Eram la volan și mai să pun o frână bruscă. Mi-am aruncat ochii pe un ditamai panoul pe DN1, în Otopeni pe care scria:

PNL nu vrea să dubleze alocațiile! 

Textul era pus pe o poză alb negru cu un copil trist (nu aș spune chiar sărman financiar, ci doar cu o privire tristă). Aș fi făcut o poză, dar eram la volan. Mi-am zis în gând: câtă nesimțire să profiți de emoții, să trântești o poză cu un copil și să arăți cu degetul că X-lescu nu vrea să dubleze alocațiile. Cât de populistă să fie măsura ca să mai câștige niște voturi în an electoral?

După nici 10 minute aud la radio că CCR a decis să oblige Guvernul să aplice legea privind dublarea alocațiilor, votată în Parlament la finalul anului trecut.

Guvernul, a spus de atunci că nu are 7 miliarde de lei pentru a plăti acești bani în plus, și a dat o ordonanță de urgență prin care amâna dublarea alocațiilor până la 1 august 2020. A atacat la Curtea Constitutională legea din Parlament pe motiv că nu există surse de finanțare trecute în lege. Dar CCR a decis azi că legea privind dublarea alocațiilor, e constitutională, așa că premierul Orban trebuie să găsească bani pentru mame și copii.

Ludovic Orban:

„Sigur că ne dorim creșterea alocații, dar dublarea alocațiilor este greu de susținut financiar. Vom stabili un grafic de creștere progresivă a alocațiilor astfel încât să reușim creșterea așa cum a fost votată dar nu din primul moment ci pentru o perioadă de timp.”

  • Care va fi valoarea alocației?

*600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

*300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani;

* 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

La solicitarea Alexisme.ro, comform datelor înregistrate la nivelul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), in mai 2019 au fost depuse 10.166 dosare de indemnizații și alocatii.

  • De când se măresc alocațiile?

Documentul merge acum spre promulgare la șeful statului, care o mai poate retrimite la Parlament pentru modificare. Klaus Iohanis a declarat când a fost aprobată legea că într-adevăr, efortul financiar e prea mare, și se întâmpla în decembrie, înainte de pandemie. Greu de crezut că președintele s-a răzgândit în privința asta, când cheltuielile bugetare au crescut.

Vă întreb ce vă întrebam și în decembrie, doar că acum contexul e diferit.

Pe timp de pandemie, este o idee bună să se mărească alocațiile? De unde să ia statul banii, când economia a avut de suferit, când s-au plătit somaj tehnic pentru 1 milion de români?

Further reading

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *