• Acasă
    • Competiţie SuperBlog
  • Alexisme
    • De suflet
    • Viața la țară
    • Păreri
    • Intrebări de oracol
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Activități cu copiii
    • Amintiri din bucătărie
  • Campanii
    • Români care inspiră
    • Campanie de informare pentru părinți
  • Ştiri
  • Concursuri
  • Recomand
  • Despre mine
  • Apariții în media
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  Ce facem în primele zile acasă cu un nou născut: interviu cu Eugenia Dobrescu, consultant în alăptare
Părinți & copii

Ce facem în primele zile acasă cu un nou născut: interviu cu Eugenia Dobrescu, consultant în alăptare

Alexa Stănescu octombrie 20, 2019 camera bebelusului, Eugenia Dobrescu, primele zile acasa cu un nou nascut, sfaturi 2 Comments 896 Views

La al doilea copil ar trebui să știi cum să îl alăptezi, cum să îl schimbi, cum să îl plimbi, când are colici ce să-i faci, cum să fie apa băiței, etc. Well, uiți tot, cel puțin eu am uitat și mă simțeam un pic confuză.

Căutând răspunsuri, m-a ajutat foarte mult Eugenia Dobrescu (Consultant în lactație certificat internațional IBCLC, Certified Plant-Based Nutrition Consultant și a pus bazele site-ului diversificare.ro) am decis să fac un interviu cu ea pentru a ajuta cât mai multe mame la început de drum. Noi mamele în special suntem trase la răspundere pentru orice facem: ba că nu are căciuliță pe cap după baie, ba că îl hrănim cu lapte praf, ba că îl hrănim prea mult de la sân, ba că îl culcăm cu noi în cameră, sau la el în cameră. Nicicum nu-i bine în ochii societății. 

Veți vedea că Eugenia nu are răspunsuri ca la carte, ci liniștitoare pentru proaspetele mame. Sunt cuvinte de care noi, mamele avem nevoie la început de drum, mai ales. 

Pe Eugenia am cunoscut-o când am născut prima oară, acum 5 ani, când lucra la proiectul primei bănci de lapte matern din România. Un om cald, amuzant, sincer și plin de energie.  Așa o veți simți și voi prin răspunsurile ei. Vă garantez. 

Foto: Fb Eugenia Dobrescu

Primele zile acasă cu un bebeluș sunt ca o mahmureală după o beție cruntă, îmi place mie să zic.

Momentul băiței, prima masă, cum stă corect bebelușul la sân, e prea caldă apa de baie, e prea rece, și câte și mai câte am în cap. Cu multe probleme și dileme m-am confruntat și la primul bebeluș, cu altele la al doilea pentru că, nu-i așa, copiii sunt diferiți. 

Interviu va fi împărțit în trei articole: Despre condițiile în care ținem bebelușului, cum se adaptează la mediul înconjurător, despre hrana mamei și a bebelușului și diversificare.  

Camera bebelusului, somnul

Fie că alegem să dormim cu bebelușul în pat, sau in cameră dar în patuțul lui, sau chiar să aibă camera lui, încăperea trebuie amenajată după câteva criterii. Eu am descoperit la al doilea copil că aveam o lampă mult prea puternică ce îl ținea treaz jumatate de noapte, după ce îl schimbam și îl hrăneam.

Vă recomand din suflet de mamă, soție și profesionist să vă țineți copiii aproape, dar nu între voi.

  1. Cum ar trebui să fie aranjată camera în care doarme bebelusul? La ce să fie atenți părinții? Cum să fie lumina?

E: Suntem ființe sociale, iar bebelușii au nevoie să ne simtă foarte aproape atunci când dorm. Dorința occidentală ca un bebeluș să doarmă și să adoarmă singur în camera lui dă mult de furcă tinerilor părinți. Însă, de cele mai multe ori, evoluția omenirii învinge și bebelușii ajung lângă părinți.

Lucrurile de care e important să ținem cont atunci când ne gândim unde va dormi bebelușul sunt următoarele:

– dacă alegeți să doarmă cu voi în pat, ordinea să fie următoarea: bebelușul, mama, tatăl, care își îmbrățișează cu iubire partenera, fratele sau sora, dacă este cazul. Vă recomand din suflet de mamă, soție și profesionist să vă țineți copiii aproape, dar nu între voi. Cuplul este foarte important. Fără relația dintre parteneri nu existau copiii și mereu le sugerez părinților că locul micuților este lângă părinți, nu între părinți.

