• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  Diversificare Tips&Tricks
Părinți & copii

Diversificare Tips&Tricks

Alexa Stănescu ianuarie 15, 2020 alimente, bebelusi, diversificare, Eugenia Dobrescu Leave a Comment 1711 Views

Ce mi-a plăcut cel mai mult la perioada diversificării? Că învăț rețete noi pe care le fac și pentru noi adulții.

În cazul lui D. am descoperit piure de mango și avocado (to die for!!), iar acum la A. sau Micul Blond cum i se zice in familie, am descoperit o salată de cartofi și avocado. Delicioasă!

A. este foarte curios, iar eu am sperat că dacă îmi fură mâncarea din farfurie (pt că asta face), sigur va mânca alimente. GRESIT!

__

Acum 5 ani, lui D. i-am făcut pasat la blender mâncarea. Aveam atunci un chopper în care puneam o cantitate mică. Acum, nemaiavând blenderul am zis că îi fac pasat cu furculița.  Nici vorbă. Micul Blond nu voia să deschidă gurița și pace.

Ca sursă de inspirație am folosit tot diversificare.ro., pe care l-am descoperit când era D. mic. Ulterior am aflat că site-ul plin de informații despre legume, fructe și nu doar rețele și sfaturi, este al Eugeniei Dobrescu, consultant în lactație și nutriție. Citiți aici despre nutriția mamei după naștere, și  despre ce facem in primele zile cu copilul acasă.

Eram eu încântată de mâncare, dar Micul Blond nu a vrut să deschidă gurița deloc, și în puținele dăți când reușeam, în secunda doi scotea afară tot. Parcă eu băgam pe o parte și el scotea ..pe aceeași parte. Am încercat diverse legume și fructe, dar puține la număr pentru că am vrut doar ce e de sezon și potrivit vârstei. (măr, dovlecel, cartof dulce, morcov, pastarnac, patrunjel rădăcină.)

Mi-am luat inima în dință și am încercat să îl las să mănânce și bucățele: le lua în mânuță se juca cu ele, le ducea la gură dar nu gusta. El mânca la propriu DIN castron (încă o face). Cam așa se desfășoară mesele.

Practic lingea castonul.. pe dinafară:)

Disperată, i-am cerut ajutorul Eugeniei: Am stricat copilul, De ce nu mănâncă?!

Eugenia se află și la capătul celălalt al lumii, cu net nu tocmai bun, dar a stat nopțile să se uite la filmulețe cu A. studiind mâncarea. Citez: trimite-mi un video ca să văd comportamentul lui dar și al tău:))

După ce m-a liniștit că avem un comportament normal amândoi (bine, un pic eu să il las în pace), mi-a dat câteva sfaturi:

TIPS:

Lasă-l să se joace să facă mizerie (controlată, cât de cât:)) I-am dat câte o linguriță – avem vreo 3 la masă: cum deschide gura, pac îi bag o linguriță cu mâncare. 

Mulțumește-te cu puțin- Nu te aștepta să mănânce mult. 2-3 lingurițe chiar și după 2 săptămâni nu e panică. 

Haina de plastic pe care -am pus-o ca să nu se murdărească îi era prea mare (poza 2)

Pune-i și câteva bucăți de legume fierte bine și moi cu care să se distreze, să le țină în mânuță, să le ducă la gură.

Fă-l să râdă ca să deschidă gurița. Noi ne jucăm peek-a boo. Succes maxim. 

NU vă panicați dacă nu vrea să mănânce ca la carte. Au toată viața înainte să mănânce. Dacă nu e la 6 luni, poate peste o săptămână.

INSISTATI, nu cedați și nu întrerupeți turina zilnică a mesei, chiar dacă nu mănâncă efectiv. Bebelușii au nevoie să se obișnuiască 

D: a mâncat ideal, ca la carte și acum la 5 ani mă chinui să îi dau să mănânce..totul este doar o etapă

Foto: Unsplash

Ca să vă fie de folos am făcut și un interviu mai oficial cu Eugenia, nu doar conversațiile mele de pe mess cu ea, ca să vă ajute să începeți diversificarea:

Ai pus bazele site-ului diversificare.ro pentru proaspete mame. În cât timp ai reușit să strângi informațiile, nu ți-a fost greu ? Că doar știm că timpul le lipsește mereu mamelor 🙂 

Eugenia: Site-ul Diversificare.ro a apărut în 2011, când eram în preajma etapei de diversificare a alimentației fetiței mele și când sursele de informare erau mult, mult mai puține decât acum. La început era destul de greoi procesul de procurare a informațiilor corecte și complete despre regulile diversificării sau despre diverse alimente și reușeam să public un articol după aproximativ 6-7 ore de studiu și lucru efectiv.

Însă, odată cu experiența, munca a devenit mai ușoară și mai eficientă, ajungând la 3-4 ore alocate studiului și scrierii unui articol.

În plus, în cei 8 ani de când am pornit acest proiect, recomandările în nutriția copilului s-au modificat de cel puțin 2-3 ori, lucruri care aduc un nou val de controverse și opinii divergente printre medici, nutriționiști, iar munca de cercetare e mai solicitantă.

Cum de aveam timp să aloc proiectului? Cel mai probabil pentru că am ales conștient să îmi aloc timp studiului și instruirii în domeniul nutriției încă de la început.

Trăim niște vremuri tulburi, în care mâncarea este prezentă efectiv peste tot: în stațiile de autobuz, la metrou, la ieșirea din bloc, în parcuri, peste tot. Abundența asta ne îmbolnăvește fizic și mental, iar copii sunt cei mai vizați de strategiile de marketing.

Iar una dintre dorințele mele profesionale este să le expun cât mai multor părinți opinii realiste despre ce înseamnă să mâncăm cumpătat, când corpurile noastre chiar au nevoie de hrană, de ce să alegem alimente vii, naturale și nu procesate industrial, de ce să ne ferim pe noi și pe copii de cristalul numit zahăr-noul drog vândut la liber care ne îmbolnăvește foarte subtil. Așa că pentru binele copiilor mei și a altor copii și adulți aleg să dedic zilnic ore întregi studiului nutriției.

Iar bucuria se reînoiește acum, fiind foarte aproape de a naște cel de-al treilea copil al familiei și reintrând din nou în frumusețea etapei de diversificare a alimentației ce urmează a fi făcută pe un alt continent de data aceasta. (n.mea, între timp, Eugenia este din nou mamă, a treia oară).

Diversificarea este un proces al copilului, el fiind actorul principal, iar adultul e omul din spatele scenei care doar pregătește decorurile.

Este o rețetă exactă a diversificării? Începem cu fructe/ cu legume? Cu piureuri sau supă ca pe vremuri? Sau autodiversificare?

Eugenia: Nu este o rețetă exactă pentru începerea diversificării. Însă există o combinție de succes pentru primele mese și anume: lapte matern la cerere împreună cu o masă cu legume oferite copilului atât sub formă de piure, cât și bucăți, pe care să le mănânce/exploreze/storcească/deguste singur. În felul ăsta va descoperi o nouă bucățivă din lumea lui înconjurătoare și se va bucura din plin de experiență.

Spun mereu că diversificarea este un proces al copilului, el fiind actorul principal, iar adultul e omul din spatele scenei care doar pregătește decorurile.

O întrebare la care încă nu am găsit răspuns: unde facem compromisul când vine vorba de mâncare bio? Adică luăm din piață de la țărani care stropesc și ei legumele, dar necontrolat ? Eu descoperisem un studiu care arăta că legumele congelate au cei mai mulți nutrienți pentru că sunt culese în punctul lor maxim de coacere.

Eugenia: Consider că procurarea hranei din surse sigure, despre care știm cât mai multe lucruri și care nu au fost tratate chimic sau modificate genetic este ideală, mai ales când vine vorba de copii. Piața a devenit o utopie, supermarketurile sunt pline de produse bio îndoielnice din punct de vedere al certificărilor din domeniu, așa că iar suntem puși în situația în care să căutăm informații despre ceea ce cumpărăm și de unde. Viața nu mai este simplă, mulți dintre noi cumpărând tot ce mâncăm și neproducând nimic de unii singuri. Mai demult, părinții noștri ne dădeau de mâncare ce aveau din grădină sau de la câmp și nu își mai făceau griji. Noi însă, suntem la polul opus.

