• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Acasă • Păreri  >  Cum ne îngrijim mâinile, acum când ne spălăm atât de des? Dar pe ale copiilor?
AcasăPăreri

Cum ne îngrijim mâinile, acum când ne spălăm atât de des? Dar pe ale copiilor?

Alexa Stănescu aprilie 9, 2020 covid19, piele, spalat pe maini Leave a Comment 971 Views

De când mă știu am o problemă cu pielea uscată, mâinile crăpate până la sânge uneori. Dermatologii care m-au consultat imi spuneau mereu că mă spăl prea des pe mâini, și mai ales ar trebui să mă clătesc uneori, nu și cu săpun. Însă e clar că în această perioadă doar spălatul pe mâini ne salvează și ne ține departe de noul coronavirus, așa că pielea mea dar și a copilului de 5 ani este extrem de agresată. Mă întreb: ajungem la dermatită de contact de la spălatul excesiv?

Și cine să îmi răspundă la întrebări dacă nu un medic dermatolog: dr. Diana Placintescu, pe care o găsiți și aici, unde oferă consultații online în această perioadă.

  • Lumea deja se plânge pe rețele de socializare de mâini prea aspre, mai ales în cazul copiilor

De spălat pe mâini trebuie să ne spălăm, și cel putin 20 de secunde. Însă, dacă suntem în carantină acasă, de n zile 2-5- 10 -14, dacă am fost la cumpărături și ne-am spălat apoi bine după aceea, este necesar să ne spălăm atât de des? Și cu săpun? (in special in cazul copiilor care stim că stau cu mâinile pe jos non stop)

Dr. Placintescu: Sfatul meu este să vă spălați după ce intrați în contact cu mai multe obiecte din zone diferite ale casei, de exemplu dacă faceți curățenie, sau ordine într-un șifonier, sau gătiți, dar asta bănuiesc că majoritatea facem deja într-o măsură mai mare sau mai mică. Cât despre copil, ideal este să îi puteti stabili un teritoriu cât mai larg unde să poată sta cu mâinile pe zos, de exemplu pe o pătură, un covor, oricum un teritoriu unde nimeni în afara lui să nu calce, și pe care la o adică să îl puteți spăla.

  • Medicii recomandă să spălăm măcar vasele cu mănuși. Protejează?

E sigur că toți cei care trebuie să se spele pe mâini mai des sunt afectați. Mănușile protejează, dar putem face alergii și la latex, sau iritații dacă mâinile transpiră sub mănuși. Ideal este să grupăm activitățile și să ne spălăm pe mâini după ce terminăm, ca să putem să aplicăm la sfârșit un mic protocol de îngrijire a pielii agresate.

  • Gelurile dezinfectante usucă mâinile ? Cât de des ar trebui să le folosim? (doar la cumpărături?) dar oamenii care lucrează și sunt nevoiti sa se dezinfecteze des?
    Foto: Pixabay

Dr. Placintescu: Gelurile sunt pe baza de alcool, apa oxigenată și glicerină, de obicei. În prima fază de folosire nu usucă, glicerina protejează, dar cu timpul, da. Cei care au nevoie să iși dezinfecteze mâinile des, depinde de ce o fac. Daca o fac pentru protecția personală, trebuie să poarte mănuși ( cu grijă să nu își atingă fața, pentru că din păcate aceste gesturi reflexe nu sunt suprimate când purtăm mănuși). Dacă se dezinfectează ca să îi protejeze pe alții (cum e cazul personalului medical), ar trebui să prefere spălatul pe mâini, unde se pot folosi și produse de spălare mai blânde.

Gestul bate produsul. NU contează dacă crema este scumpă sau ieftină 

  • Ce săpun cumpărăm? Cum îl alegem? Natural eco bio face bine sau rău? 

Dr. Placintescu: Din punctul meu de vedere e bun orice produs care este conservă stratul de lipide, de grăsime naturală de la suprafața pielii. Nu toți își permit produse dermatocosmetice, dar toți trebuie să ne spălăm pe mâini. Cum ne dăm seama dacă produsul de spălare e blând? Desigur, scrie și pe etichetă: îmbogățit cu uleiuri, creme, surgras, syndet, relipidant. În plus, când am terminat spălarea, apa rămâne pe piele ca boabele de rouă, sau cum îmi place mie să spun, așa cum rămâne pe o rățușcă atunci când iese din apă.

foto:Pixabay
  • Dacă avem pielea uscată, iritată, în această perioadă, cu ce o îngrijim (adulții si copiii?) Cât de des ne dăm cu cremă? Uleiurile naturale (de cocos/ masline) sunt bune? Intra in piele? Și cand ne spălăm se duce crema de pe mâini si intram in cerc vicios?

Dr. Placintescu: Orice produs mai gras este bun. Am și aici o vorbă: gestul bate produsul! Nu contează dacă este scump sau ieftin, poate fi și ulei de măsline, și beurre de Karite (am dat exemple din două extreme ale prețurilor), ele intră în piele cu o condiție: pielea să fie de preferință umedă și caldă (deci imediat după baie) și de preferat exfoliată. Adică, mai ales iarna când ciclul celular este mai leneș și pielea devine cornoasă, un scrub din cînd în când pe zonele aspre si cornoase favorizează hidratarea ulterioară.

  • Influentează hidratarea pielii dacă bem multă apă?

Dr. Placintescu: Da, desigur, dar nu în mod direct. Adică, putem să bem oricâtă apă, dacă nu avem sau dacă nu suplimentăm prin creme stratul lipidic al pielii, apa se pierde din stratul cornos superficial și pielea se deshidratează. Ca și în afaceri, nu contează doar cât câștigi, contează și să nu pierzi…

  • Ce facem cu buzele uscate ale copiilor ? Cu ce îi putem trata?

Dr. Placintescu: Toate gamele de dermatocosmetice serioase au game de reparare și protecție a buzelor. Ele de regulă au o combinație de substanțe grase reparatoare și substanțe siliconice care fac barieră împotriva agresiunii externe- vânt, ger, praf etc.

Aici intervin și argumente de preferințe personale, referitoare la textură, copiilor ăn general nu le place să aibă ceva pe buze, au tendința să manance produsul, de aceea (valabil și la adulți), e ideal să le aplicăm și seara la culcare ca să aibă timp să acționeze pe perioada nopții. Dacă nu avem un produs dedicat, orice cremă mai grasă este  bună, sigur mai bună decât nimic.

Gata, acum dacă e seara, mergeți la ritualul de îngrijire a mâinilor. Eu asta voi face!

Previous Article Banii sau viața?
Next Article #DeParteaCealaltăABaricadei: Fii bine, fii informat!’ Psihoterapeuți care oferă ședinte gratuite online despre anxietatea cauzată de Covid19

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Cum vorbești cu cineva drag care nu vrea să se vaccineze? Îi accepți decizia, încerci să îl convingi sau eviți subiectul?

    septembrie 1, 2021
  • Plecăm sau nu în vacanță? Opinii specialiști

    iunie 14, 2020
  • De ce e nevoie de un incubator hibrid la Spitalul Universitar din București – Interviu cu medic neonatolog

    mai 4, 2020

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.