbii Române a strâns câteva sute de bucureșteni în rondul Kiseleff septembrie 3, 2023
  • Prima zi de școală: emoțiile copiilor și grijile părinților, cât de justificate și reale sunt? septembrie 10, 2023
  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti? septembrie 15, 2023
  • Programul Bucharest Science Festival: Copiii pot vedea cum se iau amprentele, experimente și roboți creați de copii septembrie 25, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Scrabble constat că are multe avantaje pentru cop Scrabble constat că are multe avantaje pentru copii. Pe lângă cel evident de a forma cuvinte, și matematică ( ține scorul), atenție ( ghiciți cine inventează cuvinte) și coordonare. Mai greu cu coordonarea dar we’re getting there. 

Voi ce jucați in weekend? 

#weekendfun 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#scrabble 
#educatiecopii 
#ideideweekend 
#momblogger
Genul poveștii, de necrezut, dacă nu mi se întâmpla mie, eram sceptică. Despre cum funcționează Universul ( si da, știu că uneori sunt și coincidențe)
Mă știți că nu cred în stele astorele😂😂

Am văzut azi un video făcut de @undortrei, Dorothea, care locuiește in Japonia și care povestea că azi se serbează Luna, în Japonia, printr-o tradiție frumoasă, Tsukimi- un festival al recoltei de toamnă. Cu Dorothea m-am împrietenit prin rețelele sociale și apoi am tot făcut schimb de mailuri ca pe vremuri cu scrisorile la poștă. Mi-a trimis și cartea ei Cum sare piper pe lună, minunat de simplă și frumoasă. Stați așa, să vedeți. 20 de minute mai târziu după ce văd postarea ei, mă sună vecina să-mi spună că am primit o scrisoare din Japonia ( m-am prins imediat cine e că doh, câți prieteni are un om în Japonia, nu? ) Scrisoarea de la Dorothea a ajuns acum 10 zile în țară, dar abia azi, la 20 de minute după ce am văzut eu postarea am primit-o! 

Mi s-a părut ceva extraordinar cum a lucrat Universul. 

Recapitulând: scrisoarea conține și o invitație: pe 29 octombrie Dorothea vine in tară să lanseze oficial cartea ei și abia aștept să o cunosc personal și să fac un interviu pe cinste cu ea. Sau, dacă nu ne iese, măcar vorbim noi două cum a vrut Universul😉

Va tin la curent cu lansarea, până atunci cartea o găsiți la @edituraunivers, va las si un cod in comentarii si in bio, dacă vreti să o aveți pentru autograf. 

#tsukimi 
#lifehappens 
#edituraunivers 
#cumsarepiperpeluna
Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți informații și păreri despre orice lucru, aparent minor, dar foarte important din viata micuțului tău acum, când toți îsi dau cu părerea în familie sau pe grupuri, să ai la îndemână o revistă cu interviuri valoroase și validate de specialiști, este o gură de aer. 

Bebelonia a ajuns la a doua ediție, dedicată mamelor cu bebeluși de 6-12 luni. 

Revista este gândită și coordonată de Alexandra Lopotaru, mamă ( in curând de 3 copii) și jurnalist care scrie cu sufletul pe blogul său @povestidinbebelonia. Sigur o știți. 

Este genul de revistă realistă, cum îmi place mie să spun, care arată mamele așa cum sunt, cum se simt, iar interviul cu Dana Rogoz este fix așa. Natural. Mai găsiți rețete, sfaturi si idei frumoase și valoroase pentru mamele din ziua de azi, care se luptă cu atâtea greutăti. 

La pagina 89 citiți și un interviu făcut de mine cu @alicemitu Alice Dona, fondatorul Centrului de Siguranta auto, despre când schimbăm scoica auto cu un scaun, cum alegem scaunul potrivit, care e diferența dintre un scaun testat și unul omologat. 

