Părinții trebuie să știe: Uniformele școlare nu sunt obligatorii, iar manualele sunt gratuite

0 Comments

Există o confuzie în rândul părinților, iar conducerile școlilor nu prea încearcă să demonteze mitul legat de uniformele școale. Sunt obligatorii sau nu? Te poate da afară profesorul de la ore dacă nu ai uniformă? NU. Răspunsul e întotdeanuna nu, la orice clasă, indiferent dacă profesorii spun că există un regulament al școlii. Acest regulament, care ar trebui să fie și vizibil mai ales pe site-ul școlii, nu poate condiționa elevul să se îmbrace nicicum.

Profesorul nu are dreptul să dea afară elevul de la oră pentru că nu poartă uniformă sau culorile alese de școală

Dreptul la educație nu poate fi îngrădit, scrie în Constituție, clar: art 59. (1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.

Iar în ROFUIP, regulamentul de organizare și funcționare al unităților de învățământ, elaborat de ministerul Educației este specificat: articolul 187, alin 2, “în unitățile de învățământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceștia a serviciului pe școală, interzicerea participării la cursuri sau sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ sau altele asemenea”.

Nu sunt prevăzute sancțiuni de nici un fel dacă un elev nu poartă așa zisa uniformă, pentru că legea nu o permite.

Anumite televiziuni și publicații online au interpretat cum au vrut o declarație a ministrului Educației care vorbea despre însemnele școlii și ce frumos ar fi să le poarte elevii. De la această declarație s-a ajuns la titluri fake de genul uniformele vor fi obligatorii. Nu sunt și nici nu prea au cum să fie.

Care e această obsesie a profesorilor și uneori chiar a părinților cu uniforma: cu cămașa albă și pantaloni pentru copii, indiferent de vârstă? Sincer, nu pricep. Ne place nouă adulților să îi vedem frumos îmbrăcați. La clasele mai mari, de gimnaziu și liceu se motivează cu fetele se îmbracă indecent. De acord să pui niște limite și criterii legate de fustă, pentru că sunt reguli de bun simț ce trebuie urmate. Dar dacă un copil de  clasă primară vine cu un tricou cu un desen pe el, de ce e o tragedie? De ce văzută ca o insultă la adresa școlii și a învățătorului? Am citit și auzit despre multe cazuri, mi-au fost povestite. Copiii nu trebuie să învețe să se îmbrace la 4 ace la școală ca să știe și în viață. Asta e cam treaba părintelui.

Un alt aspect negativ al acestei obsesii pe care o avem cu uniformele: Atunci când un copil nu merge îmbrăcat corespunzător la școală, el este cel care suferă pentru că LUI îi atrage atenția profesorul. Nu părintelui. Iar copilul chiar nu are o vină dacă nu poartă bluză albă și pantaloni albastri sau negri. Părintele răspunde de cum se îmbracă un copil la școală. Da, chiar și un adolescent. Repet, trebuie să fie și niște limite.

Manualele sunt gratuite pentru toți elevii

Potrivit legii, manualele sunt gratuite pentru toți copiii. În prima zi trebuie să fie pe băncile copiilor sau măcar să fie deja comandate și printate. Ce poate nu știu părinții este că nu contează dacă învățătorul sau profesorul alege la clasă alte manuale, nu cele de la Editura Didactică și Pedagogică ele sunt GRATUITE, asigurate de ministerul Educației. E singurul lucru gratuit care se respectă din lege, pentru că rechizitele costă.

Profesorii și învățătorii au dreptul să aleagă ce manual vor, însă chiar și în aceste condiții școlile fac comandă din timp către editurile private care au manuale alternative, iar părinții NU le plătesc. Însă, mare atenție: caietele auxiliare după care se lucrează la clasă, pe care le cer învățătorii și profesorii se plătesc de către părinți, însă aceștia trebuie să fie de comun acord. Potrivit noului Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar ROFUIP 2022: Art. 165, alin. (2) „Adunarea generală a părinților hotărăște cu privire la susținerea cadrelor didactice și a echipei manageriale a unității de învățământ privind activitățile și auxiliarele didactice și mijloacele de învățământ utilizate în demersul de asigurare a condițiilor necesare educării copiilor/elevilor“.

În realitate, părinți primesc un mesaj pe whatsapp cu ce caiete trebuie cumpărate și strânși bani, și părinții nu prea mai stau pe gânduri pentru că vor să aibă după ce să învețe și să facă exerciții la clasă copiii lor.

Știați despre cele 2 mituri despre uniforme și manuale? Vi s-a cerut uniformă la școală? S-a întâmplat să nu fie îmbrăcat corespunzător copilul la școală? Care au fost consecințele?

#Parintiitrebuiesastie

Dacă ți s-a părut util articolul, dă-i un share, arată-i și copilului tău. Are dreptul să știe !

Further reading

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *