Ziua Cititului Împreună se numește de fapt Read Aloud Day și se sărbătorește anul acesta pe 7 februarie. Prima oară s-a celebrat în 2010 și este inițiată de un ONG, LitWorld.
De peste un deceniu, Ziua Mondială a Citirii Împreună a atras atenția asupra importanței împărtășirii poveștilor, provocând participanții să ia o carte, să găsească un public și să citească cu voce tare. Acum ziua este sărbătorită anual în peste 173 de țări și are ca scop reunirea “oamenilor prin conexiunea comună a lecturii cu voce tare în toate comunitățile noastre”, scrie Litworld.
Toată ziua de miercuri, aici aveți acces Live la toate zoom-urile autorilor străini cu diferite clase de copii la școală. E interesant să vedem cum au alți copii acces la cărți și autori.
Este diferită de ziua națională a lecturii, care se celebrează pe 15 februarie. Am scris aici sfaturi de la scriitori români contemporani câteva sfaturi cum să le creștem apetitul copiilor pentru a citi.
La noi ziua a devenit Ziua Cititului Împreună și se pune accent mult pe cititul în familie. Anul acesta la noi în țară pare că ziua serbează benzile desenate.
Cititul Împreună poate fi și la școală dar și acasă cu familia. Fratele mare îi poate citi celui mic, mama le poate citi copiilor sau de ce nu, toată familia poate citi în același timp.
Cititul e o activitate relaxantă și nu are nevoie de studii ca să înțelegem că creează o conexiune cu personajele și între noi oamenii.
Astăzi, când copiii și adolescenții au la dispoziție mult mai multe cărți și autori dintre care să aleagă au și gamă mult mai largă de activități și jocuri, telefoane, care concurează pentru timpul lor. Aceasta înseamnă că trebuie să depunem eforturi mult mai mari pentru a implica copiii în cărți și pentru a-i încuraja să citească. Nu cu forța, nu cu recompense.
Studii
Copiii mici ai căror părinți le citesc zilnic au fost expuși la cel puțin 290.000 de cuvinte în plus până la intrarea în grădiniță decât copiii cărora nu li se citesc în mod regulat, potrivit unui studiu care a fost publicat în Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics în 2019. Și în funcție de cât timp de citit zilnic au copiii, acest număr poate ajunge la peste un milion de cuvinte.
Cum încurajezi ca părinte, un copil să citească – ce a funcționat la noi
- Creează un spațiu relaxant și comod pentru citit, oferă-i ceva bun, un ceai, o ciocolată caldă când citește.
- Nu îl obliga. La nici o vârstă. Ca părinte nu i-am dat cărți obligatorii sau un număr de pagini de citit pe zi. Și dacă i-ar plăcea orice carte, se creează o frustrare să atingă o țintă. Mie nu mi-ar plăcea să fiu obligată să fac asta acasă. La școală e altceva.
- Nu îl bate la cap cu cititul. (întreb doar după vreo 3 zile de pauză, însă) Mai degrabă creez un ritual într-un moment al zilei, fie că e după amiază în loc de somn, fie că este seara la culcare. Poți institui și o regulă că singura activitate înainte de somn să fie cititul. – la noi asta încă nu funcționează la capacitate maximă dar nu renunț.
- Nu îl interoga despre ce a citit, nu îi pune să-ți facă rezumatul imediat ce a terminat. Fă o discuție lejeră seara sau în altă zi despre asta.
- Întreabă-l ce cărți vrea, nu da ochii peste cap dacă e cu ceva ce nu îți place sau nu și se pare educativ. Nu îi critica alegerile, dar citește și tu cartea dacă ai dubii. Nu toate cărțile sunt educative în acel sens pe care noi părinții îl căutăm.
- Căutați împreună pe internet recenzii, poze și faceți o plimbare o dată pe lună la o librărie frumoasă.
- Nu cumpăra cărți peste vârsta recomandată sau dacă o faci citește-o înainte. Vezi dacă tu ești în regulă cu ce scrie în carte.
- Citiți împreună!
- Dacă e mic 0-3 ani, citește-i mereu fără să te aștepți să ai o reacție din partea lui. Nu va sta într-un loc, nu se va uita pe poze poate, dar te va auzi și îi va plăcea. Apoi pe la 3-4 ani, va memora replicile din cărți cu exactitate.
- Dacă începe o carte și nu îi place, să-i timp. O poate citi când simte momentul. Presiunea de a termina o carte e greu de dus și pentru adulți și până la urmă timpul e prețios.
Leave a Reply