• Acasă
    • Competiţie SuperBlog
  • Alexisme
    • De suflet
    • Viața la țară
    • Păreri
    • Intrebări de oracol
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Activități cu copiii
    • Amintiri din bucătărie
  • Campanii
    • Români care inspiră
    • Campanie de informare pentru părinți
  • Ştiri
  • Concursuri
  • Recomand
  • Despre mine
  • Apariții în media
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Alexisme  >  Tips & tricks, după conferința Laurei Markham
Alexisme

Tips & tricks, după conferința Laurei Markham

Alexa Stănescu mai 15, 2017 1 Comment 224 Views

Cum să obții cooperarea unui copil de 2 – 4 ani? Cum să faci să nu se mai tăvălească pe jos ? Cum să faci să nu mai plângă ? Cum să îl faci să înțeleagă niște lucruri pe care noi de știm deja de zeci de ani și care pentru noi vin de la sine?

Cât ați plăti ca să știți răspunsurile? Oricât, asa-i?  Vestea bună este că am aflat câteva secrete, pe care le împărtășesc cu voi mai jos, dar  nu sunt în forma magică pe care noi părinții o vrem: să se întâmple peste noapte , fără să depunem efort suținut zilnic.

Vă spuneam că vine la București dr Laura Marhkam, autoarea cărții Părinți liniștiți, copii fericiți. O femeie extraordinară care a reușit să mă facă să-mi schimb gândirea. După ce i-am citit cartea, mi-am zis că trebuie să o și văd în persoană și am avut dreptate. Nu vorbește din cărți, deși a scris câteva. Când îi pui o întrebare parcă vezi cum se învârt rotițele în cap și știe de obicei instant ce abordare trebuie să îi propună părintelui pentru a rezolva problema.

Ce mi-a plăcut foarte mult la dr Laura Markham a fost faptul că a alocat foarte mult timp întrebărilor punctuale, ceea ce nu mulți speakeri o fac. Și când spun mult, mă refer la aproape jumătate din timp! Poate și pentru că ceea ce prezintă în seminar sunt fragmente si idei din cartea ei, oricum foarte bine explicate deja. Și atunci chiar cred că își merită banii un seminar de 7 ore cu ea, pentru că este aproape ca o ședință personală.

Tocmai de aceea am să vă prezint câteva situații clasice, aș zice eu, care ar putea ajuta părinții disperați de multe ori.

– Cum comunici cu un copil care vrea neapărat ceva și nu renunță?

Știm cu toții că va insista minute în șir până ce un părinte de obicei cedează, cu nervii exasperați. Spre surprinderea mea am aflat că te poți face înțeles și cu un copil de 1 an. Trebuie să faci ceva simplu la care nu te gândești însă: să vorbești cu el, explicându-i sau narându-i situația. De fapt, în opinia mea, cam asta este esența seminarului. Iată un exemplu concret: copil de 2 ani vrea neapărat ceva dulce. Și insistă și insistă. si insistă.

Ce poți face?

Îi povestești situația, întotdeauna începând cu empatie: “Stiu că îți dorești foarte mult ceva dulce, iar eu nu îți pot da pt că nu e ora potrivităm ai mai mâncat azi..etc . Cred că ești foarte supărat din această cauză, dar îți pot oferi un măr / sau o altă variantă pe care o dorești tu ca părinte.” Copilul va continua să plângă și să se manifeste. Nu vă imaginați că nu va face așa. Dar aici intervine un lucru esențial: copilul trebuie să plângă, trebuie să își verse supărarea și frustrarea. Aceste sentimente nu trebuie înăbușite. Și, cel mai important: trebuie să fii alături de el când se întâmplă acest lucru, NU să îl lași să plângă cu celebrul text: poți să plângi că nu primești! Copilul, cel mai probabil te va respinge, iar în acest caz, stai lângă el și deși plânge, explică-i de ce plânge și încet încet, se va liniști după o tură zdravănă de plâns cu sughițuri. Plânsul e sănătos și mai ales vindecător. Eu mă simt mult mai eliberată după ce plâng. De ce nu s-ar simți și copii la fel?

  • După plâns, RÂSUL este esențial. Dacă cel mic are o criză de plâns sau e supărat, întotdeauna lăsați-l să se descarce, și apoi îl faceți să râdă, printr-o tură de tăvălit în pat împreună. E ceea ce le place cel mai mult. Așa simt ei apropierea de părinți. Niciodată nu îl faceți să râdă dacă el vrea să plângă. Este lipsit de respect, spune Laura Markham, pentru că da, și copii cer și au dreptul să fie respectați.
  • Într-o situație cu care cred că mulți ne-am confruntat: dacă ești în parc sau la magazin, și o mamă țipă la copilul ei și nu se manifestă cum ar trebui. E bine să nu intervii, dar să vorbești cu copilul tău și să îi pui întrebări: ” oare ce crezi că ar trebui să facă mama? Dar copilul? Cum s-ar putea împăca?  Poartă un dialog cu copilul, fie el și de 3 ani. Astfel, copilul tău învață că nu trebuie să intervii neapărat și că nu are cineva dreptate , și în plus are  ocazia să învețe să-și dezvolte  judecata și să fie justițiar. Cred că orice părinte își dorește asta: să gândească singur copilul și să găsească soluții problemelor. Asta se aplică și atunci când se ceartă copii pe o jucărie.

În fine, aș mai aminti despre celebrele exagerări pe care le mai auziți, în general la bătrâni. Vaaai, ce casă mare ai făcut, ce mașină frumoasă, ce frumos ai desenat!! Ei bine, Laura Markham este de acord cu ele și recunosc, funcționează.

De exemplu, când copilul te strigă de N ori dar nu zice nimic, doar îți arată ceva cel mult, e bine să răspunzi cu exagerări. Sunt bazele unui dialog foarte eficient apoi și depășiți de multe ori criza. Wow!!! ce frumoasă este construcția ta? Tu ce crezi? cum ai reusit să o faci așa inaltă si colorată?

Este o tehnică de a-i distrage atenția, dar care trebuie folosită doar când copilul e fericit. Repet, când vrea să plângă, trebuie lăsat să își consume energia acumulată și nu trebuie să îi fie distrasă atenția în acest caz.

Să știți, nu e deloc ușor să îți antrenezi creierul să iasă din automatismele de genul: “Nu mai plânge, lasă ca trece, dacă nu te oprești din plâns îți iau jucăriile, și tot felul de alte amenințări goale.  Și eu încă mă mai lupt cu ele, dar sunt considerabil mai puține. Vrăbiuța nu îmi mai iese așa ușor pe gură 🙂

Per total, Laura Markham e grozavă, o plăcere să o asculți ore în șir, e genul de speaker pe care recunosc că nu prea îl agream înainte, pentru că prea le știe pe toate:)  Dar după 25 de ani de experiență, o cred.  Este un om cald și foarte săritor. Să mai spun că a mai stat și după cele 7 ore, încă vreo oră ca să mai răspundă la intrebări și să dea autografe? Sigur, soțul meu era disperat să ajung acasă, după o zi de stat cu copilul, dar nu regret că am avut ocazia să îi pun câteva întrebări.

Este trist că noi suntem la nivelul de acum 25 de ani din SUA, când a început ea parentingul pozitiv, și ochii se intorceau spre ea cu mirare.

Dacă cumva mai revine în țară, vă recomand din tot sufletul să mergeți să o vedeți.

Sfaturile ei și scrise și sub formă de video, le găsiți punctual și pe site-ul ei: sunt situații des întâlnite: de la bullying, la copii care nu ascultă, prea agitați, sau învățatul la oliță. 

Sper că v-am stârnit măcar un pic curiozitatea sau că am oferit un rezumat pe plac al conferinței de la București, organizată de Totul despre mame. 

Previous Article Tu știi ce ADN stilistic ai ?
Next Article Puterile magice ale copiilor

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Când devenim părinți, timpul se dilată

    martie 30, 2021
  • Cum a fost întoarcerea la muncă – după alți 2 ani de stat acasă. Copiii m-au luat de nouă!

    martie 9, 2021
  • Cât de grea este întoarcerea la muncă pentru mame, dar și pentru copii

    ianuarie 20, 2021

1 Comment

  1. Pingback: Cum reacționăm când fratele cel mic este gelos? – Alexisme

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • gradinita, cresa, joaca
    Ministerul de finanțe propune ca părinții să nu mai primească suma de 1500 de lei pentru grădiniță martie 22, 2021
  • Ce învață copiii la școala TV de dictie este esențial pentru era în care trăim martie 14, 2021
  • Siguranță copii: un site de unde aflăm cum acordăm primul ajutor copiilor, în mai multe situații martie 17, 2021
  • Stimulent de reinserție de 1500 de lei, pentru părinții care aleg să revină mai repede la muncă aprilie 7, 2021

Instagram

alexa_stanescu

De câteva zile, seara ieșim pe strada noastră l De câteva zile, seara ieșim pe strada noastră la plimbare, cu saci de gunoi după noi, ca să strângem pet-uri, hârtii, ambalaje și te miri ce chestii aruncate in natură. Initial am luat doar un sac. 
Pf, am fost naivi. Până la jumătatea străzii era plin. 

De atunci zilnic, plusăm cu câte un sac. 

Chiar din prima zi, micul Blond ( încă nu are 2 ani) a înțeles ce lucruri nu au ce căuta in natură. 

Nu îl laud pe el, sunt convinsă că orice copil e in stare să facă distincția. Secretul e puterea exemplului. Și nu al prelegerii. Degeaba le povestim și explicăm si zicem NU aruncăm pe jos. Dacă ei ne văd preocupați de ceea ce ne inconjoară, vor fi și ei la rândul lor. Și poate vor da chiar mai departe exemplul, altor colegi. Sigur, totul e ca acei colegi să aibă părinți receptivi. 
O sa incerc sa strang si cativa vecini dacã vor, insa am decis ca mai bine facem@noi cate putin. Poate ne vãd si altii. 🤷‍♀️
.
.
.
🍀☘️🌲🪴🌱🌱🌳

#viațalațară 
#faraplastice 
#curatamnatura🍀☘️🌱🌿
#reciclare 
#innatura🌺
În drum spre casă, în doar 40 de minute, am tre În drum spre casă, în doar 40 de minute, am trecut prin 3 anotimpuri: era vară când am plecat din Bucuresti, pe DN am prins un nor negru de ploaie și cand am ajuns acasă era lapoviță! 
Mă tem tot mai mult de schimbările astea de vreme. 

#climatechangeisreal #climatechangeawareness 
#dela30degradelazerozerograde 
#cloudsinthesky☁️🌎☁️☁️ 
#vremeschimbatoare
E weekend și abia aștept să gătesc. Mi-e dor s E weekend și abia aștept să gătesc. Mi-e dor să stau prin bucătărie. De când m-am întors la radio tot încerc să fac supe si mâncare care să țină 2-3 zile. Nu reușesc, zau! Asta si pentru că mereu vreau să încerc lucruri noi.

Dacă și tu gătești ascultând podcasturi, ca mine, îți recomand acest episod #cucapulinnori☁️☁️⛅️ despre mâncare și cum și cât gătim in ziua de azi. 
Invitată a fost @Adriana Sohodoleanu, lector la Fundatia Calea Victoriei.
Mă găsesti pe: 
🎧Spotify 

🎧Anchor FM 

🎧Apple Podcast

🎧soundcloud
.
.
.
#amintiridinbucatarie 
#weekendcookingfun 
#despremancare 
#foodlover😍 
#podcaster 
#backtowork
Nu știe decât cele 4 cuvinte de bază: mama, tat Nu știe decât cele 4 cuvinte de bază: mama, tata, apa, papa. Fie 5, caca included. Totusi, comunică incredibil de bine. Uneori, când se trezește dimineața și eu am plecat deja la radio, mă caută. Mă strigă și mă caută in toată casa. 

Mor după el și după modul fabulos in care suntem construiti să evoluăm, de la limbajul semnelor, la vorbe. 😍

.
.
.
#mombloger #primelecuvinte #limbajulcopiilor #cutefactor #cutekids #mamadebaieti #momlife #backworkout #motherhood⭐️ #părințeală #homeiswheretheheartis
⭐️⭐️Pură întâmplare. Agenda mea dragă ⭐️⭐️Pură întâmplare. Agenda mea dragă de la @librartis.official  a căzut în mâinile micului Blond care a descoperit mâzgălitul. 

Citiți mesajul și trageți singuri concluziile. Eu m-am topit și mi-am confirmat că nimic nu e întâmplător. 

🌟🌟🌟
.
.
.
#mombloger #momlife #viatacolorata #kidsdrawing #coloroflife #nimicnueintamplator #magiciscolor #motherofboys
Azi am decis: stau numai în curte, fac totul în Azi am decis: stau numai în curte, fac totul în curte. De la planul de grădina de legume ( thanks, @elenasantos_home ), până la gătit. Gratar să fie, zic!

Am scos mai întâi cartea ( redusă și azi la @libfest ), culc micul Blond și apoi, în curte să ne facem traiul azi! 🌼🌸🌺🌟☀️🌤 
Aș fi plantat flori dar le distrug câinii si oricum sunt cam anti talent:) 

☀️🌼Tu cum profiți de ziua de primăvară? 🌼🌼
.
.
.
#vineprimavara🌺🌷🌺 
#soarepecer🌞 
#springishere
#relaxdamnit 
#readingtime 
#viatalatara 
#incurte 
#floricelepecampii🌸🌺🌼 
#zentime🙏 
#weekendblessings 
#staredebine❤️ 
#staredelectură
Pandemia ne-a răpit bucuria târgurilor de cărț Pandemia ne-a răpit bucuria târgurilor de cărți anul trecut. 

Aveam un ritual: luam programul și încercuiam lansările care îmi făceau cu ochiul. Vezi pozele urmatoare. 

Vă mărturisesc că de multe ore foloseam jobul ca scuză să merg la târg și să fac reportaje dar plecam cu plasa plină de cărti cumpărate. 

Cel mai mult îmi plăcea să urmăresc oamenii și să vorbesc cu ei despre preferințele lor in materie de cărți. 

⭐️Tare m-am bucurat că după un an, LibFest aduce puțin din farmecul târgurilor fizice de cărți: program cu lansări online. Ba chiar mi se pare un plus faptul că prin online putem vedea interviuri cu autori străini, cum e cel cu autoarea cărții: Fiica Reichului. Să il căutati neapărat pe site-ul Libris.ro

‼️Sunt reduceri mari la cărți pe care mi le doream, așa că vă recomand să căutați si voi printre: 

📚peste 1 milion de cărți cu reduceri între 15% și 80%‼️

✍️📚3000 cărți cu autograf

Eu nu știu cu ce să încep. Voi ce carte ați citi prima din prima poză? Nepovestitele iubiri mă tentează foarte mult❤️

🙏Mă simt onorată să fiu ambasadoare a târgului #Libfest. 

.
.
.
#târgdecarteonline #libfest #cititul #cartipenoptiera #placereacititului #lovebooks📚 #metime📚☕️ #relaxtime #relaxdammit #fiicareichului #nepovestiteleiubiri 
#citituleplacere #readingisfun #readingiscool
A fost liniște 15 spre 20 de minute. Eu am lucrat A fost liniște 15 spre 20 de minute. Eu am lucrat la laptop și ei s-au jucat, mai exact au construit împreună, fără țipete, fără “da-mi aia, e rândul meu, mamiiii” si alte varianțiuni pe temă. Jur că nu știu ce am făcut să merit asta🙏

E prima oară când trăiesc așa ceva și mă tem că nu se va mai repeta prea curând, așa că vreau să strig in gura mare a Fb-uui că se POATEE, mamelor! 
Nu am vreun merit. Uneori se aliniază planetele😍și sunt recunoscatoare pt clipele astea!

#mamadebaieti  #mamadedoi #blogermom #joacadefrati #brothersplaying #legilemamelor #lifewithkids
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.
Acest website folosește cookies: Aflați mai multe.