• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Uncategorized  >  Metode pentru a cultiva răbdarea copiilor, cu Diana Vijulie
Uncategorized

Metode pentru a cultiva răbdarea copiilor, cu Diana Vijulie

Alexa Stănescu octombrie 26, 2018 copii, Diana Vijulie, metode, rabdare Leave a Comment 2763 Views

Când eram mică bunica avea o vecină (care de altfel azi mi-e tare dragă) dar atunci mă enerva cumplit. Era jale dacă îi ziceam cumva Bună ziua, în loc de Sărutmâna. Îi bătea obrazul bunicii sau mamei că nu sunt bine crescută, că nu o respect, bla bla.

De atunci mi-am zis clar că nu îl voi obliga pe copilul meu să spună Sărutmâna. Un bună ziua sincer este la fel de respectuos.

Mi-am mai zis că nu o să îi spun copilului meu: nu întrerupe oamenii când vorbesc. Eh, aici, m-am răzgândit. Când efectiv nu îți mai auzi gândurile, când dă buzna peste conversația ta cu chestii de genul: uite ce picioare are musca de pe perete, iar tu încerci să porți o conversație cu soțul pe care abia îl vezi la față (sau la telefon).. îți zici că trebuie să faci ceva. Dar ce să faci cu un copil de 4 ani? Cum îi explici ce e timpul, răbdarea, fără să îi rănești sentimentele cu fraze de genul: acum vorbesc adulții (asta niciodată nu am să o fac, totuși). 

Am decis să apelez la un specialist și să vă dau și vouă mai departe răspunsurile, căci sigur cândva vă veți lua câmpii 🙂

Diana Vijulie, consilier pentru Dezvoltare Personală și Parentală, scrie pe GangBlog pe care îl citesc cu drag. Mă ajută foarte mult pentru liniștea mea mentală și sufletească. Are multe sfaturi și trucuri pentru a ne ajuta copiii să treacă cu mine prin situațiile care ne sperie pe noi, părinții.

 

Ce este răbdarea și cum o explicăm unui copil? Cum să înțelegem această frustrare a unui copil care nu înțelege ce e timpul ?

Foto: Unsplash

Răbdarea e un concept foarte greu de înțeles pentru copii din mai multe motive, pe lângă cel menționat de tine, acela că ei nu înțeleg prea bine conceptul de timp. În primul rând, copiii trăiesc în aici și acum, iar răbdarea reprezintă amânarea lui aici și acum. Cum poți amâna ceva și trăi aici și acum în același timp?

 

Mai ales dacă vorbim de copiii mici, răbdarea e un concept foarte dificil pentru ei, pentru că ei încă se percep ca fiind ”buricul pământului”.

Așa că, pentru un copil, răbdarea e ceva ce trebuie învățat. Iar învățarea asta vine să susțină procesul natural al fiecărui copil de individuare. Cu timpul, experiențele îl învață pe copil că există situații în care amânarea este plăcută, că e important să trăim în aici și acum, având însă în vedere persoana noastră de mâine sau de peste o săptămână și, poate cel mai important, că el nu este centrul universului, ci o parte din univers. Creșterea răbdării e echivalentul creșterii toleranței la frustrare.

De la ce vârstă îi explicăm ce sunt răbdarea și timpul și cum? Sunt indicate jocuri sau explicații concrete?  

Atunci când bebelușul este nou născut, rolul mamei este acela de a fi la dispoziția sa. Bebelușul sănătos din punct de vedere psihic se percepe ca fiind omnipotent și că tot ce este în jurul lui există pentru că așa și-a imaginat el. Pentru o dezvoltare echilibrată a viitorului adult, fantasma bebelușului trebuie susținută de mamă. Iată un motiv pentru care mamele trebuie să răspundă la primul plâns al bebelușului și să-l alăpteze la cerere. Însă, pe măsură ce copilul crește, rolul mamei se schimbă. În jurul vârstei de 1 an și jumătate, 2, rolul mamei se transformă de la a susține fantasma omniprezenței și omnipotenței bebelușului, în a sprijini și ghida procesul de adaptare a copilului la lumea exterioară. Practic, rolul mamei nu mai este să fie permanent la dispoziția copilului, ci să-l înțeleagă și să-l conțină atunci când apar frustrările. Și totul se petrece natural. De la vârsta aceasta, copilul începe să vadă că și ceilalți au nevoi, care trebuie respectate (copilul are dorința de a se juca, iar mama are nevoia de a mânca, așa că nevoia mamei va fi mai importantă decât dorința copilului) și totul decurge lin de aici, atâta timp cât adulții din jurul său înțeleg că acesta este un proces natural, greu pe alocuri.

E util să îi oferim copilului explicații reale, pe lângă jocurile pe care le facem cu el, explicații prin care să îi povestim despre nevoile și emoțiile noastre, pentru a dezvolta și empatia, nu doar răbdarea.

Și timpul poate fi prezentat la fel de natural. Înainte ca un copil să înțeleagă ce înseamnă 35 de minute, poate învăța succesiunea de evenimente zilnice și se poate raporta astfel la zi. Mama vine să îl ia de la grădiniță nu după 4 ore, ci după ce mănâncă de prânz. Bunica vine în vizită nu duminica, ci atunci când ajungem la ”roboțelul duminica”, pe care l-am lipit pe perete, împreună cu ceilalți 6 roboței prieteni ai lui – primii 5 merg la grădiniță, al șaselea la bazin iar al șaptelea se joacă și el cu bunica lui.

Cum le cultivăm răbdarea ? METODE de a cultiva răbdarea copilului

Pentru că procesul de dezvoltare a răbdării e destul de lung și anevoios pe alocuri, putem ajuta copilul prin joculețe. O putem introduce în famila noastră pe ”doamna Răbdare”, care poate fi un degețel de la o mână sau un personaj imaginar pe care îl strigăm atunci când avem nevoie să stea cu noi la o coadă la tobogan.

O altă metodă poate fi amânarea satisfacerii dorințelor copilului. Atunci când copilul vă cere un pahar cu apă, de exemplu, puteți întâi număra în gând până la 5 și abia apoi să-l oferiți. Creșteți gradual timpul de așteptare.

Cu toate astea, eu susțin că învățarea răbdării vine natural, odată cu creșterea copilului și că este suficient să îi povestim despre nevoi și emoții și să-i fim alături atunci când îi este greu să aștepte.

Cum le explicăm că nu trebuie să întrerupă o conversație ?

Una din provocările părinților este să poarte o conversație între ei fără a fi întrerupți de copii. Și asta pentru că, în general, copiii sunt foarte direcți și dornici să împărtășească tot ce le trece prin cap. Iar lucruri minore, cum ar fi ”e o muscă pe tavan care seamănă cu un avion”, pentru ei sunt extrem de importante.

Propunerea mea este ca începând cu vârsta de 3 ani, părinții să înceapă să-i explice copilului cum stă treaba cu dialogul. Aici aș puncta, din nou, discuția despre nevoile părintelui. Iar în momentul concret în care copilul întrerupe o conversație, părintele se poate întoarce cu blândețe la copil și îi poate spune ”Văd că vrei să-mi spui ceva important. Și X vrea să-mi spună ceva important și după ce termină, o să te ascult. Ce crezi că poți face să nu-ți uiți ideea?”

Rezultatele unei astfel de abordări se vor vedea, însă e nevoie de multă consecvență.

Cauzele pentru care un copil nu are răbdare

Are internetul o legătură cu lipsa de răbdare a unui copil? Faptul că e obișnuit ca totul să se întâmple imediat?

Internetul, accesul la televiziune și la orice se întâmplă imediat după apăsarea unui buton sau unui ecran poate duce la lipsa de răbdare și lipsa de toleranță la frustrare. Un buton apăsat pe o telecomandă sau pe un ecran acționează imediat, fără a fi nevoie de răbdare, respect, alte intervenții ale copilului.

Foto: Unsplash

Un exemplu concret: mama spală vasele copilul vrea o jucărie la care nu ajunge, ACUM! Să tăvălește pe jos, mama îi zice că imediat după ce termină de spălat vasele îi dă jucăria. E bine cum procedează mama? Practic îi dă o limită de timp după care copilul să se ghideze și înțelege că nu poate să întrerupă orice activitate…

Depinde despre ce vârstă a copilului discutăm și despre ce s-a întâmplat înainte de acest eveniment. Atunci când copilul face o criză de furie pentru un motiv atât de ”neînsemnat”, foarte rar criza are, cu adevărat legătură cu motivul invocat. Un copil de 3 ani care se tăvălește pe jos pentru că nu a primit o jucărie la care nu ajunge sigur are un motiv ”ascuns” de la care pornește furia.

Dacă motivul este, într-adevăr, jucăria, timpul de așteptare e diferit în cazul unui copil de 9 luni și diferit în cazul unui copil de 3 ani.

