• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Amintiri din bucătărie  >  Prima cină gătită 80 la sută din propriile ingrediente
Amintiri din bucătărie

Prima cină gătită 80 la sută din propriile ingrediente

Alexa Stănescu iulie 25, 2017 Leave a Comment 687 Views

Anul acesta a fost primul în care am putut testa calitatea pământului din curte și dacă putem planta legume și pomi fructiferi. Pomii nu au prins. Niciunul. Nu-i nimic. Ne mai documentăm și mai încercăm la toamnă.

Prima recoltă a ieșit prin mai – iunie: ceapă verde. Copilul a fost extrem de încântat să vadă cum iese ceapa din pământ. De altfel, pentru el  dar și pentru noi am decis să plantăm chestii pe un petic de pământ din spatele casei. Nu vă imaginați că ne apucăm să cultivăm ca să vindem. Nici măcar pentru noi ca să ne avem zilnic nu putem planta. E atât de mult de muncă și nu avem timp. Ar însemna să renunțăm la joburi și ratele bat la ușă lunar. Dacă aţi şti cât ar trebui să munceşti pentru peticul unde am plantat 3 lulele, 3 surcele…

Însă, am această satisfacție că mâncăm toată vara 15 roșii ale noastre, nestropite, și niște fire de ceapă.

Au ieșit apoi fasolea, roșiile și cartofii. Atât am testat anul acesta. Mai aveam și niște castraveți și dovlecei, dar cum prin aprilie- mai a fost  acel ger într-o noapte, au înghețat și nu au rezistat.

De departe, cele mai așteptate sunt roșiile. Nu credeam că vor ieși, sincer. Am luat răsaduri din magazin dar din soiul preferat: inimă de bou. Ce-i drept, sigur au suferit vreo mutație, vreun OMG, nu mă îndoiesc, dar măcar la noi în curte au crescut nestropite.

Deși am căutat pe net cum să avem grijă de ele, iar eu nu sunt cea mai mare iubitoare de plante, tot nu am reușit să facem totul ca la carte. În încercarea mea de a o lega de un arac, am reușit să o sugrum pe cea mai mare roșie care deja se înroșea, și practic, tulpina nu mai hrănea cum trebuie roșia. Am fost distrusă. Mai că îmi venea să îi pun un leucoplast.:) Zilnic vizitam acea roșie și o verificam, îi schimbam poziția, doar- doar trăiește. Și a trăit, până la un moment dat! A trebuit să o rup pe jumătate coaptă, pentru că riscam să o pierd de tot. Gustul ei a fost însă așa cum am visat, di-vin! Roșie dulce, zemoasă  și plină de semințe, știți..gustul de țară.

Fasolea a tot iesit de luna asta. Deși e ațoasă și aș fi fost foarte ofticată dacă o cumpăram așa din piață,  ei bine, nu mai fac nazuri, ca doar noi am crescut-o. Cele mai bune ațe din fasole, la noi sunt! Sursă de fibră, nu ?:)

De fel nu îmi place risipa alimentară, și am descoperit că de când stau la țară nu mai arunc mâncare, spre deloc.

Așa că soţul a decis să vadă dacă ies și cartofi. Din 7 cartofi vechi, stafidiți și încolțiți au ieșit cam 3 kg de cartofi, de toate soiurile.

Ieri am decis să fac o cină cu tot ce avem în grădină, și am reușit în proporție de 80 la sută, să zicem. (am adăugat aici și condimentele din ghivece).

Așa că, după ce am cerut rețete pe Facebook, am ridicat cartofii la rangul de vedetă, de la o simplă garnitură: cartofi înăbușiți cu ceapă (de grădină), cimbru, rozmarin și curcuma. M-am gândit că ar aluneca și mai bine cu un sos vinegretă (ulei, lămâie si mustar) Lângă, am fiert două ouă și am făcut o salată de sfeclă roșie. Cum spuneam, cină făcută 80 % din ingredientele noastre, și sunt tare mândră de ce a ieşit.

Ce am învățat din asta?

  • Poate cel mai important lucru este acela că orice poate planta orice,  chiar și în ghiveci. Sigur, nu scoţi cartoful cu sapa din ghiveci, dar un castravete, o roşie, şi nişte fire de ceapă, tot îţi ies.
  • Nimic nu se compară cu satisfacția copilului care caută  prin iarbă să culeagă legume. E ca un joc, de tipul ce mai găsesc azi în pământ şi pot găti.

Așa D. învață că un cartof nu vine din pungă și că nimic nu se risipește. Apropos de risipă alimentară: ştiţi că potrivit proiectului „România împotriva risipei de hrană”,românii aruncă anual cca 250 kg de alimente / locuitor (peste media europeană), în timp ce aproape 5 milioane de persoane trăiesc la limita sărăciei şi au dificultăţi în asigurarea hranei? Asta înseamnă 25% din populaţia României!

Evident, cea mai mare risipă este la oraşe. Şi pot confirma asta, pentru că de  când   ne-am mutat în afara Bucureştiului ne-am schimbat şi strategia de cumpărături, dar şi modul în care folosim resursele. Nu pentru că nu mai ajungem una două la hypermarket, pt că pot da oricând o fugă cu maşina. Dar când eşti  departe de tentaţii, promoţii şi super oferte de care nu ai nevoie, îţi dai seama că reuşeşti să economiseşti şi bani, şi mai ales ştii că ai valorificat produsele cumpărate, la capacitate maximă.

Sigur, pe mine mă ajută şi faptul că am căţei. Cojile şi alte resturi de legume le transform în mâncare pentru ei.  În plus, sunt resturi care se dezintegrează benefic în curte şi acţionează ca şi îngrăşământ natural. În schimb, la oraşe, potrivit datelor studiului, în mediul urban peste 95% din resturile municipale ajung la groapa de gunoi, amestecate: gunoi menajer cu plastic şi hârtie. Dar nu mai intru şi în acest detaliu, că deja e altă poveste.

Proiectul despre care vă vorbeam este co-finanţat prin fonduri din partea Elveţiei şi s-a desfăşurat pe un an. Pe lângă educarea societăţii civile pentru a nu irosi alimentele, unul dintre scopuri a fost acela de a promova pe agenda guvernamentală şi parlamentară măsuri privind reducerea pierderilor şi a risipei de alimente în România.

Asociația MaiMultVerde împreună cu un grup de organizaţii au reuşit să strângă date şi să pună la punct  proiectul de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016.  Dar ministerul agriculturii, în frunte cu ministrul Petre Daea a decis că mai trebuie modificată legea, aşa că a amânat-o până la 31 dec 2017.

Legea care obliga marile lanţuri de supermarketuri să doneze produsele care expiră în 3 zile, şi care totuşi sunt certificate ca fiind bune calitativ, cica nu era bine pregatita. Alimentele urmau să ajungă la fundaţii, ONG-uri, spitale, cămine de bătrâni. Astfel, o mare cantitate de mâncare nu se arunca.

Abia acum, când ştiu că 25% din populaţia ţării abia are ce mânca  de pe o zi pe alta, îmi dau seama că acea rugăciune de mulţumire pentru masă pe care o tot văd prin filme (şi la socrii mei), îşi are rostul! Revin cu un articol despre cum putem face shopping cu cap, fără să mai aruncăm şi bani pe fereastră, şi mai ales mâncare.

Previous Article Cum folosim puterea internetului ? Dar copiii noştri?
Next Article Copile, te aşteaptă o viaţă palpitantă cu mine!

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Inghetata de casa cremoasa facuta la aparat de inghetata – Tips&tricks

    iulie 10, 2022
  • Rețetă de înghețată de casă cremoasă

    septembrie 4, 2021
  • Cum să faci parizer de casă cu 4 ingrediente

    septembrie 10, 2020

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi ianuarie 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Acum 2 ani aș fi zis că nu bat drumul până în Acum 2 ani aș fi zis că nu bat drumul până în oraș ca să ies cu copiii 2 ore doar ca să văd un muzeu… că aș irosi timpul. Dar din fericire am învățat să schimb perspectiva și să mă bucur pe bune de orice clipă.

Suntem în vacanța de ski în Ilfov, dar nu practicăm și nici de plecat nu am avut chef. 

Așa că i-am scos în oraș la Antipa. Nu am avut mult timp la dispoziție pentru că lucram de la prânz, dar nici nu am fost pe fugă. 2 ore plus drum a fost ideal. 

Dar până să ajungem la Antipa, la expoziția de reptile, ne-am oprit la muzeul de pietre cum zice D, ca sa completeze colectia de acasă. 

Apoi la Luca să mâncăm covrigi. Când am ajuns la muzeu am constatat că i-am udat carnetul de note lui D. cu apa din sticla lui frati-su🙈.
Oh well, tocmai am fost la ședință și pe drum spre București mi-a recitat el toate notele. 🤣

Expoziția temporară e mică dar prețioasă. Le-au plăcut șerpii. A durat 30 de minute cu indulgentă, un pipi, îmbrăcat și vizitat magazin de suveniruri, căci da, nu știam că s-a deschis și acolo, unde erau și .. ați ghicit tot pietre. 
Dar atracția zilei a fost un sarpe de 10 lei forforescent, care nu a mai încăput în poze, lipicios, care se mega lipește de pereți și pe unde il mai aruncă băieții. 🙈

Cu ce au rămas ei oare din această zi? Cu covrigii, serpii de toate felurile sinmulte pietre! 

Cu ce am rămas eu? Multe amintiri frumoase, nu m-am grăbit cu nimic, am simțit toată plăcerea zilei cu ei. Ps: în ultima poză micul Blond stă cu mâna in buzunarul fratelui ca să se încălzească. Da, cu imaginea asta rămân eu… 

#viatacucopii 
#magicmoments 
#lifewithkids 
#mamadebaieti 
#momblogger 
#vacantacopii
#traiesteprezentul
Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.