• Acasă
    • Competiţie SuperBlog
  • Alexisme
    • De suflet
    • Viața la țară
    • Păreri
    • Intrebări de oracol
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Activități cu copiii
    • Amintiri din bucătărie
  • Campanii
    • Români care inspiră
    • Campanie de informare pentru părinți
  • Ştiri
  • Concursuri
  • Recomand
  • Despre mine
  • Apariții în media
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  Diversificare Tips&Tricks
Părinți & copii

Diversificare Tips&Tricks

Alexa Stănescu ianuarie 15, 2020 alimente, bebelusi, diversificare, Eugenia Dobrescu Leave a Comment 1154 Views

Ce mi-a plăcut cel mai mult la perioada diversificării? Că învăț rețete noi pe care le fac și pentru noi adulții.

În cazul lui D. am descoperit piure de mango și avocado (to die for!!), iar acum la A. sau Micul Blond cum i se zice in familie, am descoperit o salată de cartofi și avocado. Delicioasă!

A. este foarte curios, iar eu am sperat că dacă îmi fură mâncarea din farfurie (pt că asta face), sigur va mânca alimente. GRESIT!

__

Acum 5 ani, lui D. i-am făcut pasat la blender mâncarea. Aveam atunci un chopper în care puneam o cantitate mică. Acum, nemaiavând blenderul am zis că îi fac pasat cu furculița.  Nici vorbă. Micul Blond nu voia să deschidă gurița și pace.

Ca sursă de inspirație am folosit tot diversificare.ro., pe care l-am descoperit când era D. mic. Ulterior am aflat că site-ul plin de informații despre legume, fructe și nu doar rețele și sfaturi, este al Eugeniei Dobrescu, consultant în lactație și nutriție. Citiți aici despre nutriția mamei după naștere, și  despre ce facem in primele zile cu copilul acasă.

Eram eu încântată de mâncare, dar Micul Blond nu a vrut să deschidă gurița deloc, și în puținele dăți când reușeam, în secunda doi scotea afară tot. Parcă eu băgam pe o parte și el scotea ..pe aceeași parte. Am încercat diverse legume și fructe, dar puține la număr pentru că am vrut doar ce e de sezon și potrivit vârstei. (măr, dovlecel, cartof dulce, morcov, pastarnac, patrunjel rădăcină.)

Mi-am luat inima în dință și am încercat să îl las să mănânce și bucățele: le lua în mânuță se juca cu ele, le ducea la gură dar nu gusta. El mânca la propriu DIN castron (încă o face). Cam așa se desfășoară mesele.

Practic lingea castonul.. pe dinafară:)

Disperată, i-am cerut ajutorul Eugeniei: Am stricat copilul, De ce nu mănâncă?!

Eugenia se află și la capătul celălalt al lumii, cu net nu tocmai bun, dar a stat nopțile să se uite la filmulețe cu A. studiind mâncarea. Citez: trimite-mi un video ca să văd comportamentul lui dar și al tău:))

După ce m-a liniștit că avem un comportament normal amândoi (bine, un pic eu să il las în pace), mi-a dat câteva sfaturi:

TIPS:

Lasă-l să se joace să facă mizerie (controlată, cât de cât:)) I-am dat câte o linguriță – avem vreo 3 la masă: cum deschide gura, pac îi bag o linguriță cu mâncare. 

Mulțumește-te cu puțin- Nu te aștepta să mănânce mult. 2-3 lingurițe chiar și după 2 săptămâni nu e panică. 

Haina de plastic pe care -am pus-o ca să nu se murdărească îi era prea mare (poza 2)

Pune-i și câteva bucăți de legume fierte bine și moi cu care să se distreze, să le țină în mânuță, să le ducă la gură.

Fă-l să râdă ca să deschidă gurița. Noi ne jucăm peek-a boo. Succes maxim. 

