• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii • Recomand  >  Cum spalam copiii corect pe dinti? (VIDEO)
Părinți & copiiRecomand

Cum spalam copiii corect pe dinti? (VIDEO)

Alexa Stănescu februarie 6, 2020 cand mergem la dentist, dentist copii, spalat pe dinti corect Leave a Comment 1219 Views

Mana sus ce mama nu s-a intrebat seara:oare se spala corect pe dinti copilul ?

De bună voie nu merg nici acum la dentist. Nu prea înțeleg ce-i cu fobia asta a oamenilor de dentiști, zău. Ne naștem cu ea? Dentiștilor le o fi și lor frică de dentist? Ultimul meu dentist, care mi-era amic mi-a zis că nu mergea la dentist decât atunci când avea o carie. Deci, și dentiștii sunt oameni.

Mi-am dorit ca oricît m-ar costa, experiența copiilor mei cu dentistul să fie una plăcută

Am un copil timid și ușor anxios la capitolul analize, doctori nu stă prea bine. Am încercat să nu îi dau multă atenție, să nu pun mult accent pe ce AR putea să îi facă la dentist. Am decis să mergem abia la 5 ani pentru că m-am gândit eu că dacă nu are carii sau dinți demineralizați, se spală zilnic pe dinți, de ce să îi fac cunoștință cu medicul dentist înainte să aibă nevoie? Acum realizez că am GREȘIT. Pentru că mă chinui să îi explic totuși că prevenția e cea mai bună. Dar eu însămi nu am făcut asta.

  • Când trebuie să venim cu copilul la dentist? 

Prima vizită ar trebui să fie în jurul vârstei de 6 luni sau când apare primul dințișor, spune dr Asma Battah Năstase, coordonatoarea echipei de pedodonție a Clinicilor Dentare Dr. Leahu și managerul clinicii de stomatologie pediatrică Academia Spațială Dr.Leahu.

Este foarte importantă această ședință pentru părinte pentru a afla toate metodele de a preveni caria și de a-i imprima copilului obiceiuri sănătoase.

  • Când îl spălăm pe dinți prima oară?

Primul periaj începe înainte de apariția primului dințișor și se efectuează cu tifon steril și apă, masându-se gingiuțele după fiecare masa. Când apare primul dinte, se trece la o periuță de tip degetar, fără pastă.


Foto: Academia Spatiala Dr.Leahu

Academia Spațială pentru copii, Dr. Leahu, este  situată pe o străduță în spatele Guvernului. Pentru o mamă cu doi copii, care stă și la 30 de km de oraș, să ajungi la timp la o programare e o provocare, ca să nu zic un țel irealist. Și totuși am reușit să ajungem la timp, eu și copiii, la prima programare a lui D. la dentist.

Uitați-vă puțin la fotografie. Cum să nu îți placă aici?! Personajul Dințică dar și frații Lopătari, Vrăjitoarea Carie, sunt personaje pictate care însuflețesc povești pe pereții clinicii. Nu am avut o traumă la dentist în copilărie, dar totuși mi-ar fi plăcut așa un loc.

La recepție primești un card personalizat pentru copil și se poate juca pe tablete pe care le găsește în toată clinica.

Aveam EU inima cât un purice la gândul că D. o să fie lipit de mine, nu o să vorbească, nu o să se urce pe scaun. Asta deși pe gură îmi ieșeau doar vorbe frumoase și mă convingeam singură că dentistul va reuși.

Noi am urcat scările și am găsit-o pe dr. Asma Battah – Năstase într-un cabinet SF. avea și desene animate în fața scaunului. Cu un zâmbet, larg încet-încet l-a cucerit pe D. Nu cât aș fi vrut eu:). Adică nu a deschis gura să îi vadă posibila carie pe care o bănuiam.  A văzut doar dinții care erau la vedere. Măcar i-a câștigat încrederea, și i-a explicat despre cum ne spălăm pe dinți, câți dinți au copiii în gură, etc.

Doar mă știți și nu am putut sta degeaba, așa că am luat-o la întrebări pentru voi, cititorii blogului alexisme.ro. 

  • Cum se desfășoară prima vizită la dentist? Ce îi spune dentistul copilului?

Aceasta depinde de cât de mare este copilul. În funcție de vârstă, fiecare primă vizită este unică. În primul rând, mă prezint și stăm de vorbă să aflăm de ce sunt așa importanți dinții și cum trebuie să avem grijă de ei pentru a continua să crească mari și puternici.

  • E mai greu să fii dentist de copii? Trebuie să ai multă răbdare. Părintii încurcă dentistul sau îl ajută?

