Azi vine Moș Nicolae. Sper că am nimerit ziua, că mereu le încurc. Îl știți pe Moș Nicolae, nu? Moșul care aduce un băț dacă nu ești cuminte… Nu mai pot să aud povestea asta, jur. Unde mai pui că povestea lui Moș Niculae se bazează pe faptul că a fost un bătrân milos și darnic. În loc să credem poveștile frumoase, care și ele pot avea o morală, noi alegem să credem variantele religioase că sunt cu povețe.
Îmi place să cred că nu sunt o mamă nebună eco bio, cu parenting modern în cap, ci doar realistă. Această amenințare cu bățul provine din vremuri de mult apuse în care ai noștri nu știau să își potolească copiii decât cu amenințări. Chiar dacă e doar o vorbă în vânt și copiii primesc nuielușa simbolic, rămâne totuși o amenințare. O amenințare pe care mulți NU o duc la capăt. Și atunci mă întreb: Dacă știi de la bun început că nu te vei ține de ea, de ce te mai chinui să o faci? Doar ca să nu ieși din folclor? Să fii în trend cu ce zice lumea în jur?
E clar că acel copil nu te va mai crede, pentru că hai să fim serioși: doar nu o să încremenească și o să mai facă niciodată nici o prostie! Nici măcar pe parcursul unei zile nu poate sta liniștit. V-o spun eu, care chiar am un copil liniștit (până acum vreo lună era de-a dreptul angelic).
De unde vine legenda cu nuielușa și cea cu ghetuțele ?
Se pare că povestea își are originile în religie, căci ce obicei bun nu are? Nu mă pricep la subiect așa că îl iau ca atare de pe sfântul Google.
Un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde s-a împământenit obiceiul ca cei obraznici să primească o nuieluşă de la Moş Nicolae. It makes no logic for me.
“Primești nuielușă dacă nu ești cuminte” este o amenințare a celor care cred că e nevoie ca unui copil să îi fie teamă de părinți/bunici/ educatoare. Eu nu cred în aceste forme de “abuz verbal.” Pentru că da, sunt forme de abuz, nu doar povești pe care le spunem și lasă că “uită el când crește. ”
Știu că vi se pare că exagerez, sunteți liberi să credeți asta. Vreau însă doar să vă pun pe gânduri și să înțelegeți că un copil NU se va cuminți pe vecie, nu va ține minte că acea nuielușă există și mai rău, că ar putea fi folosită. Din fericire ai mei nu prea au insistat pe acest băț, dar a trecut și pe lângă mine povestea. Vedeți, tocmai asta e problema.. că sunt niște legende stupide, născocite de cine știe cine, despre care acum trebuie să audă toți copiii, pentru că …așa trebuie!
Dar să vedem și istoria frumoasă. De ce primim cadouri în ghetuțe?
Cunoscut ca fiind protectorul săracilor și copiilor, legenda spune că Sf. Nicolas, care a trăit pe insula Myra, care azi e Turcia, a ajutat un tată cu 3 fiice, care nu aveau bani de zestre. Sfântul Nicolae le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.
Vă doresc un Moș care să confunde ghetuțele copilului cu ale voastre că-s mai mari și să primească dulciuri și eventual niște migdale, că doar sunt la modă, în locul portocalelor!
Gând la gând, doamnă!
https://blogulmamei.ro/nu-nuielusei-de-mos-nicolae/