• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Păreri • Ştiri  >  Strategia de educatie parentala contine cursuri pentru toti parintii o data la 3-4 ani, dar nu sunt obligatorii
PăreriŞtiri

Strategia de educatie parentala contine cursuri pentru toti parintii o data la 3-4 ani, dar nu sunt obligatorii

Alexa Stănescu aprilie 21, 2022 1 Comment 530 Views

A fost lansata in dezbatere publica Strategia de educatie parentala denumita Parinti educati, copii fericiti, pentru urmatorii ani. In traducere, fiecare parinte sau ingrijitor legal al unui copil (bunica, matusa, frate, sora majora) poate sa urmeze aceste cursuri la inceputul fiecarui ciclu școlar, adica: la inceputul gradinitei, clasei pregatitoare, gimnaziului si liceului. Și viitorii părinți sunt asteptati la aceste cursuri care pornesc de la informații bazate pe o educatie cu sens. Nu se pune accent pe pedepse, ci pe inteligenta emotionala, iar binele copilului este pus în centru.

Până la urma cred că e mai mult decât firesc acest curs, să vrei să devii un parinte mai bun pe masura ce copilul tau creste, isi schimba nevoile, se schimba lumea, prietenii, prioritatile și trebuie să îl ajuti.

Sunt utile cursurile?

Dacă statul reușește să aducă pe linia de plutire măcar 2 milioane de părinți în primul an, așa cum și-a propus ar fi extraordinar.

2 milioane de părinți care și-ar asculta activ copiii, adolescenții, care nu i-ar intreba doar ce au facut la scoala, care nu s-ar enerva pentru că le trantesc usa in nas, care nu i-ar mai pedepsi, care i-ar ajuta la școală, in viata personală, care ar sta cu ei la masă seara și nu pe telefoane.

Dacă 2 milioane de parinti ar fi mai intelegatori, ar avea grija de copii si le-ar arata ca nu bataie e calea, ca scoala e importanta, daca ar pune educatia pe primul loc, ce tara grozava am fi!

Cred că orice părinte ar trebui să urmeze aceste cursuri cu inima deschisă, de la cei care nu pun preț pe educatie, până la cei care citesc zeci de carti de parenting. Niciodata nu poți cunoaște prea multe.

Știți cu toții discuțiile de pe whatsapp sau la ședința cu părinții. Fiecare părinte cu viziunea lui. E perfect in regulă să nu fim la fel dar ce minunat ar fi să îi creștem în același spirit. Ar fi mai puține probleme pentru că de multe ori, unii copii care acasă sunt lăsați liberi fără îndrumare, vin la clasă și îi învată și pe alții te miri ce prostii. Nu sunt naivă, asa sunt copiii, dar am putea să îi educăm impreună.

  • Strategia Națională „Părinți educați, copii fericiți” va rămâne în consultare publică până în data de 2 mai 2022, ora 20:00. Se pot trimite propuneri pe adresa de e-mail consultare@edu.gov.ro.

În urmă cu 4 ani a mai fost pus in dezbatere un document privind strategia de educatie parentala insa atunci a fost respins de culte, federatia parintilor si sindicate, pe motive legate de constitutie. Textual actual al strategiei porneste de la realitatea romaneasca, a parintilor care isi lasa copiii in grija bunicilor si rudelor care nu stiu sau nu pot să îi ingrijeasca, in timp ce ei paradoxal, pleaca la munca pentru a avea bani ca să se întrețină.

Educatia si emoționalul copiilor este cel mai important, mai important decât banii.

Citez din comunicatul ministerului:

Slaba informare a părinților din mediile dezavantajate privind creșterea și îngrijirea copiilor are drept consecință neglijarea copilului în toate formele ei de manifestare (fizică, educațională, emoțională și de sănătate mintală, precum și lipsa de supraveghere adecvată), factori care, alături de mortalitatea infantilă, sărăcie si malnutriție, afectează un număr semnificativ de copii și familiile acestora.

Fenomenul părinților plecați la muncă în străinătate, numărul crescut al sarcinilor în rândul adolescentelor, căsătoriile timpurii în comunitățile sărace, marginalizate, numărul crescut al copiilor abuzați, neglijați sau exploatați reprezintă probleme grave care afectează mulți copii și tineri. Succesul școlar și în viață al copiilor și tinerilor se construiește nu doar pe activitatea de predare-învățare-evaluare de la clasă, ci are ca fundament stimularea stării de bine de acasă și de la școală, atitudinea familiei și comunității față de învățare, precum și importanța pe care familia o acordă educației. Ciclurile multigeneraționale de eșec educațional, atât de frecvente în unele medii dezavantajate din România, sporesc inechitatea și reduc șansele de succes ale copiilor. Aceste cicluri de eșec pot fi întrerupte doar prin implicarea părinților, a familiilor în actul educațional, în crearea unei atitudini pozitive față de învățare și față de valoarea adăugată pe care educația o poate avea în viața tuturor.

Cursurile nu sunt obligatorii, ceea ce e si nu e bine. Da, probabil că nici mie nu mi-ar plăcea ceva obligatoriu care nu se aliniază cu credințele mele, însă am analizat acest document întreg și nu conține nici un element bizar sau îndoielnic.

Problemele identificate:

 La nivelul familiei şi copilului au fost determinate următoarele probleme:
53.1. competenţele parentale în România sunt inegale și neuniforme;
53.2. în lipsa unor abilități și competențe parentale adecvate, copilul poate ajunge victimă a unor fenomene de violenţă, abandon, neglijare, abandon şcolar, risc de implicare în activități anti-sociale, trafic de fiinţe umane, consum de droguri, exploatare prin muncă etc.;
53.3. un număr semnificativ de copii sunt afectaţi de plecarea la muncă în străinătate a părinților, în condițiile în care parentalitatea este transferată altor persoane (bunici, alte rude, asistenţi parentali profesionişti, părinți-educatori etc.);
53.4. slaba implicare a taților în creşterea, dezvoltarea şi educaţia copilului;
53.5. stereotipurile existente printre părinți conform cărora de educația copilului trebuie să se ocupe mamele sau instituţiile de stat (grădinița, școala etc.).
53.6. responsabilitatea redusă a unor părinți privind creșterea, dezvoltarea şi educaţia copilului.

 

Cine poate face cursurile ?

  • părinţii/reprezentanţii legali/persoana în grija căreia se află copilul (bunici, rude, tutori/curatori, asistenți parentali profesionişti, părinţi-educatori, părinți adoptivi);
  • specialiștii din toate domeniile care lucrează cu copiii şi familia (educatori, cadre didactice din învățămîntul primar, gimnazial și liceal, personalul didactic auxiliar, asistenți sociali, medici de familie, asistenţii medicului de familie, asistenţi medicali comunitari, psihopedagogi, psihologi, angajații autorităților/instituțiilor publice locale care asigură activități extrașcolare/nonformale pentru copii, elevi și tineri, polițiști, coordonatori pentru lucrul cu tinerii, specialiști din domeniul educație, cultură, etc.);
  • Viitorii părinţi (adolescenți, tineri, gravide şi partenerii acestora);
  • Beneficiarii indirecţi ai programelor de educaţie parentală sunt:
  • Toţi copiii vor fi beneficiari indirecţi ai programelor de educaţie parentală (indiferent de starea materială a familiei, mediul de reşedinţă, apartenenţa etnică, limba vorbită, sex, vârstă, apartenenţa politică sau religioasă, starea de sănătate, caracteristicile de învăţare și dezvoltare), cu accent pe copiii şi familiile în situaţie de risc;
  • membrii comunităţii;
  •  ministere, departamente, instituții educaționale, de sănătate, de protecție socială, juridice, de cultură, instituții de cercetări științifice, de formare inițială și continuă etc.

Unde se fac cursurile ?

Părinții sau viitorii părinți pot alege tipul de instituţie/serviciu pentru educaţie parentală.

Acestea vor fi la școală dar şi organizate de Ong-uri care oferă programe și servicii sociale și de educație din sectorul educaţie, sănătate, protecţie a copilului.

Cine va preda și mai ales ce?

Vor fi instruiti formatori care vor preda parintilor interesati sau rudelor copiilor pe care îi au in grija.

In fiecare judet va fi o retea de formatori în educaţie parentală, si in sectoarele bucurestene, pregătiţi să realizeze programe de formare a educatorilor parentali de la nivel local. Rămâne de văzut și ce informații vor fi transmise, dar din câte am văzut în strategie, problemele au fost bine subliniate.

Asteptările ministerului

  • 25% dintre specialiști (educație preșcolară, educație preuniversitară, asistență medicală primară și asistență socială), instruiți pentru a oferi programe de educație parentală pentru părinți/reprezentanţi legali/persoana în grija căreia se află copilulși programe de dezvoltare a abilităților parentale în rândul tinerilor ca viitori părinți;
  • 80% dintre părinți/reprezentanţi legali/persoane în grija cărora se află copilul, participanți la programe de educație parentală șiaplică practici pozitive de îngrijire, creștere și educație a copiilor, din care cel puțin 30% sunt bărbați;
  • 75% dintre copii (cu vîrste între 0-18 ani) se vor dezvolta armonios într-un mediu familial adecvat atingerii potențialului lor;  
  •  90% din copii cu vîrsta de 0-5 ani se dezvoltă corespunzător standardelor de învățare și dezvoltare timpurie;  
  • 75% dintre tineri, femei și bărbați (potențial viitorilor părinți) cu abilități parentale dezvoltate;

Detalii despre intreaga Strategie gasiti aici. 

 

Foto: Unsplash

Previous Article Cum alegem un cadou pentru copiii noștri dar si pentru ai altora?
Next Article De sărbători păstrăm toate amintirile din copilărie și creăm unele noi cu copiii

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Tații primesc concediu paternal și dacă sunt necăsătoriți sau adoptă un copil, a decis Guvernul

    decembrie 28, 2022
  • Folosiți-vă puterea magică de părinți / Când faci un bine împreună cu copilul tău, învață de la tine

    decembrie 22, 2022
  • La ce varsta incepe copilul sa citeasca din curiozitate | Interviu cu profesoara de dictie, Carmen Ivanov

    decembrie 20, 2022

1 Comment

  1. Pingback: Se acordă concediu paternal de 15 zile, dacă tații urmează un curs de puericultură, la fiecare copil - proiect de Ordonanță de urgență - Alexisme

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.