În cabinet, este bine să-l lăsăm pe medic să conducă discuția și interacțiunea cu cel mic, iar părintele să fie doar alături de copil. La prima vizită, este important ca cel mic să știe de ce sunt importanți dinții, la ce îi folosește zi de zi și ce se poate întâmpla dacă nu are grijă de ei. Este bine să nu forțăm copilul, chiar dacă nu deschide gurița nici în a treia ședință de împrietenire, deoarece el prinde și mai mare frică. Dacă problemele sunt mari și necesită tratament urgent, putem alege o formă de sedare și, atunci, tratamentul se efectuează fără trauma, iar copilul vede că și-a salvat dințișorii.

Noi am fost de 2 ori până acum și a reușit doar să primească niște ochelari speciali pentru copii ca să nu îi deranjezi lumina, o insignă și să se joace cu dr. și cu instrumentele ei: s-au stropit cu apă, cu aer , cu dl Setilă (spiratorul care trage apa din pahar) și tot așa. De deschis gura sau de stat pe scaun, încă nu. Mărturisesc că am plecat supărată pe D., neînțelegând de ce nu-mi face pe plac. Am tras aer în piept, m-am gândit la viitorul lui și relația cu dentistii, și am făcut următoarea programare! A treia trebuie să fie cu noroc, nu?

  • Cum pot părinții să îi pregătească pe cei mici de vizita de dentist?

Pot să le spună că merg la o prietenă pentru a afla de ce sunt importanți dințișorii, cum putem să avem grijă de ei să nu se strice și să îi verificăm cât de puternici sunt.

 

  • Cum ar trebui să se spele pe dinți corect, copiii?

Mai jos un video scurt făcut de mine (cu copiii pe fundal, sorry) și dr Asma Battah Năstase.

 

  • De la ce vârstă pot face carii copiii?

La vârsta de 2 ani, copiii pot avea dințișorii afectați până la nivelul gingiei. Caria de biberon este cea mai agresivă formă de carie și distruge în proporție de 90% de la vârste fragede.

  • Cum se tratează o carie? Cu inhalosedare daca îl doare?

Noi lucrăm minim invaziv cu materiale biocompatibile, ce ajută dintele să se vindece. Îndepărtăm doar țesutul mort, se dezinfectează, iar, apoi, se aplică materialul de obturat. Aceasta procedură durează 15 minute. Inhalosedarea ne ajută când copilul este anxios sau dorim să facem mai multe căriuțe într-o singură ședință.

  • Cât de sigură este inhalosedarea pentru copii?

Protoxidul este un gaz netoxic și nu se metabolizează în ficat, el se elimină la nivelul pulmonar, imediat după ce am oprit administrarea. Copilul rămâne treaz și cooperant, cu o stare euforică.

Foto: Academia Spatiala Dr.Leahu

O consultație costă între 100 și 150 de lei și durează o oră.

Știați că se decontează vizitele la dentist ale unui copil?

Statul decontează, per medic care are contract cu C.N.A.S, suma de 1600 lei pe lună, sumă care ne ajunge să tratăm maximum 10 copii/lună, efectuându-le doar 2 plombe. Sunt cabinete private care au contract cu Casa Națională de Asigurări, însă lista de așteptare poate ajunge până la 6 luni. Medicii clinicii vor să schimbe asta , adică decontarea directă să fie pe copil.

Copilul trebuie să beneficieze de această asigurare medicală, nu medicul. Atunci ne va fi tuturor mai ușor, pentru că fiecare copil va avea un plafon de care poate beneficia pentru a-și salva dinții, iar medicul va putea lucra astfel cât mai mulți copii. Acum medicul trebuie să facă o selecție, ceea ce nu e ok.

Cum poți face o selecție între copiii care au nevoie să-și salveze dinții? Mie îmi vin la cabinet 20 de copii, dintre care eu trebuie să aleg. Trebuie să-i fac unui copil doar o carie, deși, dacă are trei carii pe o parte, mie îmi e mai ușor să i le fac pe toate o dată, însă plafonul nu-mi permite.


Pe lângă jobul de la Academia Spațială Dr.Leahu, cel puțin o dată la două week-end-uri, pleacă cu caravana mobilă prin țară, ducând-o pe Zâna Merciluță în toate comunitățile de copii care au nevoie de ea. Zâna Merciluță este primul cabinet stomatologic mobil care i-a ajutat pe copiii din zonele defavorizate și pe cei din Institutul Oncologic București.

Asma este cel mai vechi medic voluntar al proiectului comunitar care a reușit, în timp, să convingă aproape 100 de medici stomatologi să se alăture.

Pe jumătate arăboaică, până la 4 ani a trăit în Siria, iar tatăl ei a încercat să o crească după toate cutumele lumii musulmane. De la 12 ani e în România. Inițial a crezut că va urma drumul mamei, Arhitectura, dar, în timp, frecventând des cabinetul stomatologic al unei doctorițe, s-a îndrăgostit de aceasată meserie.

Dragostea față de copii a crescut în momentul în care i-am născut pe ai mei

Când era în concediul de creștere a copilului, a văzut un anunț de la o colegă că ar fi nevoie de un medic voluntar pentru o deplasare cu Zâna Merciluță. Așa a plecat în primul proiect pilot la sat. Nu aveau dubiță, doar o valiză cu piesele de mână și lucrau pe scaunele școlii.

Zâna Merciluță este primul cabinet stomatologic mobil care străbate țara în lung și în lat, într-un program de voluntariat ce-și propune să-i ajute pe copiii cu probleme dentare, pe copiii din medii defavorizate, de la sate, pe copiii care nu au văzut în viața lor un medic stomatolog pentru că pe o rază de câțiva kilometri de zona în care locuiesc nu există niciun cabinet. Inițiativa a pornind vâzând problemele copiilor de la IOB (Institutul Oncologic București).

Susținerea proiectului vine din zona privată, inclusiv din cadrul clinicilor am primit suportul domnului dr.Leahu care ne-a donat scaunul pentru a doua mașină.

Acum sunt două mașini, valiza și un scaun portabil ca să nu mai lucrăm pe scaunele din școală. Aceasta înseamnă că putem ajunge în aceeași zi în trei locuri. Sunt doar două, maximum trei plecări pe lună pentru că în timpul rămas trebuie să ne ocupăm să dotăm din nou mașina. După o plecare, consumăm toate materialele. Avem nevoie de fonduri pentru achiziționarea tuturor materialelor, pentru că sunt destul de scumpe.

Copiii pe care îi vedeam aveau jumătate de gură distrusă din cauza cariilor

De ce greutăți v-ați lovit? Cum a fost la început când mergeați doar cu o geantă după voi?

Am întâmpinat dificultăți în zona de legislație. În 2016, am obținut dubița, am primit-o ca donație . Am apelat atunci la o firmă din Cluj ce transformă dubițele normale în ambulanțe și a fost momentul când ne-am lovit de prima problemă. Aveam legea, dar nu aveam aplicabilitatea ei: ce funcții trebuie să îndeplinească, ce mărime, ce dotări, de ce avem nevoie ca să putem primi autorizație de funcționare. Practic, eram primul cabinet mobil și nu funcționam ca atare, făceam doar profilaxie. Doar îi spălam pe copii pe dinți și le făceam sigilări pentru prevenție. Iar copiii pe care îi vedeam aveau jumătate de gură distrusă din cauza cariilor. Dorind să obținem autorizația, înainte a fost nevoie să obținem un ordin de ministru, ordin care să spună ce funcții trebuie să îndeplinească mașina, ce dotări să aibă, spațiu, apă, sterilizator de aer, compresor etc. Ne-am dus în dezbateri la Ministerul Sănătății și până la urmă, după un an, am obținut autorizația.

De ce nu merg copiii de la sate la dentist?

În fiecare sat în care am fost am întâlnit copii extraordinari. Fiecare a venit cu povestea lui mai tristă sau mai veselă în spate. Într-unul dintre sate, dintre puținii copii care au fost la stomatolog, un băiețel mi-a povestit de ce nu a mai mers el la stomatologul din sat – “De mizerie”. Și eu: “Păi cum de mizerie? Nu se echipa ca noi?” “Nuuu, voi aveți mănuși și mască. Când am fost eu, în scuipătoare erau dinți scoși”. Alții nu au revenit de durere și din cauza tratamentului invaziv.

Asma face voluntariat și la scoli din Bucuresti și la I.O.B.

Da, mergem în echipă atât alături de colegii din clinică, cât și de cei din programul de voluntariat. Ajungem în scoli cu un program de prevenție a cariei dentare – le povestim copiilor de ce sunt importanți dinții, ce fac cu ei, cum să aibă grijă de ei și, la final, le dăm periuțe de unică folosință și pastă și ne spălăm împreună. La I.O.B. merg cam o dată pe săptămână. Copiii de acolo au mare nevoie de sănătate dentară și, din păcate, ei sunt internați perioade lungi, iar tratamentele pot fi făcute doar între sau înaintea curelor de radio sau chimioterapie. 

La copilașii bolnavi de cancer e nevoie de tratament special și mai atent al dinților?

Este nevoie de tratament special atât din punct de vedere al comportamentului, cât și tehnic. Au nevoie foarte mare de întărirea smalțului și de tratament minim invaziv al cariilor dentare.

Chimioterapia le dizolvă smalțul, apar lacune în smalț, de aici sensibilitate și durere. Ei nu se mai spală, apare gingivita. Și, tot așa, situația se complică.

 

Fiecare vizită la dentist este o frică a părintelui, mai mare decât cea a copilului. Sper ca a treia oară când mergem să ne atigem și scopul. Mai ales când am găsit așa o doctoriță minunată și răbdătoare!

 

Previous Article Veți fi copiii mei toată viața, chiar și la 50 de ani
Next Article Cărți pentru copii despre gripă, viruși și răceală

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.