Cum ne îngrijim mâinile, acum când ne spălăm atât de des? Dar pe ale copiilor?

0 Comments

De când mă știu am o problemă cu pielea uscată, mâinile crăpate până la sânge uneori. Dermatologii care m-au consultat imi spuneau mereu că mă spăl prea des pe mâini, și mai ales ar trebui să mă clătesc uneori, nu și cu săpun. Însă e clar că în această perioadă doar spălatul pe mâini ne salvează și ne ține departe de noul coronavirus, așa că pielea mea dar și a copilului de 5 ani este extrem de agresată. Mă întreb: ajungem la dermatită de contact de la spălatul excesiv?

Și cine să îmi răspundă la întrebări dacă nu un medic dermatolog: dr. Diana Placintescu, pe care o găsiți și aici, unde oferă consultații online în această perioadă.

  • Lumea deja se plânge pe rețele de socializare de mâini prea aspre, mai ales în cazul copiilor

De spălat pe mâini trebuie să ne spălăm, și cel putin 20 de secunde. Însă, dacă suntem în carantină acasă, de n zile 2-5- 10 -14, dacă am fost la cumpărături și ne-am spălat apoi bine după aceea, este necesar să ne spălăm atât de des? Și cu săpun? (in special in cazul copiilor care stim că stau cu mâinile pe jos non stop)

Dr. Placintescu: Sfatul meu este să vă spălați după ce intrați în contact cu mai multe obiecte din zone diferite ale casei, de exemplu dacă faceți curățenie, sau ordine într-un șifonier, sau gătiți, dar asta bănuiesc că majoritatea facem deja într-o măsură mai mare sau mai mică. Cât despre copil, ideal este să îi puteti stabili un teritoriu cât mai larg unde să poată sta cu mâinile pe zos, de exemplu pe o pătură, un covor, oricum un teritoriu unde nimeni în afara lui să nu calce, și pe care la o adică să îl puteți spăla.

  • Medicii recomandă să spălăm măcar vasele cu mănuși. Protejează?

E sigur că toți cei care trebuie să se spele pe mâini mai des sunt afectați. Mănușile protejează, dar putem face alergii și la latex, sau iritații dacă mâinile transpiră sub mănuși. Ideal este să grupăm activitățile și să ne spălăm pe mâini după ce terminăm, ca să putem să aplicăm la sfârșit un mic protocol de îngrijire a pielii agresate.

  • Gelurile dezinfectante usucă mâinile ? Cât de des ar trebui să le folosim? (doar la cumpărături?) dar oamenii care lucrează și sunt nevoiti sa se dezinfecteze des?

    Foto: Pixabay

Dr. Placintescu: Gelurile sunt pe baza de alcool, apa oxigenată și glicerină, de obicei. În prima fază de folosire nu usucă, glicerina protejează, dar cu timpul, da. Cei care au nevoie să iși dezinfecteze mâinile des, depinde de ce o fac. Daca o fac pentru protecția personală, trebuie să poarte mănuși ( cu grijă să nu își atingă fața, pentru că din păcate aceste gesturi reflexe nu sunt suprimate când purtăm mănuși). Dacă se dezinfectează ca să îi protejeze pe alții (cum e cazul personalului medical), ar trebui să prefere spălatul pe mâini, unde se pot folosi și produse de spălare mai blânde.

Gestul bate produsul. NU contează dacă crema este scumpă sau ieftină 

  • Ce săpun cumpărăm? Cum îl alegem? Natural eco bio face bine sau rău? 

Dr. Placintescu: Din punctul meu de vedere e bun orice produs care este conservă stratul de lipide, de grăsime naturală de la suprafața pielii. Nu toți își permit produse dermatocosmetice, dar toți trebuie să ne spălăm pe mâini. Cum ne dăm seama dacă produsul de spălare e blând? Desigur, scrie și pe etichetă: îmbogățit cu uleiuri, creme, surgras, syndet, relipidant. În plus, când am terminat spălarea, apa rămâne pe piele ca boabele de rouă, sau cum îmi place mie să spun, așa cum rămâne pe o rățușcă atunci când iese din apă.

foto:Pixabay
  • Dacă avem pielea uscată, iritată, în această perioadă, cu ce o îngrijim (adulții si copiii?) Cât de des ne dăm cu cremă? Uleiurile naturale (de cocos/ masline) sunt bune? Intra in piele? Și cand ne spălăm se duce crema de pe mâini si intram in cerc vicios?

Dr. Placintescu: Orice produs mai gras este bun. Am și aici o vorbă: gestul bate produsul! Nu contează dacă este scump sau ieftin, poate fi și ulei de măsline, și beurre de Karite (am dat exemple din două extreme ale prețurilor), ele intră în piele cu o condiție: pielea să fie de preferință umedă și caldă (deci imediat după baie) și de preferat exfoliată. Adică, mai ales iarna când ciclul celular este mai leneș și pielea devine cornoasă, un scrub din cînd în când pe zonele aspre si cornoase favorizează hidratarea ulterioară.

  • Influentează hidratarea pielii dacă bem multă apă?

Dr. Placintescu: Da, desigur, dar nu în mod direct. Adică, putem să bem oricâtă apă, dacă nu avem sau dacă nu suplimentăm prin creme stratul lipidic al pielii, apa se pierde din stratul cornos superficial și pielea se deshidratează. Ca și în afaceri, nu contează doar cât câștigi, contează și să nu pierzi…

  • Ce facem cu buzele uscate ale copiilor ? Cu ce îi putem trata?

Dr. Placintescu: Toate gamele de dermatocosmetice serioase au game de reparare și protecție a buzelor. Ele de regulă au o combinație de substanțe grase reparatoare și substanțe siliconice care fac barieră împotriva agresiunii externe- vânt, ger, praf etc.

Aici intervin și argumente de preferințe personale, referitoare la textură, copiilor ăn general nu le place să aibă ceva pe buze, au tendința să manance produsul, de aceea (valabil și la adulți), e ideal să le aplicăm și seara la culcare ca să aibă timp să acționeze pe perioada nopții. Dacă nu avem un produs dedicat, orice cremă mai grasă este  bună, sigur mai bună decât nimic.

Gata, acum dacă e seara, mergeți la ritualul de îngrijire a mâinilor. Eu asta voi face!

Further reading

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *