• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  Nu există parenting perfect. Și asta e perfect!
Părinți & copii

Nu există parenting perfect. Și asta e perfect!

Alexa Stănescu noiembrie 2, 2017 parenting Leave a Comment 840 Views

Curaj, compasiune, conectare. Toate aceste 3 emoții ar trebui să le simțim noi ca părinți și să ne lăsăm ghidați de ele în relația cu copiii noștri. Ușor în teorie și greu în practică. Aș adăuga și răbdareeeeee.

Mult așteptata conferință Cultivarea Inteligenței  Parentale prin curaj, compasiune și conectare cu Diana Stănculeanu, Urania Cremene si Gyorgy Gaspar mi-a deschis ochii și mai mult asupra unor aspecte la care nici nu m-am gândit, sau pe care le luam pur și simplu ca atare.

Înainte să vă povestesc cât de plin de informații a fost evenimentul, aș vrea să fac câteva remarci. Într-o zi de duminică, sute de părinți au venit ca să învețe să fie părinți, așa cum doresc ei, fără să intre în tipare. Au venit actori, persoane publice, oameni simpli, toți în calitate de persoane care vor să învețe. Și asta e mare lucru. După cum veți vedea în poze, ne-am hlizit dar am și notat, unii pe hârtie, alții pe laptopuri ca să vă dăm și vouă mai departe informațiile. Alții poate au reținut tot și accesează mental de ce au nevoie doar la momentul potrivit.

Cât, cum și mai ales când le vorbim copiilor despre sex? Cei care știți că am un copil de 3 ani o să ziceți că am înnebunit pentru că mă gândesc la așa ceva de acum.

Însă am auzit o frază de la psihologul Diana Stănculeanu de la Salvați Copii, atât de adevărată și atât de simplă:

Sexul e ca și mâncarea. Dacă nu mănânci sau nu vezi mâncare, nu înseamnă că nu îți e foame.

Ei bine da. Sexul este o nevoie fizologică, iar fără el noi nu am exista azi. 

De ce ne ferim să acest subiect? Mai ales când realitatea arată că România este pe primul loc în Europa la sarcini în adolescență. Mai mult, la 15 ani, una din 10 fete, si 3 din 10 băieti au deja o viață sexuală activă. Cel mai bine ar fi să nu înceapă viața sexuală în adolescență, însă dacă ne facem că nu există nu combatem situația. Ba mai mult, îi facem și mai curioși, pentru că e în natura umană să tragem spre acele lucruri periculoase sau necunoscute. Așa că, mai bine îi pregătim cum știm noi mai bine.

Copiilor trebuie să le povestim totuși câte ceva despre corpul lor/ nostru, în limita vârstei, desigur. Și trebuie să începem cu părțile intime, fie că alegem denumirile din folclor. Trebuie să le răspundem la intrebări sincer chiar de când încep să vorbească.

Dacă te gândești că ei nu fac sex nu înseamnă că nu se întâmplă

O altă realitate care m-a izbit:) Majoritatea dintre noi am fost crescuți fără educație sexuală, pentru că sexul e tabu. Era un păcat și o rușine să vorbești despre așa ceva. NU se vorbea despre asta în casă. Mică paranteză aici. Îmi amintesc cum tatăl meu mă punea să îi aduc un pahar cu apă din bucătărie sau îmi acoperea ochii când era o scenă mai deocheată la tv, ca să nu văd. Sincer, probabil că și eu la fel aș face cu D., nu zic nu 🙂

Ne este jenă să le explicăm copiilor/ adolescenților, să le povestim despre lucrurile naturale care ni se întâmplă și riscăm să îi pierdem din cauza asta. Curiozitatea, așa cum ziceam mai sus, îi duce pe căi greșite atât de ușor. Ca părinți trebuie să profităm că suntem cei care îi îndrumă în viață, și să le povestim cum știm mai bine informații despre viața sexuală. Pentru că trăim în epoca în care copii au acces la net oriunde și oricând, fără ca noi să știm uneori, iar educația sexuală în școli nu există. Nici măcar pe hârtie.  Trebuie să ținem cont de nevoia lor de dezvoltare și să profităm de existența enciclopediilor, care ne ajută să le explicăm multe lucruri.

Aș mai vorbi despre acest subiect, dar vreau să vă povestesc și despre celelalte două discursuri din cadrul conferinței, Cultivarea Inteligenței  Parentale prin curaj, compasiune și conectare .


Nu faptul că facem un copil ne face părinți, pentru că noi suntem influențați de modul în care am fost crescuți.Căram foarte multe pietre fără să știm

Urania Cremene a vorbit despre stilurile parentale diferite ale părinților. O problemă  în orice familie cred, care poate naste divergențe..iar extremele nu cred că au făcut vreun bine. Știți, extremele de genul: Mama e polițistul bun și tatăl, cel rău, sau invers. La noi în familie, de cele mai multe ori când ceva nu îmi convine cum abordează soțul o situație legată de copil, intervin și îi zic. El nu face asta. Oare cine procedează corect?

Am mai scris despre faptul că acest parenting pozitiv din zilele noastre este înțeles greșit. Acela că trebuie să fii permisiv și să lași copilul să facă ce vrea, el să fie în centrul atenției, ridicat pe un piedestal și imediat ce îți cere copilul ceva să îi dai. Părinții permisivi sunt aceia  care vor să își retrăiască ei copilăria prin cea a copilului lor. Să aibă el ce nu au avut ei. Eu personal nu cred în asta pentru că abia aici intervine acel răsfăț de care toată lumea te avertizează.

V-am zis de multe ori că eu cred în echilibru, chiar dacă dacă nu ar fi cursul Uraniei care mizează tot pe asta. Orice în viața asta are un echilibru. Dar e greu de menținut când ești părinte, pentru că fiecare dintre noi a fost crescut diferit, însă cumva sub aceeași umbrelă a stilului autoritar. Poate de aceea e normal să vrei să evadezi și să te simți tu cel care poate să îl facă fericit pe copilul său. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce copilul ascultă mereu de părintele autoritar, răspunsul e simplu:  pentru că el are reguli, iar copiilor le plac și au nevoie de reguli, de limite. Însă nou, ca părinți putem profita creând limitele după placul nostru.

Cel mai greu e să fii constant, părerea mea. Exemplu pe care l-a dat Urania este cât se poate de real: imaginați-vă că vreți să slăbiți și la câteva zile tot schimbați regimul. Normal că NU slăbiți. Corpul are nevoie de adaptare, de predictibilitate, de coerență. Ei, dacă noi ca părinți reacționăm diferit la situații similare, de genul:  când copilul spune o prostie, azi îl lauzi, mâine râzi de el, și poimâine când e în societate, țipi la el pentru că a spus aceeași prostie..well, ce să mai înțeleagă bietul copil? Sunt lucruri foarte firești, dar de care părem să nu ne dăm seama. De aceea îmi place să cred că și eu vă pot deschide ochii, mintea și mai ales sufletul, prin ceea ce ascult și văd la rândul meu. Eu de exemplu, recunosc: de multe ori mă răzgândesc: îi zic NU de vreo 10 ori, apoi mă enervează că nu tace și cedez, doar ca să nu îl mai aud cerând acel ceva. Dar lucrez la asta.

Cu toții avem libertatea de a alege și de a asimila ce credem că este mai bun pentru noi și copilul nostru. Închei cu 2 remarci foarte adevărate, spuse de Urania:  Libertatea vine cu responsabilitatea la pachet și Nu există stil parental corect sau greșit, ci eficient sau nu. 


Și ajungem la concluzia serii de duminică, spusă și de Gyorgy Gaspar, dar cu alte cuvinte. Nu există conceptul de parenting perfect. Cele două concepte nu au ce căuta unul lângă altul. Doamne ajută! Am răsuflat ușurată, când am auzit asta. Deci sunt bine!

Gaspar e psihoterapeutul de la care am învățat multe despre relații, fie ele între părinți și copii, sau pur și simplu în cuplu, între părinți. A concluzionat atât de bine și de natural toate fricile pe care le avem noi ca părinți, și emoțiile prin care trecem.

A vorbit ca de obicei din viața lui, viața reală care poate fi a oricăruia dintre noi. Cumva m-a liniștit să știu că nu sunt singura care cedează nervos, se răstește la copil din impulsul momentului și apoi nu își cere scuze pentru că este adult și ceva nu îl lasă în inima sa. Mi s-a întâmplat și mie asta o dată cu D. și mi-am jurat că nu voi repeta. Până acum am reușit să nu uit acel sentiment de groază pe care l-am văzut în ochișorii lui, combinat cu multă tristețe.

Fii adultul care ți-ai dori să devină copilul tău, nu-l forța pe el, să devină copilul care nu ai fost tu

Cădem ușor în capcana asta, de a vrea să îi dăm copilului ce noi nu am avut, dar uităm că suntem persoane diferite, și chiar dacă atunci când sunt mici, noi decidem lucrurile importante în locul lor, totuși și ei sunt ființe independente, chiar și la 1 an când învață SINGURI să meargă. Trebuie să acceptăm că încetul cu încetul copil se desprinde de părinte. Parentingul nu se oprește când pleacă la școală copilul, la facultate sau când s-a căsătorit. Durează o viață întreagă. E puțin cu dus și întors cred, pentru că spre exemplu, când vine soacra mea în vizită, și intră în mood-ul de mamă cum îi zic eu, nu îmi place că îl tratează ca pe un copil pe soțul meu. Apoi mă opresc și mă gândesc că și eu la fel voi face când va crește D.

Niciodată nu suntem prea bătrâni pentru a avea o copilărie fericită – un alt adevăr de care ne ferim. Asta înseamnă că putem oricând ierta, putem oricând să reparăm relațiile, indiferent de natura lor. Și ce bine ar fi să facem asta mereu. Dar ceva în construcția asta a noastră nu ne lasă.

Mulți credem că parentingul este despre copil, dar nu. Este mai întâi despre părinte și asta pot să o confirm pentru că simt cât de mult m-am schimbat și câte lucruri am descoperit despre mine după ce am devenit mamă. E mai mult decât un clișeu. Cred că cei care citiți aceste rânduri, știți deja tocmai pentru că sunteți părinți.

Trebuie sa ne cultivăm empatia și emoția față de propria persoană, pentru că abia apoi putem da mai departe și iubi.

Știți care este emoția cel mai greu de tolerat pentru omul din zilele noastre?

Bucuria! (chiar așa, ce culoare are bucuria, oare?

De ce bucuria e cel mai greu de tolerat? Pentru că de fiecare dată când ceva bun ni se întâmplă, mereu punem imediat rău înainte. Ceva nu ne permite să ne bucurăm până la capăt. ceva trebuie să se întâmple. Personal, eu am crezut că eu gândesc așa pentru că am trecut prin multe traume de când eram copil. Însă deși poate nu e valabil tot timpul și nu pentru toată lumea, dar pot face pariu, că la un moment dat în viață, cu toții avem un astfel de moment.

În final vă las cu un test simplu al lui Gaspar: 

Ce este rușinea? 

Rușinea se simte ..

Rusinea are gust..

Rusinea are culoarea…

Rusinea miroase a…

Îmi amintesc că acum un an pe vremea asta, îl descopeream pe Gaspar printr-un articol al Anei Nicolescu. Genul de articol citit la momentul perfect care te scoate din starea inertă și vezi că nu ești singură cu povara lumii pe umerii tăi. 

Vă recomand sincer dacă aveți ocazia să îi vedeți pe oricare dintre cei trei speakeri, să o faceți cu inima deschisă pentru că aveți ce primi de la ei.

Previous Article Când îl învăț pe copil valoarea banilor
Next Article Pregătiri pentru iarnă, la țară

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Mesaj către mame: aveți încredere în soți și lăsați-i să vă ajute, chiar dacă nu au citit cărți de parenting | AUDIO

    august 2, 2020
  • Să nu le reproșăm niciodată copiilor că ne-am sacrificat viața pentru ei

    februarie 25, 2019
  • Copiii trăiesc în prezent, părinții în viitor – Dialogul transformării cu Oana Moraru

    noiembrie 25, 2017

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Marea Dictare de Ziua Națională a Limbii Române a strâns câteva sute de bucureșteni în rondul Kiseleff septembrie 3, 2023
  • Prima zi de școală: emoțiile copiilor și grijile părinților, cât de justificate și reale sunt? septembrie 10, 2023
  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti? septembrie 15, 2023
  • Programul Bucharest Science Festival: Copiii pot vedea cum se iau amprentele, experimente și roboți creați de copii septembrie 25, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Genul poveștii, de necrezut, dacă nu mi se întâmpla mie, eram sceptică. Despre cum funcționează Universul ( si da, știu că uneori sunt și coincidențe)
Mă știți că nu cred în stele astorele😂😂