Compromisurile, în ciuda a ceea ce tot auzim în jur, sunt situații în care ambele părți sunt mulțumite (și nu situații în care ambele părți sunt nemulțumite în mod egal)

Dacă faci cum am descris eu mai sus, există riscul ca cel mic să înteleagă că altceva e mai imortant decat nevoia lui în acel moment ? Vorbim de copii peste 3 ani. 

În tot ce ține de viața noastră și a celor din jur, e important să facem distincția dintre nevoie și dorință. Atunci când copilul are o nevoie (îi e foame, sete, are nevoia de contact uman), iar părintele are o dorință (să privească la tv, să fumeze o țigară, să vorbească la telefon), amânarea nevoii pentru dorința părintelui poate fi percepută ca ”altceva e mai important decât nevoile mele”, iar asta să se transforme într-un scenariu de viață care să-l afecteze pe viitorul adult.

În cazul unei jucării căzute, ne putem gândi care e dorința/nevoia? E nevoia de a avea atenția mamei? Sau e dorința de a avea jucăria? Iar mama spală vasele din dorința de a le avea curate? Sau din nevoia de a face ceva singură și în liniște? În funcție de ce aflăm, putem acționa diferit. Dorințele pot fi amânate. Nevoile trebuie cântărite bine.

Am încercat și varianta: uite, in timp ce se răceste laptele ne putem juca, deci câștigăm timp, facem două lucruri deodată. E ok aceasta varianta?

Sigur că da, învață copilul că, pe lângă reguli și frustrare, există și compromisuri. Iar compromisurile, în ciuda a ceea ce tot auzim în jur, sunt situații în care ambele părți sunt mulțumite (și nu situații în care ambele părți sunt nemulțumite în mod egal).

În final, ne poți face câteva recomandari de cărți pentru părinți și adulți despre doamna Răbdare? 

Pentru copii am o recomandare foarte drăguță. Se numește ”5 minute de răgaz singură” și este o carte despre o mamă elefant, care încearcă să prindă 5 minute de răgaz singură într-o dimineață. Deschide discuția despre nevoile mamei, de multe ori diferite de dorințele copiilor.

O altă carte drăguță pentru copii este și Alfie intră primul. E o poveste despre un băiețel pentru care e important să fie primul în casă și ce se întâmplă atunci când uită de ceilalți.

Pentru adulți recomand Testul Bezelei. Și dezvoltare personală, pentru că, de multe ori lipsa noastră de toleranță la frustrare ne face să ne fie atât de dificil să vedem copilul că plânge, că îi e greu să aștepte, etc.

 

Multumesc frumos!

Previous Article Cum ne-au salvat Jocurile de jucat toamna ale Mirelei Retegan
Next Article #EpicTalk: Nu timpul vindecă rănile, ci oamenii

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Noi,părinții, suntem influencerii copiilor noștri

    noiembrie 27, 2021
  • Caravana Siguranță Auto: Peste 1200 de copii au circulat în siguranța, in 2021

    noiembrie 6, 2021
  • Ce ar fi fost dacă… AUDIO

    octombrie 30, 2021

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Recenzie carte | Când amintirile noastre vor veni sa danseze, Virginie Grimaldi mai 8, 2023
  • Lista muzeelor din țară care participă la Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 13 mai, și ce puteți descoperi mai 13, 2023
  • De ce amintirile legate de casele în care trăim în copilărie sunt atât de puternice, oare? mai 17, 2023
  • Lansări de cărți pentru copii și programul Bookfest 2023 mai 23, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Poate fi frustrant și copleșitor pentru copii să aleagă cărți la târgul de carte. 
-Prea multe cărți, le vreau pe toateee, mama, îmi zice D. 
Am lăsat câteva sfaturi pentru voi, părinți, cum să îi îndrumați să aleagă. 
Cele mai importante lucruri: stabiliți un buget pe care vi-l permiteți, nu îl depăsiti, și luați-vă timp să savurați experiența de a sta printre standuri cu copiii. Enjoy, @bookfest.ro ! Pe story o să pun și cum a fost plimbarea noastră la Bookfest. Logic că la final s-au luat la întrecere, care are mai multe cărți🙈 

#cartipentrucopii 
#targdecarte 
#educatiaconteaza 
#educatiacopiilor 
#alegemcarti
“Îmi pare rău că nu am fost lângă copii câ “Îmi pare rău că nu am fost lângă copii când creșteau, îi vedeam doar dormind”. Este concluzia a două femei pe care le-am ascultat aseară la @fuckupnights_bucharest. 

