O treime (33,7%) dintre copii nu au fost la dentist vreodata, in crestere cu 5% față de anul trecut. Un procent enorm, va dati seama?
Este cel mai mare înregistrat în ultimii patru ani, potrivit celui mai recent studiu de piață anual KANTAR, reprezentativ pentru piața de stomatologie, comandat de Rețeaua Clinicile Dentare Dr. Leahu.
Majoritatea parintilor nu isi duc copii din cauza lipsei banilor.
Eu am facut greseala sa cred ca un copil nu are nevoie sa mearga la dentist decat pe la 6-7 ani, dar m-am inselat. Acum repar greseala cu micul Blond si il duc acum la 3ani ca sa nu prinda frica, pentru ca acum e curios si deschis la orice. Mai tarziu la 6-7 ani, se instaleaza teama.
L-am dus pe D: de 5 ori in ultimul an, la medici blanzi buni, chiar si la o prietena de-a mea. Nu am reusit sa il pun pe scaun macar.
Știați că potrivit Legii 95/2006, copiii sunt asigurați gratuit în sistemul sanitar românesc?
Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au declarat că în 2020, din totalul cheltuielilor pentru asistența medicală din România, din fondul unic de asigurări sociale de sănătate, medicina dentară a reprezentat doar 0,33%, ramură pe care au numit-o “Cenușăreasa asistenței medicale”.
Subfinanțarea cronică a sistemului de sănătate dentară se vede și în clasamentele europene: România este pe ultimul loc în Europa la incidența cariilor dentare, care afectează 99% din populație. Paradoxal, rezultatele KANTAR arată că un sfert dintre români nu consideră că au afecțiuni stomatologice, în timp ce același studiu indică o creștere semnificativă a românilor care au venit anul acesta la dentist cu probleme acute, abcese și infecții.
Studiile ne arată că neglijarea sănătății dentare de la o vârstă fragedă are efecte devastatoare pentru sănătatea generală și aduce probleme de creștere”
Dr.Ionuț Leahu, CEO și fondator Clinicile Dentare Dr. Leahu
Cum poți deconta sau beneficial de consultații gratuite pentru copii?
Cabinetele trebuie să aibă contract cu CNAS, dar problema o reprezinta lipsa fondurilor. Sunt alocati prea putini bani. Parintii pot merge si la ambulatoriul de specialitate pentru medicina dentara.
Aici poti vedea de ce servicii medicale stomatologice gratuite beneficiaza un copil.
Cum ii puteți invata pe copii sa se spele pe dinti corect?
Am facut acest video, cu copiii pe fundal, imi cer scuze. Dar se intelege, mai ales daca le aratati copiilor.
Topul afecțiunilor dentare
Românii ajung la dentist abia cand au carii, sau pentru că au tartru, dinti ingalbeniti, iar solicitarea radiografiilor a crescut ca procent în 2021 (peste 40%).
Jumătate dintre romani declară, în continuare, ca nu au fost niciodata la medicul dentist, iar cei care se duc investesc 2000 de lei pe an pentru vizitele stomatologice, cu 17% mai mult decât anul trecut. 7.5% dintre cei care au accesat serviciile au ajuns o dată pe lună sau mai des.
De ce nu merg romanii la dentist?
Rezultatele analizei KANTAR mai arată că motivele principale pentru care românii nu se programează la medicul dentist sunt autodiagnosticarea – prin care se identifică o lipsă a problemelor stomatologice (69%) – dar și lipsa resurselor (35% – bani; 20% – timp). Scade, în schimb, procentul celor care se tem de stomatolog.
Studiul KANTAR a fost realizat în luna ianuarie 2022, la nivel național, pe un eșantion de 1000 de persoane (56% mediul urban, 44% mediul rural, în procente egale din punct de vedere al categoriilor de vârstă și sex) și prezintă comportamentul pacientului român în ultimul an, fiind barometrul care surprinde schimbările în privința accesării serviciilor stomatologice în al doilea an de pandemie.
Leave a Reply