• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Uncategorized  >  Ghidul sigurantei pe internet lansat de Salvati Copiii Romania pentru parintii si copii
Uncategorized

Ghidul sigurantei pe internet lansat de Salvati Copiii Romania pentru parintii si copii

Alexa Stănescu noiembrie 1, 2023 Leave a Comment 22 Views
copii tablete, telefoane, scoala online

La 8 ani, aproape 9, D. are tabletă cumpărată în pandemie pentru școala online.

Se joacă pe ea, își descarcă jocuri doar dacă scrie că sunt peste 7 ani și mă întreabă dacă poate descarca. Sigur, eu oricum văd ce face pe telefon pentru că am Family Link și el știe asta.

Nu vă mai zic că a învățat să cânte la chitară ( la instrument real) printr-o aplicație. Deci jocurile sunt utile si educative.

Încă nu are telefon, amân cât pot momentul până când va merge undeva fără noi.

8 ani este vârsta la care copiii stau nesupravegheați pe internet, arată datele Salvați Copiii. Iar noi părinții suntem responsabili de ei și avem multe instrumente de ajutor. Nu avem nici o scuză să îi lăsăm acolo in marele internet chiar dacă doar se joacă. De aceea Organizatia Salvați Copiii a la sat un ghid de siguranță pe internet care este făcut cu ajutorul psihologilor și experților educaționali și mie mi se pare o resursă foarte valoroasă.

E scris pe înțelesul părinților, profesorilor și elevilor. La școală e recomandat la gimnaziu și liceu pentru că se vorbește mult despre rețele sociale și pericole.

De aceea, Organizația Salvați Copii a lansat un nou ghid al siguranței pe internet, care conține resurse valoroase și mai ales informații actualizate și corecte ce răspund exact nevoilor părinților.

Pentru că eu am copii care nu au telefon mobil sau cont de rețele sociale am să vorbesc despre pericolele din jocuri și la ce să fim atenți noi părinții, dar ghidul este foarte bine structurat pentru părinții de adolescenți, pe cyberbullying, sexting, hate speech, și multe alte pericole. Ghidul este foarte util și pentru profesori pentru că are idei de activități chiar și cu părinții în cadrul ședințelor pentru a putea ajuta împreună copiii să stea într-un mediu sigur.

  • Siguranța copiilor și adolescenților în mediul online este primul ghid. 

Ghidul siguranței pe internet merită citit și salvat pentru momentele în care simțiți că stau prea mult copiii uitându-se pe youtube sau pe jocuri.

În teorie știm cu toții că le punem limite și nu le permitem să stea prea multe ore în fața ecranelor, dar în practică, uneori nu e chiar ușor, poate și pentru că nu simțim că ar fi un pericol real un anumit joc, de exemplu. Nu consider jocurile a fi blasfemie, sunt și educative și ajută la coordonare, dar ca în orice situație, vârsta la care se adresează jocul este esențială.

Cu ce ajută jocurile și cum pot dăuna totuși ? Sfaturi pentru părinți

Jocurile video pot fi o experiență distractivă și educativă pentru copii. Acestea îi pot ajuta să-și dezvolte abilități cognitive și de rezolvare a problemelor, să-și stimuleze imaginația și creativitatea, și să învețe cum să lucreze în echipă și să ia decizii rapide. Prin jocuri pot explora lumi virtuale captivante și învăța concepte noi într-un mod interactiv.

Cu toate acestea, este important ca părinții să monitorizeze timpul petrecut în fața ecranului și să aleagă jocuri potrivite vârstei și conținut adecvat, pentru o experiență pozitivă și echilibrată. Clasificările de vârstă în jocurile online sunt importante pentru a indica potențialele conținuturi inadecvate pentru anumite grupe de vârstă și pentru a ajuta părinții și tinerii să facă alegeri de jocuri adecvate nivelului lor de maturitate și experiență.

  • Funcțiile de chat permit jucătorilor să comunice între ei. O regulă simplă pentru tineri, atunci când folosesc funcțiile de chat din joc pentru a vorbi cu alte persoane pe care le cunosc doar online, este să se limiteze la discuții despre joc.
  • În cazul în care un alt jucător solicită informații personale, întâlniri personale sau imagini și videoclipuri, este important ca un copil să arate aceste mesaje unui adult de încredere.
  • Pot fi făcute uneori achiziții în aplicație pentru a obține funcții, obiecte, vieți sau niveluri suplimentare. Acestea pot fi achiziționate folosind moneda din joc, cum ar fi robux în Roblox, care este adesea legată de bani reali prin intermediul cardurilor bancare sau al conturilor online precum PayPal.

Ce este Internetul Lucrurilor (IoT)?

„Internetul Lucrurilor” sau „Internet of Things”, cunoscut și sub acronimul IoT, este o tehnologie în care obiectele fizice din jurul nostru sunt conectate la internet, permițându-le să schimbe date și să comunice între ele și cu oamenii.

În mod tot mai frecvent, organizațiile din diverse industrii folosesc IoT pentru a opera mai eficient, a furniza servicii îmbunătățite pentru clienți, pentru a lua decizii mai bune și pentru a crește valoarea afacerilor. Cu IoT, datele pot fi transferate printr-o rețea fără a necesita interacțiuni de la om la om sau de la om la calculator.

Un „lucru” în Internetul Lucrurilor poate fi o persoană cu un implant de monitorizare a inimii, un automobil cu senzori încorporați pentru a avertiza șoferul atunci când presiunea pneurilor este scăzută sau orice alt obiect natural sau creat de om care poate fi asignat unei adrese de IP și poate transfera date printr-o rețea.

Impactul pozitiv al IoT asupra copiilor:

Dispozitivele IoT pot simplifica rutinele zilnice ale copiilor și părinților. Tehnologiile pentru casă inteligentă, de exemplu, permit controlul automat al iluminatului, temperaturii și electrocasnicelor, făcând viața mai comodă și mai eficientă.

Dispozitivele portabile alimentate de IoT pot monitoriza metricile de sănătate ale copiilor și pot supraveghea siguranța, furnizând părinților date valoroase și liniște sufletească.

Jucăriile și jocurile bazate pe IoT oferă experiențe interactive și captivante, stimulând creativitatea și imaginația.

Impactul negativ al IoT asupra copiilor:

Dispozitivele IoT colectează și transmit date, generând astfel preocupări legate de confidențialitatea și securitatea informațiilor personale ale copiilor.

Utilizarea excesivă a dispozitivelor IoT poate duce la dependența a copiilor de tehnologie și la afectarea abilității lor de a se implica în joacă tradițională și interacțiuni sociale. Œ

Unele dispozitive IoT, în special cele portabile, pot emite radiații electromagnetice, iar expunerea prelungită poate crea îngrijorări legate de sănătatea copiilor. Œ

Conectivitatea constantă prin dispozitivele IoT poate contribui la creșterea timpului petrecut în fața ecranului și la potențiale efecte adverse asupra bunăstării mentale a copiilor. Œ

Industria IoT se află în continuă evoluție, existând posibile lacune în cadrul legislativ referitor la siguranța dispozitivelor IoT și protecția datelor.

Pentru orice informații urgente, puteți contacta pe chatul disponibil 24/7 pe oradenet.ro, pe adresa de e-mail ajutor@oradenet.ro,sau la 031-80 80 000.

 

Previous Article Tinerii sub 18 ani să poată fi legitimați de vânzători ca să nu cumpere alcool și țigări și amenzi pentru fumatul în apropierea școlilor
Next Article Scoala Altfel – 3 idei cum sa fie un program de succes pentru copii

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Părinții ar trebui să susțină greva profesorilor? Tu ce-ți dorești pentru Educație ?

    mai 21, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana?

    ianuarie 23, 2023
  • Noaptea cercetătorilor în 26 de orașe și Bucharest Science Fest, în acest weekend

    septembrie 30, 2022

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Targ de carte Gaudeamus 2023, Bucuresti – program ateliere, lansari de carti si autografe noiembrie 21, 2023
  • Tik Tok interzis in Nepal – o decizie bună să interzică statul rețeaua socială? noiembrie 23, 2023
  • Minivacanta de 1 Decembrie – Se aprind luminitele in Bucuresti, targuri de Craciun si alte activitati noiembrie 29, 2023
  • Adevărata magie a lui Mos Nicolae decembrie 6, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Efectiv asta se discută în aceste zile pe orice Efectiv asta se discută în aceste zile pe orice grup de părinți: fie grădi, fie școală. Dar mai ales grădi. 
Cred că e foarte important să ținem la principiile noastre și să nu ne lăsăm purtați in discuții în care nu vrem să pierdem timp. Uneori putem spune nu, dacă suntem noi împăcați cu ideea. Ce zici? La tine cum e? 

#craciun #cadoucraciun #cadourigradinita #vinemosu #merrychristmas #xmas #christmastree #christmastime #santa #romania #christmaseve #familie #christmasiscoming #noel #christmasgifts #santaclaus #christmaslights #christmasdecorations #christmasspirit #christmasmood
Despre cât de diferiți sunt frații și cum mă Despre cât de diferiți sunt frații și cum mă învață lecții diferite în același context: ieri înainte să plecăm la Gaudeamus. Discutie dintre mine si D. 
- Ai voie două cărți la banii ăstia, pentru că uite câte cărți noi ai și nu le-ai citit. 
-Dar mama, uite câte am terminat de citit.
Și scoate vreo 5 cărți. Am intrat în pământ când mi-am dat seama că eu vedeam doar partea negativă și am fost mândră de el că a întors așa situația. ( în concluzie i-a luat taică-su o serie nouă întreagă de benzi desenate pentru copii mai mari, peste Dog Man).

⭐️Lecția doi, de la micul Blond, la târg. El cam suferă de sindromul celui de-al doilea copil, care are mai puține lucruri ale lui, căci multe deja existau în casă de la D. Dar îi cumpăr și lui, ce-i drept poate părea că o fac mai rar. A văzut la DPH un set de robotică cu spațiu, ceva de meșterit și l-a vrut atât de mult ( desi nu e deloc pt vârsta lui) încât am crezut că fuge cu el sub geacă de vreo 3 ori😂😂. L-am luat, a vrut să stea pe scări la târg să cosntruiască ceva. L-a cărat el în mână prin tot Romexpo. Apoi în mașină. Acasă direct s-a pus să îl deschidă, a dormit cu el la cap. 

Ce am învățat: Copiii sunt diferiți în aceleași situație și da, trebuie să îi ascultăm mereu cu inima. 

La târg am avut plăcerea să stau de vorbă cu Magda Cojocea, învățatoare în sistemul Step By Step și cu Andreea Goliță, psihoterapeut de familie, despre stiluri de învătare. O să revin cu articol despre câteva idei faine ale doamnelor. Multumesc @edituradph pentru inițiativă și celor care au venit la eveniment și ne-au urmărit. 

#educatiaconteaza
#didacticapublishinghouse 
#carticopii
#targdecartegaudeamus
#viatadeparinte 
#viatacucopii 
#momblogger 
#momlife
O carte bune cadou însoțită de ..? O cafea bună? O ciocolată ? Un ceai aromat? Ce alegi? Până una alta poți alege niște cărți cadou pentru mama, sora, fratele, prietena ta și fireste copii. Dar si pentru doamna educatoare și învățătoare. Cred că niciodată nu poți citi prea mult. Până mâine mai sunt reducerile mari la @univers. Ai link in bio pentru ele!

#ideidecadou 
#carticadou 
#carticadoucraciun 
#vinsarbatorile 
#cecadousaiau 
#cititor
Observ că pe măsură ce înaintez în viață ( Observ că pe măsură ce înaintez în viață ( nu în vârstă, da?) simt nevoia să petrec mai mult de ziua mea. Pentru că sunt la un moment în care simt că parcă trăiesc mai multe roluri: de mamă, de colegă, de prietenă, de soție. De aceea petrec și savurez fiecare dintre aceste roluri. Nu există unul fără altul, toate sunt conectate, toate fac parte din mine și împreună m-au adus azi unde sunt. 

Așa că ieri am stat in familie, am mers la Muzeul de ciocolată din Bucuresti cu copiii, am făcut pizza si tort în casă, am jucat Monopoly. Azi am ieșit la un târg de cadouri și o cafea bună cu prietenele de-o viață. 

Am copii care mă învață zilnic lucruri noi, care scot din mine și ce-i bun și uneori ce-i rău. Ce să faci, nu vreau să par perfectă. 🤷‍♀️

Am o soră care mereu are grijă de mine, uneori și de departe. 

Am prietene de-o viață, sau mai bine zis din altă viață cu care mă vindec mereu. 

Am colegi senzaționali de mișto la Edupedu.

Am un soț care mă suportă ( și în sensul limbii române, și limbii engleze) dar fără de care nu aș fi ajuns azi aici. 

În ultimii 9 ani m-am descoperit și redescoperit cu adevărat în atâtea feluri, încât încă mă suprind. 

Vă mulțumesc tuturor care mi-ați urat La multi ani pe toate canalele și rețelele. 
Nope, nu vă zic câți ani am făcut, doar știți că sunt tânără la suflet. 😂

#Aniversare
#happybirthdaytome
#lifeisjustbeggining
#viatacucopii 
#viatadeparinte 
#lovemyjob
Nu mi-am deschis tarabă cu cărți dar sunt “fa Nu mi-am deschis tarabă cu cărți dar sunt “fata cu cărți” care vrea să “profite” de voi, dând sfoară în țară că de azi până pe 21 noiembrie sunt reduceri mari (pe bune, că le urmăresc prețurile) la cărți. 
Am făcut poze, recenzii și stories pentru voi ca să fiți cât mai informați când alegeți. Și azi, doar AZI vă stau la dispoziție să răsfoim împreună ce carte vreți voi din imagini ca să vedeți dacă vă place. Mâine e ziua mea deci voi fi offline, mă scuz de pe acum. 

Avem pe categorii pentru: 
⭐️parenting de la grădiniță până la adolescență (mame și tați pot citi, nu discriminăm) 
⭐️fantasy - in general soțul le citește dar pt că nu sunt pe gustul meu, poate aveti soții, prietene, surori care citesc
⭐️beletristică ( aici intră și toate cărțile Virginie Grimaldi, pe unele le-am recenzat pe lung pe blog)
⭐️cărți pentru copii mici 3+
⭐️cărti pentru copii care citesc singuri / fete / băieți

Linkul e in bio și la comentarii ( pe fb). O să mai pun si linkuri către recenzii si alte cărți pentru că nu mă lasă insta să postez mai mult. Hai și pe stories să răsfoim împreună ce carte vrei tu! 

Nu uita, lângă o carte să pui și o mică ciocolată/ cafea bună sau ceai❤️ Merg mână în mână foarte bine! 

#cadouridecraciun 
#carticadou 
#edituraunivers 
#cadouricărți 
#recenzii
Se poate să ieși din casă pe nepusă masă cu c Se poate să ieși din casă pe nepusă masă cu copii. Azi ne-a reușit! 
Cum? Habar nu am, sincer, dar recomand să incercați. Adică știu. Am lăsat puțin stresul la o parte deșj eram constrânși de oră. 
Am citit pe la prânz o știre cu expoziția de trenuri diorame de la Ploiești si, cum la 4.30 se închidea am decis să încercăm rapid: mai erau 3 ore jumătate până atunci. 
Am pus ceasul 15 minute: copiii erau îmbrăcați, doar le-am căutat gecile🙈, noi adulții ne-am îmbrăcat in 3 minute, unul s-a ocupat de apă, altul de sandvisuri și duși am fost! Incredibil, vă zic: fără nervi, stres. Ne-am încadrat in 16 minute. 
Acolo am avut și bonus. Mergând la baie, vedem că vizavi era o cameră pe care scria acvariu. Am deschis, era ora de vizitare, noroc că mai aveam niște cash că s-a putut plăti intrarea. Copiii au văzut peștișori de aur și pirahnia. 
Sfatul meu e că nu merită drumul până la Ploiești decât dacă ești pe acolo, ca noi. Cred că sunt mai mulți pesti la Hornbach😂

Asta voiam să vă zic: ca uneori merge și pe fugă. 

#viatacucopii 
#activitatideweekend 
#momblogger 
#mamadebaieti
Unde ascundeți deja cadourile de Crăciun dacă f Unde ascundeți deja cadourile de Crăciun dacă faceți cumpărături de BF? Că e cam devreme. 

D. a venit azi cu o carte împrumutată de la bibliotecă! Are zeci de cărți necitite, și citește acum două în același timp. Dar tac că stiu că îi va veni momentul fiecărei cărți. 

Totuși eu nu mi-am propus decât să profit de reduceri la cărți, deși cad bibliotecile pe noi în casă. 🙈

Până duminică, 12 noiembrie ai cod de reducere: ALEXISME ( de care voi profita și eu pentru că îmi doresc o carte de Crăciun cu clapete și surprize pentru copii, su-per-bă) - las link in bio să vă convingeți. 

⭐️Crăciunul familiei Motănilă, costă 42 de lei cu reducerea de mai sus. 

Ce avem noi de la @edituradph și vă recomand fără să clipesc: 

⭐️”Marea carte a jocurilor de Crăciun” - cu reducerea aplicată costă sub 50 de lei si este un CADOU IDEAL pentru orice copil chiar și peste 10 ani, aș îndrăzni să zic. Are mai multe jocuri si pioni pe care am reusit să nu îi pierdem până acum pt că au un sistem foarte misto. 

⭐️”Povestea Crăciunului” are o reducere de aproape 40 de lei, costă sub 200 de lei. Știu că e un preț mai mare pentru o carte dar este o carte pe care o veți prețui ani și ani la fiecare Crăciun. Este plină de suprize, plicuri, liste, desene, scrisori, ascunse bine în carte. Noi deja avem tradiție de 2 ani să o răsfoim iar copiii cresc și în fiecare an descoperă și văd alte tradiții si informații din carte. 

⭐️ “Viețile secrete ale reginelor și regilor”, costa 36 de lei cu reducere, este format mare, ca o enciclopedie. Pret este foarte bun pentru calitatea printului si informatiilor

⭐️ “Luna și pădurea magică” - seria e si pentru băieti, nu doar pentru fete. Sunt 4 volume încântătoare, fiecare la 20 de lei cu reducerea. 

#educatiaconteaza 
#blackfridaycarti 
#cartipentrucopii 
#dph 
#edituradph
Cred că e timpul pentru o nouă serie: Știi că Cred că e timpul pentru o nouă serie: Știi că ești “bătrân” când… 

Aveam chef de un joc de mașini cu băieții. Prima chestie care mă dă de gol: nu știu care e jocul: PSO sau Xbox ? 🙈2. Nu sunt în stare să pornesc jocul 🙈
3. Încep să joc. Dupa 5 secunde vine D. și-mi apasă pe butoane: ba să -mi arate oglinda, ba să fac drifturi, sunt pierdută. 
4.Observ că mașina merge foarte încet. D zice: 
-Ce mașină proastă ți-ai ales?! Trebuia McLaren sau bla bla bla nu am reținut. 
Habar nu aveam că știe atâtea mărci de mașini. 

Doamne câtă vreme a trecut de când mă jucam NFS cu tastatura: AWDZ

Who’s with me? 

#viatacucopii 
#momblogger 
#happymoments 
#jocurisijoaca
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.