• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  Ce facem în primele zile acasă cu un nou născut: interviu cu Eugenia Dobrescu, consultant în alăptare
Părinți & copii

Ce facem în primele zile acasă cu un nou născut: interviu cu Eugenia Dobrescu, consultant în alăptare

Alexa Stănescu octombrie 20, 2019 camera bebelusului, Eugenia Dobrescu, primele zile acasa cu un nou nascut, sfaturi 2 Comments 1389 Views

La al doilea copil ar trebui să știi cum să îl alăptezi, cum să îl schimbi, cum să îl plimbi, când are colici ce să-i faci, cum să fie apa băiței, etc. Well, uiți tot, cel puțin eu am uitat și mă simțeam un pic confuză.

Căutând răspunsuri, m-a ajutat foarte mult Eugenia Dobrescu (Consultant în lactație certificat internațional IBCLC, Certified Plant-Based Nutrition Consultant și a pus bazele site-ului diversificare.ro) am decis să fac un interviu cu ea pentru a ajuta cât mai multe mame la început de drum. Noi mamele în special suntem trase la răspundere pentru orice facem: ba că nu are căciuliță pe cap după baie, ba că îl hrănim cu lapte praf, ba că îl hrănim prea mult de la sân, ba că îl culcăm cu noi în cameră, sau la el în cameră. Nicicum nu-i bine în ochii societății. 

Veți vedea că Eugenia nu are răspunsuri ca la carte, ci liniștitoare pentru proaspetele mame. Sunt cuvinte de care noi, mamele avem nevoie la început de drum, mai ales. 

Pe Eugenia am cunoscut-o când am născut prima oară, acum 5 ani, când lucra la proiectul primei bănci de lapte matern din România. Un om cald, amuzant, sincer și plin de energie.  Așa o veți simți și voi prin răspunsurile ei. Vă garantez. 

Foto: Fb Eugenia Dobrescu

Primele zile acasă cu un bebeluș sunt ca o mahmureală după o beție cruntă, îmi place mie să zic.

Momentul băiței, prima masă, cum stă corect bebelușul la sân, e prea caldă apa de baie, e prea rece, și câte și mai câte am în cap. Cu multe probleme și dileme m-am confruntat și la primul bebeluș, cu altele la al doilea pentru că, nu-i așa, copiii sunt diferiți. 

Interviu va fi împărțit în trei articole: Despre condițiile în care ținem bebelușului, cum se adaptează la mediul înconjurător, despre hrana mamei și a bebelușului și diversificare.  

Camera bebelusului, somnul

Fie că alegem să dormim cu bebelușul în pat, sau in cameră dar în patuțul lui, sau chiar să aibă camera lui, încăperea trebuie amenajată după câteva criterii. Eu am descoperit la al doilea copil că aveam o lampă mult prea puternică ce îl ținea treaz jumatate de noapte, după ce îl schimbam și îl hrăneam.

Vă recomand din suflet de mamă, soție și profesionist să vă țineți copiii aproape, dar nu între voi.

  1. Cum ar trebui să fie aranjată camera în care doarme bebelusul? La ce să fie atenți părinții? Cum să fie lumina?

E: Suntem ființe sociale, iar bebelușii au nevoie să ne simtă foarte aproape atunci când dorm. Dorința occidentală ca un bebeluș să doarmă și să adoarmă singur în camera lui dă mult de furcă tinerilor părinți. Însă, de cele mai multe ori, evoluția omenirii învinge și bebelușii ajung lângă părinți.

Lucrurile de care e important să ținem cont atunci când ne gândim unde va dormi bebelușul sunt următoarele:

– dacă alegeți să doarmă cu voi în pat, ordinea să fie următoarea: bebelușul, mama, tatăl, care își îmbrățișează cu iubire partenera, fratele sau sora, dacă este cazul. Vă recomand din suflet de mamă, soție și profesionist să vă țineți copiii aproape, dar nu între voi. Cuplul este foarte important. Fără relația dintre parteneri nu existau copiii și mereu le sugerez părinților că locul micuților este lângă părinți, nu între părinți.

– camera în care dormim, inclusiv bebelușul să fie ca o peșteră: întunecoasă, răcoroasă și în liniște deplină. Ce înseamnă întunecoasă? Să nu ne vedem palma dacă o avem în fața ochilor la 20 cm. Luminile de veghe perturbă foarte mult ritmurile de somn ale bebelușului din cauza faptului că pleoapele lor sunt mult mai subțiri decât ale adulților sesizând mult mai ușor orice sursă de lumină.

– lumina din camera în care doarme bebelușul, dar aș îndrăzni să adaug din toată casa, să fie o lumină caldă, de culoare roșiatică. Iată câteva recomandări: lumânări, lampă de sare Himalaya, becuri incandescente care au temperatura de culaore între 2300-2700 K sau chiar întunericul Jpentru cei mai curajoși.

– liniște deplină, fără zgomote de fond, fără televizoare pornite sau orice altă sursă de zgomot.

  1. La început ei nu știu când e zi și noapte, dorm non stop, și uneori noaptea se uită în tavan cu orele. Cum îi învățăm când e zi și noapte? Explică-ne te rog dacă e adevărat mitul că dacă îl ții ziua treaz, doarme noaptea ?
Foto: Unsplash by Peter Oslanec

E: Somnul reprezintă 30% din viața noastră. Când un bebeluș doarme, creierul lui se dezvoltă secretând totodată hormoni de creștere. Este foarte important ca părinții să identifice nevoile de somn ale bebelușului și să-i protejeze acestuia somnul.

La început, bebelușii nu fac diferența între zi și noapte, dorm mult, cam 16-17 ore și se trezesc odată la câteva ore pentru a mânca. Însă treptat se adapteaază la ciclul zi-noapte și își reglează „ceasul biologic”, asta însemnând că sunt mai mult timp treji ziua, iar noaptea dorm mai mult și se trezesc mai rar. Îi ajutăm în această reglare respectând condiții mediului despre care am vorbit mai sus: cameră răcoroasă, întunecoasă și fără zgomote pe timpul nopții, doar lumină caldă în casă după lăsarea nopții, mai ales la baia de seară.

  1. Ce temperatură trebuie să aibă în cameră?

E: Temperatura optimă pentru somn este între 18-21 de grade Celsius. Știu, poate părea de-a dreptul frig și riscăm să îmbolnăvim copilul, dar nu este deloc așa. Testați diferite temperaturi atunci când dormiți și evaluați-vă calitatea somnul. Veți găsi singuri răspunsul corect.

Un puseu de creştere poate dura între 3 şi 7 zile, durata nefiind niciun un motiv de îngrijorare

  1. Eterna întrebare a secolului în parenting: dacă e vară și sunt 23 de grade in casă, îi punem căciuliță bebelușului după baiță?

E: Putem să o facem dacă simțim asta. Instincul de părinte nu dă greș. Totuși e bine de știut că la începutul vieții, bebelușii își reglează mai greu temperatura corporală, iar capul ca și mâinile și tălpile sunt zone prin care ei pierd căldura corpului, iar pentru a o recupera consumă multă energie într-un mod inutil.

 

  5. Ce sunt puseele de creștere și cum se manifestă?

E: Puseele de creștere reprezintă perioade mai dificile atât pentru bebeluș, indiferent de ce tip de lapte primește sau prin ce instrument, cât și pentru mamă. Ele apar de obicei la o săptămână, la trei săptămâni, la o lună, la trei luni, la şase luni și la nouă luni. Un puseu de creştere poate dura între 3 şi 7 zile, durata nefiind niciun un motiv de îngrijorare.

Manifestările din timpul unui puseu de creștere pot fi: plânge neconsolat, este iritat, cere să stea mai mult și mai des la sân, nu-i convine nimic, poate fi distras ușor de la supt, are o stare de nemulțumire generală.

Rezultatul pe care îl observă părinții după aceste perioade mai dificile sunt fie creșteri notabile în greutate, în înălțime sau în perimetrul cranian, fie achiziții noi ale bebelușului cum ar fi întorsul capului, târâtul, mersul etc.

Ceea ce avem de făcut ca părinți este să le oferim cantitățile de lapte cerute și să le oferim consolare și multă iubire și răbdare.

Vestea bună e că fiecare puseu de creștere trece, iar soarele reapare din nou.

______

Continuarea articolului, despre alăptat, în curând pe alexisme.ro

Dacă ți-a plăcut articolul și îl consideri de folos, îi poți da share de aici, sau de pe pagina de Facebook Alexisme, pentru a ajuta cât mai multe mame la început de drum. 

 

Previous Article Cât costă cel mai frumos vis- alegerea viitoarei case
Next Article Dacă cei trei purceluși ar fi cumpărat online materiale de construcții …

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Cum să ne pregătim de criză economică în al 12-lea ceas!

    martie 17, 2020
  • Diversificare Tips&Tricks

    ianuarie 15, 2020
  • Dieta mamei și sfaturi despre alăptare de la consultantul Eugenia Dobrescu

    decembrie 12, 2019

2 Comments

  1. Pingback: Dieta mamei și sfaturi despre alăptare de la consultantul Eugenia Dobrescu – Alexisme
  2. Pingback: Diversificare Tips&Tricks – Alexisme

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.