• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Uncategorized  >  #EpicTalk: Nu timpul vindecă rănile, ci oamenii
Uncategorized

#EpicTalk: Nu timpul vindecă rănile, ci oamenii

Alexa Stănescu octombrie 31, 2018 #EpicTalk, Adrian Hadean, Andreea Esca, Diana Stanculeanu, Gáspár György, Mirela Retegan, Oana Moraru Leave a Comment 1014 Views
Dintre cei 6 oameni extraordinari, adunați de Gaspar într-o gașcă formidabilă să vorbească la #EpicTALK nu pot să spun că am avut un discurs preferat.Toți au fost senzaționali, fiecare ne-a adus altceva din sufletul lui și a împărțit cu noi.  Dar titlul am ales să îl dau dintr-un citat al lui Gaspar. Veți vedea mai jos, de ce.
Am scris un articol lung, dar reprezintă un rezumat al conferinței.
Oricât am reușit eu să ajung la timp de la radio direct din emisiune, nu am reușit să prind discursul Mirelei Retegan, și la cum o știu a fost minunat. Mi-au confirmat-o și prietenii care au ascultat-o: Fiți simpatici! O să las însă un articol al Tinei Solonaru despre discursul Mirelei care sigur o să vă convingă.
Foto: Andra Mihailescu si Mihai Anghel

Am ajuns însă la fix..la adolescență, periaodă de care mi-e groază. Cine mai bine să povestească decât Diana Stănculeanu?

Diana Stănculeanu:  Când adolescentul va trântește ușa în nas nu e despre voi, e despre ei. Trebuie să ne amintim că este soarele nostru și viața noastră

Foto: Andra Mihailescu si Mihai Anghel
Mă număr printre cei care ar asculta-o pe Diana Stănculeanu zile întregi, de fapt, mi-ar plăcea să o scot la o cafea interminabil de lungă sau mai bine să se mute la noi acasă când o să vină pubertatea la ușă :))
Diana vorbește atât de natural și de logic, încât îți zici: dar eu de ce nu m-am gândit la asta?! Recunosc că am fost atât de fascintată de discursul ei încât nu am vrut să pierd nimic și am încercat să notez doar ca să vă dau vouă mai departe sfaturile ei. Poate aveți adolescenți pe acasă deja. De exemplu, ne sfătuiește:
           Să ne alegem bătăliile:  Nu faceți o dramă din orice – vopsitul unghiilor sau o sarcină nedorită. Nu reacționați la fel pentru că atunci adolescenta nu va ști care situație este într-adevăr periculoasă și care merită atenție.
           Când va răspund urât au nevoie să se separe un pic,  să nu fie perfecți. E normal! Nu suntem nici noi cu alb sau cu negru. Suntem gri și e foarte bine așa.

           Când va trântește ușa în nas nu e despre voi e despre ei și trebuie să ne amintim că el este soarele nostru și viața noastră

           Fiți atenți la ceea ce fac,  nu la modul în care o fac – atitudinea lor: nu contează că bombăne când îl rog ceva. Important este că o face și pot aprecia efortul lui.
Pe principiul “dușmanul aproape “:), nu spuneți nu, dacă vrea la o petrecere, mai bine îi propui să o facă acasă, unde e mediul controlabil și el nu știe asta. (da, cu riscul de a face mizerie și gălăgie!).  În plus, ai toate șansele să fii văzut ca părintele cool, cine nu vrea asta?!
Dacă îi controlăm le luăm autonomia, iar ei au nevoie să învețe din greșeli, au nevoie să știe că au unde să se întoarcă dar că pot decide ei singuri.

 Oana Moraru: Nu copiii sunt de vină. Nu e corectă afirmația: Dacă vrem, putem

Foto: Andra Mihailescu si Mihai Anghel

V-am făcut curioși?  Oana Moraru, fondator al școlii Helikon ne-a explicat că este în natura umană să vrem să reușim în viață, succes.

De aceea NU crede în afirmațiile:

  Dacă vrei, poți pe că oricine vrea. Este în natura umană. Important este să nu își piardă voința, iar asta se întâmplă  dacă părinții nu acordă atenție.
  Copiii leneși sunt neatenți.
  E isteț, dar nu vrea.
  Copiii sunt de vină dacă nu te ascultă
Copiiilor le este greu pentru că mereu trebuie să ne dovedească ceva.Că a luat notă bunp, că e mai bun decât colegul. Numai dacă reușim să construim momente de triumf cu copii apare nevoia de a avea succes.
Ce mi-a plăcut afirmația: Un învățător bun lasă programa deoparte și o face în ritmul lui în 4 ani. Nimeni nu îl sancționează dacă în ziua X nu este la același capitol cu restul claselor de nivelul său.
Copii trebuie să aibă liniște interioară și până în clasa a 5-a fără competiție, care nu ajută. Mai întâi trebuie să fie sigur pe el, apoi să concureze.
Contează mult tonul în care îi spui, chiar și tu ca părinte: De ce ai colorat cu roșu soarele? (ținând mâna în șold) sau De ce ai colorat cu roșu soarele? Așa l-ai văzut tu ? (Pe un ton curios)
Copiii noștri sunt într-o școală disfuncțională și vrem să fie funcționali

Andreea Esca:

Despre discursul Andreei Esca jur că nu vă pot povesti, pentru că nu a fost un discurs. A fost un stand up comedy:) Vă jur că am văzut-o la conferințe și nu numai și parcă niciodată nu a fost atît de efervescentă.

Sigur am reținut niște lucruri esențiale totuși în care m-am regândit: că relația cu munca este pentru totdeauna si că dacă nu îți place ceva, atunci schimbă jobul. (Perfect de acord).

Mi-a plăcut că a inspirat cred eu multe mame care se simt vinovate pentru că s-au întors devreme la mucă și nu au stat acasă cu copiii, doar pentru că le era dor de muncă.

Și ne-a mai povestit o lecție de viață pe care i-a dat-o mama ei, dar pe care sigur, in adolescență nu a văzut-o ca atare.

Într-o seară când a băut mult prea multe cafele, după o petrecere, a sunat-o pe mama ei să o roage să vină acasă pentru că simte că îi bate inima prea tare. Mama ei fiind asistentă la oncologie, era intr-o operatie și i-a zis așa:  Andreea, cum să las eu un pacient pe masa de operatie pentru că ai băut prea multe cafele? Ia ceva și o să îți treacă, i-a zis. 

Mai târziu, Andreea a înțeles ce înseamnă devotamentul și dragostea față de muncă.

 


Gaspar Gyorgy: Iubirea nu e ceva ce ai sau nu, dai sau nu, e ceva ce cultivi.

Foto: Andra Mihailescu & Mihai Anghel
Gaspar ne-a vorbit despre iubire, într-un mod care mi-a stârnit interesul pe loc și mi-a tăiat respirația. De mici suntem învățați că  toate poveștile de iubire încep la fel: cu romantism, că X trebuie să fie alesul inimii și ca o voce interiora ne zice că acesta e omul potrivit pentru noi. 

Însă după ce ne-a dat exemplul bunicilor lui, parcă am înteles că lucrurile pot fi și altfel. EI s-au căsătorit doar pentru că în sat, bunica lui era singura ajunsă la vârsta măritișului.

Noi ne imaginam că există pe lume un partener perfect. Că mergem pe stradă și radarul interior o să ne zică că e valoros omul acela. EL E ALESUL!

Trăim într-o lume extrem de romantizată. Nimeni nu ne zice ce consecință plătim când vorbim de iubire, iar după ce trece perioada de îndrăgosteală,  ne dam seama că lucrurile nu stau chiar așa de roz.

În etapa de romantizate căutam scuze și îl facem perfect. Cu toții, vrem sau nu să conștientizăm asta, purtăm niște măști. Nu vrem să auzim de la alții că nu e perfect partenerul nostru. Prima provocare în cuplu: oamenii cred că se lasă purtați de inimă. Din punct meu de vedere când e vorbim de iubire nu inima ne poartă, ci ceea ce am învățat în copilarie despre iuibire.

Iubirea adultă e conectată într-un milion de feluri la cea pe care am primit-o când eram copii. Adică cea cu care ne   obișnuim și pe care apoi o cosiderăm cea justă și perfectă pentru noi. 

Când e vorba de atracție intervine familiaritatea. Dacă găsim pe cineva perfect, dar nu e chimia aceea, nu înseamnă că nu e cel /cea potrivit (ă), pentru că NU va face să suferim cum am fost obișnuiți.

Nici un om nu e în totalitate bun sau rău.

Nimeni nu vine de acasă cu sufletul intact.

Dacă cineva își luxează sufletul, nimeni nu va ști asta. Nu timpul vindecă rănile, ci oamenii.

Iubirea nu e ceva ce ai sau nu, dai sau nu, e ceva ce cultivi.E nevoie să învățăm dialogul la materiile iubire și relație, iar lectia trebuie învățată  chiar dacă schimbăm clasa sau scoala. Pentru că de calitatea relațiilor, depinde calitatea vieții noastre.

Evitați de la distanță partenerii perfecți, ne mai sfătuiește Gaspar. 

Previous Article Metode pentru a cultiva răbdarea copiilor, cu Diana Vijulie
Next Article Un chef și jumătate – ce învață un copil în bucătărie

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • copii tablete, telefoane, scoala online

    Oana Moraru: Cum dezvolți atenția, autoreglarea și răbdarea copilului la școală – 3 idei

    noiembrie 17, 2022
  • Nu le mai spuneți copiilor voștri că cei săraci sunt mai buni decât ei (Campanie socială)

    noiembrie 13, 2020
  • Cum îi afectează distanțarea fizică pe copii și cum îi convingem să poarte măști? Diana Stănculeanu răspunde

    aprilie 26, 2020

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi ianuarie 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Multă vreme m-am ferit de planuri, de organizare, Multă vreme m-am ferit de planuri, de organizare, pentru că mă temeam că nu mă voi putea ține de ele și mai rău mă vor doborî. Dar am descoperit un mare secret în pandemie. Acela că așteptările, limitele și programul, EU le stabilesc. De MINE ține să duc la capăt planurile pe care le fac, cât timp sunt REALISTE. De exemplu: nu îmi voi propune într-o zi să fac două feluri de mâncare la prânz pentru copii și încă două mese de regim pentru mine, cumpăraturi, teme cu copilul, spălat și întins rufe, sau curat prin casă, pe lângă job în același timp, în aceeași zi. Pur și simplu nu este realizabil.

Ce fac însă ? Reduc activitațile și le împart pe zile, în funcție de ce mai am de făcut.

Acum vine și GIVEAWAY-ul!!

Anul acesta sau la final de 2022, nu mai știu, vă ceream ajutorul pentru plannere, Universul mi-a adus-o pe @Mădălina Andreescu, o mamă care a creat niște plannere simpatice și tematice DIGITALE și vrea să vă dea vouă, mamelor din comunitate câte 2 plannere la alegere. 

Plannerele sunt digitale, le primiți pe mail și le puteți printa pe A4 la imprimanta de acasă sau serviciu, sau le puteți completa digital și mai salvăm planeta.

👉Ce aveți de făcut ca să puteți câștiga? 

*Follow paginile de instagram @alexa_stanescu și @madelinescuisine 

*Follow paginile de Facebook Alexisme by Alexa Stănescu și Madeline.ro

*Dă tag unei mame care ar avea nevoie de un planner și fă-i o surpriză frumoasă

Feel free să participați și pe insta și pe Facebook. Dăm câte un premiu pe fiecare retea de socializare! 

Vineri, 20 ianuarie extrag câștigătoarele! Multă baftă! 

BONUS: TOTI cei care se înscriu la giveway pot cere în mesaj privat cod pentru 20% reducere la ORICE planner

#giveaway #planner #momplanning #organizare 
#concurs #todolist #todolists #planurideweekend #mamadebaieti #mombloger
A mai rămas cineva cu căsuța de turtă dulce?🤣 Ați mâncat-o? 
Când am făcut-o am zis să așteptăm câteva zile până vin bunicii, apoi treptat au mai rupt din ea, și zilnic micul Blond mă întreabă: “ Ce pot să iau de pe căsuță?” Eu îi zic că nu se mai dezlipește nimic acum. 
Între timp, copiii ascund lucruri în căsuța demolată. 😜

Ultima poza e senzație: cum fac ei poze. 

Mulțumesc @alinaprodan.ro si @blog_laura_frunza pentru că mi-au zis că nu dau greș cu această căsuță. Aveau dreptate, a fost prima care mi-a ieșit. 

#casutaturtadulce 
#viatademama 
#bloggermom 
#amintiridinbucatarie 
#christmasmood 
#foodchristmas 
#gingerbreadhouse
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.