Cartea Legenda Cerului scrisă de Ileana Vasilescu și scoasă la Ed. Creanga Fermecată a Cristinei Antonica, are pentru mine o însemnătate aparte. Este povestea pe care copilul meu a adormit pentru PRIMA oară seara, în timp ce eu citeam. Și credeți-mă că am încercat multe. Despre povestea editurii ei, am scris aici.
Ce-i drept, acest miracol încă nu se petrece des, nu vă imaginați că adoarme zilnic când îi citesc din această carte, sigur e un cumul de factori care s-au aliniat în noaptea cu pricina și a rezultat o adormire lină. Dar o voi ține minte pentru că a fost prima oară, și primele dăți nu se uită niciodată.
În plus, dacă ați citit și articolul în care vă făceam cunoștință cu Cristina Antonica, mamă cu job full time (logic, pe lângă cel de mamă care e mega ultra all inclusive full time) are și o editură unde scoate cărți în ediții limitate. Și pentru că uneori are nevoie de ajutorul nostru, al celor care îi citim cărțile, am participat la o licitație unde se strângeau fonduri pentru ca această carte, Legenda Cerului să vadă lumina tiparului. Mamele de pe grupul Work At Home Moms au scos la licitație produsele lor, și uite așa m-am făcut cu încă vreo 2 prietene și cadouri speciale. Iar la final, pot spune că am contribuit și eu ca această carte să poate fi citită de voi și de copiii voștri.
-
Când ați început să scrieți și ce meserie aveți? Sunteți scriitoare ? Ce v-a indemnat spre povesti pentru copii ?
Am fost profesor de limba romana la liceu. La un moment dat am condus o clasa 4 ani ca invatatoare si atunci am inceput sa fac povesti pentru copii. Povestea Padurii este o astfel de poveste facuta ptr copii de clasa a II a. Am inceput sa public in anul 2000, cu un volum numit Povesti biblice, aparuta la Ed Sophia, care mai apoi mi-a comandat Vietile sfintilor.
A urmat Arta de a mustra pe care editura mai sus mentionata nu a vrut sa o publice pentru ca pe langa indreptarul cum sa mustram erau si povestiri cu talc, catolice, yoghine, evreiesti, protestante, etc. In consecinta ajutata finantiar de dna Anca Bahna am tiparit-o cum se spune in regie proprie. Deci sunt scriitoare din 2000, 18 ani si 16 titluri.
-
Aveți o pasiune pentru astronomie?
Nu am o pasiune pentru astronomie si nici pentru astrologie, dar iubesc Cerul instelat pentru frumusete si pentru ca imaginea lui plina de mister mi-a facilitat constientizarea Dorului de Inalt.
-
Pentru cine e scrisă Legenda Cerului/ Vă întreb pentru că are o dedicație pe ea: De la Teiu pentru Clara.
Cartea este scrisa pentru toti copiii de la 0 la 100 de ani. Dedicatia: Scrisa la Teiu, vrea sa marcheze prima carte scrisa in noua locatie in care am poposit in 2016, un spatiu natural special ca energie. Partea din dedicatie care o mentioneaza pe Clara a vrut sa marcheze etapa de dezvoltare corespunzatoare perioadei 8 ½-10ani, de mare incercare pentru copii in general si evident si pentru nepoata mea. Intr-un fel cartea este tamaduitoare pentru sufletul insingurat al copilului in timpul crizei de la 9 ani.
-
Cum a luat naștere această poveste? Pe lângă informațiile despre stele, soare, luna Legenda Cerului există ? Este din folclor?
Intelepciunea poporului roman este straveche. Povestile si legendele transmit cunoastere esoterica. Legenda cerului explica denumirile romanesti ale constelatiilor printr-o poveste scurta de pana la ¾ de pagina A4. Am dezvoltat-o cu prima parte ce contine discutia personajului cu Steluta, in care incerc sa raspund la intrebarile pe cale copii le au si nu le dau glas totdeauna, si am adaugat in legenda deja consacrata nuante si explicatii pentru adevarurile esoterice.
Sunt momente de viață când te uiți la cer împreună cu copilul tău, momente care devin forță de viață la adultul de mai târziu
- Pe scurt, este povestea unei Stelute care a fost trimisă intr-o calatorie de studii pe Pământ. Ce speră Marele Consiliu Al Stelelor (care o trimite pe Pământ) ca ea să învețe din această călătorie?
Steluta spune destul de clar ca avenit pe pamant sa cunoasca o inima calda, iubitoare de pamantean pentru ca ele stelele nu o astfel de inima. Iubirea de aproape este misiunea si vocatia Pamantului.
-
În carte citim despre Iubirea de mamă, iubirea adevarata, despre prietenie, despre gelozie, și mi se pare că este o carte puternică și pentru părinți. Ce mesaje le sunt lor adresate, și ce mesaje copiiilor?
Mesajele cartii se adreseaza copiilor si copilului din fiecare adult, incercand sa ii ajute pe copii sa-si accepte parintii si pe parinti sa inteleaga diferenta dintre un parinte bun si parintele de care are nevoie copilul.
-
Cartea Legenda Cerului are pe lângă povestea în sine, și câteva jocuri interactive prin care cei mici pot practica ce au învățat din poveste: care sunt constelațiile, cum se numesc, cum sunt stelutele așezate pe cer. Povestiți-mi vă rog pe scurt despre aceste jocuri: cum le-ați creat?
-
Jocurile au fost create din dorinta de a-i ajuta pe parinti să foloseasca Cerul (intelepciunea si incarcatura lui emotionala…incercati sa priviti cerul instelat timp de 5 minute sa vedeti ce simtiti.) pentru a crea momente de exceptie cu copilul pentru că astfel de momente raman in memorie si devin forta de viata la adultul de mai tarziu. Parintele din ziua de azi are aceasta problema: prea putin timp impreuna cu copiii. Solutia? Timp de calitate, dacă la cantitate nu putem umbla. Deci jocuri si activitati simple si la indemana, cartea fiind inspiratie si lasand loc si pentru alte jocuri/activitati.
-
Ce te învață Astronomia? Ce valori îți cultivă?
Astronomia ca si matematica sunt domenii in care adevarurile partiale nu conteaza. Este un singur adevar ( unu si cu unu vor face totdeauna 2, Steaua Polara este totdeauna in acelasi loc) si acest fapt ajuta la cultivarea armoniei si comunicarii intre oameni care nu mai simt nevoia sa se valorizeze prin contrazicere, dispute sau exprimarea cu orice pret a punctului de vedere personal. Cerul cu puzderia sa de stele este imaginea viitorului omenirii: frumusete, intelepciune, armonie, iubire de aproape, stea langa stea, om langa om intr-o splendoare coplesitoare dar si inspirativa.
Cartea o puteți comanda de aici. Costă 50 de lei.
Leave a Reply