• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Amintiri din bucătărie  >  Prima cină gătită 80 la sută din propriile ingrediente
Amintiri din bucătărie

Prima cină gătită 80 la sută din propriile ingrediente

Alexa Stănescu iulie 25, 2017 Leave a Comment 731 Views

Anul acesta a fost primul în care am putut testa calitatea pământului din curte și dacă putem planta legume și pomi fructiferi. Pomii nu au prins. Niciunul. Nu-i nimic. Ne mai documentăm și mai încercăm la toamnă.

Prima recoltă a ieșit prin mai – iunie: ceapă verde. Copilul a fost extrem de încântat să vadă cum iese ceapa din pământ. De altfel, pentru el  dar și pentru noi am decis să plantăm chestii pe un petic de pământ din spatele casei. Nu vă imaginați că ne apucăm să cultivăm ca să vindem. Nici măcar pentru noi ca să ne avem zilnic nu putem planta. E atât de mult de muncă și nu avem timp. Ar însemna să renunțăm la joburi și ratele bat la ușă lunar. Dacă aţi şti cât ar trebui să munceşti pentru peticul unde am plantat 3 lulele, 3 surcele…

Însă, am această satisfacție că mâncăm toată vara 15 roșii ale noastre, nestropite, și niște fire de ceapă.

Au ieșit apoi fasolea, roșiile și cartofii. Atât am testat anul acesta. Mai aveam și niște castraveți și dovlecei, dar cum prin aprilie- mai a fost  acel ger într-o noapte, au înghețat și nu au rezistat.

De departe, cele mai așteptate sunt roșiile. Nu credeam că vor ieși, sincer. Am luat răsaduri din magazin dar din soiul preferat: inimă de bou. Ce-i drept, sigur au suferit vreo mutație, vreun OMG, nu mă îndoiesc, dar măcar la noi în curte au crescut nestropite.

Deși am căutat pe net cum să avem grijă de ele, iar eu nu sunt cea mai mare iubitoare de plante, tot nu am reușit să facem totul ca la carte. În încercarea mea de a o lega de un arac, am reușit să o sugrum pe cea mai mare roșie care deja se înroșea, și practic, tulpina nu mai hrănea cum trebuie roșia. Am fost distrusă. Mai că îmi venea să îi pun un leucoplast.:) Zilnic vizitam acea roșie și o verificam, îi schimbam poziția, doar- doar trăiește. Și a trăit, până la un moment dat! A trebuit să o rup pe jumătate coaptă, pentru că riscam să o pierd de tot. Gustul ei a fost însă așa cum am visat, di-vin! Roșie dulce, zemoasă  și plină de semințe, știți..gustul de țară.

Fasolea a tot iesit de luna asta. Deși e ațoasă și aș fi fost foarte ofticată dacă o cumpăram așa din piață,  ei bine, nu mai fac nazuri, ca doar noi am crescut-o. Cele mai bune ațe din fasole, la noi sunt! Sursă de fibră, nu ?:)

De fel nu îmi place risipa alimentară, și am descoperit că de când stau la țară nu mai arunc mâncare, spre deloc.

Așa că soţul a decis să vadă dacă ies și cartofi. Din 7 cartofi vechi, stafidiți și încolțiți au ieșit cam 3 kg de cartofi, de toate soiurile.

Ieri am decis să fac o cină cu tot ce avem în grădină, și am reușit în proporție de 80 la sută, să zicem. (am adăugat aici și condimentele din ghivece).

Așa că, după ce am cerut rețete pe Facebook, am ridicat cartofii la rangul de vedetă, de la o simplă garnitură: cartofi înăbușiți cu ceapă (de grădină), cimbru, rozmarin și curcuma. M-am gândit că ar aluneca și mai bine cu un sos vinegretă (ulei, lămâie si mustar) Lângă, am fiert două ouă și am făcut o salată de sfeclă roșie. Cum spuneam, cină făcută 80 % din ingredientele noastre, și sunt tare mândră de ce a ieşit.

Ce am învățat din asta?

  • Poate cel mai important lucru este acela că orice poate planta orice,  chiar și în ghiveci. Sigur, nu scoţi cartoful cu sapa din ghiveci, dar un castravete, o roşie, şi nişte fire de ceapă, tot îţi ies.
  • Nimic nu se compară cu satisfacția copilului care caută  prin iarbă să culeagă legume. E ca un joc, de tipul ce mai găsesc azi în pământ şi pot găti.

Așa D. învață că un cartof nu vine din pungă și că nimic nu se risipește. Apropos de risipă alimentară: ştiţi că potrivit proiectului „România împotriva risipei de hrană”,românii aruncă anual cca 250 kg de alimente / locuitor (peste media europeană), în timp ce aproape 5 milioane de persoane trăiesc la limita sărăciei şi au dificultăţi în asigurarea hranei? Asta înseamnă 25% din populaţia României!

Evident, cea mai mare risipă este la oraşe. Şi pot confirma asta, pentru că de  când   ne-am mutat în afara Bucureştiului ne-am schimbat şi strategia de cumpărături, dar şi modul în care folosim resursele. Nu pentru că nu mai ajungem una două la hypermarket, pt că pot da oricând o fugă cu maşina. Dar când eşti  departe de tentaţii, promoţii şi super oferte de care nu ai nevoie, îţi dai seama că reuşeşti să economiseşti şi bani, şi mai ales ştii că ai valorificat produsele cumpărate, la capacitate maximă.

Sigur, pe mine mă ajută şi faptul că am căţei. Cojile şi alte resturi de legume le transform în mâncare pentru ei.  În plus, sunt resturi care se dezintegrează benefic în curte şi acţionează ca şi îngrăşământ natural. În schimb, la oraşe, potrivit datelor studiului, în mediul urban peste 95% din resturile municipale ajung la groapa de gunoi, amestecate: gunoi menajer cu plastic şi hârtie. Dar nu mai intru şi în acest detaliu, că deja e altă poveste.

Proiectul despre care vă vorbeam este co-finanţat prin fonduri din partea Elveţiei şi s-a desfăşurat pe un an. Pe lângă educarea societăţii civile pentru a nu irosi alimentele, unul dintre scopuri a fost acela de a promova pe agenda guvernamentală şi parlamentară măsuri privind reducerea pierderilor şi a risipei de alimente în România.

Asociația MaiMultVerde împreună cu un grup de organizaţii au reuşit să strângă date şi să pună la punct  proiectul de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016.  Dar ministerul agriculturii, în frunte cu ministrul Petre Daea a decis că mai trebuie modificată legea, aşa că a amânat-o până la 31 dec 2017.

Legea care obliga marile lanţuri de supermarketuri să doneze produsele care expiră în 3 zile, şi care totuşi sunt certificate ca fiind bune calitativ, cica nu era bine pregatita. Alimentele urmau să ajungă la fundaţii, ONG-uri, spitale, cămine de bătrâni. Astfel, o mare cantitate de mâncare nu se arunca.

Abia acum, când ştiu că 25% din populaţia ţării abia are ce mânca  de pe o zi pe alta, îmi dau seama că acea rugăciune de mulţumire pentru masă pe care o tot văd prin filme (şi la socrii mei), îşi are rostul! Revin cu un articol despre cum putem face shopping cu cap, fără să mai aruncăm şi bani pe fereastră, şi mai ales mâncare.

Previous Article Cum folosim puterea internetului ? Dar copiii noştri?
Next Article Copile, te aşteaptă o viaţă palpitantă cu mine!

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Inghetata de casa cremoasa facuta la aparat de inghetata – Tips&tricks

    iulie 10, 2022
  • Rețetă de înghețată de casă cremoasă

    septembrie 4, 2021
  • Cum să faci parizer de casă cu 4 ingrediente

    septembrie 10, 2020

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Recenzie carte | Când amintirile noastre vor veni sa danseze, Virginie Grimaldi mai 8, 2023
  • Lista muzeelor din țară care participă la Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 13 mai, și ce puteți descoperi mai 13, 2023
  • De ce amintirile legate de casele în care trăim în copilărie sunt atât de puternice, oare? mai 17, 2023
  • Lansări de cărți pentru copii și programul Bookfest 2023 mai 23, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Poate fi frustrant și copleșitor pentru copii să aleagă cărți la târgul de carte. 
-Prea multe cărți, le vreau pe toateee, mama, îmi zice D. 
Am lăsat câteva sfaturi pentru voi, părinți, cum să îi îndrumați să aleagă. 
Cele mai importante lucruri: stabiliți un buget pe care vi-l permiteți, nu îl depăsiti, și luați-vă timp să savurați experiența de a sta printre standuri cu copiii. Enjoy, @bookfest.ro ! Pe story o să pun și cum a fost plimbarea noastră la Bookfest. Logic că la final s-au luat la întrecere, care are mai multe cărți🙈 

#cartipentrucopii 
#targdecarte 
#educatiaconteaza 
#educatiacopiilor 
#alegemcarti
“Îmi pare rău că nu am fost lângă copii câ “Îmi pare rău că nu am fost lângă copii când creșteau, îi vedeam doar dormind”. Este concluzia a două femei pe care le-am ascultat aseară la @fuckupnights_bucharest. 

Din fericire ambele și-au dat seama și au spus stop, chiar dacă erau mai mari copiii când s-a întâmplat asta. Timpul nu e pierdut. Acum recuperează împreună. 

Aveam nevoie de încă o confirmare că este cea mai bună alegere pe care am făcut-o. Să stau cât mai mult cu copiii, să lucrez de acasă mai mult, să nu îi duc la afterschool, chiar dacă e și greu de multe ori. 

Poveștile celor 4 femei care au împărtășit cu noi “fuckups”, au fost atât de reale, m-am regăsit în majoritatea, poate și pentru că au povestit despre presa anilor 2000 și am simțit mai bine legătura. 

Două lucruri le-am reținut, ambele de la Lucia Antal, Head of Research Development la Pro TV.

Un fuckup poate să nu fie fuckup din perspectiva altcuiva. Tu poți vedea un eșec, dar altcineva poate vedea un lucru pozitiv, sau viceversa. 

Și al doilea lucru: a întrebat-o cineva s-ar întoarce în timp ce și-ar spune sieși ca să nu facă greseli. Răspunsul mi s-a părut atât de autentic: 

“Dacă m-aș întoarce în timp, tot nu m-as asculta nici pe mine”. 

Așa este. Așa cum nici copiii noștri nu ne ascultă, oricât le-am spune să învețe din greșelile noastre. 

Am plecat de acolo atât de bine încărcată emoțional, mi-au plăcut speakerii, nu a fost un eveniment moralist deloc, iar publicul foarte tânăr și educat, cu întrebări bune și deloc superficial. 

Mai vin, @julia.nagy, cea mai tare moderatoare!🤘

Despre FuckUp Nights

F*ckup Nights Bucharest este deja un fenomen cunoscut in peisajul bucurestean si face parte din seria de evenimente care au loc la nivel global, in 215 de orase din 62 de tari din intreaga lume.
Evenimentul se concentreaza pe abordarea constructiva a esecurilor profesionale si are misiunea de a te invata cum sa gestionezi obstacolele din viata profesionala, pe care toti le avem...  te incurajeaza sa privesti situațiile dificile ca fiind oportunitati de invatare

#fuckupnights 
#invatadingreseli
#lifeisshort 
#momblogger
V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-u V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-ului pentru copii, cu siguranță nu a rețelelor sociale, dar youtube si google are our friends totuși, nu putem nega asta. 

În doze mici, copiii pot si trebuie să afle despre internet iar noi părinții trebuie să acceptăm multe, însă cu limitele ferme totuși. 

Pe 30 mai hai la o dezbatere pe subiectul: Generația “digital natives” & relația cu părinții, de la 18:30 – 21:30, la Nod Makerspace.

𝗜𝗻𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗮! Link inscriere: https://moderndads.ro/modern-family-challenges/ 
𝗟𝗢𝗖𝗔𝗧𝗜𝗘: Nod Makerspace (Splaiul Unirii 160)

👉18:30: Inregistrare, networking & brand activation
👉18:45 – 19:30: 𝗖𝘂𝗺 𝘀𝗮̆ 𝗺𝗮̆ 𝗳𝗮𝗰 𝗮𝘂𝘇𝗶𝘁: 𝗰𝗮 𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁/𝗰𝗮 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁? 𝗣𝗹𝘂𝘀 𝘀𝗳𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗴𝗲𝘀𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗼𝗹𝗲𝗻𝘁𝗮/𝗯𝘂𝗹𝗹𝘆𝗶𝗻𝗴, Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală; 

👉19:30 – 19:45: Invitat special

👉19:45 - 20:15: 𝗣𝗿𝗼𝘃𝗼𝗰𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝗲𝗽𝗼𝗰𝗮 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮̆, Laura Ion, trainer acreditat specializat în domeniul siguranței online pentru copii și consilier în dezvoltare personală și vocațională, Data Privacy Officer acreditat. 

👉20:15 - 20.40: 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗮𝗰𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲: 𝗰𝗲 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝘀̦𝘁𝗶𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗶? Mircea David, avocat în Baroul București, doctorand în drept execuțional penal, implicat în activitățile de educație juridică; 

👉20:40 – 21:00 Socializare & brand activation
21:00 – 21:25: 𝗙𝗔𝗠𝗜𝗟𝗬 𝗧𝗔𝗟𝗞𝗦 cu Alex Zamfir, Celmaibuntata.ro & The Funny Brand
👉21:30: Tombola & networking
Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distru Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distrug după ce le facem sau le înrămăm? 

