• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Păreri  >  Noua modă – părinții care nu mai duc copiii la grădiniță de teamă să nu se îmbolnăvească
Păreri

Noua modă – părinții care nu mai duc copiii la grădiniță de teamă să nu se îmbolnăvească

Alexa Stănescu februarie 20, 2023 Leave a Comment 1044 Views

Poate nu e chiar nouă această modă. O dată ce duci copilul pentru prima oară în colectivitate, la grădiniță, te sperii de frecvența cu care copilul se îmbolnăvește, și scad zilele de concediu. 2-3 săptămâni acasă bolnav, 1 săptămână la școală (în cel mai bun caz).

După 2 luni de acest du-te vino, părinții îi duc mai rar la grădiniță.

Totuși, după un sezon cu viroze și bronșiolite anunțate de medici, părinții sunt și mai reticenți și nu duc copiii la grădiniță, de teama îmbolnăvirilor. Uite o lecție din pandemie care nu este bună. Frica și grija excesive.

Este însă un paradox pentru mine. În pandemie părinții spuneau că nu pot ține copiii acasă, acum, când am revenit la normal, vrem pe dos.

La grădinița de stat cu program redus unde îl duc pe micul Blond doar un părinte își mai aduce copilul la grădiniță de o peste o lună, din ianuarie.

Timp de 3 săptămâni la grupa mică a fost doar al meu și o fată. Imaginați-vă situația.

Dimineața trag de el să se trezească, îl îmbrac și să îl duc la grădiniță cu mârâielile matinale incluse. Uneori și cu plânsete, asta e. Apoi, ajung la grădiniță și surpriză… nici un copil. Am ajuns să o sun dimineața pe educatoare să întreb dacă e vreun copil la grădiniță. Eu lucrez de acasă deci aș putea să nu îl duc în teorie. Dar eu vreau să se joace cu copii, să învețe. Mă încăpățânez.

Doar că atunci când nu mai e nimeni acolo, cât îl mai pot lăsa?

De ce s-a ajuns aici?

Pentru că părinții încă nu înțeleg că educația este necesară chiar de la 3 ani. Toate studiile arată cât de importată este partea emoțională pentru un copil mic, că are nevoie de stimuli, de activități, nu doar să fie supravegheat să nu cadă, schimbat de scutec, hrănit și culcat. Un copil are nevoie să îi fie satisfăcute mai multe nevoi, nu doar cele de bază.

Un studiu recent al World Vision arată că tot mai puțini copii își duc copiii la grădiniță și, dacă sunt înscriși, aceștia nu merg frecvent.

Copiii nu sunt înscriși la grădiniță fie din motive financiare, fie pentru că părinții nu cred că grădinița îi ajută pe copii la dezvoltare. De cele mai multe ori cei care nu își permit să îi ducă la o grădiniță de stat care nu costă, sunt părinți care nu muncesc, sau cel puțin unul nu muncește. Și atunci dacă tot stă acasă, de ce să nu țină și copilul, pentru că, grădinița nu îi aduce nici un beneficiu copilului, nu ?

La polul opus avem părinții care au o educație, un job, care nu își permit să lipsească de la muncă și care au bani să îi ducă la o grădiniță privată. Și acei copii se îmbolnăvesc dar părinții îi duc la grădiniță când se însănătoșesc pentru că nu au cu cine să îi lase acasă. Așa funcționează societatea modernă. Muncești ca să ai bani să lași copilul la grădiniță. Pentru că statul nu are destule grădinițe.

Ori acolo unde grădinița este gratuită, părintele nu muncește sau are un bunic pe acasă, e mult mai comod să nu mai duci copilul la grădiniță. Studiul de mai sus arată:

Cum îi ajută pe copii educația timpurie ca pas premergător pentru școală?

  • 99% dintre respondenții educatori cred că cei mici se integrează mai ușor în societate și că le dezvoltă abilitățile de comunicare
  • 98% cred că le dezvoltă inteligența emoțională și personalitatea
  • 97% spun că devin mai independenți și că deprind abilitățile de bază pentru celelalte niveluri educaționale (scris, citit)
  • 2% cred că le dezvoltă imunitatea (răspuns spontan)

De când e obligatorie grădinița: lege

Problema este că deocamdată, frecventarea grădiniței la grupa mică încă nu este obligatorie. Mai avem de așteptat până în 2030, potrivit legii.

“Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.”

Poate dacă s-ar adopta și aplica Strategia de educatie parentala am avea succes să educăm părinți. Strategia prevede printre altele cursuri pentru părinți pe diverse teme, inclusiv abandonul școlar și implicațiile lui.

