• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Alexisme  >  Cum folosim puterea internetului ? Dar copiii noştri?
Alexisme

Cum folosim puterea internetului ? Dar copiii noştri?

Alexa Stănescu iulie 20, 2017 Leave a Comment 513 Views

Deschid calculatorul. E dimineață. Mi-e că la prima tastă se trezește copilul. Hai că azi am scăpat:) Nici nu a auzit! Ca orice om ce trăieşte in secolul nostru, când mă trezesc îmi verific Facebook-ul, mailul și mai ales Whatsapp, Click, click, click, click, deschide aici, oferte, carti, haine, jucarii, etc. Mă pierd în clickuri foarte repede şi mă deturnez singură de la obiectivul meu. Chiar şi când vă scriu acum, am mai deschis 3 pagini pe lângă, ce nu erau în plan.  Vi se întâmplă şi vouă?

Dacă nouă adulţilor, ne fuge degetul pe tasta mouse-ului, oare cum se simt copiii noştri când îi lăsăm în faţa calculatorului? Unui gigant de informaţii care îi ademeneşte cu tot felul de ferestre shinny? Vă spun sincer, că nu prea mi-am pus problema asta, având un copil mic de sub 3 ani şi care nu are mult contact cu online-ul, cel mult cu  youtube.

La conferinţa Social Media for Parents, unul dintre subiectele abordate a fost acesta şi m-a cam speriat perspectiva: TU ŞTII CE MAI FACE COPILUL TĂU PE INTERNET? Un studiu făcut şi prezentat de Bitdefender, arată că la nivel global, 55%  la sută dintre copii au adăugat persoane necunoscute în lista de prieteni, şi că 1 din 3 vizitatori ai site-urilor pentru adulţi este  minor.  

Sincer, nu ştiu care dintre aceste două concluzii m-a şocat mai tare. Ştiu însă că din fericire, mai am timp să mă pregătesc bine de tot pentru anii ce urmează, când copilul va avea acces mai mult la calculator. Nu pot şi nu vreau să stau lângă el, să îi respir în ceafă bietului copil, când va face teme sau poate chiar va învăţa la computer- laptop sau tabletă. Totuşi, ei trebuie supravegheaţi când stau pe net. Interesant este faptul că însuşi cei de la Bitdefender sfătuiesc părinţii să stea liniştiţi doar descărcând aplicaţii de parental control, pentru că acestea nu fac decât să limiteze timpul sau accesul pe anumite site-uri, insă după cum spuneam la început e foarte uşor să sari prin diverse site-uri şi te fură ochii. Acum, sincer, încă nu ştiu cum şi dacă funcţionează aceste aplicaţii, dar voi afla în curând. Până atunci, cel mai sigur cred că e să stabilesc reguli clare de utilizare şi zilnic să verific ce face copilul pe net. Vă spuneam că se uită doar pe youtube la cântecele. Da, însă chiar şi aşa, din click în click a ajuns pe pagini de prezentări de jucării, şi eu nu sunt de acord cu asta, mai ales la nici 3 ani ai lui.

  • O altă problemă majoră este cyber-bullyingul. Altceva la care nu am căutat încă rezolvare, tot pentru că vârsta lui D. nu o impune. Psihoterapeutul Gyorgy Gaspar a vorbit despre acest fenomen în creştere, punctând faptul că oricât am vrea, nu putem şi nu e de dorit să  excludem educaţia digitală din viaţa copiiilor noştri.

Aşa că, iar vă spun că trebuie să stăm cu ochii pe ei. Şi înainte să spuneţi că ” vai, dar eu nu vreau să îi invadez intimitatea copilului meu”, gândiţi-vă ce e mai important: intimitatea (şi nemulţumirea copilui când află) sau siguranţa lui. Nu ştiu voi, dar eu merg pe siguranţă. Vreau să îl ştiu protejat cu orice risc. Imi asum înjurăturile sau atitudinea lui faţă de mine, aşa cum şi mama mea făcut-o, dar în alte circumstanţe şi în altă lume în care trăiam.  Si acum la 2 ani şi ceva ai lui D, îmi asum protestele şi crizele de nervi, dar nu plecăm la drum decât în scaunul lui, cu centura pusă, chiar şi până la magazinul din colţ.

Revenind la Social Media for Parents, Gyorgy Gaspar a prezentat câteva date wow: în 2004, un copil cu vârste între 8 şi 18 ani petrecea 7 ore pe zi în faţa calculatorului, tabletei, tv..etc. Se estimează că până în 2019, copiii vor petrece dublu şi un pic, adică 15 ore pe zi în compania gadgeturilor, fie că ascultă muzică sau se joacă, învaţă sau stau pe reţelele de socializare.

Dacă vă gândeaţi (ca şi mine) că bullyingul online e mai inofensiv, decât cel offline (adică atunci când pe copil îl agresează verbal sau fizic cineva ), vă înşelaţi.

Pe net, ameninţarea este mereu 24-24,iar teama de a fi văzut şi ridiculizat în public e mult mai mare pentru că Share-ul pe reţelele de socializare este atât de uşor de folosit.

Faptul că agresorul este anonim nu face ca bullyingul să fie mai suportabil. Ba din contră, pentru că vinovatul nu poate fi pedepsit niciodată.

Iată şi câteva STRATEGII de a opri bullying-ul, propuse de psihoterapeutul Gaspar  şi pe care copiii noştri ar trebui să le ştie.

– Să facă mereu capturi de ecran. Nu ştii niciodată când ai nevoie dovezi, iar în online pot fi uşor şterse. 

 – să ceară ajutorul unui adult 

– să se deconecteze şi să blocheze agresorul, chiar să îl raporteze. 

În final vă las cu jurământul cetăţeanului digital, prezentat de Gyorgy Gaspar, valabil pentru oricare dintre noi, cei care folosim internetul. Sincer nu mă pot hotărî care mesaj îmi place cel mai mult pentru că toate mi se par de bun simţ.

“Jur să apăr cu credință valorile cetățeniei digitale. Jur să am grijă de mine, de semenii mei și de comunitate. Jur să fiu grijuliu cu postările online pe care le fac. 

 Jur să folosesc tehnologia ca instrument prin care să devin mai bun, dar să şi optimizez comunitatea. Jur să folosesc puterea internetului şi a reţelelor de socializare pentru a răspândi bunătatea și filantropia în lume. 

Jur să susțin regula de aur a lumii virtuale care spune: ceea ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. “

Adaptare după dr. Jodi GOLD

  • Si eu cred că nu avem scăpare de internet şi de digitalizare. Da, copiii din ziua de azi trebuie să înveţe cu ajutorul tehnologiei. Şi cei de la Fuundaţia Orange mi-au confirmat asta printr-un proiect foarte interesant pe care l-au început şi pe care l-au prezentat  la Social Media for Parents: DIGITALIADA.  Este  un program ce va ajuta copiii să înveţe mai uşor, cu ajutorul unor aplicaţii.

Fundaţia a mers în 10 şcoli din România, în zone mai defavorizate, unde interesul pentru şcoală e mai redus şi resursele mai limitate şi a stat de vorbă cu profesori dar şi oameni care nu predau, dar erau  interesaţi să ajute la imbunătăţirea performanţei şcolare. Astfel, cu toţii le-au pus la dispoziţie Fundaţiei Orange materialele lor didactice, gândite de ei, metode diferite de a explica geometria în spaţiu, ecuaţiile, fracţiile, astronomia, georgrafia şi multe alte materii. Aşa s-a născut Digitaliada. De acolo, puteţi descărca  acum aplicaţiile şi cine ştie, poate copiii vor vedea că învăţatul poate fi şi fun. Eu personal m-am distrat cu aplicaţia Universul, dar mi-a plăcut foarte mult şi Kidibot. Aplicaţia are poveşti pe care copiii le citesc, şi pe baza lor, răspund apoi întrebărilor din aplicaţie. Mi se pare super cool să îmbini astfel, utilul cu plăcutul.

Mai am chestii super interesante să vă povestesc de la Social Media for Parents, despre educaţia financiară (NU doar pentru copii), ci şi despre stima de sine a noastră şi a copiilor. În următorul articol, promit cât pot de repede.

Previous Article Cine n-are bunici…
Next Article Prima cină gătită 80 la sută din propriile ingrediente

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Despre vacante, altfel: Ce își va aminti copilul despre tine, mamă?

    august 1, 2022
  • Al doilea copil primește mai puțin timp, mai puțină răbdare? 

    iulie 8, 2022
  • Cu sau fără coronita? Toți copiii să fie premianți sau doar cei care merită?

    iunie 13, 2022

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi ianuarie 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Acum 2 ani aș fi zis că nu bat drumul până în Acum 2 ani aș fi zis că nu bat drumul până în oraș ca să ies cu copiii 2 ore doar ca să văd un muzeu… că aș irosi timpul. Dar din fericire am învățat să schimb perspectiva și să mă bucur pe bune de orice clipă.

Suntem în vacanța de ski în Ilfov, dar nu practicăm și nici de plecat nu am avut chef. 

Așa că i-am scos în oraș la Antipa. Nu am avut mult timp la dispoziție pentru că lucram de la prânz, dar nici nu am fost pe fugă. 2 ore plus drum a fost ideal. 

Dar până să ajungem la Antipa, la expoziția de reptile, ne-am oprit la muzeul de pietre cum zice D, ca sa completeze colectia de acasă. 

Apoi la Luca să mâncăm covrigi. Când am ajuns la muzeu am constatat că i-am udat carnetul de note lui D. cu apa din sticla lui frati-su🙈.
Oh well, tocmai am fost la ședință și pe drum spre București mi-a recitat el toate notele. 🤣

Expoziția temporară e mică dar prețioasă. Le-au plăcut șerpii. A durat 30 de minute cu indulgentă, un pipi, îmbrăcat și vizitat magazin de suveniruri, căci da, nu știam că s-a deschis și acolo, unde erau și .. ați ghicit tot pietre. 
Dar atracția zilei a fost un sarpe de 10 lei forforescent, care nu a mai încăput în poze, lipicios, care se mega lipește de pereți și pe unde il mai aruncă băieții. 🙈

Cu ce au rămas ei oare din această zi? Cu covrigii, serpii de toate felurile sinmulte pietre! 

Cu ce am rămas eu? Multe amintiri frumoase, nu m-am grăbit cu nimic, am simțit toată plăcerea zilei cu ei. Ps: în ultima poză micul Blond stă cu mâna in buzunarul fratelui ca să se încălzească. Da, cu imaginea asta rămân eu… 

#viatacucopii 
#magicmoments 
#lifewithkids 
#mamadebaieti 
#momblogger 
#vacantacopii
#traiesteprezentul
Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.