Bookfest 2024 are loc în perioada 29 mai – 2 iunie, la Romexpo. Intrarea e gratuită ca de obicei și de data aceasta târgul de carte se suprapune și cu Ziua Copiilor, așa că este un prilej bun să căutați împreună cărți cu care copiii să rezoneze, să le placă, nu uitați că ei trebuie să le aleagă pentru că altfel riscăm să nu le citească. Are loc și Bookfest Junior.
Aici găsiți un mic ghid video făcut de mine, cum să aleagă copiii cărțile la un târg de carte pentru că este copleșitor.
Copiii de peste 6 ani au multe ateliere de creație cu autori sau ilustratori la care pot participa, ceea ce îi va ajuta mult pentru școală atunci când au de scris compuneri. Pe cei mici îi așteaptă multe activități la standuri, așa că luați-vă câteva ore bune timp să vă distrați și să vă jucați printre cărți.
Programul evenimentelor:
-
Editura Didactica Publishing House
Sâmbătă între orele 12.00 și 16.00. – atelier de benzi desenate
Sâmbătă 1 iunie, ora 11, standul DPH
Atelier de lectură și gestionarea emoțiilor cu Dana Istrate și cartea ei Pic, picătura curajoasă. Personajul îi ajută pe copii să descopere valori precum prietenia, iubirea, dăruirea, familia și recunoștința, dar este și un instrument de lucru cu emoțiile. Harta călătoriei lui Pic și cartonașele cu emoțiile trăite de personaj îi ajută pe copii să afle mai multe despre identificarea, integrarea și gestionarea emoțiilor de la o vârstă mica (3 – 6 ani).
-
Editura Corint Junior – concurs – premiu călătorie în Balon cu aer cald
Miercuri, 29 mai lansare carte „Acceptă imperfecțiunea. Ghid pentru părintele real”, scrisă de Diana Vijulie
Am avut plăcerea să citesc deja cartea Dianei și o recomand cu drag pentru că este chiar o carte despre parentingul imperfect, cel real. “Părinte suficient de bun” și “ părinte real” mă reprezintă. Prea des uităm că nu trebuie să ne comparăm cu alții. Am înțeles că nu ne comparăm copiii între ei, dar noi de ce ne comparăm cu alții și avem așteptări total nerealiste?
Este o carte cu câteva exerciții de reflecție care te pun pe gânduri, nu te sperie că nu știi răspunsul, ci te ajută mult.
Cartea mi se pare combinația perfectă între cum vrem, cum trebuie și cum putem fi părinți reali, nu perfecți. Fiecare în felul nostru.
- Traian Vuia și pasărea de metal – sâăă, , .
- Planeta Pământ este grozavă! 101 lucruri incredibile pe care trebuie să le știe orice copil – 101 informații uluitoare despre lumea noastră, pe care copiii vor dori să le descopere și să le împărtășească.
- Spaima Mâțelor O poveste originală, despre viețile secrete ale pisicilor, pentru toți fricoșii… și nu numai!
- Casa Winterborne. Răzbunare și curaj O combinație de umor, personaje unice, aventură și mister, cu întorsături de situație și prietenii surprinzătoare.
- Cel mai deștept puști din Univers. Tabăra de Genii O aventură hazlie, plină de bezele, jocuri, acțiune, umor – și, bineînțeles, jeleuri, în confruntarea epică dintre cel mai deștept puști și un robot!
- Nenumăratele măști ale lui Andy Zhou Andy Zhou e într-o mulțime de feluri: în această poveste sensibilă și onestă, băiatul se descoperă și se maturizează
-
Editura Arthur
Programul întâlnirilor cu autorii români
Vineri, 31 mai, 15.00 – Noutate Arthur: Vreau să fiu invizibil. Live drawing cu Dan Ungureanu
Salut! Eu sunt Toma. Cel mai bun prieten al meu este Moby. E o minune de cățel. Îmi place mult să citesc. Am citit zeci, sute, mii de cărți ca să aflu cum pot deveni invizibil. Asta îmi doresc cel mai mult. Pentru că Toni, fratele meu mai mic, nu mă lasă deloc în pace. Dorința ta cea mai mare care este?
Sâmbătă, 1 iunie, 12.00 – 13.00, scena Matca – Lansarea revistei „Ordinul povestitorilor” nr. 17
Invitați: Adina Popescu, Ioana Nicolaie și copiii publicați în revistă
„Fantazia din Povestea fără sfârșit a lui Michael Ende este un tărâm al imaginației care începe să se destrame. Nimicul își face apariția și înghite rând pe rând ținuturi întregi și făpturi fabuloase, deopotrivă. Doar un copil din lumea noastră mai poate să salveze situația, el se transformă într-un erou și traversează granița dintre Fantazia și anosta Realitate pur și simplu citind o carte și implicându-se în poveste. Sunt convinsă că toți copiii care au publicat texte și ilustrații în acest număr al revistei sunt în primul rând niște buni cititori, altfel nu ar fi reușit să-și imagineze lumea fanteziei în fel și chip, să inventeze personaje noi, altele decât cele din povestea originală, care o salvează cu brio de fiecare dată.” (Adina Popescu)
Sâmbătă, 1 iunie, 14.30 O istorie cu gust de kiwi. Autografe și selfie-uri cu scriitoarea Adina Rosetti și ilustratoarea Irina Maria Iliescu
Suntem în România anului 1990. În viața Adei au loc multe schimbări: la şcoala nu i se mai adresează învăţătoarei cu „tovarășa”, iar portretul lui Ceauşescu a dispărut de pe perete. Acasă mâncarea e mai variată, deşi caşcavalul are gust de cauciuc. Și are atâtea de vorbit cu colegii: ce surpriză le-a picat în pachetul de gumă, ce aromă de suc preferă, ce fructe au apărut în fructiera din bucătărie şi multe altele. Poate cel mai important e răspunsul la „Pe cine simpatizezi din clasă?”, întrebarea din Oracol care stârneşte emoţii şi chicoteli printre elevi.
Tocmai când lucrurile par să se fi aşezat, Ada e luată în grabă de tatăl ei în toiul unei petreceri. Pe străzile oraşului, atmosfera e tensionată: încercarea de a alunga demonstranții din Piaţa Universității s-a transformat intr-un coşmar, iar drumul spre casă e călăuzit de frică.
Sâmbătă, 1 iunie, 16.00 – 17.00, scena Matca – Lansare Olguța și aventura din Orient Express. Alex Moldovan în dialog cu Oana Purice
Olguța e șocată și rănită, se simte trădată de Dora. Nici măcar cu Victor nu poate vorbi despre asta, sunt prea multe în joc. Și nici acasă nu e totul roz, părinții ei au mari probleme cu banii, iar Olguța se chinuie să găsească singură o soluție.
O veste bună apare totuși sub forma unei invitații semnate de bunicul său milionar: îi e pus la dispoziție celebrul tren Orient Express. Fără să stea pe gânduri, Olguța pleacă la drum cu prietenii ei și cu un bucătar-șef care le îndeplinește toate dorințele culinare.
Aventura de vis se transformă destul de repede într-un coșmar și toți patru ajung captivi într-un vagon, cu zero șanse de salvare.
Atelierele De Basm la Bookfest Junior
Editura ZXY Books
-
Editura Nemi
Pe 1 iunie, sâmbătă, ora 11, astronomul Adrian Șonka de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.
Ne invită la o plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică (2021).
Despre importanța cititului și cum alte țări ajută copiii să iubească cărțile am scris aici o serie de interviuri cu autori români cunoscuți: Ioana-Chicet Macoveiciuc: În Olanda sunt cărți pentru copii în restaurante, locuri de joacă sau hoteluri
Olina Ortiz: Părinții sunt foarte anxioși și tind să izoleze copiii în povești colorate în nuanțe de roz
Luminița Corneanu: În Spania, copiii primesc de la stat vouchere de 100 de euro pentru cărți
Leave a Reply