Am văzut azi un video făcut de @undortrei, Dorothea, care locuiește in Japonia și care povestea că azi se serbează Luna, în Japonia, printr-o tradiție frumoasă, Tsukimi- un festival al recoltei de toamnă. Cu Dorothea m-am împrietenit prin rețelele sociale și apoi am tot făcut schimb de mailuri ca pe vremuri cu scrisorile la poștă. Mi-a trimis și cartea ei Cum sare piper pe lună, minunat de simplă și frumoasă. Stați așa, să vedeți. 20 de minute mai târziu după ce văd postarea ei, mă sună vecina să-mi spună că am primit o scrisoare din Japonia ( m-am prins imediat cine e că doh, câți prieteni are un om în Japonia, nu? ) Scrisoarea de la Dorothea a ajuns acum 10 zile în țară, dar abia azi, la 20 de minute după ce am văzut eu postarea am primit-o! 

Mi s-a părut ceva extraordinar cum a lucrat Universul. 

Recapitulând: scrisoarea conține și o invitație: pe 29 octombrie Dorothea vine in tară să lanseze oficial cartea ei și abia aștept să o cunosc personal și să fac un interviu pe cinste cu ea. Sau, dacă nu ne iese, măcar vorbim noi două cum a vrut Universul😉

Va tin la curent cu lansarea, până atunci cartea o găsiți la @edituraunivers, va las si un cod in comentarii si in bio, dacă vreti să o aveți pentru autograf. 

#tsukimi 
#lifehappens 
#edituraunivers 
#cumsarepiperpeluna
Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți informații și păreri despre orice lucru, aparent minor, dar foarte important din viata micuțului tău acum, când toți îsi dau cu părerea în familie sau pe grupuri, să ai la îndemână o revistă cu interviuri valoroase și validate de specialiști, este o gură de aer. 

Bebelonia a ajuns la a doua ediție, dedicată mamelor cu bebeluși de 6-12 luni. 

Revista este gândită și coordonată de Alexandra Lopotaru, mamă ( in curând de 3 copii) și jurnalist care scrie cu sufletul pe blogul său @povestidinbebelonia. Sigur o știți. 

Este genul de revistă realistă, cum îmi place mie să spun, care arată mamele așa cum sunt, cum se simt, iar interviul cu Dana Rogoz este fix așa. Natural. Mai găsiți rețete, sfaturi si idei frumoase și valoroase pentru mamele din ziua de azi, care se luptă cu atâtea greutăti. 

La pagina 89 citiți și un interviu făcut de mine cu @alicemitu Alice Dona, fondatorul Centrului de Siguranta auto, despre când schimbăm scoica auto cu un scaun, cum alegem scaunul potrivit, care e diferența dintre un scaun testat și unul omologat. 

Vă las câteva imagini din revistă: de la diversificare, la relația in cuplu, la călătoria cu copilul, la primul ajutor și multe altele. 

Revista în format fizic o găsiți doar in maternitațile Regina Maria din țară(și ce bine pică să o răsfoiești când esti in salon) si online gratis si oricand pe bebelonia.ro. 

Multumesc, Alexandra pentru că ai avut această idee să ajutăm mamele și pentru că am putut face și eu parte din această bucurie. 🙏

#bebelonia
#revistabebebelonia
#maternitate
A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan pentru plăcinta de dovleac🙈
Până una alta, am mers în grădină să alegem THE dovleac. Nu știam care e copt. 
-Hai să căutăm pe internet, mama, zice D. 
Și ne-am uitat, am încercat să alegem unul și l-am nimerit. A fost perfect. 

#pumpkinpie 
#pumpkin🎃 
#placintadovleac
⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️ Carte ⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️
Cartea Cel de-al doilea copil din seria Educație cu blandete de la @edituraunivers 

#parintiitrebuiesastie 
#parintifericiti 
#educatiecopii
#educatiecublandete 
#edituraunivers 
#cartipentruparinti 
#scoalaparintilor
Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fi Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fie să pot citi în somn ( că doar atunci mai am “timp liber” și practic aș face ca un fel de transfer al informației direct în creier). 😂

Abia așteptam weekendul să mă cufund în viața personajelor Grimaldi: Cea mai nouă carte Virginie Grimaldi, dar și un pachet din noua serie “Educație cu Blândețe” sunt disponibile și ca un copil, nu știu de care să mă apuc mai întâi. 

Am decis: ziua citesc Grimaldi pentru că mă bine dispune și mă conectează mult cu lucruri din viața mea cu care rezonez, iar seara citesc una din pachetul de parenting pentru că după ce culc copiii, oricum reflectez la ce am făcut greșit cu ei ziua. Don’t we all do that? Recunoașteți🤷‍♀️

GIVEAWAY: Cartea Cel de-al doilea copil îi va ghida pe părinții indeciși dar și pe cei care așteaptă deja al doilea copil. Bine, cred că se aplică și cu al treilea and so on. 

Lasă un mesaj in comentarii si taguieste o mamă. Extragerea, pe 29 septembrie. 

Pentru restul cărților, aveti link in bio pentru comandă sau in comentarii pt Facebook. Linkul este afiliat, ceea ce înseamnă nu că mă voi îmbogăți din asta dar dacă voi vedea la câți dintre voi ajung aceste cărți bune, voi simți că am mai făcut un strop de bine și lumină în lumea părinților, cu mine inclusiv) 

#educațiecublândețe 
#scoalaparintilor 
#edituraunivers 
#virginiegrimaldi
Matematica e peste tot, asta vreau să înțeleagă toți copiii. Să o învețe cu drag, să îi înțeleagă utilitatea: de exemplu, cum să împartă o prăjitură in cantitate egală pentru toată familia? Sau măcar pentru el și fratele lui. 

Am pornit noi idei despre cum să facem temele cu copiii fără se (ne/îi) stresăm (prea mult). 

Voi ce idei aveți? Mai faceți teme cu copiii? 

#scoala #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
A doua zi de grădi, când încercam să îl dezli A doua zi de grădi, când încercam să îl dezlipesc de mine pe micul Blond: 
-Mami, dar tu faci lucruri mai frumoase acasă cu mine, inventăm, facem experimente.. îmi place mai mult acasă..🙈 
Mi-am făcut-o singură, dar nu regret. Uneori chiar găsesc chestii interesante pe net și le testăm. Cum ar fi… amprentele invizibile. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pe care garantat le ai in casă. ( asta dacă nu ti-a terminat deja stocul de bicarbonat pe explozii cu oțet:)) 

Like&save&share

Aștept idei de experimente si jocuri în comentarii

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#momblogger 
#ideidejoaca 
#activitaticopii 
#activitatiacasa
O dorință mare, una mică și una care să le cu O dorință mare, una mică și una care să le cuprindă pe toate. 3 dorințe am lansat pe Lacul Floreasca la @wishfest_romania. Cel mai frumos mod de a încheia vara, cu noi vise. 

Tare mândră am fost de D. care a reușit să găsească o dorință pe care nu mi-a spus-o dar recunosc, am tras cu ochiul. Da, e om mare cu dorințe mari pe care sigur le poate atinge dacă muncește pentru ele. Micul Blond, cu dorinte mai mici, pe material, așa, potrivit vârstei😂

Atmosfera fost tare plăcută, lume bună și nu multă, muzica perfectă pentru generația noastră: de la Lambada la Coco Jambo am dansat❤️ Când te vezi și cu prieteni buni, life is good. A merit să întârziem acasă în ultima zi de vacanță. 

Mâncare bună, mă bucur că am reușit să gust moci că prea mult am văzut la tv despre el în desenele lui Michelle Obama! 

Mai venim și la anul, deja facem tradiție zic copiii. 

#endofsummer 
#gatavacanta 
#wishfest 
#dorintelecopiilor 
#festivaluldorintelor 
#momblogger 
#viatacucopii
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.