– camera în care dormim, inclusiv bebelușul să fie ca o peșteră: întunecoasă, răcoroasă și în liniște deplină. Ce înseamnă întunecoasă? Să nu ne vedem palma dacă o avem în fața ochilor la 20 cm. Luminile de veghe perturbă foarte mult ritmurile de somn ale bebelușului din cauza faptului că pleoapele lor sunt mult mai subțiri decât ale adulților sesizând mult mai ușor orice sursă de lumină.

– lumina din camera în care doarme bebelușul, dar aș îndrăzni să adaug din toată casa, să fie o lumină caldă, de culoare roșiatică. Iată câteva recomandări: lumânări, lampă de sare Himalaya, becuri incandescente care au temperatura de culaore între 2300-2700 K sau chiar întunericul Jpentru cei mai curajoși.

– liniște deplină, fără zgomote de fond, fără televizoare pornite sau orice altă sursă de zgomot.

  1. La început ei nu știu când e zi și noapte, dorm non stop, și uneori noaptea se uită în tavan cu orele. Cum îi învățăm când e zi și noapte? Explică-ne te rog dacă e adevărat mitul că dacă îl ții ziua treaz, doarme noaptea ?
Foto: Unsplash by Peter Oslanec

E: Somnul reprezintă 30% din viața noastră. Când un bebeluș doarme, creierul lui se dezvoltă secretând totodată hormoni de creștere. Este foarte important ca părinții să identifice nevoile de somn ale bebelușului și să-i protejeze acestuia somnul.

La început, bebelușii nu fac diferența între zi și noapte, dorm mult, cam 16-17 ore și se trezesc odată la câteva ore pentru a mânca. Însă treptat se adapteaază la ciclul zi-noapte și își reglează „ceasul biologic”, asta însemnând că sunt mai mult timp treji ziua, iar noaptea dorm mai mult și se trezesc mai rar. Îi ajutăm în această reglare respectând condiții mediului despre care am vorbit mai sus: cameră răcoroasă, întunecoasă și fără zgomote pe timpul nopții, doar lumină caldă în casă după lăsarea nopții, mai ales la baia de seară.

  1. Ce temperatură trebuie să aibă în cameră?

E: Temperatura optimă pentru somn este între 18-21 de grade Celsius. Știu, poate părea de-a dreptul frig și riscăm să îmbolnăvim copilul, dar nu este deloc așa. Testați diferite temperaturi atunci când dormiți și evaluați-vă calitatea somnul. Veți găsi singuri răspunsul corect.

Un puseu de creştere poate dura între 3 şi 7 zile, durata nefiind niciun un motiv de îngrijorare

  1. Eterna întrebare a secolului în parenting: dacă e vară și sunt 23 de grade in casă, îi punem căciuliță bebelușului după baiță?

E: Putem să o facem dacă simțim asta. Instincul de părinte nu dă greș. Totuși e bine de știut că la începutul vieții, bebelușii își reglează mai greu temperatura corporală, iar capul ca și mâinile și tălpile sunt zone prin care ei pierd căldura corpului, iar pentru a o recupera consumă multă energie într-un mod inutil.

 

  5. Ce sunt puseele de creștere și cum se manifestă?

E: Puseele de creștere reprezintă perioade mai dificile atât pentru bebeluș, indiferent de ce tip de lapte primește sau prin ce instrument, cât și pentru mamă. Ele apar de obicei la o săptămână, la trei săptămâni, la o lună, la trei luni, la şase luni și la nouă luni. Un puseu de creştere poate dura între 3 şi 7 zile, durata nefiind niciun un motiv de îngrijorare.

Manifestările din timpul unui puseu de creștere pot fi: plânge neconsolat, este iritat, cere să stea mai mult și mai des la sân, nu-i convine nimic, poate fi distras ușor de la supt, are o stare de nemulțumire generală.

Rezultatul pe care îl observă părinții după aceste perioade mai dificile sunt fie creșteri notabile în greutate, în înălțime sau în perimetrul cranian, fie achiziții noi ale bebelușului cum ar fi întorsul capului, târâtul, mersul etc.

Ceea ce avem de făcut ca părinți este să le oferim cantitățile de lapte cerute și să le oferim consolare și multă iubire și răbdare.

Vestea bună e că fiecare puseu de creștere trece, iar soarele reapare din nou.

______

Continuarea articolului, despre alăptat, în curând pe alexisme.ro

Dacă ți-a plăcut articolul și îl consideri de folos, îi poți da share de aici, sau de pe pagina de Facebook Alexisme, pentru a ajuta cât mai multe mame la început de drum. 

 

Previous Article Cât costă cel mai frumos vis- alegerea viitoarei case
Next Article Dacă cei trei purceluși ar fi cumpărat online materiale de construcții …

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Cum să ne pregătim de criză economică în al 12-lea ceas!

    martie 17, 2020
  • Diversificare Tips&Tricks

    ianuarie 15, 2020
  • Dieta mamei și sfaturi despre alăptare de la consultantul Eugenia Dobrescu

    decembrie 12, 2019

2 Comments

  1. Pingback: Dieta mamei și sfaturi despre alăptare de la consultantul Eugenia Dobrescu – Alexisme
  2. Pingback: Diversificare Tips&Tricks – Alexisme

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • gradinita, cresa, joaca
    Ministerul de finanțe propune ca părinții să nu mai primească suma de 1500 de lei pentru grădiniță martie 22, 2021
  • Ce învață copiii la școala TV de dictie este esențial pentru era în care trăim martie 14, 2021
  • Siguranță copii: un site de unde aflăm cum acordăm primul ajutor copiilor, în mai multe situații martie 17, 2021
  • Stimulent de reinserție de 1500 de lei, pentru părinții care aleg să revină mai repede la muncă aprilie 7, 2021

Instagram

alexa_stanescu

De câteva zile, seara ieșim pe strada noastră l De câteva zile, seara ieșim pe strada noastră la plimbare, cu saci de gunoi după noi, ca să strângem pet-uri, hârtii, ambalaje și te miri ce chestii aruncate in natură. Initial am luat doar un sac. 
Pf, am fost naivi. Până la jumătatea străzii era plin. 

De atunci zilnic, plusăm cu câte un sac. 

Chiar din prima zi, micul Blond ( încă nu are 2 ani) a înțeles ce lucruri nu au ce căuta in natură. 

Nu îl laud pe el, sunt convinsă că orice copil e in stare să facă distincția. Secretul e puterea exemplului. Și nu al prelegerii. Degeaba le povestim și explicăm si zicem NU aruncăm pe jos. Dacă ei ne văd preocupați de ceea ce ne inconjoară, vor fi și ei la rândul lor. Și poate vor da chiar mai departe exemplul, altor colegi. Sigur, totul e ca acei colegi să aibă părinți receptivi. 
O sa incerc sa strang si cativa vecini dacã vor, insa am decis ca mai bine facem@noi cate putin. Poate ne vãd si altii. 🤷‍♀️
.
.
.
🍀☘️🌲🪴🌱🌱🌳

#viațalațară 
#faraplastice 
#curatamnatura🍀☘️🌱🌿
#reciclare 
#innatura🌺
În drum spre casă, în doar 40 de minute, am tre În drum spre casă, în doar 40 de minute, am trecut prin 3 anotimpuri: era vară când am plecat din Bucuresti, pe DN am prins un nor negru de ploaie și cand am ajuns acasă era lapoviță! 
Mă tem tot mai mult de schimbările astea de vreme. 

#climatechangeisreal #climatechangeawareness 
#dela30degradelazerozerograde 
#cloudsinthesky☁️🌎☁️☁️ 
#vremeschimbatoare
E weekend și abia aștept să gătesc. Mi-e dor s E weekend și abia aștept să gătesc. Mi-e dor să stau prin bucătărie. De când m-am întors la radio tot încerc să fac supe si mâncare care să țină 2-3 zile. Nu reușesc, zau! Asta si pentru că mereu vreau să încerc lucruri noi.

Dacă și tu gătești ascultând podcasturi, ca mine, îți recomand acest episod #cucapulinnori☁️☁️⛅️ despre mâncare și cum și cât gătim in ziua de azi. 
Invitată a fost @Adriana Sohodoleanu, lector la Fundatia Calea Victoriei.
Mă găsesti pe: 
🎧Spotify 

🎧Anchor FM 

🎧Apple Podcast

🎧soundcloud
.
.
.
#amintiridinbucatarie 
#weekendcookingfun 
#despremancare 
#foodlover😍 
#podcaster 
#backtowork
Nu știe decât cele 4 cuvinte de bază: mama, tat Nu știe decât cele 4 cuvinte de bază: mama, tata, apa, papa. Fie 5, caca included. Totusi, comunică incredibil de bine. Uneori, când se trezește dimineața și eu am plecat deja la radio, mă caută. Mă strigă și mă caută in toată casa. 

