• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  Ce facem în primele zile acasă cu un nou născut: interviu cu Eugenia Dobrescu, consultant în alăptare
Părinți & copii

Ce facem în primele zile acasă cu un nou născut: interviu cu Eugenia Dobrescu, consultant în alăptare

Alexa Stănescu octombrie 20, 2019 camera bebelusului, Eugenia Dobrescu, primele zile acasa cu un nou nascut, sfaturi 2 Comments 1488 Views

La al doilea copil ar trebui să știi cum să îl alăptezi, cum să îl schimbi, cum să îl plimbi, când are colici ce să-i faci, cum să fie apa băiței, etc. Well, uiți tot, cel puțin eu am uitat și mă simțeam un pic confuză.

Căutând răspunsuri, m-a ajutat foarte mult Eugenia Dobrescu (Consultant în lactație certificat internațional IBCLC, Certified Plant-Based Nutrition Consultant și a pus bazele site-ului diversificare.ro) am decis să fac un interviu cu ea pentru a ajuta cât mai multe mame la început de drum. Noi mamele în special suntem trase la răspundere pentru orice facem: ba că nu are căciuliță pe cap după baie, ba că îl hrănim cu lapte praf, ba că îl hrănim prea mult de la sân, ba că îl culcăm cu noi în cameră, sau la el în cameră. Nicicum nu-i bine în ochii societății. 

Veți vedea că Eugenia nu are răspunsuri ca la carte, ci liniștitoare pentru proaspetele mame. Sunt cuvinte de care noi, mamele avem nevoie la început de drum, mai ales. 

Pe Eugenia am cunoscut-o când am născut prima oară, acum 5 ani, când lucra la proiectul primei bănci de lapte matern din România. Un om cald, amuzant, sincer și plin de energie.  Așa o veți simți și voi prin răspunsurile ei. Vă garantez. 

Foto: Fb Eugenia Dobrescu

Primele zile acasă cu un bebeluș sunt ca o mahmureală după o beție cruntă, îmi place mie să zic.

Momentul băiței, prima masă, cum stă corect bebelușul la sân, e prea caldă apa de baie, e prea rece, și câte și mai câte am în cap. Cu multe probleme și dileme m-am confruntat și la primul bebeluș, cu altele la al doilea pentru că, nu-i așa, copiii sunt diferiți. 

Interviu va fi împărțit în trei articole: Despre condițiile în care ținem bebelușului, cum se adaptează la mediul înconjurător, despre hrana mamei și a bebelușului și diversificare.  

Camera bebelusului, somnul

Fie că alegem să dormim cu bebelușul în pat, sau in cameră dar în patuțul lui, sau chiar să aibă camera lui, încăperea trebuie amenajată după câteva criterii. Eu am descoperit la al doilea copil că aveam o lampă mult prea puternică ce îl ținea treaz jumatate de noapte, după ce îl schimbam și îl hrăneam.

Vă recomand din suflet de mamă, soție și profesionist să vă țineți copiii aproape, dar nu între voi.

  1. Cum ar trebui să fie aranjată camera în care doarme bebelusul? La ce să fie atenți părinții? Cum să fie lumina?

E: Suntem ființe sociale, iar bebelușii au nevoie să ne simtă foarte aproape atunci când dorm. Dorința occidentală ca un bebeluș să doarmă și să adoarmă singur în camera lui dă mult de furcă tinerilor părinți. Însă, de cele mai multe ori, evoluția omenirii învinge și bebelușii ajung lângă părinți.

Lucrurile de care e important să ținem cont atunci când ne gândim unde va dormi bebelușul sunt următoarele:

– dacă alegeți să doarmă cu voi în pat, ordinea să fie următoarea: bebelușul, mama, tatăl, care își îmbrățișează cu iubire partenera, fratele sau sora, dacă este cazul. Vă recomand din suflet de mamă, soție și profesionist să vă țineți copiii aproape, dar nu între voi. Cuplul este foarte important. Fără relația dintre parteneri nu existau copiii și mereu le sugerez părinților că locul micuților este lângă părinți, nu între părinți.

– camera în care dormim, inclusiv bebelușul să fie ca o peșteră: întunecoasă, răcoroasă și în liniște deplină. Ce înseamnă întunecoasă? Să nu ne vedem palma dacă o avem în fața ochilor la 20 cm. Luminile de veghe perturbă foarte mult ritmurile de somn ale bebelușului din cauza faptului că pleoapele lor sunt mult mai subțiri decât ale adulților sesizând mult mai ușor orice sursă de lumină.

– lumina din camera în care doarme bebelușul, dar aș îndrăzni să adaug din toată casa, să fie o lumină caldă, de culoare roșiatică. Iată câteva recomandări: lumânări, lampă de sare Himalaya, becuri incandescente care au temperatura de culaore între 2300-2700 K sau chiar întunericul Jpentru cei mai curajoși.

– liniște deplină, fără zgomote de fond, fără televizoare pornite sau orice altă sursă de zgomot.

  1. La început ei nu știu când e zi și noapte, dorm non stop, și uneori noaptea se uită în tavan cu orele. Cum îi învățăm când e zi și noapte? Explică-ne te rog dacă e adevărat mitul că dacă îl ții ziua treaz, doarme noaptea ?
Foto: Unsplash by Peter Oslanec

E: Somnul reprezintă 30% din viața noastră. Când un bebeluș doarme, creierul lui se dezvoltă secretând totodată hormoni de creștere. Este foarte important ca părinții să identifice nevoile de somn ale bebelușului și să-i protejeze acestuia somnul.

La început, bebelușii nu fac diferența între zi și noapte, dorm mult, cam 16-17 ore și se trezesc odată la câteva ore pentru a mânca. Însă treptat se adapteaază la ciclul zi-noapte și își reglează „ceasul biologic”, asta însemnând că sunt mai mult timp treji ziua, iar noaptea dorm mai mult și se trezesc mai rar. Îi ajutăm în această reglare respectând condiții mediului despre care am vorbit mai sus: cameră răcoroasă, întunecoasă și fără zgomote pe timpul nopții, doar lumină caldă în casă după lăsarea nopții, mai ales la baia de seară.

  1. Ce temperatură trebuie să aibă în cameră?

E: Temperatura optimă pentru somn este între 18-21 de grade Celsius. Știu, poate părea de-a dreptul frig și riscăm să îmbolnăvim copilul, dar nu este deloc așa. Testați diferite temperaturi atunci când dormiți și evaluați-vă calitatea somnul. Veți găsi singuri răspunsul corect.

Un puseu de creştere poate dura între 3 şi 7 zile, durata nefiind niciun un motiv de îngrijorare

  1. Eterna întrebare a secolului în parenting: dacă e vară și sunt 23 de grade in casă, îi punem căciuliță bebelușului după baiță?

E: Putem să o facem dacă simțim asta. Instincul de părinte nu dă greș. Totuși e bine de știut că la începutul vieții, bebelușii își reglează mai greu temperatura corporală, iar capul ca și mâinile și tălpile sunt zone prin care ei pierd căldura corpului, iar pentru a o recupera consumă multă energie într-un mod inutil.

 

  5. Ce sunt puseele de creștere și cum se manifestă?

E: Puseele de creștere reprezintă perioade mai dificile atât pentru bebeluș, indiferent de ce tip de lapte primește sau prin ce instrument, cât și pentru mamă. Ele apar de obicei la o săptămână, la trei săptămâni, la o lună, la trei luni, la şase luni și la nouă luni. Un puseu de creştere poate dura între 3 şi 7 zile, durata nefiind niciun un motiv de îngrijorare.

Manifestările din timpul unui puseu de creștere pot fi: plânge neconsolat, este iritat, cere să stea mai mult și mai des la sân, nu-i convine nimic, poate fi distras ușor de la supt, are o stare de nemulțumire generală.

Rezultatul pe care îl observă părinții după aceste perioade mai dificile sunt fie creșteri notabile în greutate, în înălțime sau în perimetrul cranian, fie achiziții noi ale bebelușului cum ar fi întorsul capului, târâtul, mersul etc.

Ceea ce avem de făcut ca părinți este să le oferim cantitățile de lapte cerute și să le oferim consolare și multă iubire și răbdare.

Vestea bună e că fiecare puseu de creștere trece, iar soarele reapare din nou.

______

Continuarea articolului, despre alăptat, în curând pe alexisme.ro

Dacă ți-a plăcut articolul și îl consideri de folos, îi poți da share de aici, sau de pe pagina de Facebook Alexisme, pentru a ajuta cât mai multe mame la început de drum. 

 

Previous Article Cât costă cel mai frumos vis- alegerea viitoarei case
Next Article Dacă cei trei purceluși ar fi cumpărat online materiale de construcții …

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti?

    septembrie 15, 2023
  • Cum să ne pregătim de criză economică în al 12-lea ceas!

    martie 17, 2020
  • Diversificare Tips&Tricks

    ianuarie 15, 2020

2 Comments

  1. Pingback: Dieta mamei și sfaturi despre alăptare de la consultantul Eugenia Dobrescu – Alexisme
  2. Pingback: Diversificare Tips&Tricks – Alexisme

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Marea Dictare de Ziua Națională a Limbii Române a strâns câteva sute de bucureșteni în rondul Kiseleff septembrie 3, 2023
  • Prima zi de școală: emoțiile copiilor și grijile părinților, cât de justificate și reale sunt? septembrie 10, 2023
  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti? septembrie 15, 2023
  • Programul Bucharest Science Festival: Copiii pot vedea cum se iau amprentele, experimente și roboți creați de copii septembrie 25, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Genul poveștii, de necrezut, dacă nu mi se întâmpla mie, eram sceptică. Despre cum funcționează Universul ( si da, știu că uneori sunt și coincidențe)
Mă știți că nu cred în stele astorele😂😂

Am văzut azi un video făcut de @undortrei, Dorothea, care locuiește in Japonia și care povestea că azi se serbează Luna, în Japonia, printr-o tradiție frumoasă, Tsukimi- un festival al recoltei de toamnă. Cu Dorothea m-am împrietenit prin rețelele sociale și apoi am tot făcut schimb de mailuri ca pe vremuri cu scrisorile la poștă. Mi-a trimis și cartea ei Cum sare piper pe lună, minunat de simplă și frumoasă. Stați așa, să vedeți. 20 de minute mai târziu după ce văd postarea ei, mă sună vecina să-mi spună că am primit o scrisoare din Japonia ( m-am prins imediat cine e că doh, câți prieteni are un om în Japonia, nu? ) Scrisoarea de la Dorothea a ajuns acum 10 zile în țară, dar abia azi, la 20 de minute după ce am văzut eu postarea am primit-o! 

Mi s-a părut ceva extraordinar cum a lucrat Universul. 

Recapitulând: scrisoarea conține și o invitație: pe 29 octombrie Dorothea vine in tară să lanseze oficial cartea ei și abia aștept să o cunosc personal și să fac un interviu pe cinste cu ea. Sau, dacă nu ne iese, măcar vorbim noi două cum a vrut Universul😉

Va tin la curent cu lansarea, până atunci cartea o găsiți la @edituraunivers, va las si un cod in comentarii si in bio, dacă vreti să o aveți pentru autograf. 

#tsukimi 
#lifehappens 
#edituraunivers 
#cumsarepiperpeluna
Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți informații și păreri despre orice lucru, aparent minor, dar foarte important din viata micuțului tău acum, când toți îsi dau cu părerea în familie sau pe grupuri, să ai la îndemână o revistă cu interviuri valoroase și validate de specialiști, este o gură de aer. 

Bebelonia a ajuns la a doua ediție, dedicată mamelor cu bebeluși de 6-12 luni. 

Revista este gândită și coordonată de Alexandra Lopotaru, mamă ( in curând de 3 copii) și jurnalist care scrie cu sufletul pe blogul său @povestidinbebelonia. Sigur o știți. 

Este genul de revistă realistă, cum îmi place mie să spun, care arată mamele așa cum sunt, cum se simt, iar interviul cu Dana Rogoz este fix așa. Natural. Mai găsiți rețete, sfaturi si idei frumoase și valoroase pentru mamele din ziua de azi, care se luptă cu atâtea greutăti. 

La pagina 89 citiți și un interviu făcut de mine cu @alicemitu Alice Dona, fondatorul Centrului de Siguranta auto, despre când schimbăm scoica auto cu un scaun, cum alegem scaunul potrivit, care e diferența dintre un scaun testat și unul omologat. 

Vă las câteva imagini din revistă: de la diversificare, la relația in cuplu, la călătoria cu copilul, la primul ajutor și multe altele. 

Revista în format fizic o găsiți doar in maternitațile Regina Maria din țară(și ce bine pică să o răsfoiești când esti in salon) si online gratis si oricand pe bebelonia.ro. 

Multumesc, Alexandra pentru că ai avut această idee să ajutăm mamele și pentru că am putut face și eu parte din această bucurie. 🙏

#bebelonia
#revistabebebelonia
#maternitate
A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan pentru plăcinta de dovleac🙈
Până una alta, am mers în grădină să alegem THE dovleac. Nu știam care e copt. 
-Hai să căutăm pe internet, mama, zice D. 
Și ne-am uitat, am încercat să alegem unul și l-am nimerit. A fost perfect. 

#pumpkinpie 
#pumpkin🎃 
#placintadovleac
⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️ Carte ⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️
Cartea Cel de-al doilea copil din seria Educație cu blandete de la @edituraunivers 

#parintiitrebuiesastie 
#parintifericiti 
#educatiecopii
#educatiecublandete 
#edituraunivers 
#cartipentruparinti 
#scoalaparintilor
Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fi Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fie să pot citi în somn ( că doar atunci mai am “timp liber” și practic aș face ca un fel de transfer al informației direct în creier). 😂

Abia așteptam weekendul să mă cufund în viața personajelor Grimaldi: Cea mai nouă carte Virginie Grimaldi, dar și un pachet din noua serie “Educație cu Blândețe” sunt disponibile și ca un copil, nu știu de care să mă apuc mai întâi. 

Am decis: ziua citesc Grimaldi pentru că mă bine dispune și mă conectează mult cu lucruri din viața mea cu care rezonez, iar seara citesc una din pachetul de parenting pentru că după ce culc copiii, oricum reflectez la ce am făcut greșit cu ei ziua. Don’t we all do that? Recunoașteți🤷‍♀️

GIVEAWAY: Cartea Cel de-al doilea copil îi va ghida pe părinții indeciși dar și pe cei care așteaptă deja al doilea copil. Bine, cred că se aplică și cu al treilea and so on. 

Lasă un mesaj in comentarii si taguieste o mamă. Extragerea, pe 29 septembrie. 

Pentru restul cărților, aveti link in bio pentru comandă sau in comentarii pt Facebook. Linkul este afiliat, ceea ce înseamnă nu că mă voi îmbogăți din asta dar dacă voi vedea la câți dintre voi ajung aceste cărți bune, voi simți că am mai făcut un strop de bine și lumină în lumea părinților, cu mine inclusiv) 

#educațiecublândețe 
#scoalaparintilor 
#edituraunivers 
#virginiegrimaldi
Matematica e peste tot, asta vreau să înțeleagă toți copiii. Să o învețe cu drag, să îi înțeleagă utilitatea: de exemplu, cum să împartă o prăjitură in cantitate egală pentru toată familia? Sau măcar pentru el și fratele lui. 

Am pornit noi idei despre cum să facem temele cu copiii fără se (ne/îi) stresăm (prea mult). 

Voi ce idei aveți? Mai faceți teme cu copiii? 

#scoala #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
A doua zi de grădi, când încercam să îl dezli A doua zi de grădi, când încercam să îl dezlipesc de mine pe micul Blond: 
-Mami, dar tu faci lucruri mai frumoase acasă cu mine, inventăm, facem experimente.. îmi place mai mult acasă..🙈 
Mi-am făcut-o singură, dar nu regret. Uneori chiar găsesc chestii interesante pe net și le testăm. Cum ar fi… amprentele invizibile. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pe care garantat le ai in casă. ( asta dacă nu ti-a terminat deja stocul de bicarbonat pe explozii cu oțet:)) 

Like&save&share

Aștept idei de experimente si jocuri în comentarii

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#momblogger 
#ideidejoaca 
#activitaticopii 
#activitatiacasa
O dorință mare, una mică și una care să le cu O dorință mare, una mică și una care să le cuprindă pe toate. 3 dorințe am lansat pe Lacul Floreasca la @wishfest_romania. Cel mai frumos mod de a încheia vara, cu noi vise. 

Tare mândră am fost de D. care a reușit să găsească o dorință pe care nu mi-a spus-o dar recunosc, am tras cu ochiul. Da, e om mare cu dorințe mari pe care sigur le poate atinge dacă muncește pentru ele. Micul Blond, cu dorinte mai mici, pe material, așa, potrivit vârstei😂

Atmosfera fost tare plăcută, lume bună și nu multă, muzica perfectă pentru generația noastră: de la Lambada la Coco Jambo am dansat❤️ Când te vezi și cu prieteni buni, life is good. A merit să întârziem acasă în ultima zi de vacanță. 

Mâncare bună, mă bucur că am reușit să gust moci că prea mult am văzut la tv despre el în desenele lui Michelle Obama! 

Mai venim și la anul, deja facem tradiție zic copiii. 

#endofsummer 
#gatavacanta 
#wishfest 
#dorintelecopiilor 
#festivaluldorintelor 
#momblogger 
#viatacucopii
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.