• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Recomand  >  De Ziua Națională a Lecturii, scriitori români recomandă profesorilor și învățătorilor cum să facă atractivă lectura pentru copii
Recomand

De Ziua Națională a Lecturii, scriitori români recomandă profesorilor și învățătorilor cum să facă atractivă lectura pentru copii

Alexa Stănescu februarie 15, 2023 2 Comments 1463 Views

Ideea ca de Ziua Națională Lecturii, și nu numai, scriitori contemporani să meargă în școli să le vorbească elevilor depre cum se scrie o carte, apare chiar și în recomandările Ministerului Educației. Avem atât de mulți autori buni, tineri care scriu cu plăcere și mai ales pe gustul copiilor de azi. Dacă nu ajung ei în clase, i-am invitat eu pe câțiva autori cunoscuți și îndrăgiți să le dea profesorilor câteva sugestii, cum să împrietenească elevii cu cititul pentru că Ziua Națională a Lecturii este mai mult legată de activitățile de la clasă.

  • Ioana Chicet-Macoveiciuc scrie pentru copii dar și pentru adulți. O cunoașteți și o citiți pe blogul ei Prințesa Urbană. Copiii îndrăgesc seria cărților cu Ema și Eric, în special, dar Ioana are zeci de cărți pentru copii ce ating diverse teme, pline de umor și mai ales educative. Am mai vorbit cu Ioana despre cum împăcăm cărțile cu tabletele, aici.

“Dragi educatori, învățători și profesori,

Pentru a face cititul interesant pentru copiii din clasă, recomand întâi să-i implicați în alegerea titlurilor pe care le citiți împreună.

Alegeți șase cărți pentru nivelul lor, pot fi contemporane sau din literatura clasică, le prezentați copiilor și îi invitați să voteze, după ce le prezentați regulile votului corect.

Citiți-le implicat, pe voci, fără pauze de analiză în primă fază. Bucurați-vă de poveste.

Faceți după lectură un club de carte. Discutați despre personaje, despre momentele cheie, intenția autorului, mesaje principale.
Organizați o activitate în care copiii să lucreze cu mâinile o temă legată de carte. Să coloreze, să bricoleze un personaj sau o scenă.

Organizați un concurs cu informații din carte, poate fi un test grilă sau un concurs de recenzii.

Duceți copiii în excursie în librăria sau biblioteca din oraș. Arătați-le rafturile organizare pe vârste și domenii. Discutați despre bogăția fiecărei cărți.

Fondați o mică bibliotecă a clasei.

Nu faceți din citit o corvoadă, ajutați copiii să descopere bucuria și plăcerea cititului pas cu pas, împreună!”

 

  • Cristina Andone, autorul seriei Dar Motan, Povești din Pădurea Muzicală, prin care își propune să îi împrietenească pe copii cu muzica clasică, și seria Nesupusele, despre femei din istorie care nu sunt prea cunoscute. Cristina a scris și seria Banilor Bine crescuți. Aici găsiți și un interviu cu personajul Dar Motan.

                                             

 

“Misiunea noastră, a părinților și a profesorilor, de a-i aduce pe copii mai aproape de carte, nu este doar despre accesul la informație, nici despre performanță școlară și nici despre cartea în sine, ca artefact. Este despre antrenarea discernământului, a toleranței, a unei viziuni mai largi asupra lumii.

Dacă ne așezăm în toate punctele pe care ni le propune lumea literaturii și a cărților, în general, vom fi nu doar oameni de viziune mai largă ci, poate, oameni mai buni”.

 

 

 

  • Monica Mereuță, psihoterapeut și psiholog, autorul cărții Milo și domnul Trebuie, 

Văd lectura și implicit cărțile ca pe ceva foarte apropiat de mine și nu pot vorbi despre ele la modul general. Lectura și cuvintele, din toate timpurile, au avut puterea de a nu se pierde. Până au ajuns la a fi pe hârtie și chiar în era digitala, unele cuvinte s-au încăpățânat să rămână mii de ani pe pereții unor peșteri, de exemplu! Azi, suntem toți captivați de mulți stimuli. Tehnologia ne catapultează în ceva ce ne face să ne simțim “hrăniți” imediat. Oare e așa?

Lectura e vindecare, putere, cunoaștere! Lectura e terapie. E dezvoltare. E integrare și comunitate! Cărțile și lectura sunt un mod de viață care te ajuta să crești! Când asta ne dorim să ajungă la copiii noștri, e nevoie să vadă un adult care iubește lectura! Poveștile ne formează! Ne ajută să ne dezvoltăm! Ne ajută să ne punem întrebări. Ne ajuta să punem limite!
Lectura ca și o alta formă de artă îi ajută pe copii să exploreze lumi și emotii noi, dar mai ales le lasă spațiu și timp să își formeze propria percepție, despre lume cu tot ce înseamnă ea! Lectura protejează și nu protejeazp, dar întotdeauna crește!

Ca terapeut specializat în lucrul cu copiii și adolescenții văd zilnic în cabinet puterea poveștilor, a lecturii! Copiii au nevoie de povești. Au nevoie să-și spună propria poveste, dar adesea prind curaj să-și împărtășească propriile povești, dacă un personaj a trăit ce trăiește și el! Povestea și uneori repetarea poveștii e un puzzle care se tot îmbină! Copiii au nevoie de ele pentru a ști despre bine și rău, despre greu și ușor, despre iubire, dar și despre emoții care nu sunt deloc line sau colorate precum un curcubeu! Lectura și cărțile sunt una și aceiași acțiune, dar amândouă sunt atât de diferite și atât de speciale în modul în care ne oferă ceea ce avem nevoie!

Mi-ar placea ca orice școală să aibă un spațiu de lectură! Să aibă un club de lectură lunar! Să invite autori și să vorbeasca despre cărți! Nu știm că ceva ne place mult, dacă nu îl practicăm!

 

  • Alex Moldovan a scris Olguţa şi un bunic de milioane, romanul lui de debut, care apoi a generat o serie întreagă. A mai scris Povestiri de citit pe sub bancă, iar Băiețelul care se putea mușca de nas e primul său album ilustrat.

„În absența unei clase politice responsabile și competente care să inițieze și să finanțeze o schimbare structurală a întregului sistem de învățământ din România, o strategie care ar putea funcționa la scară mică ar fi participarea la orele de limba română a unor scriitori în viață pe care elevii să-i întâlnească periodic, cu care să stea de vorbă despre scris, citit sau despre viață pur și simplu, doar că pentru asta ar trebui multiplicați de câteva zeci sau sute de ori acei scriitori care ar merita invitați cu folos.”

 

 

 

  • Raluca Poenaru este scriitoare și locuiește în Germania. A câștigat Trofeul Arthur (Marele Premiu, ediția a V-a) cu romanul pentru copii „Pericol”.  A publicat volumele: „Pericol”, „Pericol la petrecere!” și „Pericol la mare!”, apărute la Editura Arthur. Pentru copii mai mici a scris „Plufii”, apărută la Vlad și Cartea cu Genius. 

 

“La orele de germană se studiază un anumit gen literar (reportaj, povestire, legendă, basm) cu exemple de texte foarte atrăgătoare pentru copii (ușor de înțeles, amuzante, pline de acțiune sau de suspans etc.) iar la test, copiii trebuie să scrie și ei ceva de genul respectiv. Învață despre legendă, la test trebuie să scrie o legendă.

În orele de germană există un anumit interval de timp dedicat lecturii. Copiii trebuie să citească în fiecare săptămână cam 50-75 de pagini dintr-o carte (aceeași carte pentru toți, carte pe care o primesc de la bibliotecă). În clasă urmează să vorbească despre ce au citit, să comenteze, să continue povestea cum vor ei, să explice deciziile personajelor, să citească pe roluri, să schimbe registrul vocabularului folosit etc. Cărțile alese sunt ușor de citit și au un anumit profil: cărți funny, cărți polițiste, cărți SF și așa mai departe. Copilul meu cel mare e în clasa a 9-a și abia acum a studiat ceva din Goethe, dar nu Faust.

Pe tot parcursul anului, fiecare copil trebuie să citească și să prezinte o carte care îi place lui. Copilul face un fel de afiș pe care scrie titlul, autorul, editura, anul apariției, câteva idei din carte, lipește poze sau desenează ceva, face un joc pentru ceilalți copii (un labirint, elemente din carte ascunse în afiș pe care copiii trebuie să le găsească etc.). După ce prezintă cartea, copilul citește câteva fraze sau câteva pagini care l-au impresionat.

De două ori pe an vine în clasă un scriitor care își prezintă cartea, citește un fragment din ea și vorbește cu copiii despre tema cărții.

În școală se organizează concursuri de proză scurtă, povești, articole de ziar, reportaje. Se organizează cursuri suplimentare pentru cei pe care îi interesează cărțile, un fel de cenacluri.

O dată pe lună (doar la clasele I-IV) vine autobuzul bibliotecii, un autobuz care are înăuntru canapele, fotolii și rafturi cu cărți. Toți copiii din clasele I-IV au abonament la bibliotecă și nu am auzit de niciun copil care să nu fugă la autobuz să împrumute cărți. Poate împrumuta câte cărți vrea, chiar și 10 cărți, filme și jocuri video sau clasice (cu zaruri, cu pioni). Astfel copiii înțeleg că nu se trage o linie între cărți și filme/jocuri. Sunt toate împreună în autobuzul bibliotecii. Dacă autobuzul ajunge în timpul orei de germană, nu se mai face ora. Merg toți la autobuz.

În clasă există un dulap în care fiecare copil aduce o carte pe care o ia înapoi la sfârșitul anului. Sigur că nu citește nimeni în pauză. Dar dacă lipsește un profesor vine cineva care stă cu ei, iar ei iau câte o carte de acolo și citesc. Dacă le place cartea, o pot lua acasă să o termine”.

 

Previous Article Recenzie carte – Doar clipa fericită să-mi rămână, de Virginie Grimaldi
Next Article Noua modă – părinții care nu mai duc copiii la grădiniță de teamă să nu se îmbolnăvească

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Programul Bucharest Science Festival: Copiii pot vedea cum se iau amprentele, experimente și roboți creați de copii

    septembrie 25, 2023
  • KinOdiseea si Noaptea Dansului in Bucuresti, in acest weekend

    august 25, 2023
  • Cinema in aer liber, in Bucuresti si mai multe orase | Program si trailere

    august 14, 2023

2 Comments

  1. PÎRLEA ANDREEA Reply
    februarie 15, 2023 at 8:11 pm

    Un articol deosebit de interesant.
    Eu sunt scriitoare și profesoară de Limba și literatura română. Predau în mediul rural. Mă preocup în mod special de promovarea lecturii și a scriitorilor români. Copiii, majoritatea, sunt avizi după lectură. Problema e că acest interes se pierde treptat atunci când se promovează alte lucruri, adesea dăunătoare, iar părinții, ca și mulți dintre adulții care îi înconjoară, nu citesc deloc.
    Un adevăr dureros este și faptul că multe biblioteci școlare sau comunale sunt închise sau sunt foarte slab dotate.

    • Alexa Stănescu Reply
      februarie 15, 2023 at 8:15 pm

      Creed că elevii dvs sunt foarte norocoși să aibă o profesoară care este si scriitor și care îi ajută să le placă lectura. DIn păcate sunt de acord că ce fac acasă părinții se reflectă mult în viața copiilor, mai ales legat de citit. Multumesc pentru mesaj.

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Marea Dictare de Ziua Națională a Limbii Române a strâns câteva sute de bucureșteni în rondul Kiseleff septembrie 3, 2023
  • Prima zi de școală: emoțiile copiilor și grijile părinților, cât de justificate și reale sunt? septembrie 10, 2023
  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti? septembrie 15, 2023
  • Programul Bucharest Science Festival: Copiii pot vedea cum se iau amprentele, experimente și roboți creați de copii septembrie 25, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Scrabble constat că are multe avantaje pentru cop Scrabble constat că are multe avantaje pentru copii. Pe lângă cel evident de a forma cuvinte, și matematică ( ține scorul), atenție ( ghiciți cine inventează cuvinte) și coordonare. Mai greu cu coordonarea dar we’re getting there. 

Voi ce jucați in weekend? 

#weekendfun 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#scrabble 
#educatiecopii 
#ideideweekend 
#momblogger
Genul poveștii, de necrezut, dacă nu mi se întâmpla mie, eram sceptică. Despre cum funcționează Universul ( si da, știu că uneori sunt și coincidențe)
Mă știți că nu cred în stele astorele😂😂

Am văzut azi un video făcut de @undortrei, Dorothea, care locuiește in Japonia și care povestea că azi se serbează Luna, în Japonia, printr-o tradiție frumoasă, Tsukimi- un festival al recoltei de toamnă. Cu Dorothea m-am împrietenit prin rețelele sociale și apoi am tot făcut schimb de mailuri ca pe vremuri cu scrisorile la poștă. Mi-a trimis și cartea ei Cum sare piper pe lună, minunat de simplă și frumoasă. Stați așa, să vedeți. 20 de minute mai târziu după ce văd postarea ei, mă sună vecina să-mi spună că am primit o scrisoare din Japonia ( m-am prins imediat cine e că doh, câți prieteni are un om în Japonia, nu? ) Scrisoarea de la Dorothea a ajuns acum 10 zile în țară, dar abia azi, la 20 de minute după ce am văzut eu postarea am primit-o! 

Mi s-a părut ceva extraordinar cum a lucrat Universul. 

Recapitulând: scrisoarea conține și o invitație: pe 29 octombrie Dorothea vine in tară să lanseze oficial cartea ei și abia aștept să o cunosc personal și să fac un interviu pe cinste cu ea. Sau, dacă nu ne iese, măcar vorbim noi două cum a vrut Universul😉

Va tin la curent cu lansarea, până atunci cartea o găsiți la @edituraunivers, va las si un cod in comentarii si in bio, dacă vreti să o aveți pentru autograf. 

#tsukimi 
#lifehappens 
#edituraunivers 
#cumsarepiperpeluna
Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți informații și păreri despre orice lucru, aparent minor, dar foarte important din viata micuțului tău acum, când toți îsi dau cu părerea în familie sau pe grupuri, să ai la îndemână o revistă cu interviuri valoroase și validate de specialiști, este o gură de aer. 

Bebelonia a ajuns la a doua ediție, dedicată mamelor cu bebeluși de 6-12 luni. 

Revista este gândită și coordonată de Alexandra Lopotaru, mamă ( in curând de 3 copii) și jurnalist care scrie cu sufletul pe blogul său @povestidinbebelonia. Sigur o știți. 

Este genul de revistă realistă, cum îmi place mie să spun, care arată mamele așa cum sunt, cum se simt, iar interviul cu Dana Rogoz este fix așa. Natural. Mai găsiți rețete, sfaturi si idei frumoase și valoroase pentru mamele din ziua de azi, care se luptă cu atâtea greutăti. 

La pagina 89 citiți și un interviu făcut de mine cu @alicemitu Alice Dona, fondatorul Centrului de Siguranta auto, despre când schimbăm scoica auto cu un scaun, cum alegem scaunul potrivit, care e diferența dintre un scaun testat și unul omologat. 

