Ministerul Educației a publicat trei ghiduri de educație rutieră (pe diferite nivele de învățământ) pe care învățătorii și profesorii să le folosească la clasă pentru ore de educație rutieră. Toți profesorii sunt încurajați să participe nu doar diriginții.
Nu se menționează cât de des ar trebui să aibă loc aceste ore dar Ministerul sugerează că fiecare profesor în funcție de disciplina predată și de timpul disponibil să aplice ghidurile.
Ghidurile sunt destul de stufoase, peste 70 de pagini pe fiecare nivel primar, gimnaziu și liceu, conțin extrase direct din legi, recomandări de videoclipuri din campanii vechi de peste 8-9 ani despre importanța purtării centurii de siguranță și activități cu fișe pentru copii dar și unele interactive. Sunt multe linkuri luate pur și simplu de pe youtube despre accidente, fragmente de știri menite probabil să sperie copiii. Nu știu dacă o înșiruire de linkuri din diverse reportaje vor avea efectul dorit.
Chiar și așa, este un pas important că aceste informații adunate în special de la ONG-uri în domeniu, au fost puse cap la cap și vor ajunge cumva în școli ca și recomandări de la Minister. Sigur, e important și cum se vor face aceste ore, dacă profesorii de muzică de exemplu vor simți nevoia să aplice și la orele lor ghidul. Și chiar ar putea discuta cu elevi în special la liceu, despre importanța de a fi responsabil când ești pieton, să nu asculți muzică tare în căști pentru a fi atent la traficul din care tu faci parte. (recomandarea se găsește și în ghidul pentru elevii de liceu).
Clasele primare:
Ghidul integral îl găsiți aici
La clasele primare ghidul conține informații despre responsabilitățile de a fi pieton, de a circula în siguranță în mașină. Reguli de folosire a rolelor și skateboard-ului, respectarea regulilor și bunelor maniere în mijloacele de transport în comun.
Filmulețe despre cum traversează câinii strada pe la trecerile de pietoni.
Alte filmulețe despre cât de important este să fii atent la ce se întâmplă în jur când te joci aproape de stradă unde trec mașini:
Copiii afla cauzele accidentelor
Li se oferă informații despre primul ajutor, din lege, dar într-un limbaj neadaptat vârstei.
În cazul în care persoanele aflate la locul incidentului nu au cunoștintele necesare acordării primului ajutor, și nici nu pot obține indicații de specialitate, ele acționează pentru a îndepărta pericolul de victimă, sau, după caz, pentru a îndepărta victima de un pericol iminent și pentru a asigura confortul victimei până la sosirea echipajelor de intervenție, evitând efectuarea unor manevre care pot agrava situația pacientului. – art 3 Lege nr. 95 din 14 aprilie 2006.
Apoi se propune vizionarea unui video cu o simulare de accident:
Sau despre ce ar trebui să conțină trusa de prim ajutor:
Tot la clasele primare elevii vor afla că legea obligă părinții să transporte copii sub 135 de cm în scaun auto, nu cu centură de siguranță, și doar pe bancheta din spate. În caz contrar, plătește amendă. Li se explică elevilor și de ce e important să stai în scaun auto și se propun jocuri pentru a trece timpul mai repede în mașină.
Se recomandă invitarea la clasă a unui părinte șofer care are montate în mașină sisteme de protecție pentru copii.
Profesorii pot să vizioneze cu elevii pe videoproiector următoarele clipuri despre purtarea centurii de siguranță și apoi să pornească discuții pe marginea lui. Conștientizarea pericolelor la care se expun copiii care nu poartă centura de siguranță și/sau deranjează șoferul autovehicolului în care se află.
Acest videoclip este din urmă cu 9 ani, îmi amintesc că rula pe tv.
Gimnaziu
Ghidul îl găsiți aici
Informațiile sunt aceleași ca și la clasele primare dar în plus apar unele videoclipuri. Despre reguli de circulatie, prim ajutor, si videouri, unul chiar din emisiunea Apropo TV:
Liceu
Informații despre circulația pe trotinete și cum să fie atenți elevii atunci când circulă pe stradă cu căști în urechi – muzica să fie dată la un nivel mai redus – și să nu se uite în telefon când merg pentru că le distrage atenția și pot suferi accidente.
Li se recomandă profesorilor să folosească aplicația Teleskop și kahoot ca să formuleze întrebări pentru elevi și să răspundă folosind telefoanele.
După ce vizionează un videoclip, se sugerează ca idee de activitate să discute la nivelul clasei.
Sugestii de întrebări: Ce comportamente necorespunzătoare ați observat în film și care sunt consecințele acestora? Căror riscuri sunt expuși pietonii care utilizează telefonul mobil/căștile, altele decât cele prezentate anterior ?
Apoi, un joc, sub forma unei scenete.
“Distribuiți elevilor roluri pentru un joc de simulare a unui accident rutier provocat de un pieton care folosește telefonul mobil în timp ce traversează strada prin loc nepermis/nemarcat, fără indicator sau semafor. Rolurile interpretate de elevi pot fi dintre cele mai diverse: un pietonul neatent, un șofer care circulă regulamentar, autoritățile venite la fața locului (polițist, medicul de pe salvare), reporteri, observatori, familiile persoanelor implicate în accident etc.
La sfârșitul acestui moment, elevii vor spune cum s-au simțit, ce au învățat din această experiență, ce a fost bine, ce a fost rău, ce comportament ar schimba în ceea ce îi privește”, scrie în recomandări.
Liceeni primesc și informații ca viitori șoferi, despre agresivitatea și comportamentul necorespunzător în trafic.
Alte resurse recomandate:
Cei de la Asociatia EDIT au resurse foarte prietenoase pentru copii și cu Mickey Mouse și multe activități pe înțelesul lor și
Leave a Reply