• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  De suflet • Părinți & copii  >  În cât timp adormi bebelușul?
De sufletPărinți & copii

În cât timp adormi bebelușul?

Alexa Stănescu mai 18, 2020 bebelus, program de somn, somn, somnologie Leave a Comment 1341 Views

– Și, ce ai făcut azi ? mă întreabă o prietenă.

– Am adormit copilul.

– Bine, bine, dar în rest ?

– Asta îmi ia toată ziua!

Nu, nu e un banc, e realitatea. Asa-i, mamelor dragi?

Nu mai judec părinții pentru NIMIC mai ales pentru ora de culcare. Mai ales pentru că nici eu nu mai stiu cum e bine. De multe ori și mie îmi vine să zic.. fuck it: aștept să pice lat în freză de somn decât să îl alerg prin casă și să mă chinui să îl țin în pat. Doar că nu funcționează așa. cu cât e mai obosit copilul, cu atât va adormi mai greu.

  • Câte ore din viață pierdem, noi mamele, adormind copii în primul an de viață?

Am stat și am calculat, in medie cred că pierd cam 4-5 ore pe zi ÎNCERCÂND să îl adorm pe A. De când a făcut un an, de fapt, de pe la 11 luni când a început să stea în picioare și să meargă cu antemergătorul, este extrem de activ și refuză să doarmă când ar trebui. E precum un Hopa mitică: cum îl pun în pat, se ridică în picioare, aruncă suzeta și râde de mine.

De ce durează atât de mult?

Pentru că niciodată nu reușesc să îl prind în orele de somn: adică știți, bebelușii au un fel de orar de ghișeu, ca funcționarii:

  • De la 9- / 10 dimineața până la 11- 12. (depinde în ce toane e)
  • De la 13- 15 / sau de la 14-17 (în functie de ora primului somn de mai sus, fireste)

Totul, pregătirea în sine, durează mult, cam o oră-o oră jumătate înainte de o sesiune de somn. Prima oară când se freacă la ochi, indiferent de oră, încep ritualul: de plimbare în brațe dacă e dimineață sau la prânz, sau ritualul de băiță și masă, dacă e seara.

Și ce să vezi, el continuă să se frece la ochi, dar nu stă neam în brațe.

Dar deloc! Mă împinge cu toată forța și cu picioarele, de parcă ar face parcours pe mine. Firește că instinctul îmi zice; nu vrea, Alexo, să doarmă. Săracul copil, îl ții cu forța. Mă gândesc să îl las jos, să ne jucăm, că nu are chef de somn, deși continuă să se frece la ochișori din când în când.

GREȘIT. Dacă te mai țin nervii, mai rezistă puțin, mamă dragă, pentru că va adormi. Sigur, nu în următoarele 5 minute, nici măcar in următoarele 20, dar în cel mult o oră – două, GARANTAT adoarme!

Când se întâmplă așa, mă enervez EU pe mine și mă gândesc. Păi, mai bine îl lăsam să se joace 2 ore, eu nu pierdeam timpul fredonând și ținându-l în brațe cu forța, el aruncând cu suzeta pe jos la misto la fiecare 5 secunde. Mai bine  îl culcam direct peste 2 ore.

Doar că nu merge așa….

 

Dacă îl iau la joacă după ce l-am pus în pat și nu a dormit, sau după ce l-am luat la ritualul de culcare, stimulii îl trezesc și firește că fuge somnul. Iar pe măsură ce un copil care a depășit ora de somn stă treaz, devine și mai irascibil și nu îl poti culca imediat. Mai adaugă apoi o oră la cele 2 anterioare.

Așa că am învățat să mă iert, să-mi zic o mantră – două –trei: o să adoarmă, o să treacă, o să vină alte provocări. Mnu, nu merge nici asta mereu. Uneori, de cele mai multe ori sunt atât de obosită. Mă simt ca într-o bulcă temporală. Over and over again doar asta fac: ADORM copilul.

Noroc că am prietene mame care trec prin aceleași lucruri și ne sprijinim una pe alta cu idei si gânduri pozitive. Thanks girls, vă știți voi.

