Deschid calculatorul. E dimineață. Mi-e că la prima tastă se trezește copilul. Hai că azi am scăpat:) Nici nu a auzit! Ca orice om ce trăieşte in secolul nostru, când mă trezesc îmi verific Facebook-ul, mailul și mai ales Whatsapp, Click, click, click, click, deschide aici, oferte, carti, haine, jucarii, etc. Mă pierd în clickuri foarte repede şi mă deturnez singură de la obiectivul meu. Chiar şi când vă scriu acum, am mai deschis 3 pagini pe lângă, ce nu erau în plan.  Vi se întâmplă şi vouă?

Dacă nouă adulţilor, ne fuge degetul pe tasta mouse-ului, oare cum se simt copiii noştri când îi lăsăm în faţa calculatorului? Unui gigant de informaţii care îi ademeneşte cu tot felul de ferestre shinny? Vă spun sincer, că nu prea mi-am pus problema asta, având un copil mic de sub 3 ani şi care nu are mult contact cu online-ul, cel mult cu  youtube.

La conferinţa Social Media for Parents, unul dintre subiectele abordate a fost acesta şi m-a cam speriat perspectiva: TU ŞTII CE MAI FACE COPILUL TĂU PE INTERNET? Un studiu făcut şi prezentat de Bitdefender, arată că la nivel global, 55%  la sută dintre copii au adăugat persoane necunoscute în lista de prieteni, şi că 1 din 3 vizitatori ai site-urilor pentru adulţi este  minor.  

Sincer, nu ştiu care dintre aceste două concluzii m-a şocat mai tare. Ştiu însă că din fericire, mai am timp să mă pregătesc bine de tot pentru anii ce urmează, când copilul va avea acces mai mult la calculator. Nu pot şi nu vreau să stau lângă el, să îi respir în ceafă bietului copil, când va face teme sau poate chiar va învăţa la computer- laptop sau tabletă. Totuşi, ei trebuie supravegheaţi când stau pe net. Interesant este faptul că însuşi cei de la Bitdefender sfătuiesc părinţii să stea liniştiţi doar descărcând aplicaţii de parental control, pentru că acestea nu fac decât să limiteze timpul sau accesul pe anumite site-uri, insă după cum spuneam la început e foarte uşor să sari prin diverse site-uri şi te fură ochii. Acum, sincer, încă nu ştiu cum şi dacă funcţionează aceste aplicaţii, dar voi afla în curând. Până atunci, cel mai sigur cred că e să stabilesc reguli clare de utilizare şi zilnic să verific ce face copilul pe net. Vă spuneam că se uită doar pe youtube la cântecele. Da, însă chiar şi aşa, din click în click a ajuns pe pagini de prezentări de jucării, şi eu nu sunt de acord cu asta, mai ales la nici 3 ani ai lui.

  • O altă problemă majoră este cyber-bullyingul. Altceva la care nu am căutat încă rezolvare, tot pentru că vârsta lui D. nu o impune. Psihoterapeutul Gyorgy Gaspar a vorbit despre acest fenomen în creştere, punctând faptul că oricât am vrea, nu putem şi nu e de dorit să  excludem educaţia digitală din viaţa copiiilor noştri.

Aşa că, iar vă spun că trebuie să stăm cu ochii pe ei. Şi înainte să spuneţi că ” vai, dar eu nu vreau să îi invadez intimitatea copilului meu”, gândiţi-vă ce e mai important: intimitatea (şi nemulţumirea copilui când află) sau siguranţa lui. Nu ştiu voi, dar eu merg pe siguranţă. Vreau să îl ştiu protejat cu orice risc. Imi asum înjurăturile sau atitudinea lui faţă de mine, aşa cum şi mama mea făcut-o, dar în alte circumstanţe şi în altă lume în care trăiam.  Si acum la 2 ani şi ceva ai lui D, îmi asum protestele şi crizele de nervi, dar nu plecăm la drum decât în scaunul lui, cu centura pusă, chiar şi până la magazinul din colţ.

Revenind la Social Media for Parents, Gyorgy Gaspar a prezentat câteva date wow: în 2004, un copil cu vârste între 8 şi 18 ani petrecea 7 ore pe zi în faţa calculatorului, tabletei, tv..etc. Se estimează că până în 2019, copiii vor petrece dublu şi un pic, adică 15 ore pe zi în compania gadgeturilor, fie că ascultă muzică sau se joacă, învaţă sau stau pe reţelele de socializare.

Dacă vă gândeaţi (ca şi mine) că bullyingul online e mai inofensiv, decât cel offline (adică atunci când pe copil îl agresează verbal sau fizic cineva ), vă înşelaţi.

Pe net, ameninţarea este mereu 24-24,iar teama de a fi văzut şi ridiculizat în public e mult mai mare pentru că Share-ul pe reţelele de socializare este atât de uşor de folosit.

Faptul că agresorul este anonim nu face ca bullyingul să fie mai suportabil. Ba din contră, pentru că vinovatul nu poate fi pedepsit niciodată.

Iată şi câteva STRATEGII de a opri bullying-ul, propuse de psihoterapeutul Gaspar  şi pe care copiii noştri ar trebui să le ştie.

– Să facă mereu capturi de ecran. Nu ştii niciodată când ai nevoie dovezi, iar în online pot fi uşor şterse. 

 – să ceară ajutorul unui adult 

– să se deconecteze şi să blocheze agresorul, chiar să îl raporteze. 

În final vă las cu jurământul cetăţeanului digital, prezentat de Gyorgy Gaspar, valabil pentru oricare dintre noi, cei care folosim internetul. Sincer nu mă pot hotărî care mesaj îmi place cel mai mult pentru că toate mi se par de bun simţ.

Jur să apăr cu credință valorile cetățeniei digitale. Jur să am grijă de mine, de semenii mei și de comunitate. Jur să fiu grijuliu cu postările online pe care le fac. 

 Jur să folosesc tehnologia ca instrument prin care să devin mai bun, dar să şi optimizez comunitatea. Jur să folosesc puterea internetului şi a reţelelor de socializare pentru a răspândi bunătatea și filantropia în lume. 

Jur să susțin regula de aur a lumii virtuale care spune: ceea ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. “

Adaptare după dr. Jodi GOLD

  • Si eu cred că nu avem scăpare de internet şi de digitalizare. Da, copiii din ziua de azi trebuie să înveţe cu ajutorul tehnologiei. Şi cei de la Fuundaţia Orange mi-au confirmat asta printr-un proiect foarte interesant pe care l-au început şi pe care l-au prezentat  la Social Media for Parents: DIGITALIADA.  Este  un program ce va ajuta copiii să înveţe mai uşor, cu ajutorul unor aplicaţii.

Fundaţia a mers în 10 şcoli din România, în zone mai defavorizate, unde interesul pentru şcoală e mai redus şi resursele mai limitate şi a stat de vorbă cu profesori dar şi oameni care nu predau, dar erau  interesaţi să ajute la imbunătăţirea performanţei şcolare. Astfel, cu toţii le-au pus la dispoziţie Fundaţiei Orange materialele lor didactice, gândite de ei, metode diferite de a explica geometria în spaţiu, ecuaţiile, fracţiile, astronomia, georgrafia şi multe alte materii. Aşa s-a născut Digitaliada. De acolo, puteţi descărca  acum aplicaţiile şi cine ştie, poate copiii vor vedea că învăţatul poate fi şi fun. Eu personal m-am distrat cu aplicaţia Universul, dar mi-a plăcut foarte mult şi Kidibot. Aplicaţia are poveşti pe care copiii le citesc, şi pe baza lor, răspund apoi întrebărilor din aplicaţie. Mi se pare super cool să îmbini astfel, utilul cu plăcutul.

Mai am chestii super interesante să vă povestesc de la Social Media for Parents, despre educaţia financiară (NU doar pentru copii), ci şi despre stima de sine a noastră şi a copiilor. În următorul articol, promit cât pot de repede.

Further reading

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *