Cinci zile întregi, de luni până vineri i-am dus pe D. și pe prietenul lui cel mai bun la tabara de știinta Oraselul Cunoașterii. Anul acesta se organizează 7 tabere urbane, fiecare cu alta tema (fireste, cu stiință să fie). Deja au fost 3 tabere. L-aș fi trimis în toate taberele pe D. și cred că și el ar fi mers cu drag.. până când îl pălea dragul de mine sau îmi era mie dor de el.
Cum știi că e tabăra potrivită pentru copilul tău ?
- În primul rând trebuie să vrea el, să stea fără tine să își dorească să cunoască lucruri. De aceea vârsta e esențială, la fel și caracterul copilului. D. nu ar fi mers anul trecut sub nici o formă. Și apoi m-aș fi frustrat și supărat tot eu, căci eu îi vreau binele și el nu. Dar trebuie să așteptăm să fie copilul pregătit.
- Am mai spus-o și cu alte ocazii și o repet: noi părinții trebuie să fim atenți la ce le place copiilor în această clipă. Nu ieri, nu acum o lună, nu mâine, și firește să sperăm că ținem interesul viu o lună măcar, dacă facem o rezervare de tabără din timp. Ideea e să nu ducem copilul la pian, deși el nu are nici o treabă cu acest instrument sau cu muzica, dar dacă îi place să asculte orice alt instrument, merită se încercam. Ei l-am simțit pe D. deschis către chestii de meșterit, știință, invenții, roboți și am profitat de tabără anul asta.
- Când îți povestește în mașină tot drumul despre cum a fost ziua lui, te ia la joc și acasă nu te bagă în seamă. (true story, 5 zile consecutiv, ajungeam acasă și mergea să îi povestească lui frati-su și taică-su cum a fost și să se arate invențiile).
- Când adoarme în mașină pe drum spre casă în timp ce vă jucați ( true story)
- Când se culcă cu gândul la ce va face mâine și trezește singur la 7 dornic să plece.
- Când zilnic meșterește ceva și face invenții și se joacă singuuur, sau cu frati-su.
Programul și ce au făcut în tabăra urbană
Îl lăsam dimineață la ora 9 la Orășelul Cunoașterii. Apoi mergeau direct în curte pentru înviorare. Urma primul experiment sau invenție. Tabăra la care a fost D. împreună cu colegul lui s-a numit Ce este în interiorul casei mele.
Au inventat și meșterit 5 zile: un circuit electric simplu pe baza de baterie (doamne cât de fericit a fost când l-a făcut), o alarmă (ne-a spus doamna de acolo că o să piuie alarma în casă, așa a fost:), o căsuță pentru păsări (făcută de la zero), un cuptor solar, traseu de programare roboței, o grădină verticală cu ceapă verde și ierburi aromatice pe care a adus-o acasă (avem ceapă!), o jardinieră, o colibă a incașilor și chimie în bucătărie unde au gătit o prăjitură ei singuri. Foarte important asta, nu i-a bătut nimeni la cap că fac mizerie:).
Dacă sunteți curioși, în cuptorul solar au pus o bucată de ciocolată care s-a topit mai repede și au fost fascinați.
Zilnic au 2 experimente și după amiază atelier de dezvoltare personală prin joc și teatru. Acolo au învățat jocuri de societate, de atenție, pe care apoi le jucau cu mine în mașină.
Cum functionează circuitul electric? Fire conectate la o baterie dacă le atingi de diferite suprafețe, un beculeț se aprinde.
Mâncare: au 2 gustări, una cu fructe, și prânzul cu două feluri de mâncare: supă și felul 1. Mâncarea fost foarte bună și D. nu e genul mâncăcios.
Ce mi-a plăcut mie ca părinte la această tabără:
- Că primeam zilnic zeci de poze cu fiecare copil și ce face, cum se simte, cum fac invențiile, cum se joacă. Atenție nu am primit și nici nu cred că sunt utile poze cu cât și ce mănâncă copilul. Are dreptul la un pic de intimitate aici, zic eu și să priceapă consecințe. Apropo, știți ce foame le era când îi luam acasă la 6 seara? Și nu pentru că nu erau hrăniți, dar în prima zi nu au mâncat tot, crezându-se acasă că pot mânca oricând. Apoi atât de multă energie consumau zilnic încât firește că le era foame seara.
