• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Campanii • Interviuri  >  De ce e nevoie de un incubator hibrid la Spitalul Universitar din București – Interviu cu medic neonatolog
CampaniiInterviuri

De ce e nevoie de un incubator hibrid la Spitalul Universitar din București – Interviu cu medic neonatolog

Alexa Stănescu mai 4, 2020 bebelusi, covid19, incubatoare, incubator, Inima Copiilor, prematur Leave a Comment 1598 Views

Numai gravidă să nu fii în perioada asta, mi-am zis. Pentru că vrei – nu vrei, tot ajungi la spital. Și dacă vrei să naști natural e și mai dificil pentru că riscul de contaminare cu noul tip de coronavirus pentru bebeluș e și mai mare, în caz că mama are boala.

Bebelușii din burtă nu așteaptă până trece pandemia, ba mai mult, unii sunt nerăbdători și se nasc prematuri. Sistemul nostru sanitar și așa i-a luat pe nepregătite pe medici și nu numai. Pentru a limita răspândirea virusului s-au catalogat spitalele, iar în București de exemplu, există o maternitate, Bucur, unde se primesc cazuri de femei gravide cu Covid19. Ca de obicei, e nevoie de incubatoare.

Știu că multă lume vă asaltează și vă cere bani pentru medici, spitale, eu vă cer pentru bebelușii care se nasc in această perioadă grea și merită aparate care să îi țină în viață. Pentru că nu sunt suficiente. Maternitățile par să nu mai fie o prioritate pentru sistem. 

Prietenii mei de la Inima Copiilor care au făcut multe minuni până acum se luptă să strângă 80.000 de euro pentru 3 aparaturi medicale pentru bebeluși, care să ajungă în cele 3 spitale din țară.

Inima Copiilor a construit singura secție de cardiochirurgie din țară dedicată exclusiv copiilor, în spitalul de copii Marie Curie din București.

Eu nu mă las și insist să vă trag de mânecă, chiar dacă mulți v-au asaltat cu cereri de fonduri. Eu știu că împreună putem strânge banii necesari.

  • Un incubator hibrid Dräger Babyleo TN500 pentru maternitatea Spitalului Universitar București. Costă 29.600 de euro, dar s-au strâns până acum 10.000 de euro. Din fericire, furnizorii au fost înțelegători și au livrat incubatorul spitalului pe 8 aprilie, deși NU au primit încă toți banii. S-au gândit că bebelușii au nevoie mare de el. Așadar, mai e nevoie de aproape 20.000 de euro! Haideți să îi ajutăm!
  •  Un incubator de transport Atom B-707 pentru Maternitatea Bucur care a fost livrat chiar joi, pe 30 aprilie. Acesta a fost plătit integral!
  •  Un ventilator neonatal Dräger Babylog VN500 pentru maternitatea din Oradea, al cărui preț este 40.000 Euro. E disponibil, dar deocamdată nu s-au strâns bani pentru a fi cumpărat.

 

CUM puteți dona?

  1. Prin SMS la 8844 text  LOVE20, donezi 2 euro lunar
  2. Donează în cont:

    RON: RO96BUCU046333852511RO01
    EUR: RO53BUCU046333852511EU01
    Alpha Bank – Sucursala Dorobanti
    SWIFT Code: BUCUROBU

    Beneficiar: Asociatia Inima Copiilor

    Adresa: Strada Campului nr. 19bis, Campina, jud. Prahova

     

  3. Sau ONLINE, aici. ORICE SUMĂ E PRIMITĂ CU INIMA DESCHISĂ și  Inima Copiilor vă mulțumește! 

Haideți să vă povestesc despre incubatorul hibrid de la Spitalul Universitar, ce face, de ce e nevoie de el, și poate salvăm împreună niște vieți fragile, care vin prea repede pe lumea asta atât de incertă și schimbătoare.