Eu sunt adepta distrusului ca să le refacem mereu. 
Soțul le vrea pe pereti. Bine, el are puzzle-uri de peste 1000 de piese pe care le face împreună cu D. și a început deja să le lipească pe un perete din hol. Vezi foto. 

La voi cum e? 

Treaba e că am găsit niște puzzle-uri din lemn de la WoodMix Puzzles geniale pe care nu vreau să le înrămeze pentru că sunt mult prea misto si deosebite. Nici nu cred că se poate datorită formei lor. Piesele sunt geniale, fie are formă e diferită. 

Ne-au antrenat creierul aceste puzzle-uri pentru că te pune să gândești altfel atunci când cauți o piesă. 
Am reusit să dăm microbul și în vecini. D. a început primul puzzle din serie cu un prieten care nu a putut sta la noi până să termine puzzle-ul. Tare supărat a fost. I-am trimis poze cu update:)( 

Vă las in story un video cu două dintre puzzle-uri. Mai avem unul sigilat care este al micului Blond și la care tot atentează frati-su le motiv că:” până crește el, mama.. e păcat “ 🤣🙈
Când vedeți o mamă cu unghiile făcute, să fiți siguri că e o provocare și o realizare să și le facă. 

După ce am născut ani de zile nici nu visam să am 10 minute să le fac. Acum reușesc dar cu asistență și alte provocări cum ar fi să le șterg lor unghiile. 

Dar ce zic eu 10 minute. Să că explic: dimineață am zis că mă apuc. Mi-am luat trusa și ojele. Până au venit turcii peste mine cu doleante: Vreau și eu cafeluțăăă, eu cu cacao și cu spumă, eu fără dar cu miere, etc.. Am percutat, apoi m-am luat cu treabă prin casă. Am făcut de toate cu gândul la momentul magic final când îmi voi face unghiile. 
Mă întorc la masă, îmi dau seama că îmi tăiasem unghiile nu de la o mână, ci doar de la 3 degete și alea neconsecutive🙈🤷‍♀️
Ps: hastagul mamadebaieti chiar nu isi are rostul in această postare:)) 

Cine își face unghiile acasă mai rapid e eroina. 

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#viatacucopii 
#mamadebaieti 
#momblogger 
#bloggermom
Când vecina mă sună si-mi spune: -Hai să-ți d Când vecina mă sună si-mi spune:
-Hai să-ți dau fasole și prăjitură pentru copii… 
Sar din pat în pijamale ( m-a lovit răceala de la D.) De altfel, am făcut schimb de prăjituri. Pe story vedeți și prăjitura mea. 
Așa e cu vecini mișto când stai la curte. 

#viațalațară 
#amintiridinbucatarie 
#weekendulincepe 
#weekendmood 
#bloggermom 
#viatacucopii
Nu mă pricep la pământ și munca pământului, Nu mă pricep la pământ și munca pământului, căci soțul se ocupă de plantat, eu cel mult de udat, dar recunosc că e ceva în neregulă cu natura. După o zi de ploaie în care nu puteam planta, a urmat doar o zi de soare care a uscat totul și pământul e format din bulgări mari greu de spart. 

Dar copiii au fost cei mai fericiți să ajute și să ude ce au plantat: roșii, cartofi, dovlecei, vinete, fasole și multe altele. 

Voi cum ați petrecut duminica? 

#viațalațară 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#educatiadeacasă 
#momblogging
#viatacubaieti 
#viatacucopii
Apucăm rar să ne vedem cu prieteni dar nu ratăm Apucăm rar să ne vedem cu prieteni dar nu ratăm zilele copiilor, ceea ce cred că și ai nostri făceau. Îmi amintesc când părinții se vedeau cu anumiți prieteni de zile de naștere și noi copiii ne jucam. Și în ziua de azi, când noi părinții le cam dictăm prieteniile, mă bucur că ai nostri copii, din prietenii diverse, se simt mereu bine împreună. 

O zi cu soare, prea mult vânt, ( n-am putut pune un balon) pictură de la Georgiana care mereu ne furnizează forme de ipsos de pictat și trambulina care a fost vedeta zilei. Pe lângă micul Blond, of course. 

#weekendcuprietenii 
#mamadebaieti 
#weekendfun 
#momblogger 
#viatadeparinte 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.