Sfaturi de calatorie la drum lung de la specialistii Centrului pentru Siguranta Auto Copii și Academiei Titi Aur

1 Comment

A început vacanța și mulți preferă să plece cu mașina personală la drum în țările vecine Bulgaria, Grecia sau chiar pe litoralul românesc.

M-am gândit că nu strică să vă reamintesc niște sfaturi de la specialiștii Academiei Titi Aur, legate de plecarea la drum.

Conduceți în siguranță! 

  • Când plecați la drum trebuie să vă luați timpul necesar, NU PLECAȚI PE FUGĂ: verificați mașina, dacă are anvelopele umflate, dacă aveți oglinzile la locul lor (doar știm că se practică furtul), dacă aveți ulei, lichid de parbriz, etc.
  • Dacă aveți și copii în mașină durează mai mult timpul de pregătire pentru că trebuie să îl așezați comod în scaunul auto special.
  • Nu puneți BAGAJE in mașină, doar în portbagaj. Orice obiect lăsat liber în mașină, chiar și o  jucărie va lovi cu forță în caz de accident. De aceea trebuie să aveți grijă și la jucăriile copiilor.
  • NU cumpărați măsuțe pentru cei mici care să ajute la organizarea lucrurilor pentru că sunt periculoase în caz de frână bruscă.
  • Transportați copiii pe bancheta din spate, sau fața dreapta (cu airbagul dezactivat!) doar în scoică, scaun auto sau înălțător. Acestea sunt conforme cu normele europepene; de tipul R 44, adică în funcție de vârstă, și noua normă i-Size (în funcție de greutatea și înălțimea copilului).
  • Când plecați la drum cu un bebeluș faceți pauze la intervale de 45 de minute, apoi scoateți copilul din scoica auto.
  •  Vara, răcoriți mașina înainte de a pleca la drum.
  • Rugați-i pe cei care vă vând scaunul să vă învețe cum să montați scaunul auto, NU doar să vi-l instaleze ei. Aici aveți instrucțiuni despre cum ar trebui să stea copilul corect în scaun.
  • Dacă sunteți implicat într-un accident auto, și aveți în mașină scaun pentru copii, chiar dacă aceștia NU sunt în mașină, iar accidentul nu s-a soldat cu răniți SCRIEȚI ÎN CONSTATAREA AMIABILĂ CĂ AVEȚI SCAUN AUTO. Acesta poate prezenta mici fisuri (pentru că 80 la sută scaunul e din plastic) pe care ochiul nostru neformat nu le vede. Polița RCA acoperă costul scaunului, veți fi despăgubit și ar fi bine să aveți și factura de cumpărare ca să luați prețul real. De multe ori  cel care evaluează scaunulul o va face la un preț de second hand!
  • Scaunul auto nu are un termen de valabilitate însă materialele din care este făcut, au. Așa că e recomandată schimbarea lor în jur de 5 ani.
  • Scoica auto (primul scaun cu care transportați copilul de la maternitate acasă și apoi până pe la 6 – 9 luni) NU trebuie pusă decât în mașină. NU în coșul de cumpărături de la hypermarket pentru că nu e stabil, oricât de mult credeți voi că e. NU pentru asta a fost gândită!
  • Cel mai sigur loc al scaunul auto pe banchetă este cel din mijloc pentru că e ferit de impact lateral și frotal. Dacă aveți mai mulți copii se schimbă dinamica.
    • Scaunul auto trebuie să fie rear-facing, adică cu spatele la sensul de mers cât mai mult timp. Până la 4 ani de preferat. Oricum NU, doar până la 1 an pe motiv că nu vede copilul drumul, așa cum tot aud la părinți. Iată de ce. Legile fizicii:

Despre impactul lateral

 

Potrivit Centrului de Siguranta Auto Copii, statistica arată că 1/4 din accidentele rutiere in care sunt implicați și copii pasageri se produc prin impact lateral, mai precis 23.6%. Interesant este insă faptul că leziunile rezultate în urma unui impact frontal sunt multe și deosebit de grave comparativ cu cele produse prin impact frontal sau din spate, aproape la fel de grave ca cele produse în urma unei rostogoliri. În ceea ce priveste decesele produse ca urmare a unui impact lateral, acestea reprezintă circa 32% din total.

Aflați mai multe despre testele de impact ADAC, Plus, OAMTC și Which.

Pe aceeași temă:

https://alexisme.ro/2019/10/14/s-a-lansat-ghidul-parintelui-responsabil-la-volan/

 

Un accident e mai mult decât o știre – CAMPANIE DE INFORMARE

Further reading

Comments

  1. […] Sfaturi de călătorie la drum lung de la specialiștii Academiei Titi Aur & Centrul pentru Sig… […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *