Nu știam cine este Maria Vigheciu, și dacă nici voi nu știți, m-am documentat. Această influenceriță (doamne ce detest acest cuvânt, dar internetul așa se referă la ea) a postat pe Facebook un clip în care fiica ei minoră era pe locul șoferului, la volanul mașinii, în brațele iubitului mamei. Ei bine, Maria Vighenciu, urmărită de 219K oameni, este o mamă divorțată, care își crește singură fata, dar care povestește că a trecut cu bine de divorț, iar actualul iubit se înțelege de minune cu fiica ei. Atât de bine încât a lăsat-o la volanul mașinii, pe un drum discutabil din imagini dacă este sau nu public. Fie și drum privat, o mașina poate veni, un accident se poate întâmpla. Nu poți să pui distracția la volan pe primul loc. Și dacă o faci pentru că nu realizezi pericolul la care îți supui copilul, măcar nu posta pe rețele sociale. Că sigur sigur motive de laudă nu-s.
Știți bine cei care mă citiți de ani de zile că nu judec oamenii. Nu îmi permit să o fac nici măcar atunci când sunt 100 % convinsă că acel om greșește. Cine sunt eu să am dreptate mereu? Ar fi obositor pentru mine și sincer abia îmi ajunge ziua pentru mine și familia mea. Dar nu pot să nu vă atrag atenția, filtrați informațiile, nu luați de bun ce spune X si Y chiar dacă e persoană publica, ba chiar aș zice, mai ales dacă e persoană publică, sau influencer care da, ia bani de multe ori ca să vorbească frumos. Dar aici nu a fost cazul de asa ceva.
Îmi doresc din nou legi dure care să taie în carne vie, să nu mai lase șoferii să conducă dacă nu sunt responsabili, iar părinții să înțeleagă că un copil POATE PĂȚI ORICE dacă nu este ținut în siguranță, iar datoria noastră de părinți este exact asta. Să îi ținem în siguranță. Noi suntem cei responsabili pentru viata copiilor. Și nu e vorba doar de siguranță aici, deși ar trebui să primeze, ci de educație. Cum îi explici copilului că e ok să încalci reguli din când în când?

Clipul a fost postat înțeleg pe rețelele sociale, apoi dat jos, probabil după reacții, dar cei de la ObservatorNews au prins videoclipul și au vorbit chiar cu această influenceriță care susținea că se aflau în curtea lor, nu pe un drum public. Nu, înregistrarea arată că nu erau într-o curte, poate doar pe un drum mai ferit. Dar știți ce cel mai trist si grav? Că legea permite și nu sanctioneaza soferul in cazul in care copilul ar fi fost in masină, la volan, in curte, cu motorul pornit, mergând.
Unde este poliția acum? De ce nu se autosesizează? Poate folosi înregistrarea de la Observator pe care o las și eu mai jos.
IGPR sau poliția locală este cea care se poate sesiza.
Mai cred că oamenii pot învăța din greșeli și sper ca Maria Vighenciu să învețe. Să îsi dea seama că e greșit ce a făcut din punct de vedere al siguranței și educației față de copilul ei. Că trebuie să îi explice de ce un copil nu are voie deloc la volan. Trebuie să scăpăm de lucrurile cu care noi am crescut: că e în regulă să conduci pe un drum liber, că e ok să înveți să conduci la 14 ani sau mai puțin dacă esti pe un drum de țară, și tot așa. Pur și simplu trebuie să știm să spunem nu, noi părinții, atunci când poate copiii vor să vadă cum e să conduci. Poate vor să vadă și cum e să sari de la balcon, doamne ferește. Pericolul, chiar dacă nu se vede la fel, el există. Și dragilor, ține totul de educație. A noastră a părinților și ce le oferim copiilor.
Sfaturi de siguranță și câteva informații utile
- Un copil nu are voie pe locul din față dreapta (al pasagerului) decât după înălțimea de 1,50 m. Art 36. (1^3) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiurilor dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față, în condițiile prevăzute în regulament. Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălțime de până la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.
- Copiii sub de 1 metru şi 35 de cm trebuie transportaţi în scaune auto speciale. Art 36 din ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (**republicată**)privind circulația pe drumurile publice**). (1^2) Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță au obligația să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranță sau sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condițiile prevăzute de regulament.
- Responsabil pentru faptul că un minor conduce o mașină este adultul care îl însoțește: 3 puncte de penalizare riscă șoferul pentru nerespectarea obligației conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranță sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condițiile prevăzute de regulament; (art.108.b)
Mai multe informații găsiți pe pagina Centrului de siguranță auto – copii.
Citește și:
Copil la volanul unei masini – ar trebui tatăl să fie decăzut din drepturi?
Leave a Reply