• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Alexisme  >  Tips & tricks, după conferința Laurei Markham
Alexisme

Tips & tricks, după conferința Laurei Markham

Alexa Stănescu mai 15, 2017 2 Comments 644 Views

Cum să obții cooperarea unui copil de 2 – 4 ani? Cum să faci să nu se mai tăvălească pe jos ? Cum să faci să nu mai plângă ? Cum să îl faci să înțeleagă niște lucruri pe care noi de știm deja de zeci de ani și care pentru noi vin de la sine?

Cât ați plăti ca să știți răspunsurile? Oricât, asa-i?  Vestea bună este că am aflat câteva secrete, pe care le împărtășesc cu voi mai jos, dar  nu sunt în forma magică pe care noi părinții o vrem: să se întâmple peste noapte , fără să depunem efort suținut zilnic.

Vă spuneam că vine la București dr Laura Marhkam, autoarea cărții Părinți liniștiți, copii fericiți. O femeie extraordinară care a reușit să mă facă să-mi schimb gândirea. După ce i-am citit cartea, mi-am zis că trebuie să o și văd în persoană și am avut dreptate. Nu vorbește din cărți, deși a scris câteva. Când îi pui o întrebare parcă vezi cum se învârt rotițele în cap și știe de obicei instant ce abordare trebuie să îi propună părintelui pentru a rezolva problema.

Ce mi-a plăcut foarte mult la dr Laura Markham a fost faptul că a alocat foarte mult timp întrebărilor punctuale, ceea ce nu mulți speakeri o fac. Și când spun mult, mă refer la aproape jumătate din timp! Poate și pentru că ceea ce prezintă în seminar sunt fragmente si idei din cartea ei, oricum foarte bine explicate deja. Și atunci chiar cred că își merită banii un seminar de 7 ore cu ea, pentru că este aproape ca o ședință personală.

Tocmai de aceea am să vă prezint câteva situații clasice, aș zice eu, care ar putea ajuta părinții disperați de multe ori.

– Cum comunici cu un copil care vrea neapărat ceva și nu renunță?

Știm cu toții că va insista minute în șir până ce un părinte de obicei cedează, cu nervii exasperați. Spre surprinderea mea am aflat că te poți face înțeles și cu un copil de 1 an. Trebuie să faci ceva simplu la care nu te gândești însă: să vorbești cu el, explicându-i sau narându-i situația. De fapt, în opinia mea, cam asta este esența seminarului. Iată un exemplu concret: copil de 2 ani vrea neapărat ceva dulce. Și insistă și insistă. si insistă.

Ce poți face?

Îi povestești situația, întotdeauna începând cu empatie: “Stiu că îți dorești foarte mult ceva dulce, iar eu nu îți pot da pt că nu e ora potrivităm ai mai mâncat azi..etc . Cred că ești foarte supărat din această cauză, dar îți pot oferi un măr / sau o altă variantă pe care o dorești tu ca părinte.” Copilul va continua să plângă și să se manifeste. Nu vă imaginați că nu va face așa. Dar aici intervine un lucru esențial: copilul trebuie să plângă, trebuie să își verse supărarea și frustrarea. Aceste sentimente nu trebuie înăbușite. Și, cel mai important: trebuie să fii alături de el când se întâmplă acest lucru, NU să îl lași să plângă cu celebrul text: poți să plângi că nu primești! Copilul, cel mai probabil te va respinge, iar în acest caz, stai lângă el și deși plânge, explică-i de ce plânge și încet încet, se va liniști după o tură zdravănă de plâns cu sughițuri. Plânsul e sănătos și mai ales vindecător. Eu mă simt mult mai eliberată după ce plâng. De ce nu s-ar simți și copii la fel?

  • După plâns, RÂSUL este esențial. Dacă cel mic are o criză de plâns sau e supărat, întotdeauna lăsați-l să se descarce, și apoi îl faceți să râdă, printr-o tură de tăvălit în pat împreună. E ceea ce le place cel mai mult. Așa simt ei apropierea de părinți. Niciodată nu îl faceți să râdă dacă el vrea să plângă. Este lipsit de respect, spune Laura Markham, pentru că da, și copii cer și au dreptul să fie respectați.
  • Într-o situație cu care cred că mulți ne-am confruntat: dacă ești în parc sau la magazin, și o mamă țipă la copilul ei și nu se manifestă cum ar trebui. E bine să nu intervii, dar să vorbești cu copilul tău și să îi pui întrebări: ” oare ce crezi că ar trebui să facă mama? Dar copilul? Cum s-ar putea împăca?  Poartă un dialog cu copilul, fie el și de 3 ani. Astfel, copilul tău învață că nu trebuie să intervii neapărat și că nu are cineva dreptate , și în plus are  ocazia să învețe să-și dezvolte  judecata și să fie justițiar. Cred că orice părinte își dorește asta: să gândească singur copilul și să găsească soluții problemelor. Asta se aplică și atunci când se ceartă copii pe o jucărie.

În fine, aș mai aminti despre celebrele exagerări pe care le mai auziți, în general la bătrâni. Vaaai, ce casă mare ai făcut, ce mașină frumoasă, ce frumos ai desenat!! Ei bine, Laura Markham este de acord cu ele și recunosc, funcționează.

De exemplu, când copilul te strigă de N ori dar nu zice nimic, doar îți arată ceva cel mult, e bine să răspunzi cu exagerări. Sunt bazele unui dialog foarte eficient apoi și depășiți de multe ori criza. Wow!!! ce frumoasă este construcția ta? Tu ce crezi? cum ai reusit să o faci așa inaltă si colorată?

Este o tehnică de a-i distrage atenția, dar care trebuie folosită doar când copilul e fericit. Repet, când vrea să plângă, trebuie lăsat să își consume energia acumulată și nu trebuie să îi fie distrasă atenția în acest caz.

Să știți, nu e deloc ușor să îți antrenezi creierul să iasă din automatismele de genul: “Nu mai plânge, lasă ca trece, dacă nu te oprești din plâns îți iau jucăriile, și tot felul de alte amenințări goale.  Și eu încă mă mai lupt cu ele, dar sunt considerabil mai puține. Vrăbiuța nu îmi mai iese așa ușor pe gură 🙂

Per total, Laura Markham e grozavă, o plăcere să o asculți ore în șir, e genul de speaker pe care recunosc că nu prea îl agream înainte, pentru că prea le știe pe toate:)  Dar după 25 de ani de experiență, o cred.  Este un om cald și foarte săritor. Să mai spun că a mai stat și după cele 7 ore, încă vreo oră ca să mai răspundă la intrebări și să dea autografe? Sigur, soțul meu era disperat să ajung acasă, după o zi de stat cu copilul, dar nu regret că am avut ocazia să îi pun câteva întrebări.

Este trist că noi suntem la nivelul de acum 25 de ani din SUA, când a început ea parentingul pozitiv, și ochii se intorceau spre ea cu mirare.

Dacă cumva mai revine în țară, vă recomand din tot sufletul să mergeți să o vedeți.

Sfaturile ei și scrise și sub formă de video, le găsiți punctual și pe site-ul ei: sunt situații des întâlnite: de la bullying, la copii care nu ascultă, prea agitați, sau învățatul la oliță. 

Sper că v-am stârnit măcar un pic curiozitatea sau că am oferit un rezumat pe plac al conferinței de la București, organizată de Totul despre mame. 

Previous Article Tu știi ce ADN stilistic ai ?
Next Article Puterile magice ale copiilor

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Despre vacante, altfel: Ce își va aminti copilul despre tine, mamă?

    august 1, 2022
  • Al doilea copil primește mai puțin timp, mai puțină răbdare? 

    iulie 8, 2022
  • Cu sau fără coronita? Toți copiii să fie premianți sau doar cei care merită?

    iunie 13, 2022

2 Comments

  1. Pingback: Cum reacționăm când fratele cel mic este gelos? – Alexisme
  2. Pingback: Al doilea copil primește mai puțin timp, mai puțină răbdare?  - Alexisme

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Recenzie carte | Când amintirile noastre vor veni sa danseze, Virginie Grimaldi mai 8, 2023
  • Lista muzeelor din țară care participă la Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 13 mai, și ce puteți descoperi mai 13, 2023
  • De ce amintirile legate de casele în care trăim în copilărie sunt atât de puternice, oare? mai 17, 2023
  • Idei pentru 1 Iunie, Ziua Copilului, în weekend prelungit mai 28, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Am vrut să fim aventurieri să mergem să vedem p Am vrut să fim aventurieri să mergem să vedem părți dintr-o rachetă aici la noi în România, doar pentru că era cumva în drum spre bunici ( doar in același județ dar la 2 ore distantă🙈). 

Ei, vă imaginați cam cât am îndurat: când ajungeeem? Cât mai eeee? Eu nu vreau să văd nici o rachetăă, de câte ori mai opriiiiim?! Doamne nu ma supooooort, și alte scandări de gen. Micul Blond a tăcut nu comenta deloc. 

Bine, ne-au ajutat jocurile de la @ the funny brand, desi am luat Adevar si Provocare care e pentru 16 ani plus, am parcurs 3 sferturi din el și e foarte ok și amuzant și pentru +8 ani, mai schimbi una două intrebări și gata. ( secretul e să le citească adultul!) mersi, Alex Zamfir că ne-ai scutit de o juma de oră de “cât mai eeeee!?!?” ( promit o altă postare cu jocul maine să vedeți cât ne-am distrat. 

Cu greeeu și încă o oprire scurtă să mă văd cu o prietenă, am ajuns la cosmobaza Stroești undeeeee… nu era nici un eveniment, nici nu stiu unde s-ar fi ținut căci locul este într-o poeniță. Înteleg că au amânat eventul din cauza vremii. Ne-au zis niste localnici veniți și ei cu copiii la rachetă. Bine măcar că au lăsat expuse părti ale rachetei să nu simțim că am venit degeaba. Noi adulții oricum ne-am delectat și încărcat cu priveliștea din poenița aceea. Am pus poze mai jos. 

Singurul regret a fost că micului Blond i-a fost rău pe ultima parte a drumului din cauza serpentinelor ( și a unei ciocolate înfulecate pe neve). 

Apoi, Buni ne-a așteptat cu mese îmbelșugate ca-ntotdeauna, că tot ni se lungiseră urechile de foame. (In poza e doar painea și desertul. Adăugați alte 3 feluri de mâncare, vă rog)

Concluzia lui D: nu mai merg cu voi niciodată cu mașina! In avion nici atât. 

Eu vă zic: jos pălăria celor care merg des in vacanțe cu copiii. Eu mor încet. 

Și să mai fac planuri de vacanță? Cu elicopterul? Pe vas clar unul vomită🤣

#ziuacopilului
#vacantade1iunie
#1iunie
#copilarie
#viatacucopii
Poate fi frustrant și copleșitor pentru copii să aleagă cărți la târgul de carte. 
-Prea multe cărți, le vreau pe toateee, mama, îmi zice D. 
Am lăsat câteva sfaturi pentru voi, părinți, cum să îi îndrumați să aleagă. 
Cele mai importante lucruri: stabiliți un buget pe care vi-l permiteți, nu îl depăsiti, și luați-vă timp să savurați experiența de a sta printre standuri cu copiii. Enjoy, @bookfest.ro ! Pe story o să pun și cum a fost plimbarea noastră la Bookfest. Logic că la final s-au luat la întrecere, care are mai multe cărți🙈 

#cartipentrucopii 
#targdecarte 
#educatiaconteaza 
#educatiacopiilor 
#alegemcarti
“Îmi pare rău că nu am fost lângă copii câ “Îmi pare rău că nu am fost lângă copii când creșteau, îi vedeam doar dormind”. Este concluzia a două femei pe care le-am ascultat aseară la @fuckupnights_bucharest. 

Din fericire ambele și-au dat seama și au spus stop, chiar dacă erau mai mari copiii când s-a întâmplat asta. Timpul nu e pierdut. Acum recuperează împreună. 

Aveam nevoie de încă o confirmare că este cea mai bună alegere pe care am făcut-o. Să stau cât mai mult cu copiii, să lucrez de acasă mai mult, să nu îi duc la afterschool, chiar dacă e și greu de multe ori. 

Poveștile celor 4 femei care au împărtășit cu noi “fuckups”, au fost atât de reale, m-am regăsit în majoritatea, poate și pentru că au povestit despre presa anilor 2000 și am simțit mai bine legătura. 

Două lucruri le-am reținut, ambele de la Lucia Antal, Head of Research Development la Pro TV.

Un fuckup poate să nu fie fuckup din perspectiva altcuiva. Tu poți vedea un eșec, dar altcineva poate vedea un lucru pozitiv, sau viceversa. 

Și al doilea lucru: a întrebat-o cineva s-ar întoarce în timp ce și-ar spune sieși ca să nu facă greseli. Răspunsul mi s-a părut atât de autentic: 

“Dacă m-aș întoarce în timp, tot nu m-as asculta nici pe mine”. 

Așa este. Așa cum nici copiii noștri nu ne ascultă, oricât le-am spune să învețe din greșelile noastre. 

Am plecat de acolo atât de bine încărcată emoțional, mi-au plăcut speakerii, nu a fost un eveniment moralist deloc, iar publicul foarte tânăr și educat, cu întrebări bune și deloc superficial. 

Mai vin, @julia.nagy, cea mai tare moderatoare!🤘

Despre FuckUp Nights

F*ckup Nights Bucharest este deja un fenomen cunoscut in peisajul bucurestean si face parte din seria de evenimente care au loc la nivel global, in 215 de orase din 62 de tari din intreaga lume.
Evenimentul se concentreaza pe abordarea constructiva a esecurilor profesionale si are misiunea de a te invata cum sa gestionezi obstacolele din viata profesionala, pe care toti le avem...  te incurajeaza sa privesti situațiile dificile ca fiind oportunitati de invatare

#fuckupnights 
#invatadingreseli
#lifeisshort 
#momblogger
V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-u V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-ului pentru copii, cu siguranță nu a rețelelor sociale, dar youtube si google are our friends totuși, nu putem nega asta. 

În doze mici, copiii pot si trebuie să afle despre internet iar noi părinții trebuie să acceptăm multe, însă cu limitele ferme totuși. 

Pe 30 mai hai la o dezbatere pe subiectul: Generația “digital natives” & relația cu părinții, de la 18:30 – 21:30, la Nod Makerspace.

𝗜𝗻𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗮! Link inscriere: https://moderndads.ro/modern-family-challenges/ 
𝗟𝗢𝗖𝗔𝗧𝗜𝗘: Nod Makerspace (Splaiul Unirii 160)

👉18:30: Inregistrare, networking & brand activation
👉18:45 – 19:30: 𝗖𝘂𝗺 𝘀𝗮̆ 𝗺𝗮̆ 𝗳𝗮𝗰 𝗮𝘂𝘇𝗶𝘁: 𝗰𝗮 𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁/𝗰𝗮 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁? 𝗣𝗹𝘂𝘀 𝘀𝗳𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗴𝗲𝘀𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗼𝗹𝗲𝗻𝘁𝗮/𝗯𝘂𝗹𝗹𝘆𝗶𝗻𝗴, Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală; 

👉19:30 – 19:45: Invitat special

👉19:45 - 20:15: 𝗣𝗿𝗼𝘃𝗼𝗰𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝗲𝗽𝗼𝗰𝗮 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮̆, Laura Ion, trainer acreditat specializat în domeniul siguranței online pentru copii și consilier în dezvoltare personală și vocațională, Data Privacy Officer acreditat. 

👉20:15 - 20.40: 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗮𝗰𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲: 𝗰𝗲 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝘀̦𝘁𝗶𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗶? Mircea David, avocat în Baroul București, doctorand în drept execuțional penal, implicat în activitățile de educație juridică; 

👉20:40 – 21:00 Socializare & brand activation
21:00 – 21:25: 𝗙𝗔𝗠𝗜𝗟𝗬 𝗧𝗔𝗟𝗞𝗦 cu Alex Zamfir, Celmaibuntata.ro & The Funny Brand
👉21:30: Tombola & networking
Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distru Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distrug după ce le facem sau le înrămăm? 

Eu sunt adepta distrusului ca să le refacem mereu. 
Soțul le vrea pe pereti. Bine, el are puzzle-uri de peste 1000 de piese pe care le face împreună cu D. și a început deja să le lipească pe un perete din hol. Vezi foto. 

La voi cum e? 

Treaba e că am găsit niște puzzle-uri din lemn de la WoodMix Puzzles geniale pe care nu vreau să le înrămeze pentru că sunt mult prea misto si deosebite. Nici nu cred că se poate datorită formei lor. Piesele sunt geniale, fie are formă e diferită. 

Ne-au antrenat creierul aceste puzzle-uri pentru că te pune să gândești altfel atunci când cauți o piesă. 
Am reusit să dăm microbul și în vecini. D. a început primul puzzle din serie cu un prieten care nu a putut sta la noi până să termine puzzle-ul. Tare supărat a fost. I-am trimis poze cu update:)( 

Vă las in story un video cu două dintre puzzle-uri. Mai avem unul sigilat care este al micului Blond și la care tot atentează frati-su le motiv că:” până crește el, mama.. e păcat “ 🤣🙈
Când vedeți o mamă cu unghiile făcute, să fiți siguri că e o provocare și o realizare să și le facă. 

După ce am născut ani de zile nici nu visam să am 10 minute să le fac. Acum reușesc dar cu asistență și alte provocări cum ar fi să le șterg lor unghiile. 

Dar ce zic eu 10 minute. Să că explic: dimineață am zis că mă apuc. Mi-am luat trusa și ojele. Până au venit turcii peste mine cu doleante: Vreau și eu cafeluțăăă, eu cu cacao și cu spumă, eu fără dar cu miere, etc.. Am percutat, apoi m-am luat cu treabă prin casă. Am făcut de toate cu gândul la momentul magic final când îmi voi face unghiile. 
Mă întorc la masă, îmi dau seama că îmi tăiasem unghiile nu de la o mână, ci doar de la 3 degete și alea neconsecutive🙈🤷‍♀️
Ps: hastagul mamadebaieti chiar nu isi are rostul in această postare:)) 

Cine își face unghiile acasă mai rapid e eroina. 

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#viatacucopii 
#mamadebaieti 
#momblogger 
#bloggermom
Când vecina mă sună si-mi spune: -Hai să-ți d Când vecina mă sună si-mi spune:
-Hai să-ți dau fasole și prăjitură pentru copii… 
Sar din pat în pijamale ( m-a lovit răceala de la D.) De altfel, am făcut schimb de prăjituri. Pe story vedeți și prăjitura mea. 
Așa e cu vecini mișto când stai la curte. 

#viațalațară 
#amintiridinbucatarie 
#weekendulincepe 
#weekendmood 
#bloggermom 
#viatacucopii
Nu mă pricep la pământ și munca pământului, Nu mă pricep la pământ și munca pământului, căci soțul se ocupă de plantat, eu cel mult de udat, dar recunosc că e ceva în neregulă cu natura. După o zi de ploaie în care nu puteam planta, a urmat doar o zi de soare care a uscat totul și pământul e format din bulgări mari greu de spart. 

Dar copiii au fost cei mai fericiți să ajute și să ude ce au plantat: roșii, cartofi, dovlecei, vinete, fasole și multe altele. 

Voi cum ați petrecut duminica? 

#viațalațară 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#educatiadeacasă 
#momblogging
#viatacubaieti 
#viatacucopii
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.