Legumele proaspete sunt ideale cât timp provin din surse sigure. Legumele congelate sunt și ele bune, la fel ca și cele conservate, însă ambele au mai pierdut din calități din cauza proceselor termice la care sunt supuse. Așa că optim ar fi să le putem avea pe toate în casele noastre.

Cumpărăm alimente bio? Să avem încredere?

Foto: Unsplash

Eugenia:Da, e bine să cumpărăm alimente bio dacă știm de unde provin, din ce zone ale țării, de la ce ferme, din ce alte țări, care sunt certificările deținute de producătorii respectivi.

De exemplu, mi-aduc aminte că la un moment dat am discutat cu domn care lucra într-un lanț cunoscut de magazine cu produse alimentare și îmi spunea că primele produse bio pe care să le caut sunt cele provenite din Germania, datorită modului destul de strict de acordare a certificărilor în domeniu producătorilor agricoli. Însă consumul de substanțe chimice din agricultură la nivel mondial este în creștere an de an și asta este o informație sigură, verificabilă de către oricine.

Ai inventat rețete? Spune-ne una preferată: Eu am descoperit piureul de avocado cu mango. GENIAL de bun. 

Eugenia: O, da, mereu fac asta. Nevoia te învață, așa că de la început am încercat diverse combinații pe care să le ofer copiilor. Acum am trecut deja la următoarea etapă în care experimentez în bucătărie rețete pentru adulți, cum ar fi acești zuchinni ravioli sau aceste clătite cu ciuperci. 

Pentru copii, mai ales în etapa diversificării, îmi aduc aminte de rețeta cu mămăligă, avocado și sos de roșii, de gustarea cu mei fiert, banane și cu scorțișoară, sau de combinația de gălbenuș cu avocado și iaurt. 

Nu uitați că odată cu începerea diversificării și restul familiei are șansa să mănânce mai sănătos și mai bun! Creați obiceiuri frumoase impreună la masă. 

 

Previous Article Ce facem când fratele cel mare aduce viruși și boli de la grădiniță? Îl ținem acasă?
Next Article Când lași copilul cu taică-su, un fel de “SINGUR ACASĂ”

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Socializarea e și pentru copiii de 1 an

    februarie 11, 2021
  • De ce e nevoie de un incubator hibrid la Spitalul Universitar din București – Interviu cu medic neonatolog

    mai 4, 2020
  • Mărturia unei angajate a unui hypermarket: clienții scuipă pe bani când îi numără, și sunt nervoși că nu sunt pline rafturile non-stop!

    martie 11, 2020

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Idei de weekend prelungit 1 Mai 2023: Festivaluri, muzee și evenimente aprilie 28, 2023
  • Recenzie carte | Când amintirile noastre vor veni sa danseze, Virginie Grimaldi mai 8, 2023
  • Lista muzeelor din țară care participă la Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 13 mai, și ce puteți descoperi mai 13, 2023
  • De ce amintirile legate de casele în care trăim în copilărie sunt atât de puternice, oare? mai 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Poate fi frustrant și copleșitor pentru copii să aleagă cărți la târgul de carte. 
-Prea multe cărți, le vreau pe toateee, mama, îmi zice D. 
Am lăsat câteva sfaturi pentru voi, părinți, cum să îi îndrumați să aleagă. 
Cele mai importante lucruri: stabiliți un buget pe care vi-l permiteți, nu îl depăsiti, și luați-vă timp să savurați experiența de a sta printre standuri cu copiii. Enjoy, @bookfest.ro ! Pe story o să pun și cum a fost plimbarea noastră la Bookfest. Logic că la final s-au luat la întrecere, care are mai multe cărți🙈 

#cartipentrucopii 
#targdecarte 
#educatiaconteaza 
#educatiacopiilor 
#alegemcarti
“Îmi pare rău că nu am fost lângă copii câ “Îmi pare rău că nu am fost lângă copii când creșteau, îi vedeam doar dormind”. Este concluzia a două femei pe care le-am ascultat aseară la @fuckupnights_bucharest. 

Din fericire ambele și-au dat seama și au spus stop, chiar dacă erau mai mari copiii când s-a întâmplat asta. Timpul nu e pierdut. Acum recuperează împreună. 

