FACTS: Se închid școlile, dar nu și creșele și afterschool-urile , așa zice Orban
Dintre toate țările UE, România e pe locul 17 ca rata de infectare, azi 5 noiembrie. Totuși, România merge împotriva valului european în privința școlilor și a decis să închidă școlile timp 30 de zile, de luni, 9 noiembrie (fix la 9 luni de la prima oară când s-au închis).
“E adevărat că în clasele I-IV e un pic mai complicat, dar avem ordonanța care permite unui părinte să stea acasă cu 75% din venit pe perioada orelor online și, când se va reveni în clase, se vor face niște recapitulative“, a spus premierul Ludovic Orban în această seară la Digi 24.
Practic, nu vor fi afectate creșele și after school-urile. Este o măsură temporară, luată într-un moment dificil și care ține cont de nevoia de a apăra sănătatea copiilor”, a mai spus șeful executivului.
Vai, music to my ears asta cu recapitulativele. Gata copii, când vă întoarceți peste o lună o să faceți 4 litere pe zi și câte 5 cifre. Și gata, recapitulați și ajungeți la zi cu materia aia învechită.
În martie când s-au închis școlile, contextul era altul din toate privințele
Nu știam nimic despre acest virus. Așa că reacția poporului a fost cea despre care tot vorbesc terapeuții: fight or flight. Adică fugi sau luptă. Am închis țara la propriu pentru că nu aveam teste, nu știam cum e cu perioada de incubație și când e relevant un test, că dacă purtăm măști non stop scădem riscul infectării și tot așa.
Am început să îl cunoaștem pe Covid, dar tot nevăzut este și intră mișelește în viețile noastre! Port mască și afară și în magazine, mă spăl pe mâini, la fel face și copilul meu și soțul.
Nu sunt vreo conspiraționistă, dar dacă mă detașez puțin de ce scriu, și las emoția deoparte, știu că așa pare. Că sunt o psihopupu care nu se gândește la sănătatea copiilor ei, și le riscă viața ducându-l pe cel mare la școală. Sigur unii așa gândesc. Dar vă înșelați. Nu am văzut cazuri multe care să dovedească o răspândire comunitară în școli, și decizia descentralizării și de a lăsa fiecare județ să decidă în funcție de numărul de cazuri era foarte bună.
Ce treabă au copiii din Cucuieți dacă în București sunt prea multe cazuri, și la ei putine spre deloc pentru că densitatea e mult mai mică? Unde-i logica?
Dacă măsurile s-ar fi luat din timp, dacă s-ar fi dat amenzi, dacă nu lăsau oamenii să umble prin piețe și să stea la cozi mai ales la instituții de stat, nu s-ar fi ajuns la 10.000 de cazuri pe zi.
Da, sunt o mamă care își iubește copiii dar și liniștea casei. Și nu sunt deloc egoistă sau drama queen când vă zic că nu o mai putem duce așa mult timp. Doamne, scriu și mă minunez.. mi se pare că sunt conspiraționistă.. v-am mai zis?
Într-o familie, doar un părinte mai poate lucra – celălalt e bonă
Haideți să fim un pic realiști. NU toată lumea poate munci de acasă (job wise, lucrători din fabrici, magazine, panificatie, hypermarketuri, etc). Și da, economia se va duce naiba.
Doi părinți nu pot munci de acasă și nici unul care stă acasă și celălalt pleacă fizic la serviciu. Copiii ăia fac nu fac scoală online au nevoie de atentie constantă. Sigur, mă refer aici de copii din clasele primare mai mult.
Ca să mă înțelegeți, nu cred că totul este un plan inteligent și bine pus la punct de a submina economia. Nu. Dar cred că pot fi luate alte măsuri, altfel.
Majoritatea țărilor europene țin școlile deschise
Ca să vedeți un exemplu care s-a putea lua și la noi. În Belgia au prelungit vacanțele mici, și în unele zile (12-13 noiembrie), profesorii trebuie să meargă la serviciu pentru a pregăti reluarea cursurilor și pentru a avea grijă de copiii lucrătorilor din sectoarele vitale și de copiii pentru care părinții nu au nicio soluție acasă, potrivit Ziaruldebelgia.be.
Mi se pare o idee foarte bună să mai degrevezi părinții, și mai ales să îi asiguri că se pot duce la muncă acolo unde trebuie, iar copiii nu stau singuri acasă.
Altă măsură ce s-ar putea aplica la noi ar fi ca doar copiii de clasele primare să vină la școală. În special pregătitoare și 1-2. Nu poți întrerupe procesul de învățare de scriere și citire a unui copil și în nici un caz nu îl poți face online. Puținul ritm în care a intrat se va duce pe apa sâmbetei.
În țări precum Marea Britanie s-au închis de asemenea restaurante, baruri și magazine neesențiale dar ȘCOLILE AU RĂMAS DESCHISE, pentru că oamenii din alte sectoare economice trebuie să muncească. La fel și în Franța unde sunt 40.000 de cazuri pe zi și 4000 la ATI.
Organizația Mondială a Sănătății subliniază cât de important e ca școlile să NU se închidă
School closures have clear negative impacts on child health, education and development, family income and the overall economy.
The decision to reopen schools should include consideration of the following benefits:
-
Allowing students to complete their studies and continue to the next level
-
Essential services, access to nutrition, child welfare, such as preventing violence against children
-
Social and psychological well-being
-
Access to reliable information on how to keep themselves and others safe
-
Reducing the risk of non-return to school
-
Benefit to society, such as allowing parents to work
Leave a Reply