Dacă nu aveți program în acest weekend, ploios sau cum o fi el, sâmbătă, nu trebuie să ratați o petrecere pentru copii de peste 3 ani, super funky, zic eu.
Eu am fost cu D. de 2 ori până acum și deși era mic, avea doi ani, tot a găsit lucruri fascinante la care să se uite, cum ar fi harpa cu corzi invizibile la care poți cânta.
Povestea din spatele acestui muzeu este fascinantă, și trebuie să o aflați: ei bine, Orășelul Cunoașterii, un loc plin de experimente care le permite copiilor să fie curioși, să exploreze și să vadă experimente, este făcut de părinții unor copii extrem de curioși, care au vrut să construiască ceva împreună cu cei mici. Ceva pe placul loc. Orășelul Cunoașterii este un exemplu de așa DA, și mai ales SE POATE să faci orice pentru fericirea copiilor tăi, fără să fie cazul de situații tragice. Fericirea e atât de simplă.
Ana-Maria Roată Palade, fondator Orășelul Cunoașterii este mamă a doi copii: Mircea și Magda.
- Cum v-a venit ideea să deschideți un muzeul de știință?
Ideea a fost a lui Mircea, băiatul meu, care pe atunci avea 6 ani si jumătate. Mergeam cu el prin muzee în țară și peste tot ni se spunea “nu pune mana!” “nu e voie!” încât mă saturasem până și eu să îi mai spun acest lucru și îmi imaginez că și el să o audă
În anul acela, 2010, am ajuns prin Europa cu copiii și la Viena am vizitatMuzeul Tehnicii, unde se găseau și exponate pe care le puteai testa. Copilul mi-a spus foarte serios: aici suntem la muzeu, da? Atunci de ce am voie să pun mâna și acasă, nu? I-am spus cșă acolo au fost oameni care s-au gândit că sunt copii ca el, care vor să atingă, să testeze lucrurile. Și mi-a răspuns: atunci hai să ne gândim și noi, pentru la noi acasă. Si atunci am început să ne gândim…
- Cât de greu a fost birocratic, vorbind? Spatiul e proprietate privată?
Birocratic nu a fost foarte greu. Noi suntem avocați și să zicem că suntem obișnuiți cu legislatia românească într-o perpetup schimbare…Mai greu a fost să găsești oamenii potriviti să creeze exponatele așa cum voiam noi. Spațiul este proprietate privată, dar nu a noastră. Noi suntem chiriași.
- Ați avut momente de cumpănă?
Am avut momente în care ne-am gândit cum să facem să mergem mai departe. Care este soluția mai bună. Calea normală.
- De unde v-ati inspirat pentru experimente și exponate?
Din cărțile de fizică, matematică, abia apoi am descoperit că lumea largă e plină de astfel de spații.
- Cât v-a costat investiția?
Educatia este de neprețuit. Copiii au nevoie să vadă lucrurile și practic. Să observe ca matematică, fizică, științele în general au un corespondent in lumea reală. Sunt utile și în acest mod. Și da, sunt amuzante nu sunt”sperietori”. Așa că atunci când mă gândesc la această investiție spun că educația costă, dar ignoranța costă mult mai mult!
- Care a fost reacția copilului dvs când i-ati spus că îi veți asculta sfatul și vei face Orășelul Cunoașterii?
Copiii noștri au fost alături de noi tot timpul. Le place să testeze fiecare nou exponat-joc. Au idei și solutii. Spun clar ce le place sau nu și în felul acesta sunt cel mai sincer public.
- Cum v-a ajutat Orășelul în viața de zi cu zi?
M-a făcut să descopăr cât de mult îmi place să lucrez cu copiii. Cât de bine mă simt in prezența lor, cum îmi dau energie și mă motivează să fac mai mult pentru ei.
- Ce sfaturi aveți pentru parinții care vor să construiască ceva pentru copiii lor?
Când construiești pentru copii este important ca și copiii să dorească acest lucru, să simtă că fac parte din acel proiect. Să fiți o echipă. Le puteți cere părerea, sfatul. Mai ales dacă este ceva pentru copiii tăi!
- A contribuit și Mircea la crearea experimentelor? Care e preferatul lui?
Mircea este cel care mă motivează cel mai mult în acest proiect. El are mereu idei de noi exponate-joc care implică softuri de aceasta dată. Între timp a crescut, are 14 ani si e pasionat de programare, e olimpic național la informatică.
Zece dintre exponatele din Orășel sunt într-un fel sau altul creațiile lui (a făcut softul sau a îmbunătățit softul acelui exponat-joc). Ca orice “părinte” nu are un “copil” preferat . Toate experimentele sunt la fel de importante. Preferat probabil ca este mereu următorul pe care îl are în lucru și așteaptă nerăbdător componentele ca să îl testeze.
Dacă v-am făcut curioși să vedeți Orășelul Cunoașterii vă las mai jos detaliile despre petrecerea aniversară de sâmbătă, 17 februarie. Și oricum, se apropie săptămâna altfel, așa că este un bun loc de vizitat.
Invitați speciali: echipa Știință și Tehnică
Îi vom cunoaște pe Spooky – Profesorul Trăsnit de la Fun Science, Cristian Român de la Știință și Tehnică care va „traduce” fizica pe înțelesul copiilor, iar la final, vom avea un spectacol de experimente dincolo de catedră.
Există și o tombălă cu premii super, cum ar fi închirierea spațiului pentru o petrecere cu prietenii copilului tău.
Cum se ajunge la Orășelul Cunoașterii?
Cu metroul – stația Jiului, troleibuzele 65 și 86, tramvaiul 24.
Biletele costă: 25 de lei/copil și 12 lei/adult
Programul întreg, aici.
Ne vedem, sâmbătă, pe Str Pajurei, nr 3A.
1 Comment