Ce facem când fratele cel mare aduce viruși și boli de la grădiniță? Îl ținem acasă?

0 Comments

Dacă îl retrag pe cel mare de la grădiniță, nu mai socializează.

Se plictisește acasă.

Își întrerupe ritmul de învățare.

Oricum se îmbolnăvește și stă mai mult pe acasă.

Plătesc degeaba grădinița.

Îl îmbolnăvește și pe frățiorul/ surioara abia născut (ă).

Cum mă descurc cu doi copii acasă.

Întrebările acestea apar cel puțin o dată pe lună pe grupurile de mame. Sunt atâtea păreri încât simți că nu poți să iei o decizie corectă. Îți vâjâie capul de atâtea opinii. Ce a funcționat la noi? Să încerc pe rând ambele variante. Ce am luat în calcul? 

  • Sezonul

Dacă este toamnă sau primăvară când colcăie virușii ar fi bine să îl ținem acasă pe cel mare măcar o lună sau până când trec virozele și gripele.

  • Cât de des se îmbolnăvește cel mare?

D. face bronșită acută și stă 3 săptămâni acasă! Apoi o săptămână (fix de luni până vineri) la grădi, și iar o luam de la capăt.

  • Vârsta bebelușului

Dacă are sub 6 luni cel mic trebuie protejat. La A. s-a nimerit să aibă în jur de 6 luni, așa că l-am ținut 2 luni acasă pe D.

  • Îi place la grădiniță?

Aici a fost un mare dubiu, pentru că mereu îl lăsam pe D. plângând la grădiniță, dar își revenea în câteva minute. Știu că era totul în regulă acolo pentru că îl luam super fericit. Ba mai nou îmi zicea că îl iau prea devreme!  Dar firește că făcea scandal că nu vrea după ce acasă stătea câte 3 săptămâni și se juca non stop și făcea fițe la mâncare:)

  • Economisești sau nu banii de grădiniță?

Foto: Pixabay

Deja mă frustra faptul că plăteam o lună pentru o săptămână de grădiniță, neasumat. Dar să știu sigur că nu îl duc, nu mai voiam să plătesc. Când mi s-a zis că aș putea pierde locul dacă nu plătesc jumătate din taxă, m-am înfuriat, m-am simțit constrânsă și parcă am fost mai aprigă să îl țin acasă. Discuția e prea lungă, așa că o opresc aici. Dar să știți la ce să vă așteptați de la o grădiniță privată.

  • Dacă poți ține o rutină zilnică

Vă zic sincer că nu reușesc în timpul zilei să îi fac un program pe ore ca la grădi: dimineață desenezi, apoi mânănci fruct, apoi învățăm, apoi ne jucăm. Un copil care stă acasă nu ascultă, iar eu nu am nervii necesari să îi explic că TREBUIE să urmeze o rutină și ACASĂ. PLus că și fratele cel mic mă solicită și nu după un orar, ci când are chef.

Așa că am decis să las copilul la joacă acasă și să mă țin doar de ora de masă (cu o marjă de o oră).

Renunțați la iluzia că va dormi la prânz, cât timp mai aveți un bebeluș de adormit, legănat, plimbat, distrat, schimbat, diversificat!

  • Nervii mamei, sau starea de bine și armonia

Am întrebat multe prietene mame cum a fost perioada cât au ținut acasă și copilul cel mare și majoritatea mi-au zis că a fost foarte greu, dar au rezistat. O singură prietenă a fost mega cinstită și mi-a zis citez: Do not do it, woman!:))  Man, was she right!!!

Era însă deja prea târziu, luasem decizia, după ce mă consultasem cu medicul de familie, care mi-a zis că D. nu își va reveni complet dacă nu stă acasă o lună, după ce îi trece bronșita.

Au fost 2 luni nu grele, EXTREM de grele, de nervi tociți, de țipete, de obsesii ale mele, de oboseală, de discuții interminabile, de bătut copilul la cap.

 

Concluzia? Merită nervii tociți pentru sănătatea copiilor?

  • Eu nu regret că am făcut-o, dar am înțeles că 2 luni sunt DESTUL. Amândoi (și eu și D.) avem nevoie de rutina noastră DIFERITĂ, și că trebuie să ne despărțim câteva ore ca să ne fie DOR apoi și să ne înțelegem mult mai bine.
  • Că prea îl sufoc, că nu pot gestiona doi copii ZILNIC și casă, masă în același timp SINGURĂ. ȘI că nu trebuie să mă simt vinovată pentru asta. Nu suntem toate mamele la fel de zen.
  • Undeva trebuie să faci compromisuri: fie că într-o zi nu speli, în alta nu ai timp să faci mâncare sau să strângi jucării.  Nu trebuie să fim perfecte sau să facem un capăt de țară din asta.
  • Că uneori pot fi calmă, dacă și eu am bateriile încărcate (asta se întâmplă de obicei luni și marți, căci le încarc în weekend când e și soțul acasă).
  • Că săptămâna aceea în care mergea la grădi FACE TOȚI BANII!
  • Da, mă bucur că i-am ținut sănătoși 2 luni. Să vedem ce voi simți la primii muci care vor reveni după 12 ianuarie:)

 

 

Further reading

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *