După ce că ți-e greu ca proaspătă să înțelegi ce se petrece cu tine și cu acest bebeluș nou intrat în viața voastră pe care v-a dat-o peste cap, mai auzi și diverse sfaturi pe care nu le-ai cerut vreodată și care te dor. Toate subliniază cum nu ești o mamă bună. Dar suntem cele mai bune mame pentru copiii noștri, să știți de la mine. Nimeni nu e perfect și nici nu ar fi normal să fie. Rețelele de socializare ne vând această himeră. Dar despre asta in alt articol.
Vreau să demontez niste mituri pentru proaspetele mamele care alăptează sau nu. Despre cum hrănim copilul, ce poziții de alăptat folosim, dieta mamei după naștere.
Am stat de vorbă cu Eugenia Dobrescu Consultant în lactație certificat internațional IBCLC, Certified Plant-Based Nutrition Consultant și a pus bazele site-ului diversificare.ro) am decis să fac un interviu cu ea pentru a ajuta cât mai multe mame la început de drum.
Veți vedea că Eugenia nu are răspunsuri ca la carte, ci liniștitoare pentru proaspetele mame. Sunt cuvinte de încurajare de care noi, mamele avem nevoie.
Pe Eugenia am cunoscut-o când am născut prima oară, acum 5 ani, când lucra la proiectul primei bănci de lapte matern din România. Un om cald, amuzant, sincer și plin de energie. Așa o veți simți și voi prin răspunsurile ei. Vă garantez.
- Trezim bebelușul pentru a-l hrăni?
Răspunsul nu este unul standard, fiecare copil comportându-se diferit și având nevoi diferite.
În primele zile de viață, un bebeluș are nevoie de minimum 8-10 mese în 24 de ore pentru a crește și a se hidrata corespunzător. Copiii alăptați pot avea chiar și mai multe mese, sau mai puține, în funcție de startul alăptării, starea de sănătate fizică a sânilor mamei, eficiența de supt a bebelușului, cantitatea de lapte produsă de mamă sau reflexul de ejecție a laptelui din sânul mamei. Cel mai bun răspuns la această întrebare îl poate oferi fiecărei mame un consultant în lactație IBCLC cu care ar fi bine ca părinții să discute imediat după naștere și care să evalueze corect toți acești parametrii.
- Sunt poziții de alăptare mai confortabile, mai ușoare pe care mamele le pot practica noaptea ?
Cred că pe timpul nopții, cea mai confortabilă poziție de alăptare este cea în care atât mama cât și bebelușul stau întinși, pe o parte, față în față.
Însă, din nou, răspunsul nu este unul standard pentru toate cuplurile mamă-copil. Tot cu ajutorul consultantului, mama poate încerca diverse poziții de alăptare și o va alege pe cea care îi e cea mai confortabilă ei și bebelușului ei.
- Este în siguranță să alăptezi copilul lângă tine în pat și să adormi cu el?
Este sigur să alăptezi copilul în poziția de mai sus și să adormi cu el atâta vreme cât ești o persoană responsabilă, sănătoasă mental, normo-ponderală și care nu a consumat alcool, somnifere sau orice alte substanțe narcotice care alterează simțurile. Teama părinților de a se rostogoli peste copil înconștient nu este fondată dacă condițiile de mai sus sunt îndeplinite. În plus, când mama se așează în poziția culcat pe o parte, trage înconștient genunchii către piept, creând astfel un spațiu de protecție pentru bebelușul aflat la sân. Încercați și observați cum se aliniază corpul instinctiv într-o astfel de poziție.
- Cum le-ai încuraja pe mamele care își doresc să alăpteze, apelează la consultanți și fac tot posibilul să alăpteze, dar nu reușesc? Cele mai multe se învinovățesc și se cred mame mai puțin bune.
