Când vorbim despre Școală Altfel, ne gândim direct la bani. Cât costă? Ce putem face în Școala Altfel fără să ne coste dar să îi scoatem pe copii din școală? Dar ce ar fi dacă nu ne-am gândi la bani? Creativitatea și-ar face locul, garantat.
Statistica ISMB publicată de Edupedu.ro, arată că majoritatea școlilor din București au ales această săptămână, după vacanță, să aibă activități din Școala Altfel. La școala lui D. a fost înainte de vacanță.
Secretul unei bune organizări este ca părinții și profesorii să lucreze în echipă, fără supărări, fără așteptări unii de la alții, pur și simplu să coopereze, să-și ofere sprijinul. După o săptămână altfel de succes în care m-am implicat cam 70 % anul acesta, vă spun cu mâna pe inimă că putem face lucruri minunate pentru copiii noștri. Totul e să donăm puțin timp, să nu așteptăm ceva în schimb, să nu bombănim.
Anul acesta mi-am schimbat complet perspectiva și din fericire D. are o învățătoare deschisă la idei. Am decis că nu mai pot asculta și lua parte la discursurile în care ne plângem că școala nu are bani, că nu putem face nimic pentru copii. Ba da: nu putem pleca, dar creativitatea nu costă – poate doar niște timp.
Am reușit să ajut la organizarea unor activități și asta mi-a dat speranță că putem să le oferim copiilor săptămâni Altfel la școală și fără banii care niciodată nu sunt la dispoziția școlii. Nu vă mai lăsați încrâncenați în discuție interminabilă de ce nu face X, de ce nu face școala, de ce nu, de ce nu .. Mai bine implicați-vă și o să vedeți ce bine o să vă simțiți.
Vă las mai jos 3 idei și sunt convinsă că cel puțin una va reuși:
- Implicarea personală a părinților – atunci când am schimbat modul de a privi lucrurile, că nu trebuie să așteptăm de la școală dacă nu poate pur și simplu, mintea mi s-a limpezit, drumurile s-au deschis. Mi-au venit idei. Cred că și reciproca e valabilă. Și profesorii pot cere ajutorul părinților – important e cum îl cer și mai ales cum li se răspunde.
Vorbiți la ședința cu părinții despre ce aport ați putea aduce ca părinte în clasă. Nu trebuie să aveți o meserie cool, puteți și și contabil sau agent imobiliar, sigur aveți un talent, ceva care vă face plăcere să faceți. Nu spune nimeni că trebuie să aveți doctorat într-o meserie. Poate cântați la un instrument și le arătați copiilor cum pot învăța și ei. Poate desenați în timpul liber, sau aveți talent și nu l-ai fructificat. Sunt 5 zile o dată pe an și în total copiii vor sta în colectivul acela 4-5 ani, așa că, toți părinții au timp să se implice pe rând.
Eu am ales să merg cu meseria care-mi permite asta, recunosc, la clasă unde copiii au fost reporteri pentru o zi. Am adus și microfon și mixer pentru efect, i-am înregistrat, ne-am distrat de minune și ei au exersat gramatica și creativitatea. Am avut și posibilitatea să îi văd altfel pe acei copii, mai ales pe al meu. Le-am privind obiectiv progresul.
- Vorbiți cu un prieten care are o meserie interesată – poate pictează tricouri, poate cântă, poate dansează, poate scrie cărți. Eu am îndrăznit și i-am scris Ioanei Chicet Macoveiciuc, adică Prințesei Urbane, dacă poate intra pe zoom cu copiii într-o zi să le răspundă întrebărilor. A fost foarte încântată iar copiii nu vă zic cu câte întrebări au bombardat-o. Al meu acasă seară îmi tot zicea ce întrebări i-ar fi pus el Ioanei, dar nu a avut inspirație atunci. Știm, și nouă adulților ni se întâmplă să ne deblocăm când trec emoțiile. Nu am putut să văd cum s-a desfășurat discuția pentru că nu m-a lăsat copilul și i-am respectat dorința. Așa că vă zic doar să încercați: trăim într-o perioadă în care accesul la digital și la astfel de activități și scriitori români este la un click distanță. Și mulți își eliberează o oră pentru a vorbi cu copii. Abia așteaptă, vă zic eu.
- Propuneți activități chiar dacă par plictisitoare cum ar fi poliția rutieră sau cursuri de prim ajutor. Împreună cu profesorul puteți găsi variante de ONG-uri care sunt autorizate și în general vorbiți direct cu autoritățile. Eu i-am chemat pe cei de la @Siguranță Auto copii care împreună cu poliția rutieră județeană merg în școli, unde sunt chemați pentru a le explica copiilor despre siguranța în trafic și nu doar lucrurile pe care le știm cu toții. Le vorbesc și despre scaunele auto obligatorii și esențiale, au jocuri pentru copii. Am fost bucuroasă că toată școala lui D. a participat în curtea școlii la această activitate. Așa că nu au beneficiat doar 20 de copii de informații valoroase, ci toate clasele primare. Pentru mine asta a fost un real câștig.
Da, am fost stresată să funcționeze bine zoom-ul cu Ioana, să ajungă poliția la timp și unde trebuie, să se confirme toate, dar împreună cu învățătoarea am reușit o Școală Altfel grozavă.
Sunt mai încrezătoare acum cu Săptămâna Verde dacă avem noroc și se aprobă la timp acordul dintre ministerul educației și mediul pentru ca școlile să primească finanțare, pentru că acolo copiii chiar trebuie să iasă din școli.
Toată săptămâna a vuit de părinți și adulți care venea cu tot fel de activități în clasă: unii au cântat la chitară, alții au gătit, învățarea non formală, cu oameni dragi chiar este poate și mai bine primită în școală.
Le mulțumesc în numele părinților, Ioanei și Centrului de siguranță auto copii care au acceptat să participe și să le ofere copiilor de la o școală din mediul rural, experiențe foarte interesante la care nu se așteptau.
Voi v-ați implicat ca părinți? Ce planuri aveți pentru Școala Altfel anul acesta? Lăsați-le în comentarii, poate lansăm idei pentru profesori și părinți să ne ducă la școală.
Leave a Reply