NU vă panicați dacă nu vrea să mănânce ca la carte. Au toată viața înainte să mănânce. Dacă nu e la 6 luni, poate peste o săptămână.

INSISTATI, nu cedați și nu întrerupeți turina zilnică a mesei, chiar dacă nu mănâncă efectiv. Bebelușii au nevoie să se obișnuiască 

D: a mâncat ideal, ca la carte și acum la 5 ani mă chinui să îi dau să mănânce..totul este doar o etapă

Foto: Unsplash

Ca să vă fie de folos am făcut și un interviu mai oficial cu Eugenia, nu doar conversațiile mele de pe mess cu ea, ca să vă ajute să începeți diversificarea:

Ai pus bazele site-ului diversificare.ro pentru proaspete mame. În cât timp ai reușit să strângi informațiile, nu ți-a fost greu ? Că doar știm că timpul le lipsește mereu mamelor 🙂 

Eugenia: Site-ul Diversificare.ro a apărut în 2011, când eram în preajma etapei de diversificare a alimentației fetiței mele și când sursele de informare erau mult, mult mai puține decât acum. La început era destul de greoi procesul de procurare a informațiilor corecte și complete despre regulile diversificării sau despre diverse alimente și reușeam să public un articol după aproximativ 6-7 ore de studiu și lucru efectiv.

Însă, odată cu experiența, munca a devenit mai ușoară și mai eficientă, ajungând la 3-4 ore alocate studiului și scrierii unui articol.

În plus, în cei 8 ani de când am pornit acest proiect, recomandările în nutriția copilului s-au modificat de cel puțin 2-3 ori, lucruri care aduc un nou val de controverse și opinii divergente printre medici, nutriționiști, iar munca de cercetare e mai solicitantă.

Cum de aveam timp să aloc proiectului? Cel mai probabil pentru că am ales conștient să îmi aloc timp studiului și instruirii în domeniul nutriției încă de la început.

Trăim niște vremuri tulburi, în care mâncarea este prezentă efectiv peste tot: în stațiile de autobuz, la metrou, la ieșirea din bloc, în parcuri, peste tot. Abundența asta ne îmbolnăvește fizic și mental, iar copii sunt cei mai vizați de strategiile de marketing.

Iar una dintre dorințele mele profesionale este să le expun cât mai multor părinți opinii realiste despre ce înseamnă să mâncăm cumpătat, când corpurile noastre chiar au nevoie de hrană, de ce să alegem alimente vii, naturale și nu procesate industrial, de ce să ne ferim pe noi și pe copii de cristalul numit zahăr-noul drog vândut la liber care ne îmbolnăvește foarte subtil. Așa că pentru binele copiilor mei și a altor copii și adulți aleg să dedic zilnic ore întregi studiului nutriției.

Iar bucuria se reînoiește acum, fiind foarte aproape de a naște cel de-al treilea copil al familiei și reintrând din nou în frumusețea etapei de diversificare a alimentației ce urmează a fi făcută pe un alt continent de data aceasta. (n.mea, între timp, Eugenia este din nou mamă, a treia oară).

Diversificarea este un proces al copilului, el fiind actorul principal, iar adultul e omul din spatele scenei care doar pregătește decorurile.

Este o rețetă exactă a diversificării? Începem cu fructe/ cu legume? Cu piureuri sau supă ca pe vremuri? Sau autodiversificare?

Eugenia: Nu este o rețetă exactă pentru începerea diversificării. Însă există o combinție de succes pentru primele mese și anume: lapte matern la cerere împreună cu o masă cu legume oferite copilului atât sub formă de piure, cât și bucăți, pe care să le mănânce/exploreze/storcească/deguste singur. În felul ăsta va descoperi o nouă bucățivă din lumea lui înconjurătoare și se va bucura din plin de experiență.

Spun mereu că diversificarea este un proces al copilului, el fiind actorul principal, iar adultul e omul din spatele scenei care doar pregătește decorurile.

O întrebare la care încă nu am găsit răspuns: unde facem compromisul când vine vorba de mâncare bio? Adică luăm din piață de la țărani care stropesc și ei legumele, dar necontrolat ? Eu descoperisem un studiu care arăta că legumele congelate au cei mai mulți nutrienți pentru că sunt culese în punctul lor maxim de coacere.

Eugenia: Consider că procurarea hranei din surse sigure, despre care știm cât mai multe lucruri și care nu au fost tratate chimic sau modificate genetic este ideală, mai ales când vine vorba de copii. Piața a devenit o utopie, supermarketurile sunt pline de produse bio îndoielnice din punct de vedere al certificărilor din domeniu, așa că iar suntem puși în situația în care să căutăm informații despre ceea ce cumpărăm și de unde. Viața nu mai este simplă, mulți dintre noi cumpărând tot ce mâncăm și neproducând nimic de unii singuri. Mai demult, părinții noștri ne dădeau de mâncare ce aveau din grădină sau de la câmp și nu își mai făceau griji. Noi însă, suntem la polul opus.

Legumele proaspete sunt ideale cât timp provin din surse sigure. Legumele congelate sunt și ele bune, la fel ca și cele conservate, însă ambele au mai pierdut din calități din cauza proceselor termice la care sunt supuse. Așa că optim ar fi să le putem avea pe toate în casele noastre.

Cumpărăm alimente bio? Să avem încredere?

Foto: Unsplash

Eugenia:Da, e bine să cumpărăm alimente bio dacă știm de unde provin, din ce zone ale țării, de la ce ferme, din ce alte țări, care sunt certificările deținute de producătorii respectivi.

De exemplu, mi-aduc aminte că la un moment dat am discutat cu domn care lucra într-un lanț cunoscut de magazine cu produse alimentare și îmi spunea că primele produse bio pe care să le caut sunt cele provenite din Germania, datorită modului destul de strict de acordare a certificărilor în domeniu producătorilor agricoli. Însă consumul de substanțe chimice din agricultură la nivel mondial este în creștere an de an și asta este o informație sigură, verificabilă de către oricine.

Ai inventat rețete? Spune-ne una preferată: Eu am descoperit piureul de avocado cu mango. GENIAL de bun. 

Eugenia: O, da, mereu fac asta. Nevoia te învață, așa că de la început am încercat diverse combinații pe care să le ofer copiilor. Acum am trecut deja la următoarea etapă în care experimentez în bucătărie rețete pentru adulți, cum ar fi acești zuchinni ravioli sau aceste clătite cu ciuperci. 

Pentru copii, mai ales în etapa diversificării, îmi aduc aminte de rețeta cu mămăligă, avocado și sos de roșii, de gustarea cu mei fiert, banane și cu scorțișoară, sau de combinația de gălbenuș cu avocado și iaurt. 

Nu uitați că odată cu începerea diversificării și restul familiei are șansa să mănânce mai sănătos și mai bun! Creați obiceiuri frumoase impreună la masă. 

 

Previous Article Ce facem când fratele cel mare aduce viruși și boli de la grădiniță? Îl ținem acasă?
Next Article Când lași copilul cu taică-su, un fel de “SINGUR ACASĂ”

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Socializarea e și pentru copiii de 1 an

    februarie 11, 2021
  • De ce e nevoie de un incubator hibrid la Spitalul Universitar din București – Interviu cu medic neonatolog

    mai 4, 2020
  • Mărturia unei angajate a unui hypermarket: clienții scuipă pe bani când îi numără, și sunt nervoși că nu sunt pline rafturile non-stop!

    martie 11, 2020

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • gradinita, cresa, joaca
    Ministerul de finanțe propune ca părinții să nu mai primească suma de 1500 de lei pentru grădiniță martie 22, 2021
  • Ce învață copiii la școala TV de dictie este esențial pentru era în care trăim martie 14, 2021
  • Siguranță copii: un site de unde aflăm cum acordăm primul ajutor copiilor, în mai multe situații martie 17, 2021
  • Stimulent de reinserție de 1500 de lei, pentru părinții care aleg să revină mai repede la muncă aprilie 7, 2021

Instagram

alexa_stanescu

De câteva zile, seara ieșim pe strada noastră l De câteva zile, seara ieșim pe strada noastră la plimbare, cu saci de gunoi după noi, ca să strângem pet-uri, hârtii, ambalaje și te miri ce chestii aruncate in natură. Initial am luat doar un sac. 
Pf, am fost naivi. Până la jumătatea străzii era plin. 

De atunci zilnic, plusăm cu câte un sac. 

Chiar din prima zi, micul Blond ( încă nu are 2 ani) a înțeles ce lucruri nu au ce căuta in natură. 

Nu îl laud pe el, sunt convinsă că orice copil e in stare să facă distincția. Secretul e puterea exemplului. Și nu al prelegerii. Degeaba le povestim și explicăm si zicem NU aruncăm pe jos. Dacă ei ne văd preocupați de ceea ce ne inconjoară, vor fi și ei la rândul lor. Și poate vor da chiar mai departe exemplul, altor colegi. Sigur, totul e ca acei colegi să aibă părinți receptivi. 
O sa incerc sa strang si cativa vecini dacã vor, insa am decis ca mai bine facem@noi cate putin. Poate ne vãd si altii. 🤷‍♀️
.
.
.
🍀☘️🌲🪴🌱🌱🌳

#viațalațară 
#faraplastice 
#curatamnatura🍀☘️🌱🌿
#reciclare 
#innatura🌺
În drum spre casă, în doar 40 de minute, am tre În drum spre casă, în doar 40 de minute, am trecut prin 3 anotimpuri: era vară când am plecat din Bucuresti, pe DN am prins un nor negru de ploaie și cand am ajuns acasă era lapoviță! 
Mă tem tot mai mult de schimbările astea de vreme. 

#climatechangeisreal #climatechangeawareness 
#dela30degradelazerozerograde 
#cloudsinthesky☁️🌎☁️☁️ 
#vremeschimbatoare
E weekend și abia aștept să gătesc. Mi-e dor s E weekend și abia aștept să gătesc. Mi-e dor să stau prin bucătărie. De când m-am întors la radio tot încerc să fac supe si mâncare care să țină 2-3 zile. Nu reușesc, zau! Asta si pentru că mereu vreau să încerc lucruri noi.

Dacă și tu gătești ascultând podcasturi, ca mine, îți recomand acest episod #cucapulinnori☁️☁️⛅️ despre mâncare și cum și cât gătim in ziua de azi. 
Invitată a fost @Adriana Sohodoleanu, lector la Fundatia Calea Victoriei.
Mă găsesti pe: 
🎧Spotify 

🎧Anchor FM 

🎧Apple Podcast

🎧soundcloud
.
.
.
#amintiridinbucatarie 
#weekendcookingfun 
#despremancare 
#foodlover😍 
#podcaster 
#backtowork
Nu știe decât cele 4 cuvinte de bază: mama, tat Nu știe decât cele 4 cuvinte de bază: mama, tata, apa, papa. Fie 5, caca included. Totusi, comunică incredibil de bine. Uneori, când se trezește dimineața și eu am plecat deja la radio, mă caută. Mă strigă și mă caută in toată casa. 

Mor după el și după modul fabulos in care suntem construiti să evoluăm, de la limbajul semnelor, la vorbe. 😍

.
.
.
#mombloger #primelecuvinte #limbajulcopiilor #cutefactor #cutekids #mamadebaieti #momlife #backworkout #motherhood⭐️ #părințeală #homeiswheretheheartis
⭐️⭐️Pură întâmplare. Agenda mea dragă ⭐️⭐️Pură întâmplare. Agenda mea dragă de la @librartis.official  a căzut în mâinile micului Blond care a descoperit mâzgălitul. 

Citiți mesajul și trageți singuri concluziile. Eu m-am topit și mi-am confirmat că nimic nu e întâmplător. 

🌟🌟🌟
.
.
.
#mombloger #momlife #viatacolorata #kidsdrawing #coloroflife #nimicnueintamplator #magiciscolor #motherofboys
Azi am decis: stau numai în curte, fac totul în Azi am decis: stau numai în curte, fac totul în curte. De la planul de grădina de legume ( thanks, @elenasantos_home ), până la gătit. Gratar să fie, zic!

Am scos mai întâi cartea ( redusă și azi la @libfest ), culc micul Blond și apoi, în curte să ne facem traiul azi! 🌼🌸🌺🌟☀️🌤 
Aș fi plantat flori dar le distrug câinii si oricum sunt cam anti talent:) 

☀️🌼Tu cum profiți de ziua de primăvară? 🌼🌼
.
.
.
#vineprimavara🌺🌷🌺 
#soarepecer🌞 
#springishere
#relaxdamnit 
#readingtime 
#viatalatara 
#incurte 
#floricelepecampii🌸🌺🌼 
#zentime🙏 
#weekendblessings 
#staredebine❤️ 
#staredelectură
Pandemia ne-a răpit bucuria târgurilor de cărț Pandemia ne-a răpit bucuria târgurilor de cărți anul trecut. 

Aveam un ritual: luam programul și încercuiam lansările care îmi făceau cu ochiul. Vezi pozele urmatoare. 

Vă mărturisesc că de multe ore foloseam jobul ca scuză să merg la târg și să fac reportaje dar plecam cu plasa plină de cărti cumpărate. 

Cel mai mult îmi plăcea să urmăresc oamenii și să vorbesc cu ei despre preferințele lor in materie de cărți. 

⭐️Tare m-am bucurat că după un an, LibFest aduce puțin din farmecul târgurilor fizice de cărți: program cu lansări online. Ba chiar mi se pare un plus faptul că prin online putem vedea interviuri cu autori străini, cum e cel cu autoarea cărții: Fiica Reichului. Să il căutati neapărat pe site-ul Libris.ro

‼️Sunt reduceri mari la cărți pe care mi le doream, așa că vă recomand să căutați si voi printre: 

📚peste 1 milion de cărți cu reduceri între 15% și 80%‼️

✍️📚3000 cărți cu autograf

Eu nu știu cu ce să încep. Voi ce carte ați citi prima din prima poză? Nepovestitele iubiri mă tentează foarte mult❤️

🙏Mă simt onorată să fiu ambasadoare a târgului #Libfest. 

.
.
.
#târgdecarteonline #libfest #cititul #cartipenoptiera #placereacititului #lovebooks📚 #metime📚☕️ #relaxtime #relaxdammit #fiicareichului #nepovestiteleiubiri 
#citituleplacere #readingisfun #readingiscool
A fost liniște 15 spre 20 de minute. Eu am lucrat A fost liniște 15 spre 20 de minute. Eu am lucrat la laptop și ei s-au jucat, mai exact au construit împreună, fără țipete, fără “da-mi aia, e rândul meu, mamiiii” si alte varianțiuni pe temă. Jur că nu știu ce am făcut să merit asta🙏

E prima oară când trăiesc așa ceva și mă tem că nu se va mai repeta prea curând, așa că vreau să strig in gura mare a Fb-uui că se POATEE, mamelor! 
Nu am vreun merit. Uneori se aliniază planetele😍și sunt recunoscatoare pt clipele astea!

#mamadebaieti  #mamadedoi #blogermom #joacadefrati #brothersplaying #legilemamelor #lifewithkids
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.
Acest website folosește cookies: Aflați mai multe.