Aveam nevoie de încă o confirmare că este cea mai bună alegere pe care am făcut-o. Să stau cât mai mult cu copiii, să lucrez de acasă mai mult, să nu îi duc la afterschool, chiar dacă e și greu de multe ori. 

Poveștile celor 4 femei care au împărtășit cu noi “fuckups”, au fost atât de reale, m-am regăsit în majoritatea, poate și pentru că au povestit despre presa anilor 2000 și am simțit mai bine legătura. 

Două lucruri le-am reținut, ambele de la Lucia Antal, Head of Research Development la Pro TV.

Un fuckup poate să nu fie fuckup din perspectiva altcuiva. Tu poți vedea un eșec, dar altcineva poate vedea un lucru pozitiv, sau viceversa. 

Și al doilea lucru: a întrebat-o cineva s-ar întoarce în timp ce și-ar spune sieși ca să nu facă greseli. Răspunsul mi s-a părut atât de autentic: 

“Dacă m-aș întoarce în timp, tot nu m-as asculta nici pe mine”. 

Așa este. Așa cum nici copiii noștri nu ne ascultă, oricât le-am spune să învețe din greșelile noastre. 

Am plecat de acolo atât de bine încărcată emoțional, mi-au plăcut speakerii, nu a fost un eveniment moralist deloc, iar publicul foarte tânăr și educat, cu întrebări bune și deloc superficial. 

Mai vin, @julia.nagy, cea mai tare moderatoare!🤘

Despre FuckUp Nights

F*ckup Nights Bucharest este deja un fenomen cunoscut in peisajul bucurestean si face parte din seria de evenimente care au loc la nivel global, in 215 de orase din 62 de tari din intreaga lume.
Evenimentul se concentreaza pe abordarea constructiva a esecurilor profesionale si are misiunea de a te invata cum sa gestionezi obstacolele din viata profesionala, pe care toti le avem...  te incurajeaza sa privesti situațiile dificile ca fiind oportunitati de invatare

#fuckupnights 
#invatadingreseli
#lifeisshort 
#momblogger
V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-u V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-ului pentru copii, cu siguranță nu a rețelelor sociale, dar youtube si google are our friends totuși, nu putem nega asta. 

În doze mici, copiii pot si trebuie să afle despre internet iar noi părinții trebuie să acceptăm multe, însă cu limitele ferme totuși. 

Pe 30 mai hai la o dezbatere pe subiectul: Generația “digital natives” & relația cu părinții, de la 18:30 – 21:30, la Nod Makerspace.

𝗜𝗻𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗮! Link inscriere: https://moderndads.ro/modern-family-challenges/ 
𝗟𝗢𝗖𝗔𝗧𝗜𝗘: Nod Makerspace (Splaiul Unirii 160)

👉18:30: Inregistrare, networking & brand activation
👉18:45 – 19:30: 𝗖𝘂𝗺 𝘀𝗮̆ 𝗺𝗮̆ 𝗳𝗮𝗰 𝗮𝘂𝘇𝗶𝘁: 𝗰𝗮 𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁/𝗰𝗮 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁? 𝗣𝗹𝘂𝘀 𝘀𝗳𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗴𝗲𝘀𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗼𝗹𝗲𝗻𝘁𝗮/𝗯𝘂𝗹𝗹𝘆𝗶𝗻𝗴, Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală; 

👉19:30 – 19:45: Invitat special

👉19:45 - 20:15: 𝗣𝗿𝗼𝘃𝗼𝗰𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝗲𝗽𝗼𝗰𝗮 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮̆, Laura Ion, trainer acreditat specializat în domeniul siguranței online pentru copii și consilier în dezvoltare personală și vocațională, Data Privacy Officer acreditat. 

👉20:15 - 20.40: 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗮𝗰𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲: 𝗰𝗲 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝘀̦𝘁𝗶𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗶? Mircea David, avocat în Baroul București, doctorand în drept execuțional penal, implicat în activitățile de educație juridică; 

👉20:40 – 21:00 Socializare & brand activation
21:00 – 21:25: 𝗙𝗔𝗠𝗜𝗟𝗬 𝗧𝗔𝗟𝗞𝗦 cu Alex Zamfir, Celmaibuntata.ro & The Funny Brand
👉21:30: Tombola & networking
Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distru Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distrug după ce le facem sau le înrămăm? 