Din fericire ambele și-au dat seama și au spus stop, chiar dacă erau mai mari copiii când s-a întâmplat asta. Timpul nu e pierdut. Acum recuperează împreună. 

Aveam nevoie de încă o confirmare că este cea mai bună alegere pe care am făcut-o. Să stau cât mai mult cu copiii, să lucrez de acasă mai mult, să nu îi duc la afterschool, chiar dacă e și greu de multe ori. 

Poveștile celor 4 femei care au împărtășit cu noi “fuckups”, au fost atât de reale, m-am regăsit în majoritatea, poate și pentru că au povestit despre presa anilor 2000 și am simțit mai bine legătura. 

Două lucruri le-am reținut, ambele de la Lucia Antal, Head of Research Development la Pro TV.

Un fuckup poate să nu fie fuckup din perspectiva altcuiva. Tu poți vedea un eșec, dar altcineva poate vedea un lucru pozitiv, sau viceversa. 

Și al doilea lucru: a întrebat-o cineva s-ar întoarce în timp ce și-ar spune sieși ca să nu facă greseli. Răspunsul mi s-a părut atât de autentic: 

“Dacă m-aș întoarce în timp, tot nu m-as asculta nici pe mine”. 

Așa este. Așa cum nici copiii noștri nu ne ascultă, oricât le-am spune să învețe din greșelile noastre. 

Am plecat de acolo atât de bine încărcată emoțional, mi-au plăcut speakerii, nu a fost un eveniment moralist deloc, iar publicul foarte tânăr și educat, cu întrebări bune și deloc superficial. 

Mai vin, @julia.nagy, cea mai tare moderatoare!🤘

Despre FuckUp Nights

F*ckup Nights Bucharest este deja un fenomen cunoscut in peisajul bucurestean si face parte din seria de evenimente care au loc la nivel global, in 215 de orase din 62 de tari din intreaga lume.
Evenimentul se concentreaza pe abordarea constructiva a esecurilor profesionale si are misiunea de a te invata cum sa gestionezi obstacolele din viata profesionala, pe care toti le avem...  te incurajeaza sa privesti situațiile dificile ca fiind oportunitati de invatare

#fuckupnights 
#invatadingreseli
#lifeisshort 
#momblogger
V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-u V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-ului pentru copii, cu siguranță nu a rețelelor sociale, dar youtube si google are our friends totuși, nu putem nega asta. 

În doze mici, copiii pot si trebuie să afle despre internet iar noi părinții trebuie să acceptăm multe, însă cu limitele ferme totuși. 

Pe 30 mai hai la o dezbatere pe subiectul: Generația “digital natives” & relația cu părinții, de la 18:30 – 21:30, la Nod Makerspace.

𝗜𝗻𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗮! Link inscriere: https://moderndads.ro/modern-family-challenges/ 
𝗟𝗢𝗖𝗔𝗧𝗜𝗘: Nod Makerspace (Splaiul Unirii 160)

👉18:30: Inregistrare, networking & brand activation
👉18:45 – 19:30: 𝗖𝘂𝗺 𝘀𝗮̆ 𝗺𝗮̆ 𝗳𝗮𝗰 𝗮𝘂𝘇𝗶𝘁: 𝗰𝗮 𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁/𝗰𝗮 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁? 𝗣𝗹𝘂𝘀 𝘀𝗳𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗴𝗲𝘀𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗼𝗹𝗲𝗻𝘁𝗮/𝗯𝘂𝗹𝗹𝘆𝗶𝗻𝗴, Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală; 

👉19:30 – 19:45: Invitat special

👉19:45 - 20:15: 𝗣𝗿𝗼𝘃𝗼𝗰𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝗲𝗽𝗼𝗰𝗮 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮̆, Laura Ion, trainer acreditat specializat în domeniul siguranței online pentru copii și consilier în dezvoltare personală și vocațională, Data Privacy Officer acreditat. 

👉20:15 - 20.40: 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗮𝗰𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲: 𝗰𝗲 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝘀̦𝘁𝗶𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗶? Mircea David, avocat în Baroul București, doctorand în drept execuțional penal, implicat în activitățile de educație juridică; 

👉20:40 – 21:00 Socializare & brand activation
21:00 – 21:25: 𝗙𝗔𝗠𝗜𝗟𝗬 𝗧𝗔𝗟𝗞𝗦 cu Alex Zamfir, Celmaibuntata.ro & The Funny Brand
👉21:30: Tombola & networking
Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distru Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distrug după ce le facem sau le înrămăm? 

Eu sunt adepta distrusului ca să le refacem mereu. 
Soțul le vrea pe pereti. Bine, el are puzzle-uri de peste 1000 de piese pe care le face împreună cu D. și a început deja să le lipească pe un perete din hol. Vezi foto. 

La voi cum e? 

Treaba e că am găsit niște puzzle-uri din lemn de la WoodMix Puzzles geniale pe care nu vreau să le înrămeze pentru că sunt mult prea misto si deosebite. Nici nu cred că se poate datorită formei lor. Piesele sunt geniale, fie are formă e diferită. 

Ne-au antrenat creierul aceste puzzle-uri pentru că te pune să gândești altfel atunci când cauți o piesă. 
Am reusit să dăm microbul și în vecini. D. a început primul puzzle din serie cu un prieten care nu a putut sta la noi până să termine puzzle-ul. Tare supărat a fost. I-am trimis poze cu update:)( 

Vă las in story un video cu două dintre puzzle-uri. Mai avem unul sigilat care este al micului Blond și la care tot atentează frati-su le motiv că:” până crește el, mama.. e păcat “ 🤣🙈
Când vedeți o mamă cu unghiile făcute, să fiți siguri că e o provocare și o realizare să și le facă. 

După ce am născut ani de zile nici nu visam să am 10 minute să le fac. Acum reușesc dar cu asistență și alte provocări cum ar fi să le șterg lor unghiile. 

Dar ce zic eu 10 minute. Să că explic: dimineață am zis că mă apuc. Mi-am luat trusa și ojele. Până au venit turcii peste mine cu doleante: Vreau și eu cafeluțăăă, eu cu cacao și cu spumă, eu fără dar cu miere, etc.. Am percutat, apoi m-am luat cu treabă prin casă. Am făcut de toate cu gândul la momentul magic final când îmi voi face unghiile. 
Mă întorc la masă, îmi dau seama că îmi tăiasem unghiile nu de la o mână, ci doar de la 3 degete și alea neconsecutive🙈🤷‍♀️
Ps: hastagul mamadebaieti chiar nu isi are rostul in această postare:)) 

Cine își face unghiile acasă mai rapid e eroina. 

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#viatacucopii 
#mamadebaieti 
#momblogger 
#bloggermom
Când vecina mă sună si-mi spune: -Hai să-ți d Când vecina mă sună si-mi spune:
-Hai să-ți dau fasole și prăjitură pentru copii… 
Sar din pat în pijamale ( m-a lovit răceala de la D.) De altfel, am făcut schimb de prăjituri. Pe story vedeți și prăjitura mea. 
Așa e cu vecini mișto când stai la curte. 

#viațalațară 
#amintiridinbucatarie 
#weekendulincepe 
#weekendmood 
#bloggermom 
#viatacucopii
Nu mă pricep la pământ și munca pământului, Nu mă pricep la pământ și munca pământului, căci soțul se ocupă de plantat, eu cel mult de udat, dar recunosc că e ceva în neregulă cu natura. După o zi de ploaie în care nu puteam planta, a urmat doar o zi de soare care a uscat totul și pământul e format din bulgări mari greu de spart. 

Dar copiii au fost cei mai fericiți să ajute și să ude ce au plantat: roșii, cartofi, dovlecei, vinete, fasole și multe altele. 

Voi cum ați petrecut duminica? 

#viațalațară 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#educatiadeacasă 
#momblogging
#viatacubaieti 
#viatacucopii
Apucăm rar să ne vedem cu prieteni dar nu ratăm Apucăm rar să ne vedem cu prieteni dar nu ratăm zilele copiilor, ceea ce cred că și ai nostri făceau. Îmi amintesc când părinții se vedeau cu anumiți prieteni de zile de naștere și noi copiii ne jucam. Și în ziua de azi, când noi părinții le cam dictăm prieteniile, mă bucur că ai nostri copii, din prietenii diverse, se simt mereu bine împreună. 

O zi cu soare, prea mult vânt, ( n-am putut pune un balon) pictură de la Georgiana care mereu ne furnizează forme de ipsos de pictat și trambulina care a fost vedeta zilei. Pe lângă micul Blond, of course. 

#weekendcuprietenii 
#mamadebaieti 
#weekendfun 
#momblogger 
#viatadeparinte 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.