• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Recomand  >  Recenzie carte – Doar clipa fericită să-mi rămână, de Virginie Grimaldi
Recomand

Recenzie carte – Doar clipa fericită să-mi rămână, de Virginie Grimaldi

Alexa Stănescu februarie 13, 2023 Leave a Comment 869 Views

Cartea lui Virginie Grimaldi, Doar clipa fericită să-mi rămână,  de la Editura Univers, este o trezire la realitate pentru majoritatea mamelor.

La prima vedere, în primele pagini te identifici iremediabil cu personajele principale, două mame, cu povești diferite. Una, Elise, povestește despre viața de mamă a cărei copii au plecat de acasă pentru că sunt adulți, și cealaltă, Lili, care abia a născut o fetiță prematur și se confruntă cu propriile emoții și temeri.

Elise are copii mari care abia s-au mutat de acasă, în alte orașe, iar ea, firește, le duce dorul și nu se poate împăca cu gândul că au crescut și nu mai sunt atât de dependenți de ea. Dacă esti mamă, e imposibil să nu fi simțit măcar o dată ce simte Elise, indiferent dacă ai un bebeluș, sau un copil de clasa a 4 sau a 8-a sau a 12-a sau copii de 20 de ani. Toată viața ei s-a desfășurat în jurul copiilor, să îi facă fericiți, să îi ducă la școală, la joacă, la antrenamente, iar acum, plecarea lor a lăsat un mare gol. Elise se luptă să își regăsească un sens al vieții, fără copiii ei.

Mereu mi-a fost groază de plecarea lor. Împreună cu ei am cunoscut cele mai mari bucurii, cele mai cumplite frici, cele mai frumoase amintiri. Mă doare când îi doare, le șterg lacrimile stăpânindu-le pe ale mele. Mi-au cuprins tot sufletul, mi-au umplut toate golurile, m-am gândit deseori la clipa în care își vor lua zborul, de fiecare dată aceeași strângere de inimă. O alungam cu formule de genul asta-i viața, dacă pleacă înseamnă că sunt destul de puternici, nu faci copii doar pentru tine, avem timp, n-am ajuns încă acolo și uite că am ajuns. După 23 de ani cu normă întreagă, sunt de acum, mamă la pensie.

Cuvinte greu de dus, nu? Mărturisesc, mi-a fost greu să trec de primele pagini tocmai pentru că simțeam emoțiile ei, și cumva mi-era frică să-mi confrunt propriile temeri: că D. și micul Blond vor crește și mie îmi va fi groază de acel moment, când eu nu voi mai fi atât de prezentă în viețile lor. Am vrut să închid cartea și să revin peste 15 ani. Dar nu am putut…

 Perspectiva celei de-a doua mame, Lili, care abia a născut prematur o fetiță este povestită printr-o lungă scrisoare. Lili îi scrie de fapt fiice sale născute prematur, povestind cu lux de amănunte tot ce simțea. Propriile frici. Fiica ei trebuie să stea în spital câteva săptămâni după naștere pentru a se înzdrăveni. Vinovăția unei mame care nu o poate alăpta, care nu poate sta cu bebelușul ei pierzând nopțile este din nou un moment pe care tu, ca cititor, și  îl simți profund. Te gândești că tu ai fost mama care se plângea că avea bebelușul colici, când undeva o mamă își dorea să treacă prin așa ceva acasă cu copilul, și nu să îl vadă doar la spital câteva ore pe zi.

Ca să treacă timpul mai ușor, și să nu mă gândesc prea mult, îți scriu. Tatăl tău mi-a adus un carnetul cu coperte galbene. (…) am pus lângă tine jucăria de pluș, mirosind a mine, și ți-am zis la revedere, pe tonul obișnuit, noapte bună dragostea mea, ne vedem mâine, te iubesc mai mult ca orice. Cu fiecare pas, simțeam tot mai tare că te părăsesc. Mi te închipuiam singură în rezervă, și asta-mi rupea inima. 

M-am identificat cu Lili prin dorul față de perioada în care s-au născut băieții mei, dar cumva, mai mult m-am apropiat de Elise, pentru că ea reprezintă viitorul. Prin ochii ei m-am văzut mama care le va duce dorul copiilor. Totuși, cartea cred eu, are două drumuri pe care ne ghidează: să ne ajute să nu ajungem ca Elise, prea atașați de copiii noștri, ca atunci când ei pleacă și își văd de viață, despărțirea să nu fie abruptă, ci una blândă, sau ne poate adânci și mai tare credința: bucură-te acum de ei pentru că îți va fi dor de ei mici când vor crește.  

Eu am ales însă să iau cartea și experiențele ei ca pe o lecție de viață, să renunț la vinovăția de mamă. Eram deja pe acest traseu, iar cartea mi-a dat un mare imbold. Dacă acum nu fac lucruri pentru mine, pentru corpul și mintea mea, pentru noi ca și cuplu, îmi va fi infinit mai greu să o fac mai târziu, atunci când vor pleca la casele lor, iar eu voi fi nevoită să fac față vieții de om mare fără copii de care să aibă grijă, dar și fără viață personală, fără să am vreo plăcere în viață.

Am ales filmul la întâmplare. Când m-am trezit în fața diferitelor afișe, mi-am dat seama că nu mai știu ce-mi place. Gusturile mi s-au diluat în cele ale copiilor. Ei erau cei care alegeau filmul. Îmi plăcea ce le plăcea și lor.

Atât de mult mă regăsesc în această descriere. De multe ori cedăm în alegerea unui film doar ca să le placă copiilor și ajungem să uităm ce ne place nouă realmente.

Lili, cealaltă mamă care scrie o lungă scrisoare fetei ei născute prematur, trăiește și ea situații similare cu aproape orice mamă.  Acasă la ea s-au mutat socrii, neinvitați, chipurile, să îi ajute cu copilul, dar la iveală ies doar reproșurile socrilor. Ceea ce e greu de dus pentru orice mamă, mai ales pentru una care aleargă zilnic între spital și casă fără să aibă bebelușul lângă ea. Lili primește și suport specializat de la o psiholoaga în spital, ceea ce mi se pare fantastic.

Frumusețea acestei cărți, ca a oricărei alta este că fiecare cititor vede lucrurile din experiența sa, din viziunea sa. 

Poți alege să petreci mai mult timp în prezent cu copiii (indiferent dacă motivul este să nu regreți pe viitor clipele când ei cresc mari) poți alege să îți fie teamă că va veni acea clipa și să petreci timp cu ei. Oricum, o mama și un copil câștigă.

Când vor pleca de acasă, copiii nu voi fi supărați că o dată la ceva timp mama ieșea cu fetele în oraș, deși probabil că plângeau când îi lăsai în siguranță cu tatăl sau bunicii. Ba te vei bucura că ai menținut relația de prietenie peste ani. 

Dacă ai grijă un pic și de tine când ai copii, nu înseamnă că nu îți va fi dor de ei mici, când vor fi mari.  

Cartea m-a cucerit și cu sms-urile dintre Elise și copiii ei. M-au amuzat copios:

 

 

 

 

Oare cum va fi relația mea prin sms-uri cu copiii mei? Voi putea să îi las liberi? Să mă sune ei ? Nu eu zilnic?  

Vă recomand această carte care sunt sigură că vă va deschide ochii, așa cum simțiți voi că trebuie. Dar vă va da de gândit mult.

O puteți comanda aici, costă 30 de lei și poate fi un cadou tare special de 8 martie.

Cine este Virginie Grimaldi?

Scriitoarea Virginie Grimaldi ocupă locul 2 în Top 10 al romancierilor francezi care au vândut cele mai multe cărți în Franța. Aici găsiți mai multe cărți ale ei traduse la noi.

