Părinții, primii responsabili de sănătate și siguranța copiilor – Trimitem copiii cu masca la scoala?
După pandemie, o simplă gripă, fie ea și atipică, sperie părinții. Cel mic a reușit să ia acum un virus fără să iasă din casă sau să meargă la grădiniță de o lună. Ultima oară a fost de moș Nicolae. De atunci 2 episoade de răceli/ viroze. Nu știu cum și de unde le-a luat dar trăim cu ele, ce să facem.
Pentru copiii mai mari, de școală, am învățat în acești doi ani de pandemie cât de importante sunt regulile de igienă care ne-au ținut în siguranță. În special purtarea măștii la care putem apela mult mai ușor acum, în spațiile închise și aglomerate cum sunt sălile de clasă.
Care sunt simptomele la care să fie atenți părinții – Când ții copilul acasă
Firește că nici un părinte nu duce copilul cu febră la școală, dar cu dureri în gât sau o tuse mai activă, mulți îi trimit. E greu pentru părinți să stea acasă cu copiii doar dacă îi doare puțin capul sau gâtul, știu. Dar chiar suntem primii responsabili să îi trimitem sănătoși în colectivitate, iar dacă mai prind vreun brontozaur de virus de la colegi, vor face față cu atât mai bine.
Ministerul Educației și cel al Sănătății recomandă părinților să nu își trimită copiii la școală dacă au simptome. Apare celebra întrebare: Care sunt simptomele? Dacă doar are muci sau își trage nasul copilul, îl țin acasă? Din ce spun specialiștii, răspunsul este, nu. Îl puteți trimite liniștiți la școală. Medicul Mihai Craiu explică pentru ObservatorNews:
Gripa se manifestă cu febra, dureri de cap, de mușchi, de oase, tuse, strănutat și manifestări digestive. Cei mai mulți copii au și grețuri și vărsături, adică nu pare numai o răceala obișnuită.
Incubația în gripă este relativ scurtă. Adică din momentul în care te-ai infectat până apar primele semne dureaza foarte puțin. De aceea, cred că un pacient care este deja bolnav, asa cum recomandă toți epidemiologii, ar trebui să stea acasă atâta vreme cât are febră înaltă, stranută și tușește. Adică ar putea să transmită virusul gripal prin picăturile către colegii săi sau către profesorii săi în grădiniță sau în școală.
De aceea, mesajul cel mai important pentru părinți este – un copil la debutul bolii ar trebui să stea acasă. Un copil care a avut gripă, care a fost văzut de medic, care a primit tratament, și încă mai are obstrucție nazală sau mai tușește puțin, dar nu mai are febră și are stare generală bună, el nu e contagios pentru colegii săi.
Spre deosebire de celelalte viroze respiratorii gripa se manifestă repede și violent. Adică, dimineața aparent ești bine și după amiază ai febra, frisoane, dureri de cap, deci este foarte rapidă și foarte violentă agravarea simptomatologiei.
Aici găsiți mai multe informații despre gripă și răceală – simptome.
Purtarea măștii la școală de profesori și elevi este recomandată, nu obligatorie
În cazul în care copilul încă nu manifestă simptome, dacă poartă o mască de protecție poate ajuta să nu răspândească virusul. De aceea, deși nu suntem obligați să trimitem copiii la școală cu măști de protecție, rău sigur nu le face, din contră. Trebuie doar să înțelegem binele colectiv, că fiecare are posibilitatea să ajute ca bolile să nu se răspândească făcând un gest simplu: să poartă mască. Probabil că nu vor fi prea încântați copiii, știu, dar dacă vor fi mai mulți care o vor face, sigur vor prinde curaj și nu se vor uita unii la alții ciudat.
Profesorii trebuie să facă un triaj observațional
Apoi, profesorii trebuie să observe copiii în timpul orelor, să facă un triaj observațional, spune ministrul Educației. Acest lucru nu ar trebui să înfurie profesorii pentru că nu e o sarcină în plus, nu le pune nimeni în mână un stetoscop și nici nu e ceva de neimaginat de făcut. Ține doar de prezența profesorului în clasă. Dacă vede că un elev nu se simte bine, trebuie să anunțe părinții. Acest lucru se întâmplă deja la creșă și grădiniță, de ce nu s-ar întâmpla la fel și la școală?
Lumea în care trăim se tot schimbă și e bine să luăm lecțiile bune și din experiențe neplăcute, cum a fost pandemia. Am învățat că putem să fim în siguranță dacă urmăm niște reguli, dacă ne spălăm des pe mâini, dacă strănutăm în cot, nu în palmă, dacă nu împărțim anumite obiecte etc. Și da, cred că o mască cu care ne-am obișnuit, ne poate ajuta să fim mai sănătoși, fără să fie o tragedie purtarea ei.
Dacă Unitățile de primiri urgențe sunt pline, puteți merge cu copiii la centrele din mai multe spitale din țară, deschise. Găsiți lista aici
Citește și:
Leave a Reply