Eu sunt adepta distrusului ca să le refacem mereu. 
Soțul le vrea pe pereti. Bine, el are puzzle-uri de peste 1000 de piese pe care le face împreună cu D. și a început deja să le lipească pe un perete din hol. Vezi foto. 

La voi cum e? 

Treaba e că am găsit niște puzzle-uri din lemn de la WoodMix Puzzles geniale pe care nu vreau să le înrămeze pentru că sunt mult prea misto si deosebite. Nici nu cred că se poate datorită formei lor. Piesele sunt geniale, fie are formă e diferită. 

Ne-au antrenat creierul aceste puzzle-uri pentru că te pune să gândești altfel atunci când cauți o piesă. 
Am reusit să dăm microbul și în vecini. D. a început primul puzzle din serie cu un prieten care nu a putut sta la noi până să termine puzzle-ul. Tare supărat a fost. I-am trimis poze cu update:)( 

Vă las in story un video cu două dintre puzzle-uri. Mai avem unul sigilat care este al micului Blond și la care tot atentează frati-su le motiv că:” până crește el, mama.. e păcat “ 🤣🙈
Când vedeți o mamă cu unghiile făcute, să fiți siguri că e o provocare și o realizare să și le facă. 

După ce am născut ani de zile nici nu visam să am 10 minute să le fac. Acum reușesc dar cu asistență și alte provocări cum ar fi să le șterg lor unghiile. 

Dar ce zic eu 10 minute. Să că explic: dimineață am zis că mă apuc. Mi-am luat trusa și ojele. Până au venit turcii peste mine cu doleante: Vreau și eu cafeluțăăă, eu cu cacao și cu spumă, eu fără dar cu miere, etc.. Am percutat, apoi m-am luat cu treabă prin casă. Am făcut de toate cu gândul la momentul magic final când îmi voi face unghiile. 
Mă întorc la masă, îmi dau seama că îmi tăiasem unghiile nu de la o mână, ci doar de la 3 degete și alea neconsecutive🙈🤷‍♀️
Ps: hastagul mamadebaieti chiar nu isi are rostul in această postare:)) 

Cine își face unghiile acasă mai rapid e eroina. 

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#viatacucopii 
#mamadebaieti 
#momblogger 
#bloggermom
Când vecina mă sună si-mi spune: -Hai să-ți d Când vecina mă sună si-mi spune:
-Hai să-ți dau fasole și prăjitură pentru copii… 
Sar din pat în pijamale ( m-a lovit răceala de la D.) De altfel, am făcut schimb de prăjituri. Pe story vedeți și prăjitura mea. 
Așa e cu vecini mișto când stai la curte. 

#viațalațară 
#amintiridinbucatarie 
#weekendulincepe 
#weekendmood 
#bloggermom 
#viatacucopii
Nu mă pricep la pământ și munca pământului, Nu mă pricep la pământ și munca pământului, căci soțul se ocupă de plantat, eu cel mult de udat, dar recunosc că e ceva în neregulă cu natura. După o zi de ploaie în care nu puteam planta, a urmat doar o zi de soare care a uscat totul și pământul e format din bulgări mari greu de spart. 

Dar copiii au fost cei mai fericiți să ajute și să ude ce au plantat: roșii, cartofi, dovlecei, vinete, fasole și multe altele. 

Voi cum ați petrecut duminica? 

#viațalațară 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#educatiadeacasă 
#momblogging
#viatacubaieti 
#viatacucopii
Apucăm rar să ne vedem cu prieteni dar nu ratăm Apucăm rar să ne vedem cu prieteni dar nu ratăm zilele copiilor, ceea ce cred că și ai nostri făceau. Îmi amintesc când părinții se vedeau cu anumiți prieteni de zile de naștere și noi copiii ne jucam. Și în ziua de azi, când noi părinții le cam dictăm prieteniile, mă bucur că ai nostri copii, din prietenii diverse, se simt mereu bine împreună. 

O zi cu soare, prea mult vânt, ( n-am putut pune un balon) pictură de la Georgiana care mereu ne furnizează forme de ipsos de pictat și trambulina care a fost vedeta zilei. Pe lângă micul Blond, of course. 

#weekendcuprietenii 
#mamadebaieti 
#weekendfun 
#momblogger 
#viatadeparinte 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.