La spitalul Universitar din București, la secția de neonatologie, unde ajung cazuri complexe, cu mama și copilul cu diferite afecțiuni, un incubator hibrid (veti afla imediat ce face acest incubator) va salva vieți. Se nasc aproximativ 250 de bebeluși pe lună, aici, dintre care 12 la sută, prematuri.

Am vorbit cu medicul Cristina Chiriac, medic specialist pediatru și neonatolog. Își iubește profesia și ar vorbi la nesfârșit despre bebeluși și miracolul nașterii. Mi-a vorbit cu atâta entuziasm despre incubatorul pe care l-a primit pe datorie ÎNCĂ secția la care lucrează!   

Ce cazuri ajung la sectia de neonatologie a Spitalului Universitar? Ajung și mame cu Covid19?

 

Dr. Chiriac: Noi suntem un spital multidisciplinar. Aici ajung mame cu probleme complexe de sănătate: cu diabet, hipertensiune, cu diverse boli asociate. Ajung la noi pentru că au nevoie să fie tratați și mama și copilul împreună. De exemplu, a fost un caz cu  o mamă ce avea tumoră cerebrală, și a fost nevoie să scoatem bebelușul ca apoi să îi putem face operație mamei, de extirpare a tumorii. Cam asta ne deosebește de alte maternități, pentru că tratăm și mama și copilul în situatia in care mama are nevoie de medici de alte specialități, nu doar pentru bebeluș.    

La secția noastră de neonatologie a spitalului Universitar, pot să vină gravide care au intrat în travaliu, dar pe care le testăm la internare, la momentul acesta în care avem transmtere comunitară, putem avea teste pozitive. Suntem în alertă.

Dacă mama e pozitivă cu noul tip de coronavirus, automat se naște și bebelușul cu acest virus?

Foto: Unsplash

Dr.Chiriac: Deocamdată nu s-au înregistrat cazuri de contaminare în uter. De obicei, aceasta se face in momentul nasterii, (prin scaun), dar in lichidul amniotic nu s-a găsit deocamdată virusul. Chiar am urmărit recent o conferintă internatională și nici măcar in China nu au existat astfel de cazuri.

 

Aveti nevoie de acest incubator hibrid. Incă nu s-au strâns toți banii, însă furnizorul vi l-a trimis în avans ca să puteți să îl folosiți în această perioadă grea. De ce e deosebit față de un incubator obișnuit?

 

Dr.Chiriac: La noi in Terapie Intensivă ajung in special copiii prematuri și copii care se nasc la termen, dar starea lor de sănătate se schimbă și au nevoie de incubator. Însă, de obicei, in incubator stau prematuri pentru că nu sunt suficient de maturi ca să își regleze temperatura corpului, și atunci au nevoie de aceste căsute, care funcționează ca niște utere, practic, unde temperatura e constantă și îi protejează din punct de vedere termic, al zgomotului și al infecțiilor.

Da, neonatologia e un domeniu unde s-a avansat foarte mult, tehnologia a evoluat galopant. E destul de greu să ții pasul.

Ceea ce are deosebit și miraculos acest incubator este că are un sistem special prin care se înregistrează bătăile cardiace ale mamei și noi îl punem apoi în incubator ca fond sonor pentru bebeluș. El practic este legat de mama lui. Pentru că cei prematuri nu pot fi ținuți în brațe mereu, și au nevoie de căldura corpului mamei și să se regleze după corpul ei.

Un prematur poata sta chiar si 100 de zile în incubator.

Ați folosit deja acest incubator? A salvat o vieți?

Dr.Chiriac: Da, avem un bebeluș de 900 de grame, născut la 27 de săptămâni.  Probabil că va sta acolo suficient de mult până când va prinde forțe să se descurce înafara incubatorului. A primit după naștere medicație, e detubat, respiră singur. 

Ați avut cazuri de mame infectate cu Covid19?

Dr.Chiriac: Aplicăm circuitele de suspiciune, copiii se nasc într-o anumită parte a spitalului, și dacă se confirmă apoi îi transferăm în altă parte. Încercăm să limitam riscul de infectare și să ne protejăm și noi.


Nu uitați că orice share e important, însă îmi doresc mai mult să donați, și să îi rugați și pe alții să doneze. Să nu vă fie jenă să donați orice sumă. Am înțeles de mult că faptele mari se fac cu bani puțini de la multe inimi mari.

Previous Article Responsabilitate socială sau a pârî? „Lasă, nouă nu ni se poate întâmpla”
Next Article De unde ascultăm povești audio online pentru adormit copiii

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Cum vorbești cu cineva drag care nu vrea să se vaccineze? Îi accepți decizia, încerci să îl convingi sau eviți subiectul?

    septembrie 1, 2021
  • Socializarea e și pentru copiii de 1 an

    februarie 11, 2021
  • Plecăm sau nu în vacanță? Opinii specialiști

    iunie 14, 2020

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi ianuarie 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Multă vreme m-am ferit de planuri, de organizare, Multă vreme m-am ferit de planuri, de organizare, pentru că mă temeam că nu mă voi putea ține de ele și mai rău mă vor doborî. Dar am descoperit un mare secret în pandemie. Acela că așteptările, limitele și programul, EU le stabilesc. De MINE ține să duc la capăt planurile pe care le fac, cât timp sunt REALISTE. De exemplu: nu îmi voi propune într-o zi să fac două feluri de mâncare la prânz pentru copii și încă două mese de regim pentru mine, cumpăraturi, teme cu copilul, spălat și întins rufe, sau curat prin casă, pe lângă job în același timp, în aceeași zi. Pur și simplu nu este realizabil.

Ce fac însă ? Reduc activitațile și le împart pe zile, în funcție de ce mai am de făcut.

Acum vine și GIVEAWAY-ul!!

Anul acesta sau la final de 2022, nu mai știu, vă ceream ajutorul pentru plannere, Universul mi-a adus-o pe @Mădălina Andreescu, o mamă care a creat niște plannere simpatice și tematice DIGITALE și vrea să vă dea vouă, mamelor din comunitate câte 2 plannere la alegere. 

Plannerele sunt digitale, le primiți pe mail și le puteți printa pe A4 la imprimanta de acasă sau serviciu, sau le puteți completa digital și mai salvăm planeta.

👉Ce aveți de făcut ca să puteți câștiga? 

*Follow paginile de instagram @alexa_stanescu și @madelinescuisine 

*Follow paginile de Facebook Alexisme by Alexa Stănescu și Madeline.ro

*Dă tag unei mame care ar avea nevoie de un planner și fă-i o surpriză frumoasă

Feel free să participați și pe insta și pe Facebook. Dăm câte un premiu pe fiecare retea de socializare! 

Vineri, 20 ianuarie extrag câștigătoarele! Multă baftă! 

BONUS: TOTI cei care se înscriu la giveway pot cere în mesaj privat cod pentru 20% reducere la ORICE planner

#giveaway #planner #momplanning #organizare 
#concurs #todolist #todolists #planurideweekend #mamadebaieti #mombloger
A mai rămas cineva cu căsuța de turtă dulce?🤣 Ați mâncat-o? 
Când am făcut-o am zis să așteptăm câteva zile până vin bunicii, apoi treptat au mai rupt din ea, și zilnic micul Blond mă întreabă: “ Ce pot să iau de pe căsuță?” Eu îi zic că nu se mai dezlipește nimic acum. 
Între timp, copiii ascund lucruri în căsuța demolată. 😜

Ultima poza e senzație: cum fac ei poze. 

Mulțumesc @alinaprodan.ro si @blog_laura_frunza pentru că mi-au zis că nu dau greș cu această căsuță. Aveau dreptate, a fost prima care mi-a ieșit. 

#casutaturtadulce 
#viatademama 
#bloggermom 
#amintiridinbucatarie 
#christmasmood 
#foodchristmas 
#gingerbreadhouse
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.