Iar D., vrea și el să doarmă tot cu mine, și mă simt vinovată pentru că toată ziua stau in brate cu frati-su. Nu e gelos, nu arată, nu o zice, dar cred că nici bine nu îi pică cu A lipit de mine non stop. Așa am ajuns la extenuare psihică și emoțională. Nu mai suportam gândul că vine ora 19 seara.

Și mi-am zis: screw it, nu am ce pierde. Neuronii și nervii se duc oricum unul câte unul.

  • Cum încerc să îl adorm după program?
Foto: Unsplash

M-am apucat de câteva zile să mai citesc din nou despre somnul bebelușilor și m-am hotărât să încep să îi schițez eu un program de somn. Mi-am amintit de Ioana Stănescu, consultant în somnologie(nu suntem rude) cu care am făcut un  interviu tot despre somnul bebelușilor, la o lună după ce am născut.

  1. M-am convins că un bebeluș de 1 an are ore biologice de somn (când organismul secretă hormonii potriviți pentru somn în cantitate mare). 
  2. Nu îl mai las să doarmă peste ora 17. Îl trezesc cu milă, dar tot îl trezesc. Pentru că știu că apoi, la 12 noaptea îmi va fi mai milă de mine când nu îl voi putea adormi și tot lui îi fac rău pentru că se va culca foarte agitat și greu, iar somnul nu va fi odihnitor.
  3. Am încercat să îl mut într-o cameră cu mai puțină lumină, doar că acum s-a mărit ziua și nu am draperii sau obloane in dormitor:(
  4. Încerc, subliniez, încerc să fiu calmă, dar nu-mi iese mereu și dacă mă simte agitată.. la fel va fi și el.

În primele 4 sau 5 zile totul a mers perfect. A. adormea relativ ușor la 9-10 dimineața. Și apoi la 13- 15 și la 20 seara adormea lejer, fără prea mare chin.

Daar bucuria nu a ținut mult. M-a avertizat și Ioana că vor fi și momente grele în care trebuie să fiu zen. Acum somnul de dimineața  s-a dus spre 11 (deși îl plimb o oră aproape și nu e chip să adoarmă), iar la 8 seara … ce să vezi, mă împinge și are chef de râsete și veselie (da, tot cu frecat la ochi, lucru care mă debusolează maxim!).

Așa că, trag aer în piept, bombăn și toot mă învârt pe hol și în cameră, și iar pe hol și iar în cameră, și mai intră D. peste noi să-mi zică ceva, iar pe fundal lullabies pe mobil. Ps: o să îmi consume și tot netul cât youtube ascult, căci noi avem limită pe transfer.

  • De ce nu adorm bebelușii, tații?

foto: PIxabay

Nu, nu pentru că nu alăptează, ci pentru că NU au răbdare. Păi dacă uneori nu mai pot să îl țin in brate, să îl legăn, să îl mângâi, și i-l pasez sotului, el ce face? Să facem bebelusul să râdă. Daaa, adică să îl trezim! Eu care mă chinuisem să îl duc in starea de somn..

-Ce stare, nu vezi că e vesel și cu ochii mari?

-Da, dar undeva el e in stare de somn, că i-am pus cântecele, l-am plimbat in cameră..

-Păi, mai bine treaz și să îl obosesc, decât mârâit, zice taică-su.

 

  • Câte ore ar trebui să doarmă un bebeluș pe zi ?

Există date oficiale care arată că până într-un an, un bebeluș ar trebui să doarmă între 12-16 ore pe zi (stați așa, nu disperați, se calculează și orele din noapte). Citiți aici care e programul de somn al bebelușilor în funcție de vârstă.

Vă țin la curent cu programul nostru. Urmează etapa a doua: să nu îl mai adorm în brațe. Acolo va fi și mai greu.

Vouă cât timp vă ia să adormiți bebelușul?

Previous Article Cum arată școala online pe timp de pandemie: doar teme pe whatsapp?
Next Article Desert rapid și plin de ciocolată: bunătate cu ciocolată

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Cum să (ne) ajutăm copiii să doarmă. Sfaturi de la un consultant în somnologie Nani Nani

    iulie 1, 2019
  • Uitasem câtă dependență provoacă un bebeluș!

    mai 14, 2019

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.