E paradoxal cât de mult urâm somnul când suntem copii și cât de mult ne dorim odihna când ajungem adulți, nu-i așa?
Iar când devii părinte și încerci să-ți convingi copilul să doarmă, realizezi că de fapt așa erai și tu. Dar asta nu te oprește să nu încerci să-l culci. Și foarte bine faci. Pentru că cei mici au nevoie de somn, iar ei nu știu asta. Este unul dintre acele momente în care părintele chiar știe mai bine și trebuie să acționeze în consecință. Asta și pentru a avea un copil mai puțin agitat și nervos.
În primele săptămâni, ca părinte nu știi dacă bebelușul tău doarme suficient, ca mamă ești veșnic obosită și te gândești că poate nici copilașul tău nu se odihnește. Apoi, pe la 2 ani începe să fie tot mai greu să-l convingi să doarmă la prânz iar seara trebuie să fii zen și să îți aloci o oră jumătate minim ca să adoarmă. Nu condamn mamele care culcă copiii la 10-11 pentru că e al naibii de greu să ții rutina și să alergi în fiecare noapte după copil să îl bagi în pat.
Dar ce ar fi dacă nu ar mai fi nevoie să alergăm după ei…
Știați că în Olanda, nu vezi sau auzi copil afară după ora 7 seara, pentru că la 8 toți copiii sunt în pat? Am aflat asta în weekend, de la Ioana Stănescu, consultant în somnologie la Nani Nani bebelus. (nu, nu mi-e rudă, deși mi-ar plăcea.) Am cunoscut-o la Family Expo &Festival care a avut loc în weekend la Romexpo.
Ce este somnologia?
Somnologia este știința medicală a somnului.
Consultanța în domeniul somnologiei reprezintă reglarea programului de somn, descoperirea ritmului natural al copilului, punerea bazei unui sistem de somn sănătos sau prevenirea problemelor de somn.
Ioana a ținut o conferință în care a povestit despre somnul copiilor și mi s-a părut interesant și important, așa că am decis să o iau la întrebări. După cum vedeți, nu am fost singură în timpul interviului, iar cel mic dormea, semn că e bine să asculți de somnologie. Mai jos aflați informații prețioase, mai ales dacă sunteți părinții unor todleri care nu mai dorm la prânz.
- Trebuie treziți copii din somn ?
Depinde de stare medicală a copilului. Dacă la naștere are o formă ușoară de icter, va trebui trezit să mănânce pt că e somnoros. La o lună, două , trei pot dormi cât vor ei și simt nevoia.
- Cum trebuie amenajată camera în care doarme copilul?
În primele săptămâni de viață pot dormi oriunde și oricum. După 8 săptămâni sunt mai conștienți de ceea ce îi înconjoară și încep să aibă obiceiuri apropiate nouă adulților, în ceea ce privește somnul, adică să fie același loc, același pat , întuneric, liniște.
După 4 luni recomand întuneric în camera în care doarme bebelușul, același loc în care să doarmă pentru a asocia locul cu somnul.
Întunericul îi ajută să doarmă mai mult ziua, mai ales pentru cei care dorm câte o jumătate de oră. Fiind lumină în cameră sunt stimulați de orice și imediat se trezesc și explorează și nu mai adorm la loc.
- Și atunci cum fac bebelușii diferența dintre zi și noapte?
Ritmul circadian care dictează orele de somn se dezvoltă treptat. Începand cu 7-8 săpt până la 4 luni. Oamenii de știință au făcut un experiment în care au pus adulți într-o peșteră, fără lumină naturală, și au constatat că li se face somn la aceeași oră: 10 seara. (ora normală de culcare pentru adulți). La fel și pentru copii. Orele de somn sunt dictate de ceasul lor intern, NU de lumina de afară.
- Cât ar trebui să doarmă ziua un bebeluș în primele luni de viață și cât trebuie să fie treaz?
- În primele două luni de viață, un bebeluș simte nevoia să doarmă la o oră de când s-au trezit.
- La 4 luni, bebelușul va sta treaz cam o oră și jumătate
- La 6 luni, stă treaz 2 ore
- La 8 -10 luni, stă treaz 2 ore jumătate
- La 1 an, un bebeluș deja poata rezista și 3 ore treaz între somnuri.
- Câte ore dorm pe zi bebelușii, în total?
În primele săptămâni, bebelușii dorm chiar și 20 de ore din 24. Apoi scade la 16-18 ore pe zi.
Depinde foarte mult de copil. Trebuie să identificăm ritmul fiecăruia. Unii functionează bine și cu 14 ore de somn de 1 an, alți cu 16-18.
- Copiii încep să renunțe la somnul de prânz pe la 3-4 ani, spre disperarea părinților. Este vreo vârstă la care ar fi în regulă să renunțe la somnul de după amiază? Îi putem obliga să doarmă sau să îi ajutăm?
Nu îi putem forța să doarmă, însă este o regulă ce trebuie urmată: dacă nu dorm la prânz, la ora la care ar fi trebuit să o facă le zicem că au timp de odihnă, de liniștire. Poate să stea în pat, să citească, să se uite pe cărți, cu lumină mai difuză, timp de o oră, de la 1 la 2. Se odihnește astfel, chiar dacă nu adoarme și în zilele în care va avea nevoie de somn va adormi, chiar dacă se întâmplă doar de 2 ori pe săptămână.
Nu e indicat să renunțăm complet la ideea de somn la prânz pentru că în zilele în care va avea nevoie să doarmă, va fi mai obosit, s-ar putea să facă deja alte activități și asta îl va împiedica să doarmă.
În plus, cei care renunță complet la somn, când ajung la 6-7 ani, și merg la școală vor simt din nou nevoia de a se odihni la prânz pentru că sunt stimulați mai mult.
- La ce oră ar trebui să se culce copiii de grădiniță și clasele primare?
Povesteai că în Olanda, nu vezi sau auzi copil afară după ora 7 pentru că la 8 ei sunt în pat și dorm. Au acest cult bine implementat în toate familiile. La noi parcurile sunt pline la 9 seara, și cred că e mai greu de realizat când părinții abia pleacă de la serviciu la 6 seara.
Îmi doresc ca în anii următori să scadă această practică și să vedem parcurile goale de la ora 7.
Începând cu vârsta de 2 ani, copiii ar trebui să doarmă de la ora 7 seara.
Începând cu vîrsta de 2 ani și jumătate, copiii ar trebui să doarmă de la 8 seara.
În primii ani de școală ora de culcare e tot 8.
- Copiii trag de timp să stea mai mult timp treji. Cum facem să nu cedăm ?
Dacă cedăm o dată, trebuie să avem grijă să le spunem că a fost o excepție, pentru că pe măsură ce ei cresc, devin mai buni negociatori, simt că pot exploata mai mult părintele. Și copii mai mari de 6-7 ani au nevoie de o rutină la culcare, doar că procedura trebuie să fie mai lungă. Începem de la ora 7 seara cu pregătirile. Copiii au nevoie de o perioadă de tranziție între perioada de joacă și somn. Conectare cu părinții, cu cititul. Normal că se vor supăra dacă le oprești activitatea și îi bagi apoi direct în pat.
- Cât de adevărat este mitul să ținem copilul treaz toată ziua, fără somn la prânz și va dormi mai bine noaptea?
Un copil de 2-3 ani ținut treaz până la 10 seara se va culca și liniști foarte greu. Cu cât sunt mai obosiți, cu atât le ia mai mult timp să adoarmă. Cu cât sunt mai odihniți, cu atât vor dormi mai bine.
Somnul aduce cu el mai mult somn. Cu cât dormim mai puțin cu atât somnul nostru va fi unul prost.
Da, cele două fraze le pot confirma personal: prima cu somnul bun o confirmă soțul care în tinerețe a dormit vreo 2 zile non stop. Iar ultima propoziție.. ei bine, de când mă trezesc din oră în oră sau la 2 ore noptea pentru a-l hrăni pe A. dorm și mai prost, nu mai am capacitatea de a mă odihni într-o jumătate de oră așa cum o aveam pe vremea când dormeam 8 ore noaptea.
Copiii vostri la ce oră se culcă seara și cât durează procedura? La ce vârstă au renunțat să mai doarmă zilnic la prânz?
fiica mea a renuntzat la somnul de pranz la 2 ani. Dar adormea la 7 jumate seara, ca olandezii. Se pregatise singura de emigrarea in coltul ala de europa :))) ( e ceva intalnit in Olanda ca copiii de gradinitza sa nu doarma la pranz daca nu vor)
Mai nasol e ca as fi vrut EU sa dorm si eu, macar o ora, la pranz, in weekend.
Buna,
Si de curiozitate la cat se trezea ? Ca si aici e u bune si rele – adoarme devreme avem timp seara dar daca ma trezeste la 6 dim … 🙂
Am un cpilas de 1,8 ani, care nu vrea sa adoarmq noaptea decat dupa ora 23 chiar 12. Doarme la amiaz o ora si 40 min chiar 2 ore si de multe ori il trezesc in jur de ora 14 in speranta ca va adormi mai repede si tot nu vrea decat la 23. Ce pot face cu el? Ce gresesc?
Buna,
Eu după ce am incercat programul mi-am dat seama ca nu e pentru toti părintii/ copii. Eu nu am putut sa ma tin de program așa ca mi-am setat altfel parametri, mai exact copilul o face. Si al meu cel mic are 1 , 10 luni și adoarma 2 zile pe sapt cand vrea dupa ora 23, indiferent cat odarme la pranz. Dar ca regula nu il trezesc si incerc sa nu doarma totusi pana la 17. Sigur e doar o etapa, la noi asa a fost, va trece. Ai incredere in el si in tine. Respira si rabdare