- Eu m-am bucurat să știu că urmează un program zilnic, căci acasă, sunt onestă cu voi, nu pot urma un program și o rutină completă cu atâtea variabile și job și frate mic pe lângă. Toate invențiile lor sunt atât de interesante. Vă mai las un exemplu din alte tabere: aici voia D. dar suntem plecați.
-
1-5 august – Atelierul producătorilor de jucării
- Leagănul lui Newton
- Zootropul
- Catapulta
- Marble run eco
- Jucăria automată
- Water fun experiments & puzzles
- Masinuța cu elastic
- Puzzle cu hărți
- Roata
- Ozn-uri și alte…zburătoare
- Mi-a plăcut că lucrurile pe care le-au făcut în tabără sunt obiecte palpabile, pe care le au ca amintire acum acasă.
- Mi-a plăcut că a învățat jocuri și s-a împrietenit cu alți copii.
- Îl știu mai emotiv și cu dor de mine, și m-am cam gândit ziua dacă îi e bine, dar nu a avut nici un stres. Tare mândră am fost de el.
Tabăra prin ochii copiilor
- Mama, când ajung acasă pot să fac invenții? Așa îmi spunea în fiecare seară când îl luam de la tabără. Și ajungea acasă, fugea la frati-su cu invenția zilei pe care i-o arăta cu teamă să nu i-o strice, și apoi meștereau împreună ceva.
- Mă bucur că am fost cu M. în tabără – Faptul că a fost împreună cu un prieten cu care se simte în largul lui l-a ajutat enorm pe el și bănuiesc că și reciproca e valabilă. Ambii s-au simțit confortabil și în siguranță avându-se unul pe celălalt. Amintirile acestea sunt de neprețuit pentru ei, chiar dacă încă poate nu realizează asta.
- Cel mai mult i-a plăcut să facă o jaluzea și cuptorul solar.
În fiecare seară, înainte de culcare D. a scris în jurnal ce i-a plăcut din ziua respectivă, și în ultima zi le-a scris bilețele de mulțumire oamenilor cu care a interacționat acolo 5 zile.
Vă las mai jos o pagină din jurnal, cu acordul lui, pentru că o imagine chiar spune tot.
Mai sunt locuri în tabăra nr 7, săptămâna 22-26 august – Misterele științei.
Vă recomand tabere de știință de la Orășelul Cunoașterii pentru că le-am testat. Noi am mers acolo în vizită de când D. avea 2 ani. Dacă ați fost și voi probabil că știti că Orașelul s-a născut din pasiunea unor copii pentru știință, iar părinții lor le-au împlinit visul.
Povestea din spatele acestui muzeu este fascinantă: Orășelul Cunoașterii, un loc plin de experimente care le permite copiilor să fie curioși, să exploreze și să vadă experimente, este făcut de părinții unor copii extrem de curioși, care au vrut să construiască ceva împreună cu cei mici. Ceva pe placul loc. Fericirea e atât de simplă.
Am scris aici despre povestea lor.aici despre povestea lor.
PS: Abia aștept să îl mai trimit la anul și cu frati-su. Vouă ce tabără vă face cu ochiul?
Cât costă înscrierea în tabără?
Prețul taberei: 800 lei (include masa de prânz și două gustări / zi precum și toate materialele necesare atelierelor).
Pentru înscrierea și achitarea în avans a minim 3 tabere se acordă 10% reducere.
Pentru frați/prieteni se acordă o reducere de 5%.
Numărul maxim de participanți: 20 copii / tabără;
Vârsta recomandată: 6-12 ani.
Cum arată o zi de tabără?
Programul unei zile este următorul, valabil pentru toate taberele:
08:00-09:00 – Sosire copii
09:00-09:30 – Jocuri de cunoaștere
09:30-11:00 – Experiment / Atelier 1
11:00-11:30 – Gustare
11:30-13:00 – Experiment / Atelier 2
13:00-14:00 – Prânz
14:00-15:30 – Experiment / Atelier
15:30-16:00 – Gustare
16:00-17:00 – Ateliere Dezvoltare personală prin joc și teatru
17:00-18:00 – Preluare copii
1 Comment