Aproximativ 50% dintre români nu au ajuns niciodată la un medic stomatolog, iar mai mult de 20% declară că nici nu vor merge, arată cel mai recent studiu comandat de Clinicile Dentare Dr. Leahu și realizat de Kantar în ianuarie 2020.
De ce nu merg românii la dentist și nu își duc nici copiii?
Mai mult, 30% dintre familiile care au copii nu i-au dus niciodată la un control stomatologic și nici nu-și propun să facă acest lucru. Un alt studiu de anul trecut arată că în România, peste 75% dintre copiii cu vârste între 6 si 11 ani au carii pe dintii temporari.
Cristina, mamă a trei copii de 6, 7 ani, respectiv 9 luni îmi povestește că nu i-a dus pe nici unul la stomatolog. Deși încă stau prost la capitolul igienă dentară, nu au nicio carie, mărturisește ea.
Theodora are un băiat. A fost cu Albert prima oară la dentist abia în jurul vârstei de 3 ani când se vedea pe unul dintre dinti o carie. De atunci merg regulat, ori la câte un tratament aferent cariilor ori la un simplu control o dată la 6 luni a fost recomandarea:
Nu l-am dus mai devreme, recunosc, pentru că eu am o fobie de dentist, încep să mă doară dinții doar când simt miros de cabinet.
Am fost la un cabinet și un doctor care ne-a fost recomandat de alte cunoștințe cu copii. Nu este un cabinet specific pentru copii.
Când ar trebui să ducem copiii prima oară la dentist?
Prima vizită ar trebui să fie în jurul vârstei de 6 luni sau când apare primul dințișor.
Și Carmen a fost târziu cu fata ei, Teo, la dentist. Când a mers doar la control medicul i-a observat 4 carii, ceea ce i-a șocat pe părinți. A mers cu inima strânsă, știind că are de făcut 4 carii și nu știa cum va reacționa. Din fericire a găsit o doctorită care i-a explicat foarte amuzant ce ii face, era foarte caldă. Experiența a fost foarte plăcută, acum Teo o tot întreabă când mai merge la dentist.

Ce spun statisticile?
Românii nu merg la dentist și nu își duc copiii din lipsă de educație și informare privind sănătatea dentară, în special în ceea ce privește prevenția afecțiunilor stomatologice, consideră medicul Ionuț Leahu, CEO și fondator Clinicile Dentare Dr. Leahu:
“Majoritatea celor intervievați spun că nu merg la dentist din lipsă de timp, bani sau că nu consideră că au probleme, însă nu toate afecțiunile stomatologice prezintă și simptome. În plus, prevenția stă la baza diminuării incidenței afecțiunilor grave, în contextul în care 90% dintre pacienții pe care îi vedem la controale de rutină prezintă deja carii și dinți lipsă, iar mulți vin direct cu afecțiuni foarte grave”.
Câți bani alocă românii pentru a avea grijă de dantură?
Jumătate dintre cei care merg, totuși, regulat la stomatolog se programează pentru tratamentul cariilor dentare (50,2%), îndepărtarea depunerilor de tartru (44,3%) și albirea dinților (38,9%).
Românii au crescut bugetul pentru vizita la cabinetele dentare cu aproximativ cu 100 de lei față de 2019. PLătesc acum in medie 1801 lei.
Cât despre nevoile românilor privind sănătatea dentară, majoritatea declară că vor servicii (88,1%) și medicamente (90,1%) decontate de stat și acces gratuit la servicii publice (91,9%) și la medicul de familie (88,3%).
Știați că puteți deconta vizita la dentist si tratamentul pentru copii?
Medicul Ionuț Leahu spune că își dorește și caută soluții pentru a majora limita de 1600 de lei/medic pe lună. Astfel, mai mulți copii ar ajunge la dentist.
În plus, continuă să investească în programelede educație a pacienților, dar și de dezvoltare profesională a medicilor, iar una dintre măsuri e demararea programului de rezidențiat privat.
Clinicile Dentare Dr. Leahu sunt primele unități medicale private din România acreditate pentru a desfășura un program de rezidențiat privat. Proiectul se desfășoară în colaborare cu Universitatea Titu Maiorescu din București și asigură 36 de locuri pentru rezidenți.
Clinicile Dentare Dr. Leahu plănuiește în prima parte a anului extinderea rețelei cu cel puțin încă trei unități stomatologice inaugurate în Iași, Brașov și Cluj, dar și cu o clinică complexă în afara țării.
În acest moment, rețeaua are șapte clinici în București, dintre care una dedicată copiilor și câte una în Pitești, Timișoara, Turda, Constanța și Oradea. La sfârșitul anului trecut, medicul Ionuț Leahu a inaugurat trei clinici în același timp
Săptămâna viitoare voi publica un articol amplu despre când ar trebui să fie prima vizită la dentist dar și cum să se spele pe dinți copiii. Dacă nu vrei să-l ratezi, abonează-te la Newsletter pe prima pagină a blogului, în partea dreaptă.
2 Comments