Alăptarea este un proces care are nevoie de pregătire încă dinainte de naștere. Încurajez toate mamele să cunoască lista consultanților în lactație certificați IBCLC din orașul în care locuiesc și să aibă o întâlnire prenatală cu unul dintre ei în ultimele săptămâni de sarcină, urmând să țină legătura cu el și în primele zile de viață ale bebelușului, cât încă sunt în spital și după ce ajung acasă.
În alte țări toate aceste servicii sunt oferite de către sistemul de sănătate, dar în România, certificarea IBCLC și meseria în sine de consultant încă nu este recunoscută de Ministerul Muncii, așa că este responsabilitatea fiecărei mame de a se informa.
Dacă gravidele sunt informate corect și complet despre procesul alăptării dinainte de naștere, alăptarea are peste 90% șanse să funcționeze. Însă, lipsa informării și nesprijinirea alăptării de către sistemul medical românesc duc la multe situații în care mamele eșuează, deși dorința și eforturile lor de a alăpta în primele zile sunt extrem de multe și susținute.
Vinovăția nu ajută, informarea corectă da!
Lista actualizată a consultanților certificați IBCLC: https://www.mamagazin.ro/blog/lista-consultanti-lactatie-certificati-ibclc/
- Care sunt situațiile în care o mamă NU poate alăpta?
Mai puțin de 2% din mamele din lumea întreagă NU pot alăpta și de obicei sunt condiții medicale implicate cum ar fi infecția cu virusul HIV, virusul HTLV (Human T-cell Lymphotropic Virus) de tip I și tip II. O altă situație în care mama nu poate alăpta este lipsa țesutului mamar sau o cantitate insuficientă a acestuia din cauza fiziologiei sânului. Mai sunt o mulțime de situații discutabile, însă și aici o discuție cu un consultant IBCLC clarifică situația fiecărei mame. Cert este că, în general,mamele care chiar NU pot alăpta sunt cele care se confruntă cu situații extrem de dificile din punct de vedere medical.
- Poate o mamă care alăptează exclusiv in primele luni să rămână fără lapte? Se termină laptele vreodată?
Da, o mamă care alăptează exclusiv în primele luni poate rămâne fără lapte în special când trăiește o situație cu adevărant șocantă: pierderea propriului copil sau a unei persoane foarte dragi, un eveniment devastator pentru ea sau membrii familiei ei, situații extreme și cu puternice influențe emoționale.
Altfel, atâta timp cât copilul este alăptat la cerere și suptul lui este eficient, adică transferă cu succes laptele din sân în stomăcel, alăptarea continuă fără probleme pe perioade lungi de timp, chiar și ani.
Legea alăptării este cea a cererii și ofertei: este stimulat mecanic sânul prin supt sau prin utilizarea unei pompe de sân eficiente, el va produce lapte.
- Ce sunt puseele de creștere și cum se manifestă?
Puseele de creștere reprezintă perioade mai dificile atât pentru bebeluș, indiferent de ce tip de lapte primește sau prin ce instrument, cât și pentru mamă. Ele apar de obicei la o săptămână, la trei săptămâni, la o lună, la tre luni, la şase luni și la nouă luni. Un puseu de creştere poate dura între 3 şi 7 zile, durata nefiind niciun un motiv de îngrijorare.
Manifestările din timpul unui puseu de creștere pot fi: plânge neconsolat, este iritat, cere să stea mai mult și mai des la sân, nu-i convine nimic, poate fi distras ușor de la supt, are o stare de nemulțumire generală.
Rezultatul pe care îl observă părinții după aceste perioade mai dificile sunt fie creșteri notabile în greutate, în înălțime sau în perimetrul cranian, fie achiziții noi ale bebelușului cum ar fi întorsul capului, târâtul, mersul etc.
Ceea ce avem de făcut ca părinți este să le oferim cantitățile de lapte cerute și să le oferim consolare și multă iubire și răbdare.
Vestea bună e că fiecare puseu de creștere trece, iar soarele reapare din nou.
-
Cu ce se hrănește mama:(când are timp:))
- Câte calorii consumă o mamă care alăptează exclusiv? Sunt studii făcute?
Studiile arată că mama care alăptează ar fi bine să consume în medie cu 500 kcal în plus față de recomandarea standard de 2200 kcal.
Însă aici simt nevoia să mai adaug câteva informații. Dieta mamei care alăptează este importantă pentru că o ajută să:
- Să se mențină sănătoasă
- Să producă cât mai mult timp hrana perfectă – lapte matern
- Să își păstreze energia
- Să îi ofere copilului tot necesarul de substanțe nutritive
- Să revină mai repede la greutatea dinaintea sarcinii
- Are vreo legătura ce mănâncă mama cu digestia bebelușului? Si mai ales, poate alimentația ei favoriza apariția colicilor ?
Dieta mamei în perioada sarcinii, dar și a alăptării este foarte importantă, în special pentru a-i asigura ei și bebelușului toate substanțele nutritive necesare dezvoltării optime. Studiile arată că foarte puține alimente din dieta mamei care alăptează influențează negativ digestia bebelușului.
Ce e de evitat sau chiar eliminat pe cât posibil din dietă în această etapă:
– alimentele care conțin cantități mari de zahăr, grăsimi hidrogenate/trans
– băuturile alcoolice
– băuturile cu concentrație mare de cofeină
– alimente procesate, cu îndulcitori artificiali, emulsificatori, conservanți
– alimente care conțin metale grele, antibiotice, pesticide etc.
- După naștere, mamele visează să revină la silueta de dinainte. În cât timp pot face asta, mai ales dacă alăptează?
Așa este, mamele visează să revină la silueta de dinaintea nașterii în cât mai scurt timp posibil. Însă e nevoie să realizeze și să accepte că siluetele lor s-au modificat pe parcursul a 9 luni de zile, iar greutatea luată per total în sarcină influențează ritmul de scădere ulterior momentului nașterii.
Prin urmare, timpul pe care ar trebui să-l acordăm corpurilor noastre de proaspete mame pentru a-si reveni este tot de 9 luni.
Și poate aspectul cel mai important în acest timp este ceea ce mănâncă mama. O dietă sănătoasă o va ajuta să scape de kilogramele sau o bună parte din ele acumulate în sarcină.
O dietă sănătoasă înseamnă:
- Legumele și fructele să reprezinte 75% din farfuria zilnică
- Să bea zilnic minumum 40 ml de apă/kg corp (ex: greutatea mamei: 70 kg; cantitatea minimă de apă pe zi: 70*40=2.800 ml, aproximativ 3L)
- Consum de cereale integrale, naturale, produse bogate în calciu, proteine de calitate atât de origine vegetală cât și animală
- Cel puțin 2 mese de pește/săptămână (pești albaștri)
- Consum sporit de alimente bogate în vit. A (morcov, spanac, legume verzi, conopidă)
- 3 mese pe zi la ore regulate, gustările fiind opționale
- Cât mai puține dulciuri din comerț, produse de patiserie cu făină albă și grăsimi nesănătoase
- Pot ține regim de la nutritionist mamele, având in vedere că alăptatul consumă multe calorii?
Nu recomand mamelor care alăptează să țină diete pentru a slăbi, ci mai degrabă să țină cont de faptul că un stil de viață sănătos, cu un ritm al meselor regulat, cu alimente vii, naturale, neprocesate industrial, combinate corect o vor duce invitabil la o greutate ideală. Regulile de mai sus sunt de bază în nutriție și orice mamă care și le integrează în rutina zilnică se va simți foarte bine în propriul corp.
Dacă ți-a plăcut articolul și ți s-a părut folositor, te rog să îl distribui mai departe. Multe mame au nevoie de sprijin în primele luni din viața bebelușului.
Citește și ..
1 Comment