Numai gravidă să nu fii în perioada asta, mi-am zis. Pentru că vrei – nu vrei, tot ajungi la spital. Și dacă vrei să naști natural e și mai dificil pentru că riscul de contaminare cu noul tip de coronavirus pentru bebeluș e și mai mare, în caz că mama are boala.
Bebelușii din burtă nu așteaptă până trece pandemia, ba mai mult, unii sunt nerăbdători și se nasc prematuri. Sistemul nostru sanitar și așa i-a luat pe nepregătite pe medici și nu numai. Pentru a limita răspândirea virusului s-au catalogat spitalele, iar în București de exemplu, există o maternitate, Bucur, unde se primesc cazuri de femei gravide cu Covid19. Ca de obicei, e nevoie de incubatoare.
Știu că multă lume vă asaltează și vă cere bani pentru medici, spitale, eu vă cer pentru bebelușii care se nasc in această perioadă grea și merită aparate care să îi țină în viață. Pentru că nu sunt suficiente. Maternitățile par să nu mai fie o prioritate pentru sistem.
Prietenii mei de la Inima Copiilor care au făcut multe minuni până acum se luptă să strângă 80.000 de euro pentru 3 aparaturi medicale pentru bebeluși, care să ajungă în cele 3 spitale din țară.
Inima Copiilor a construit singura secție de cardiochirurgie din țară dedicată exclusiv copiilor, în spitalul de copii Marie Curie din București.
Eu nu mă las și insist să vă trag de mânecă, chiar dacă mulți v-au asaltat cu cereri de fonduri. Eu știu că împreună putem strânge banii necesari.
- Un incubator hibrid Dräger Babyleo TN500 pentru maternitatea Spitalului Universitar București. Costă 29.600 de euro, dar s-au strâns până acum 10.000 de euro. Din fericire, furnizorii au fost înțelegători și au livrat incubatorul spitalului pe 8 aprilie, deși NU au primit încă toți banii. S-au gândit că bebelușii au nevoie mare de el. Așadar, mai e nevoie de aproape 20.000 de euro! Haideți să îi ajutăm!
- Un incubator de transport Atom B-707 pentru Maternitatea Bucur care a fost livrat chiar joi, pe 30 aprilie. Acesta a fost plătit integral!
- Un ventilator neonatal Dräger Babylog VN500 pentru maternitatea din Oradea, al cărui preț este 40.000 Euro. E disponibil, dar deocamdată nu s-au strâns bani pentru a fi cumpărat.
CUM puteți dona?
- Prin SMS la 8844 text LOVE20, donezi 2 euro lunar
- Donează în cont:
RON: RO96BUCU046333852511RO01
EUR: RO53BUCU046333852511EU01
Alpha Bank – Sucursala Dorobanti
SWIFT Code: BUCUROBUBeneficiar: Asociatia Inima Copiilor
Adresa: Strada Campului nr. 19bis, Campina, jud. Prahova
- Sau ONLINE, aici. ORICE SUMĂ E PRIMITĂ CU INIMA DESCHISĂ și Inima Copiilor vă mulțumește!
Haideți să vă povestesc despre incubatorul hibrid de la Spitalul Universitar, ce face, de ce e nevoie de el, și poate salvăm împreună niște vieți fragile, care vin prea repede pe lumea asta atât de incertă și schimbătoare.
La spitalul Universitar din București, la secția de neonatologie, unde ajung cazuri complexe, cu mama și copilul cu diferite afecțiuni, un incubator hibrid (veti afla imediat ce face acest incubator) va salva vieți. Se nasc aproximativ 250 de bebeluși pe lună, aici, dintre care 12 la sută, prematuri.
Am vorbit cu medicul Cristina Chiriac, medic specialist pediatru și neonatolog. Își iubește profesia și ar vorbi la nesfârșit despre bebeluși și miracolul nașterii. Mi-a vorbit cu atâta entuziasm despre incubatorul pe care l-a primit pe datorie ÎNCĂ secția la care lucrează!
Ce cazuri ajung la sectia de neonatologie a Spitalului Universitar? Ajung și mame cu Covid19?
Dr. Chiriac: Noi suntem un spital multidisciplinar. Aici ajung mame cu probleme complexe de sănătate: cu diabet, hipertensiune, cu diverse boli asociate. Ajung la noi pentru că au nevoie să fie tratați și mama și copilul împreună. De exemplu, a fost un caz cu o mamă ce avea tumoră cerebrală, și a fost nevoie să scoatem bebelușul ca apoi să îi putem face operație mamei, de extirpare a tumorii. Cam asta ne deosebește de alte maternități, pentru că tratăm și mama și copilul în situatia in care mama are nevoie de medici de alte specialități, nu doar pentru bebeluș.
La secția noastră de neonatologie a spitalului Universitar, pot să vină gravide care au intrat în travaliu, dar pe care le testăm la internare, la momentul acesta în care avem transmtere comunitară, putem avea teste pozitive. Suntem în alertă.
Dacă mama e pozitivă cu noul tip de coronavirus, automat se naște și bebelușul cu acest virus?
Dr.Chiriac: Deocamdată nu s-au înregistrat cazuri de contaminare în uter. De obicei, aceasta se face in momentul nasterii, (prin scaun), dar in lichidul amniotic nu s-a găsit deocamdată virusul. Chiar am urmărit recent o conferintă internatională și nici măcar in China nu au existat astfel de cazuri.
Aveti nevoie de acest incubator hibrid. Incă nu s-au strâns toți banii, însă furnizorul vi l-a trimis în avans ca să puteți să îl folosiți în această perioadă grea. De ce e deosebit față de un incubator obișnuit?
Dr.Chiriac: La noi in Terapie Intensivă ajung in special copiii prematuri și copii care se nasc la termen, dar starea lor de sănătate se schimbă și au nevoie de incubator. Însă, de obicei, in incubator stau prematuri pentru că nu sunt suficient de maturi ca să își regleze temperatura corpului, și atunci au nevoie de aceste căsute, care funcționează ca niște utere, practic, unde temperatura e constantă și îi protejează din punct de vedere termic, al zgomotului și al infecțiilor.
Da, neonatologia e un domeniu unde s-a avansat foarte mult, tehnologia a evoluat galopant. E destul de greu să ții pasul.
Ceea ce are deosebit și miraculos acest incubator este că are un sistem special prin care se înregistrează bătăile cardiace ale mamei și noi îl punem apoi în incubator ca fond sonor pentru bebeluș. El practic este legat de mama lui. Pentru că cei prematuri nu pot fi ținuți în brațe mereu, și au nevoie de căldura corpului mamei și să se regleze după corpul ei.
Un prematur poata sta chiar si 100 de zile în incubator.
Ați folosit deja acest incubator? A salvat o vieți?
Dr.Chiriac: Da, avem un bebeluș de 900 de grame, născut la 27 de săptămâni. Probabil că va sta acolo suficient de mult până când va prinde forțe să se descurce înafara incubatorului. A primit după naștere medicație, e detubat, respiră singur.
Ați avut cazuri de mame infectate cu Covid19?
Dr.Chiriac: Aplicăm circuitele de suspiciune, copiii se nasc într-o anumită parte a spitalului, și dacă se confirmă apoi îi transferăm în altă parte. Încercăm să limitam riscul de infectare și să ne protejăm și noi.
Nu uitați că orice share e important, însă îmi doresc mai mult să donați, și să îi rugați și pe alții să doneze. Să nu vă fie jenă să donați orice sumă. Am înțeles de mult că faptele mari se fac cu bani puțini de la multe inimi mari.
Leave a Reply