Vă las câteva imagini din revistă: de la diversificare, la relația in cuplu, la călătoria cu copilul, la primul ajutor și multe altele. 

Revista în format fizic o găsiți doar in maternitațile Regina Maria din țară(și ce bine pică să o răsfoiești când esti in salon) si online gratis si oricand pe bebelonia.ro. 

Multumesc, Alexandra pentru că ai avut această idee să ajutăm mamele și pentru că am putut face și eu parte din această bucurie. 🙏

#bebelonia
#revistabebebelonia
#maternitate
A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan pentru plăcinta de dovleac🙈
Până una alta, am mers în grădină să alegem THE dovleac. Nu știam care e copt. 
-Hai să căutăm pe internet, mama, zice D. 
Și ne-am uitat, am încercat să alegem unul și l-am nimerit. A fost perfect. 

#pumpkinpie 
#pumpkin🎃 
#placintadovleac
⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️ Carte ⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️
Cartea Cel de-al doilea copil din seria Educație cu blandete de la @edituraunivers 

#parintiitrebuiesastie 
#parintifericiti 
#educatiecopii
#educatiecublandete 
#edituraunivers 
#cartipentruparinti 
#scoalaparintilor
Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fi Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fie să pot citi în somn ( că doar atunci mai am “timp liber” și practic aș face ca un fel de transfer al informației direct în creier). 😂

Abia așteptam weekendul să mă cufund în viața personajelor Grimaldi: Cea mai nouă carte Virginie Grimaldi, dar și un pachet din noua serie “Educație cu Blândețe” sunt disponibile și ca un copil, nu știu de care să mă apuc mai întâi. 

Am decis: ziua citesc Grimaldi pentru că mă bine dispune și mă conectează mult cu lucruri din viața mea cu care rezonez, iar seara citesc una din pachetul de parenting pentru că după ce culc copiii, oricum reflectez la ce am făcut greșit cu ei ziua. Don’t we all do that? Recunoașteți🤷‍♀️

GIVEAWAY: Cartea Cel de-al doilea copil îi va ghida pe părinții indeciși dar și pe cei care așteaptă deja al doilea copil. Bine, cred că se aplică și cu al treilea and so on. 

Lasă un mesaj in comentarii si taguieste o mamă. Extragerea, pe 29 septembrie. 

Pentru restul cărților, aveti link in bio pentru comandă sau in comentarii pt Facebook. Linkul este afiliat, ceea ce înseamnă nu că mă voi îmbogăți din asta dar dacă voi vedea la câți dintre voi ajung aceste cărți bune, voi simți că am mai făcut un strop de bine și lumină în lumea părinților, cu mine inclusiv) 

#educațiecublândețe 
#scoalaparintilor 
#edituraunivers 
#virginiegrimaldi
Matematica e peste tot, asta vreau să înțeleagă toți copiii. Să o învețe cu drag, să îi înțeleagă utilitatea: de exemplu, cum să împartă o prăjitură in cantitate egală pentru toată familia? Sau măcar pentru el și fratele lui. 

Am pornit noi idei despre cum să facem temele cu copiii fără se (ne/îi) stresăm (prea mult). 

Voi ce idei aveți? Mai faceți teme cu copiii? 

#scoala #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
A doua zi de grădi, când încercam să îl dezli A doua zi de grădi, când încercam să îl dezlipesc de mine pe micul Blond: 
-Mami, dar tu faci lucruri mai frumoase acasă cu mine, inventăm, facem experimente.. îmi place mai mult acasă..🙈 
Mi-am făcut-o singură, dar nu regret. Uneori chiar găsesc chestii interesante pe net și le testăm. Cum ar fi… amprentele invizibile. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pe care garantat le ai in casă. ( asta dacă nu ti-a terminat deja stocul de bicarbonat pe explozii cu oțet:)) 

Like&save&share

Aștept idei de experimente si jocuri în comentarii

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#momblogger 
#ideidejoaca 
#activitaticopii 
#activitatiacasa
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.