La 3 ani, D. bătea de zor la albușuri pentru tortul lui, așa că am hotărât să păstrăm tradiția. Ocazie cu care lansez și mini seria de articole Un Chef și jumătate, în care vreau să învățăm copiii că în bucătărie, pe lângă distracție pot afla multe lucruri utile.
Bucătăria este pentru copii universul care îi fascinează, dar la care de cele mai multe ori ei nu au acces. Nouă părinților ni se pare mai greu să gătim cu ei pentru că ne încurcă.
Eu l-am lăsat pe copilul meu de mic să se joace cu ustensile, oale, caserole de plastic ca să exploreze. Jocul de-a gătitul este fascinant, distractiv și poate fi și educativ.
Copiii vor să mânuiească și ei ustensilele și să gătească precum mama. Așa se întâmplă și în bucătăria Alexisme.
Cred că e foarte important timpul petrecut impreună în bucătărie. Am creat de ceva vreme #amintiridinbucatarie pe Instagram. D. are și șorțul lui de bucătărie făcut de bunica lui și este mare fan Jamila.
Așa că azi, de ziua lui, facem un tort inventat: cu zmeură proaspătă (de la congelator), învelit în ciocolată. Și …. ce faci când crema e prea tare și nu se întinde? Pui frișcăăăă!!:)
Nu voi zăbovi mult la rețetă, căci nu e punctul meu forte. Dar vă spun pe scurt:
Blatul este din pandișpan, făcut cu 4 ouă, 4 linguri de zahăr și 4 de făină. Albușurile bătute separat până stau băț. Apoi adăugăm zahăr treptat, câte un gălbenuș și în final făina, câte o lingură. Amestecăm ușor să nu iasă aerul și blatul să fie pufos. Mie nu mi-a crescut, așa că am mai făcut rapid un alt blat din 2 oua ca să mai adaug un etaj tortului:)
Pentru cremă: nu aveam mascarpone, așa că am amestecat iaurt grecesc cu brânză de vaci, miere și zmeură proaspătă, scoasă din congelator. Foarte bună a ieșit crema.
Iar pentru crema de ciocolată de deasupra am folosit rețeta Laurei Adamache pentru că era singura fără unt, voiam ceva light.
Ce a învățat D. făcând acest tort cu mine:
- să numere (ouă, linguri de zahăr și făină)
- să cântărească
- să rupă ciocolata în bucățele (nu i-a ieșit mereu, dar măcar nu a fost fustrat)
- să facă un contur al tăvii cu creionul și să îl taie din hărtia de copt
- să orneze cu cremă blaturile
- și …să lingă castroanele…visul oricărui copil
Tragem linie: ta-dam!
Spor la gătit & distrat și învățat în bucătărie cu cei mici!
Alexa
Leave a Reply