Statistici: a scăzut considerabil numărul cazurilor de gripă și bronșiolită

Potrivit INSP, în săptămâna 06.02.2023 – 12.02.2023 (S06/2023) au fost raportate: 108.672 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii).

Pe aceeași temă:

Strategia de educatie parentala contine cursuri pentru toti parintii o data la 3-4 ani, dar nu sunt obligatorii

Previous Article De Ziua Națională a Lecturii, scriitori români recomandă profesorilor și învățătorilor cum să facă atractivă lectura pentru copii
Next Article “Când am traversat hotarul României, am simțit că pot să respir”- viața unei refugiate din Ucraina, în România, la un an de la invazia Rusiei

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Prima zi de școală: emoțiile copiilor și grijile părinților, cât de justificate și reale sunt?

    septembrie 10, 2023
  • La sat, copiii încă bat mingea în fața porții, dar stau și cu telefonul în mână, nesupravegheați

    august 18, 2023
  • Azi, când citesc despre cazul Gheboasă îmi zic așa:

    august 7, 2023

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • KinOdiseea si Noaptea Dansului in Bucuresti, in acest weekend august 25, 2023
  • Marea Dictare de Ziua Națională a Limbii Române a strâns câteva sute de bucureșteni în rondul Kiseleff septembrie 3, 2023
  • Prima zi de școală: emoțiile copiilor și grijile părinților, cât de justificate și reale sunt? septembrie 10, 2023
  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti? septembrie 15, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Matematica e peste tot, asta vreau să înțeleagă toți copiii. Să o învețe cu drag, să îi înțeleagă utilitatea: de exemplu, cum să împartă o prăjitură in cantitate egală pentru toată familia? Sau măcar pentru el și fratele lui. 

Am pornit noi idei despre cum să facem temele cu copiii fără se (ne/îi) stresăm (prea mult). 

Voi ce idei aveți? Mai faceți teme cu copiii? 

#scoala #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
A doua zi de grădi, când încercam să îl dezli A doua zi de grădi, când încercam să îl dezlipesc de mine pe micul Blond: 
-Mami, dar tu faci lucruri mai frumoase acasă cu mine, inventăm, facem experimente.. îmi place mai mult acasă..🙈 
Mi-am făcut-o singură, dar nu regret. Uneori chiar găsesc chestii interesante pe net și le testăm. Cum ar fi… amprentele invizibile. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pe care garantat le ai in casă. ( asta dacă nu ti-a terminat deja stocul de bicarbonat pe explozii cu oțet:)) 

Like&save&share

Aștept idei de experimente si jocuri în comentarii

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#momblogger 
#ideidejoaca 
#activitaticopii 
#activitatiacasa
O dorință mare, una mică și una care să le cu O dorință mare, una mică și una care să le cuprindă pe toate. 3 dorințe am lansat pe Lacul Floreasca la @wishfest_romania. Cel mai frumos mod de a încheia vara, cu noi vise. 

Tare mândră am fost de D. care a reușit să găsească o dorință pe care nu mi-a spus-o dar recunosc, am tras cu ochiul. Da, e om mare cu dorințe mari pe care sigur le poate atinge dacă muncește pentru ele. Micul Blond, cu dorinte mai mici, pe material, așa, potrivit vârstei😂

Atmosfera fost tare plăcută, lume bună și nu multă, muzica perfectă pentru generația noastră: de la Lambada la Coco Jambo am dansat❤️ Când te vezi și cu prieteni buni, life is good. A merit să întârziem acasă în ultima zi de vacanță. 

Mâncare bună, mă bucur că am reușit să gust moci că prea mult am văzut la tv despre el în desenele lui Michelle Obama! 

Mai venim și la anul, deja facem tradiție zic copiii. 

#endofsummer 
#gatavacanta 
#wishfest 
#dorintelecopiilor 
#festivaluldorintelor 
#momblogger 
#viatacucopii
De ceva vreme mi-am propus să găsesc timp să fa De ceva vreme mi-am propus să găsesc timp să fac mișcare. Primul pas, acela că e necesar să fac sport, l-am acceptat și înțeles. Apoi am testat ce parte a zilei e mai eficientă pentru mine: dimineața clar, doar că acum în vacanță nu am mai putut să mă trezesc la 7. Apoi, intrebarea: acasă sau să merg la cursuri. 

Acasă e deocamdată cel mai potrivit dar necesită o forță interioară și ambiție mult mai mari. 

Am găsit varianta ideală până vine iarna: sar în trambulina copiilor. Nu mult. Imaginați-vă că am sărit aproape 5 minute și eram leșinată. Dar exercițiul este senzațional de mișto. Dacă aveți trambulina copiilor acasă vă recomand! 

Cine ghicește cât am rezistat prima oară? Pun pe story un poll😂

#momlife 
#momblogger 
#miscarededimineata 
#pasiizilnici 
#sportsimiscare
Iubesc tradițiile, poate pentru că îmi oferă r Iubesc tradițiile, poate pentru că îmi oferă rutină și confort emoțional. Cert e că în zilele noastre e tot mai greu să ai tradiții în familie, parcă timpul zboară. 

Ei bine, noi am decis să prindem timpul o zi și deja a fost al doilea an cu o tradiție: Ziua Vinetelor/Ardeilor Copți, sau Pregătiri de iarnă. Titlul e work în progress. 

Să te apuci de copt zeci de kg de vinete și ardei pe grătar chiar și la curte, ca să le păstrezi pentru iarnă poate fi un calvar.. dacă nu ai prieteni cu care să împarți momentele și munca. 

E al doilea an când vin la noi aceiași prieteni împreună și cu o bunică, gospodină care știe cum se face treaba treabă, din generația mamelor noastre care coceau vinetele la aragaz la bloc. 

Copiii se joacă, noi ne învârtim și ne sucim, fiecare cu una două sarcini. Mai ales clipele, mirosul de vinete, degetele și unghiile înnegrite de la curățat ( dar am aflat că se duce cu zeamă de lămâie) toate sunt așa un pansament într-o lume mereu pe fugă și industrializată în care ai oricând vinete disponibile gata de mâncat. Pentru bunici era o necesitate de supraviețuire, pentru noi, una emoțională. 

Da, păstrăm această tradiție în suflet, iar la iarnă când vom mânca vinete copiii își vor aminti exact ce făceau în ziua când le-am copt! Asta e magia bucătăriei în familie și a tradițiilor pe care le știm de la bunicii noștri. 
Tare mă bucur că pot face asta pentru copiii mei. 

Îndrăzniți să creați orice tradiție care vă ajută să vă distrați împreună. 

#amintiridinbucatarie
#traditiiinfamilie
#educatiecopii 
#viatacucopii
#traditii
#magicmoments
#magiacopilariei
#momblogger
E incredibil de cât de puțin avem nevoie ca să E incredibil de cât de puțin avem nevoie ca să fim bine, ca să mâncăm. Anul asta am cumpărat roșii de 2 ori prin mai și iunie de pofta. Groaznice. 

Cred că o roșie e mai bună cu cât e mai imperfectă. Zilele trecute am cules 5 kg de roșii din curte! Nu mai culesesem de vreo 5 zile, nu mai mult. 

Am făcut cele mai bune paste cu roșii pe care le-am făcut eu, jur. Stați liniștiți, erau rosiile acelea lovite și semi bulion deja. Pe cele întregi le halim cu brânză puturoasă, că doar oameni suntem.😂

Fără soțul care a săpat și plantat roșiile, clar nu aveam anul asta, iar eu iubesc ritualul de seară să le ud, imediat ce termin munca. Si acum ne răsplătesc. 🍅🍅🍅🍅

#viatalasat 
#viatalatara 
#viatacucopii 
#momblogger 
#roșiicugust 
#rosiicugustdegradina
Mai sunt vreo 3 săptămâni de vacanță? Teme î Mai sunt vreo 3 săptămâni de vacanță? Teme în vacanță: Da sau nu? 

Știu ce îți zici: lasă că nici eu nu făceam teme în vacanță, le uram. Dar ce ar fi să le spunem altfel? 

Check it out in video. Dacă aveți idei le aștept în comentarii: 

#educatieconteaza
#educatiecopii 
#fiinfluencerulcopiluluitau
#educatiecopii
#viatacucopii 
#momblogger
Ne-am făcut doar o poză deși aș fi ținut-o mu Ne-am făcut doar o poză deși aș fi ținut-o mult la povești, dar aveam o coadă mare în spate de oameni veniți să o vadă. Ioana este bloggerul old school pe care îl citesc cu drag pentru ca simt că e pe aceeași lungime de undă cu mine și well, cu toată generația noastră. 

 @printesaurbana nu știu de câte ori  ai purtat rochia dar mi-a plăcut culoarea 😂😂 Eu cred că aveam aceeași bluză ca anul trecut😂

Am ajuns la 
@roabadecultura la ultimele 5 minute din piesa de teatru. Ne-am intors de 2 ori din drum, am stat vreo 15 minute interminabile să le iau copiilor înghețată dar m-am întâlnit cu oameni dragi care m-au încărcat: Ioana și @anastanciu11 ( o poză n-am făcut și noi). 

Mâine, tot la 10.30 o mai găsiti la Roaba de Cultură pe Ioana, cărțile ei și pe Ema și Eric la teatru. 

#roabadecultură 
#weekendcucopiii 
#vacantadevara 
#momblogger
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.