Poate nu e chiar nouă această modă. O dată ce duci copilul pentru prima oară în colectivitate, la grădiniță, te sperii de frecvența cu care copilul se îmbolnăvește, și scad zilele de concediu. 2-3 săptămâni acasă bolnav, 1 săptămână la școală (în cel mai bun caz).
După 2 luni de acest du-te vino, părinții îi duc mai rar la grădiniță.
Totuși, după un sezon cu viroze și bronșiolite anunțate de medici, părinții sunt și mai reticenți și nu duc copiii la grădiniță, de teama îmbolnăvirilor. Uite o lecție din pandemie care nu este bună. Frica și grija excesive.
Este însă un paradox pentru mine. În pandemie părinții spuneau că nu pot ține copiii acasă, acum, când am revenit la normal, vrem pe dos.
La grădinița de stat cu program redus unde îl duc pe micul Blond doar un părinte își mai aduce copilul la grădiniță de o peste o lună, din ianuarie.
Timp de 3 săptămâni la grupa mică a fost doar al meu și o fată. Imaginați-vă situația.
Dimineața trag de el să se trezească, îl îmbrac și să îl duc la grădiniță cu mârâielile matinale incluse. Uneori și cu plânsete, asta e. Apoi, ajung la grădiniță și surpriză… nici un copil. Am ajuns să o sun dimineața pe educatoare să întreb dacă e vreun copil la grădiniță. Eu lucrez de acasă deci aș putea să nu îl duc în teorie. Dar eu vreau să se joace cu copii, să învețe. Mă încăpățânez.
Doar că atunci când nu mai e nimeni acolo, cât îl mai pot lăsa?
De ce s-a ajuns aici?
Pentru că părinții încă nu înțeleg că educația este necesară chiar de la 3 ani. Toate studiile arată cât de importată este partea emoțională pentru un copil mic, că are nevoie de stimuli, de activități, nu doar să fie supravegheat să nu cadă, schimbat de scutec, hrănit și culcat. Un copil are nevoie să îi fie satisfăcute mai multe nevoi, nu doar cele de bază.
Un studiu recent al World Vision arată că tot mai puțini copii își duc copiii la grădiniță și, dacă sunt înscriși, aceștia nu merg frecvent.
Copiii nu sunt înscriși la grădiniță fie din motive financiare, fie pentru că părinții nu cred că grădinița îi ajută pe copii la dezvoltare. De cele mai multe ori cei care nu își permit să îi ducă la o grădiniță de stat care nu costă, sunt părinți care nu muncesc, sau cel puțin unul nu muncește. Și atunci dacă tot stă acasă, de ce să nu țină și copilul, pentru că, grădinița nu îi aduce nici un beneficiu copilului, nu ?
La polul opus avem părinții care au o educație, un job, care nu își permit să lipsească de la muncă și care au bani să îi ducă la o grădiniță privată. Și acei copii se îmbolnăvesc dar părinții îi duc la grădiniță când se însănătoșesc pentru că nu au cu cine să îi lase acasă. Așa funcționează societatea modernă. Muncești ca să ai bani să lași copilul la grădiniță. Pentru că statul nu are destule grădinițe.
Ori acolo unde grădinița este gratuită, părintele nu muncește sau are un bunic pe acasă, e mult mai comod să nu mai duci copilul la grădiniță. Studiul de mai sus arată:
Cum îi ajută pe copii educația timpurie ca pas premergător pentru școală?
- 99% dintre respondenții educatori cred că cei mici se integrează mai ușor în societate și că le dezvoltă abilitățile de comunicare
- 98% cred că le dezvoltă inteligența emoțională și personalitatea
- 97% spun că devin mai independenți și că deprind abilitățile de bază pentru celelalte niveluri educaționale (scris, citit)
- 2% cred că le dezvoltă imunitatea (răspuns spontan)
De când e obligatorie grădinița: lege
Problema este că deocamdată, frecventarea grădiniței la grupa mică încă nu este obligatorie. Mai avem de așteptat până în 2030, potrivit legii.
“Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.”
Poate dacă s-ar adopta și aplica Strategia de educatie parentala am avea succes să educăm părinți. Strategia prevede printre altele cursuri pentru părinți pe diverse teme, inclusiv abandonul școlar și implicațiile lui.
Statistici: a scăzut considerabil numărul cazurilor de gripă și bronșiolită
Potrivit INSP, în săptămâna 06.02.2023 – 12.02.2023 (S06/2023) au fost raportate: 108.672 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii).
Leave a Reply