Mor după el și după modul fabulos in care suntem construiti să evoluăm, de la limbajul semnelor, la vorbe. 😍

.
.
.
#mombloger #primelecuvinte #limbajulcopiilor #cutefactor #cutekids #mamadebaieti #momlife #backworkout #motherhood⭐️ #părințeală #homeiswheretheheartis
⭐️⭐️Pură întâmplare. Agenda mea dragă ⭐️⭐️Pură întâmplare. Agenda mea dragă de la @librartis.official  a căzut în mâinile micului Blond care a descoperit mâzgălitul. 

Citiți mesajul și trageți singuri concluziile. Eu m-am topit și mi-am confirmat că nimic nu e întâmplător. 

🌟🌟🌟
.
.
.
#mombloger #momlife #viatacolorata #kidsdrawing #coloroflife #nimicnueintamplator #magiciscolor #motherofboys
Azi am decis: stau numai în curte, fac totul în Azi am decis: stau numai în curte, fac totul în curte. De la planul de grădina de legume ( thanks, @elenasantos_home ), până la gătit. Gratar să fie, zic!

Am scos mai întâi cartea ( redusă și azi la @libfest ), culc micul Blond și apoi, în curte să ne facem traiul azi! 🌼🌸🌺🌟☀️🌤 
Aș fi plantat flori dar le distrug câinii si oricum sunt cam anti talent:) 

☀️🌼Tu cum profiți de ziua de primăvară? 🌼🌼
.
.
.
#vineprimavara🌺🌷🌺 
#soarepecer🌞 
#springishere
#relaxdamnit 
#readingtime 
#viatalatara 
#incurte 
#floricelepecampii🌸🌺🌼 
#zentime🙏 
#weekendblessings 
#staredebine❤️ 
#staredelectură
Pandemia ne-a răpit bucuria târgurilor de cărț Pandemia ne-a răpit bucuria târgurilor de cărți anul trecut. 

Aveam un ritual: luam programul și încercuiam lansările care îmi făceau cu ochiul. Vezi pozele urmatoare. 

Vă mărturisesc că de multe ore foloseam jobul ca scuză să merg la târg și să fac reportaje dar plecam cu plasa plină de cărti cumpărate. 

Cel mai mult îmi plăcea să urmăresc oamenii și să vorbesc cu ei despre preferințele lor in materie de cărți. 

⭐️Tare m-am bucurat că după un an, LibFest aduce puțin din farmecul târgurilor fizice de cărți: program cu lansări online. Ba chiar mi se pare un plus faptul că prin online putem vedea interviuri cu autori străini, cum e cel cu autoarea cărții: Fiica Reichului. Să il căutati neapărat pe site-ul Libris.ro

‼️Sunt reduceri mari la cărți pe care mi le doream, așa că vă recomand să căutați si voi printre: 

📚peste 1 milion de cărți cu reduceri între 15% și 80%‼️

✍️📚3000 cărți cu autograf

Eu nu știu cu ce să încep. Voi ce carte ați citi prima din prima poză? Nepovestitele iubiri mă tentează foarte mult❤️

🙏Mă simt onorată să fiu ambasadoare a târgului #Libfest. 

.
.
.
#târgdecarteonline #libfest #cititul #cartipenoptiera #placereacititului #lovebooks📚 #metime📚☕️ #relaxtime #relaxdammit #fiicareichului #nepovestiteleiubiri 
#citituleplacere #readingisfun #readingiscool
A fost liniște 15 spre 20 de minute. Eu am lucrat A fost liniște 15 spre 20 de minute. Eu am lucrat la laptop și ei s-au jucat, mai exact au construit împreună, fără țipete, fără “da-mi aia, e rândul meu, mamiiii” si alte varianțiuni pe temă. Jur că nu știu ce am făcut să merit asta🙏

E prima oară când trăiesc așa ceva și mă tem că nu se va mai repeta prea curând, așa că vreau să strig in gura mare a Fb-uui că se POATEE, mamelor! 
Nu am vreun merit. Uneori se aliniază planetele😍și sunt recunoscatoare pt clipele astea!

#mamadebaieti  #mamadedoi #blogermom #joacadefrati #brothersplaying #legilemamelor #lifewithkids
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.
Acest website folosește cookies: Aflați mai multe.