Urmează să lanseze o carte nouă, despre tati, abia aștept să o citesc și să vă povestesc despre ea. SUnt sigură că o să o îndrăgiți.

 

Previous Article AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru
Next Article De Ziua Națională a Lecturii, scriitori români recomandă profesorilor și învățătorilor cum să facă atractivă lectura pentru copii

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Ce cărți preferă părinții să le cumpere copiilor – Top 10 Editura Didactica Publishing House, de Ziua Internațională a cititului

    aprilie 1, 2023
  • Recenzie de carte, Regele Regilor – Wilbur Smith

    martie 7, 2023
  • Târguri de Mărțișor în weekendul 25-26 februarie

    februarie 25, 2023

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Recenzie de carte, Regele Regilor – Wilbur Smith martie 7, 2023
  • Entuziasmul primei excursii fără părinți | Când emoțiile plecării sunt mai mari decât dorul martie 14, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Un lucru pe cât de controversat pe atât de mult Un lucru pe cât de controversat pe atât de mult mi-a stârnit curiozitatea. La @iworldof world of digital, @alexandrunegrea, consultant social media a venit cu o idee care sigur va stârni discuții. El propune să folosești ChatGpt ca pe un partener de brainstorming când vrei să faci o campanie, un conținut pentru brand, fie ca e personal sau al unui client. 
Mie mi se pare că astfel tu nu vei exista în acele proiecte pentru că nu vor fi ideile tale și nici nu îți folosești creativitatea. Sigur că te ajută să câștigi timp, dar cel puțin în privința mea, eu nu duc lipsă de idei, ci de ore în zi să le pun în aplicare. Și cred că mulți trăiesc același lucru. 

Nu zic că nu-s curioasă mâine să fac o încercare să văd ce-mi propune colegul ChatGpt, dar nu l-aș “angaja” în echipa mea. 

Avem nevoie să gândim tot noi, să folosim instrumente care salvează timp, fireste, dar care să implice acțiunea de a gândi. 

Tu ce crezi? Ai încerca? Vă promit că vă scriu aici ce-mi propune ChatGpt dacă ajung să mă înțeleg cu el. 

#iworldof 
#worldofdigital 
#chatgpt 
#contentideas 
#contentideasforsocialmedia 
#lumeadigitala
Era să ratăm toată ziua din cauza ploii de dimi Era să ratăm toată ziua din cauza ploii de dimineață și a somnului micului Blond, dar ne-a ieșit o zi de vis. Mai puțin cafeaua mea hazelnut latte pe care am uitat-o pe capota mașinii ( altă poveste🙈). 

Am ajuns la @bookisit.ro la cafeneaua @cofferino_hub unde era plin de copii de toate vârstele care vindeau sau cumpărau cărți. D.știa deja ce voia și le-a găsit pe toate. A fost foarte fericit. 
Micul Blond s-a jucat la locul lor de joacă cât am luat și eu 2 guri de cafea bunăă ( da, cea care a zburat ulterior de pe capotă🙈). 
Am mers apoi la festivalul Narativ, care se ține la @scoalacentrala și m-am îndrăgostit de curtea lor interioară cu magnolie, de holurile luminate de soare și de elevi voluntari foarte implicați în activități. Super simpatici. 
La atelierul de colaj m-au lăsat să stau și cu micul Blond să meșterească și el. M-a uimit ce bine s-a descurcat singur, e atât de diferit de fratele lui la aceeași vârstă. De o mie de ori mai curios și încrezător. 

✅La al doilea atelier, D. a învățat să facă un joc video, coduri, chestii pe nivelul lui, pe care le poate accesa și aplica și de acasă. Mi-e clar ce va face în următoarea săptămână cel puțin și mă bucur că i-am dat ocupație. Căci despre asta este a fi un părinte bun, care încearcă. Să îl expui la cât mai multe experiențe nu care îți plac ție ca părinte, ci care îi plac lui AZI, ACUM. Că mâine va vrea altceva. Totul ține de perspectivă. Nu îi fac toate poftele, ci îi dau toate instrumentele pe care le am și mi le permit ca să aibă ce alege( a fost gratis totul apropo, doar timpul pe drum m-a “costat” și a fost de vis). 

#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#weekenddeprimavara 
#bookisit 
#cartipentrucopii 
#educatiecopii 
#atelierecopii 
#mamadebaieti 
#educatiedeacasa
Nici nu știu dacă să mă bucur sau nu când, pl Nici nu știu dacă să mă bucur sau nu când, plecată la un eveniment ( guilt free) soțul îmi dă mesaj la 9 seara că a adormit cel mic. 9 seara?! Cuuum? Ăsta e primul miracol. Al doilea… 

Cel mare nu mă așteaptă, zice că mă vede mâine dimineată când îl duc la școală, deși juma de zi a fost pleacat în vecini azi și nu m-a văzut. Nu pot să cred, cu ce i-a hrănit, domnle, soțul? 

A fost o seară plină de oameni interesanți care au avut multe de spus.Felicitari @sofia.frunza pentru
@modernfamilyro. 

Mă bucur de revederea cu @blog_laura_frunza @siblondelegandesc.ro @toatepanzelesus
-Ce vreți de mâncare? Întreb în weekend când -Ce vreți de mâncare? Întreb în weekend când e timp de un mic dejun târziu.

-Nu știiiu, zice fiecare.

Le dau cateva opțiuni, nu le plac, firește.

Mă uit îndelung în frigider și mi se pare că nu e mai nimic… daar încercând să le fac totuși oferte atrăgătoare mi-a venit o idee: să fac un meniu cu ce le pot oferi pe loc ( pt wafe au de așteptat ca la orice restaurant). 

Așa mi-am dat seama câtă mâncare am de fapt în frigider pentru un mic dejun și că și noi, adulții funcționăm mai bine dacă citim sau vedem idei de mâncare. 

Nu felul de mâncare e mereu problema 
copiilor când zic “ nu vreeeau”, “nu-ami place”, ci prezentarea. Pentru cel mic urmează să lipesc stickere cu sandvis, omleta, etc:). 

Firește că eu am fost chelnerul, a și plătit la final, ne-am simțit ca la restaurant. 

Poate vă ajută ideea.🤘Dacă da, dați de veste, tare m-as bucura. 

#micdejuncucopii 
#ideidemicdejun 
#micdejunînweekend 
#mamadebaieti 
#mamadedoi
#momblogger
Plănuisem de câteva zile să ies undeva doar eu Plănuisem de câteva zile să ies undeva doar eu cu micul Blond ca să se bucure doar el de atenția mea. I-am explicat și lui D. asta, că avem nevoie să petrecem timp și separat când el cu mine, când cu soțul. Nu părea deloc afectat pentru că de obicei fac numai cu el activități și ieșiri. Abia fusesem la Opera Comică. 
În plus si lui îi place să stea și cu taică-su acasă. Aveau treburile lor. 

Micul Blond era foarte fericit. “Cum adică? Doar eu cu tine, mama? Yeey”.

Azi, când să plecăm, micul Blond îi zice lui frati-su. 
-Să nu te superi că noi plecăm fără tine.
D. nu a zis nimic. Mai ales că mergeam la Piscu unde am mai fost de multe ori și nu îl mai pasiona. Micul Blond a vrut neaparat să faca ceva din lut și cum Piscu e la 10 minute de noi… Dar i-am zis și că ne oprim și la înghețată. 

După alte 5 minute de foit prin casă, micul Blond îi zice lui D. Nu vrei să vii cu noi, să mănânci înghețată? 

Și D. a zis da❤️ Ce puteam să fac? Normal că i-am luat eu pe amândoi. Când să ieșim soțul zice: dacă știam, veneam și eu🙈🤣

Uneori lucrurile se întâmplă. Going with the flow. 

#mamadebaieti 
#amintirideweekend 
#motherofboys 
#mamadedoi 
#părințeală 
#copiifericiti 
#scoaladelapiscu 
#viatatara 
#amintiricucopii
📘Știai că azi e ziua lui Pi? 🅾️Știai 📘Știai că azi e ziua lui Pi? 

🅾️Știai că până în secolul al 17-lea lumea se ferea de numărul zero și nu îl considera un număr? 

🍀Știați că plantele știu să numere? 

Toate acestea dar și alte super lucruri care fac matematică fun pentru copii le găsiți în Cartea Matematicii de la @edituradph până vineri la reducere 50%. Costă 44 de lei. Credeți-mă, e foarte bun prețul pentru calitatea acestei cărți și pentru că o vor folosi copiii mulți ani. 

Sunt multe reduceri la toată gama de carti si jocuri de matematică pe site. 

Jocul Domino cu mulțimi este genial pentru copii care învată să numere dar și pentru cei de 7-8 ani. Hell, l-aș juca eu singură. Ne place cum se potrivesc și culorile pe margine. 

Mi-am propus să fac câte o zi pe săptămână lectură cu D. din Cartea Matematicii, acolo unde înțelege. Eu zic că e bună pentru copii de la 8 ani. 

#cartieducative #educatiecarti
#scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
V-am mai zis că D. citește en-gros, la modul că V-am mai zis că D. citește en-gros, la modul că vrea să termine cât mai multe cărți. Cel mai probabil nu reține 90 % din ce citește dar nu-mi fac griji acum. Pe mine nu mă prindeai cu o carte în mână la vârsta asta, așa că mă bucur că citește. Ah, ba da, citeam Mickey Mouse, benzile desenate. Le mai știți? 

M-am gândit că așa va citi mai ușor și el așa că v-am cerut ajutorul și majoritatea mi-ați recomandat seria Dogman, de la @editura.arthur. Ați avut mare dreptate. A citit 250 de pagini în 2 zile! Sigur că e foarte puțin scris, dar este combinația perfectă pentru momentul in care el se află: citește la kilogram foarte ușor. Așa că iată, am descoperit un secret, cum să citească de plăcere. 

Nu vă așteptați să aibă mesaje ascunse sau multe lecții de viață. Sunt doar amuzante și scrise pe înțelesul lor. Asta e tot ce contează, cred eu. Să mai lăsam din pretenții. 

#fiiinfluencerulcopiluluitau

#cititdeplacere #benzidesenate #cartieducative #cartipentrucopii #edituraarthur #carticopii #cartipentrucopii #carti #cartipentruceimici #activitaticopii #bookstagram #cecitim #citimimpreuna #copii #cartieducative #cartiilustrate #kidsbooks #kidsbookstagram #recomandcartea #cartiminunate #books #cadouricopii #carteacopiilor #povestii #lumeacopiilor
După mulți ani de “mom guilt” am înțeles în sfârșit “secretul”, cum să le faci pe toate. Să le faci pe rând, în ritmul tău, fără să bifezi o zi perfectă cu de toate. 
De ce trebuie să fie o zi? Poate fi o lună, o săptâmână. 

Luna trecută, în decurs de vreo 2 săptămâni am reușit să mă văd cu fetele, să ies la un film cu soțul și să fac lucruri doar pentru mine. Am simțit că mi-am împlinit toate nevoile, că necesită timp și răbdare să ajung aici. Fireste, mamă am fost non stop in zilele in-between. De la asta nu iei pauză 🙈

Aceasta e urarea mea de Ziua Mamei sau Ziua femeii. Chiar dacă nu ai copii, poți fi mai mult decât angajat al firmei, sau sotie, și asta e ideal pentru sănătatea noastră mintală. 

🌷💐💐💐La mulți ani!💐💐💐

#ziuamamei 
#ziuafemeii 
#mothersday 
#mamadedoi 
#lamultianimama❤️ 
#părinte 
#părințeală 
#momblogger
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.