• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  Copiii trăiesc în prezent, părinții în viitor – Dialogul transformării cu Oana Moraru
Părinți & copii

Copiii trăiesc în prezent, părinții în viitor – Dialogul transformării cu Oana Moraru

Alexa Stănescu noiembrie 25, 2017 parenting Leave a Comment 696 Views

Îmi place foarte mult să descopăr oameni care vorbesc despre educația și creșterea copiilor, care te îndrumă și îți deschid ochii la modul cel mai sincer și natural, dându-se ei înșiși ca exemplu, fără să aibă pretenția că le cunosc pe toate.

Așa e Oana Moraru, fondatoarea școlii Helikon și a platformei Vocea Părinților. A ținut un curs numit Dialogul Transformării, vorbind din perspectiva de mamă care, culmea, nu le știe pe toate și din cea de educator, care încearcă să găsească mereu soluții inovative. Auzisem și citisem despre ea, interviuri cu ea, însă atunci când o cunoști rămai cu gura căscată, de câte adevăruri și lucruri firești spune. Pur și siplu ai asculta-o ore în șir și nu te-ai plictisi. Te întrebi apoi: dar eu cum de nu mi-am dat seama de toate astea? 

Mă bucur nespus și că am avut ocazia să fiu și partener media la acest eveniment. Mai jos, poza de laudă:)

Dialogul Transformării s-a ținut cu casa închisă aș zice: a fost o sală plină de bunici, educatori și părinți de toate vârstele, (chiar și o mamă cu un băiat de 22 de ani care ne-a dat ea nouă părinților novici, putere să mergem mai departe, spunându-ne de ce totul va fi bine mai încolo).

Trăirea în prezent e singura sursă a fericirii

Am avut niște AHA moments, îmi place să le zic. Adică revelații. Oana e genul de om care nu spune că are o soluție magică pentru toți copiii și părinții. Nu promite că nu se va mai urca pe masă copilul tău sau nu va mai țopăi pe canapea, însă explică de ce se întâmplă asta, de ce copiii sunt neascultători – Pentru că ei trăiesc în prezent, iar noi părinții în viitor. Adică, noi vedem consecința lucrurilor (de exemplu, poate să cadă din pat și să se lovească  dacă sare. Ei nu văd consecința. Da, trebuie să i-o spui de miliarde de ori, dar nu te supăra pe copil dacă va insista să facă ce vrea el. Creierul său nu concepe mai departe de ACUM, de PREZENT. )

Există și o parte bună a acestui prezent continuu: se ceartă dar se și împacă repede copiii,  pentru că nu au gândirea analitică formată undeva până în 7 ani, așa că nu țin supărarea.

Se pare că ăștia micii sunt pe calea cea bună cu această trăire în prezent pentru că Trăirea în prezent e singura sursă a fericirii, spune Oana Moraru.  Și m-a pus pe gânduri un pic. Analizând din perspectiva de adult, așa e. Nimic nu e mai important decât ceea ce faci acum. Nu contează planurile pe care le faci, dovadă că multe lucruri spontane ajung să fie mult mai reușite decât cele plănuite minuțios.

Cumva, trebuie să ne detașăm de această rigoare și obsesie a noastră de a controla timpul dar și viața copiilor noștri.

Fără să ne dăm seama, imediat după ce se nasc, trece momentul în care el, bebelușul este perfect și suficient. Pe măsură ce trec zilele vrem să fie mai mult, să stea în fund mai repede, să se ridice în picioare, să vorbească, să mănânce singur. Această competiție a mamelor, neoficială dar atât de prezentă în parcuri și pe grupurile de societate online și offline, nu e deloc benefică pentru copii noștri. Ei nu sunt proiectul nostru de viață. E greu, e foarte greu ca părinte să te abții să nu te lauzi cu copilul tău și să nu îi pui în spate destinul tău. O facem involuntar de prea multe ori. Iar astfel, copilul ajunge să se creadă insuficient.

Mai grav este că noi părinții, nici nu ne dăm seama că îi punem atâta greutate pe umeri. De aceea, îți mulțumesc Oana, pentru că ai mai adus pe calea cea bună un părinte. Pe mine!  

E momentul în care ar trebui să spunem STOP planurilor pe care le avem pentru copii noștri și să îi lăsăm să se bucure. Și ce dacă încă nu merge? Savurează împreună fiecare clipă, chiar dacă tu în secret îți dorești să meargă pentru că așa zice lumea în jurul tău: (vai, nu merge la 1 an?! al meu s-a ridicat la 8 luni !). Așa și?

Opriți rotița gândirii

Seara, când vrei să culci copilul sau după-amiază, și el nu vrea, ba îi e brusc foame, sete, mai vrea pipi, sau alte haine pe el, se frichinește în pat, orice numai să nu doarmă. Vi se pare cunoscut? Agitația asta a lor..noi le-o transmitem.

Acum vreo jumătate de an am avut o revelație. Când copilul era mic normal că nu puteam dormi și el să stea treaz. Pe la 2 ani jumătate, venisem de la muncă și eram ruptă de oboseală. L-am luat lângă mine în pat spunându-i să se culce. Logic că nu a vrut, mai cerea o carte, orice ca să nu doarmă. Efectiv, în ziua aceea, nu am avut puterea de a mă încăpățâna să îl fac să doarmă (așa cum facem noi părinții de obicei).

Pur și simplu, m-am liniștit și am și adormit: el, la scurt timp după mine. Atunci mi-am dat seama că asta este cheia.. Pacea, liniștea, și oprirea din propria agitație, a noastră, a adulților. Și noi le transmitem starea asta: hai la culcare, că trebuie, că e tarziu, că vreau eu..etc.

Stop ! Respirați! Opriți rotița gândirii, după cum spune și Oana Moraru. După ce am auzit-o pe ea vorbind despre asta, mi-am dat seama că descoperisem singură ceva foarte prețios. Brusc, când am auzit asta m-am liniștit că nu sunt singura care atunci când pune seara târziu capul pe pernă se gândește la ce să facă mâine mai întâi, cum să își împartă timpul mai bine.  Este însă foarte greu să nu te mai gândești la nimic.

Pe scurt, mai jos cu ce am mai rămas in urma cursului Dialogul Transformării și cred că merită să știți și voi și să vă gândiți:

  •  Că absolut orice poate fi explicat copilului și tradus pe limbajul lui – adică de joacă și poveste. E nevoie de poveste pentru orice!  Mi-a plăcut exemplul Oanei în care povestea că i-a spus fiicei sale că mașinile sunt niște dragoni cu ochi diferiți, poveste ce a ajutat-o să meargă mai repede cu fiica prin oraș, fără să se oprească să admire peisajul și fiecare frunză (știți cum fac astia micii, ei au tot timpul din lume!)
  • Orice etapă de creștere a copilului este o lecție spirituală pentru adulți
  • Că noi adulții am rămas la vârsta emoțională de 12 ani.
  • Să îi spui mereu copilului că tu crezi în el (chiar dacă poate nu e așa)

Poate cea mai adevărată afirmație a Oanei Moraru, care m-a adus cu picioarele pe pământ și m-a liniști a fost următoarea: Dacă eu ca mamă nu greșesc, nu există nici un conflict și atunci copilul nu are cum să crească, cum să învețe.  

Abia aștept alte seminarii ale Oanei Moraru pentru că știu că are multe cursuri și teme de abordat extrem de utile părinților și copiilor. Vă țin la curent cu ele.

Previous Article Cum erai înainte de a fi mamă
Next Article De ce amenințați copiii cu nuielușa de Moș Niculae?

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Mesaj către mame: aveți încredere în soți și lăsați-i să vă ajute, chiar dacă nu au citit cărți de parenting | AUDIO

    august 2, 2020
  • Să nu le reproșăm niciodată copiilor că ne-am sacrificat viața pentru ei

    februarie 25, 2019
  • Nu există parenting perfect. Și asta e perfect!

    noiembrie 2, 2017

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.