Vă las câteva imagini din revistă: de la diversificare, la relația in cuplu, la călătoria cu copilul, la primul ajutor și multe altele. 

Revista în format fizic o găsiți doar in maternitațile Regina Maria din țară(și ce bine pică să o răsfoiești când esti in salon) si online gratis si oricand pe bebelonia.ro. 

Multumesc, Alexandra pentru că ai avut această idee să ajutăm mamele și pentru că am putut face și eu parte din această bucurie. 🙏

#bebelonia
#revistabebebelonia
#maternitate
A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan pentru plăcinta de dovleac🙈
Până una alta, am mers în grădină să alegem THE dovleac. Nu știam care e copt. 
-Hai să căutăm pe internet, mama, zice D. 
Și ne-am uitat, am încercat să alegem unul și l-am nimerit. A fost perfect. 

#pumpkinpie 
#pumpkin🎃 
#placintadovleac
⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️ Carte ⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️
Cartea Cel de-al doilea copil din seria Educație cu blandete de la @edituraunivers 

#parintiitrebuiesastie 
#parintifericiti 
#educatiecopii
#educatiecublandete 
#edituraunivers 
#cartipentruparinti 
#scoalaparintilor
Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fi Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fie să pot citi în somn ( că doar atunci mai am “timp liber” și practic aș face ca un fel de transfer al informației direct în creier). 😂

Abia așteptam weekendul să mă cufund în viața personajelor Grimaldi: Cea mai nouă carte Virginie Grimaldi, dar și un pachet din noua serie “Educație cu Blândețe” sunt disponibile și ca un copil, nu știu de care să mă apuc mai întâi. 

Am decis: ziua citesc Grimaldi pentru că mă bine dispune și mă conectează mult cu lucruri din viața mea cu care rezonez, iar seara citesc una din pachetul de parenting pentru că după ce culc copiii, oricum reflectez la ce am făcut greșit cu ei ziua. Don’t we all do that? Recunoașteți🤷‍♀️

GIVEAWAY: Cartea Cel de-al doilea copil îi va ghida pe părinții indeciși dar și pe cei care așteaptă deja al doilea copil. Bine, cred că se aplică și cu al treilea and so on. 

Lasă un mesaj in comentarii si taguieste o mamă. Extragerea, pe 29 septembrie. 

Pentru restul cărților, aveti link in bio pentru comandă sau in comentarii pt Facebook. Linkul este afiliat, ceea ce înseamnă nu că mă voi îmbogăți din asta dar dacă voi vedea la câți dintre voi ajung aceste cărți bune, voi simți că am mai făcut un strop de bine și lumină în lumea părinților, cu mine inclusiv) 

#educațiecublândețe 
#scoalaparintilor 
#edituraunivers 
#virginiegrimaldi
Matematica e peste tot, asta vreau să înțeleagă toți copiii. Să o învețe cu drag, să îi înțeleagă utilitatea: de exemplu, cum să împartă o prăjitură in cantitate egală pentru toată familia? Sau măcar pentru el și fratele lui. 

Am pornit noi idei despre cum să facem temele cu copiii fără se (ne/îi) stresăm (prea mult). 

Voi ce idei aveți? Mai faceți teme cu copiii? 

#scoala #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
A doua zi de grădi, când încercam să îl dezli A doua zi de grădi, când încercam să îl dezlipesc de mine pe micul Blond: 
-Mami, dar tu faci lucruri mai frumoase acasă cu mine, inventăm, facem experimente.. îmi place mai mult acasă..🙈 
Mi-am făcut-o singură, dar nu regret. Uneori chiar găsesc chestii interesante pe net și le testăm. Cum ar fi… amprentele invizibile. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pe care garantat le ai in casă. ( asta dacă nu ti-a terminat deja stocul de bicarbonat pe explozii cu oțet:)) 

Like&save&share

Aștept idei de experimente si jocuri în comentarii

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#momblogger 
#ideidejoaca 
#activitaticopii 
#activitatiacasa
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.