Tații vor avea mai multe drepturi privind concediul de după nașterea copiilor, sau chiar în cazul unui copil adoptat, potrivit noilor reglementări prin Hotărârea de Guvern pentru modificarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobată în ședința Guvernului din 28 decembrie. Urmează ca documentul să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
În prezent tații primesc doar 5 zile libere pentru a avea grijă de copil, după naștere. În cazul în care are un atestat că a urmat un curs de puericultură, un tată are dreptul la 5 zile în plus. Însă, la următorii copii născuți, tatăl are dreptul doar la 5 zile de concediu paternal. Hotărârea de guvern vine să armonizeze legea cu cea europeană, Directiva 2019/1158/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.
Cine are dreptul la concediu paternal – noutăți și condiții
Are dreptul la concediu 10 zile, un tată al unui nou-născut, sau mai mulți, indiferent dacă sunt născuți din căsătorie sau adoptați. „Titularul dreptului la concediu paternal, prevăzut la art. 1 alin.(1)din Legea concediului paternal nr. 210/1999, cu durata de 10 zile lucrătoare, este tatăl copilului nou-născut, respectiv al copiilor nou-născuți, în cazul sarcinilor multiple, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, indiferent dacă copilul/copiii, în cazul sarcinilor multiple, este/sunt născut/născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau este adoptat/ sunt adoptați de titularul dreptului.”
Cererea pentru acordarea concediului paternal se face în primele 8 săptămâni de la naștere. Potrivit Art. 2 – ”Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris angajatorului, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului/copiilor, în cazul sarcinilor multiple. Acesta are obligația de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.”
Documentul prevede:
- modificarea reglementărilor actuale în sensul acordării concediului paternal și a indemnizației aferente acestuia tuturor taților care au calitatea de lucrător, încheiat conform legii, precum și eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de salariat a titularului, asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat;
- majorarea numărului de zile de concediu paternal acordat taților pentru copilul nou-născut, respectiv copiii nou-născuți, în cazul sarcinilor multiple, prin extinderea duratei concediului paternal la 10 zile lucrătoare;
- modificarea prevederilor actuale astfel încât tatăl care a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură să beneficieze de o majorare cu 5 zile a concediului paternal, pentru fiecare copil nou născut, respectiv pentru fiecare naștere în cazul sarcinilor multiple;
- revizuirea prevederilor actuale prin reglementarea unităților sanitare sau unităților de profil care pot organiza cursuri de puericultură și care pot elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură.
- prelungirea de la 7 zile la 10 zile lucrătoare a permisiei în cazul tatălui care satisface serviciul militar în calitate de militar în termen, potrivit legii;
- revizuirea prevederilor actuale referitoare la drepturile tatălui copilului nou-născut în situația în care mama copilului decedează la nașterea copilului sau în perioada concediului de sarcină și lăuzie.
- introducerea altor modificări astfel încât să fie asigurată claritate la nivel legislativ și conformitate cu prevederile actuale ale Legii nr. 210/1999 cu modificările și completările ulterioare;
Proiectul de ordonanță de urgență a fost adoptat de Guvern în august 2022, și abia la final de decembrie s-au aprobat și normele metodologice.
Despre cursul de puericultură- condiții
Potrivit Hotărârii de Guvern, cursul de puericultură constă în prezentarea unor noţiuni elementare teoretice şi practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic, în vederea participării efective a tatălui la îngrijirea propriului copil nou-născut.
Cursurile de puericultură se pot desfășura în perioada de sarcină a mamei sau după nașterea copilului în cabinetul medicului de familie al tatălui sau în cadrul unităților sanitare sau altor unități de profil care organizează astfel de cursuri.
În urma verificării noțiunilor dobândite, medicul de familie, sau după caz, personalul specializat din cadrul unităților sanitare sau altor unități de profil, va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură.
În cazul în care tatăl are studii de specialitate, respectiv este medic sau asistent medical, nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură, ci numai obţinerea atestatului.
Drepturile tatălui în cazul decesului mamei
În cazul decesului mamei copilului, în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie, tatăl copilului beneficiază, după caz, de următoarele drepturi:
a) indemnizație egală cu indemnizația de maternitate, cuvenită mamei decedate, calculată potrivit prevederilor art. 25 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, acordată în cazul în care tatăl nu îndeplinește stagiul de asigurare pentru a beneficia de dreptul la concediu medical;
b) indemnizație stabilită în condițiile art. 25 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005cu modificările și completările ulterioare, acordată în cazul în care acesta îndeplinește stagiul de asigurare pentru a beneficia de dreptul la concediu medical;
(2) Indemnizația se suportă din fondul de salarii al angajatorului la care tatăl își desfășoară activitatea.”
___________
foto: Pixabay
Leave a Reply