Nu-i așa că nu mai puteți citi a 13-a oară aceeași poveste seara la culcare? Mă rog, deja probabil că o știți pe de rost. Încurajez mereu cititul împreună cu cei mici, dar să fim realiști și serioși, sunt momente când nu ai chef sau nu mai poți ține ochii deschiși suficient cât să citești. Dar în vremea lui Covid, să mai citească nene, și altcineva povești.
Și atunci vine magia…. poveștile audio. Doamne ajută!
Într-o seară în care am citit până când mi s-a uscat gâtul în speranța că va adormi D., un prieten mi-a dat un link cu povesti audio citite de el.
D. a ascultat aseară 4 povești, la a 5-a a adormit. Haleluja! Atunci mi-am zis că trebuie să ajut si alti părinți la ananghie. Păi, nu?
Linkurile pe care vi se dau mai jos au fost făcute ca să vină în sprijinul părinților. Majoritatea sunt de mult pe internet, dinainte de pandemie.
-
52 de povești de ascultat și discutat cu copiii
Cei de la Centrul Step by Step au gândit însă fix în acest context greu de dus pentru copii și părinți, „52 de povești de ascultat și discutat împreună cu cei mici, povești adaptate pentru preșcolari, inspirate din volumul ilustrat „52 de povești”,publicat de Editura Crișan.
Poveștile au la bază basme clasice și sunt adaptări destinate copiilor preșcolari. Seria audio-video se constituie într-o resursă educațională pusă la dispoziție gratuit, deopotrivă educatorilor și părinților.
Vă las mai jos 3 povești, dar lista e lungă și se actualizează mereu, aici.
Partea faină este că poveștile sunt scurte, nu necesită concentrare maximă din partea copiilor.
Poveștile pot fi folosite pentru a oferi celor mici momente de divertisment adecvat vârstei lor, dar mai ales ca punct de pornire pentru dialoguri sau activități creative cu copiii.
TIPS: Pe pagina de you tube a povestilor, sub fiecare idei sunt trecute idei de dialoguri si activitati pt copii ponind de la fiecare poveste.
Iată cîteva exemple, pornind de la Povestea Bucle Aurii, de mai jos:
Idei pentru #dialoguri cu copiii preșcolari:
•Bucle Aurii a intrat în casa urșilor și le-a folosit lucrurile fără să le ceară permisiunea.
•A folosit cineva lucrurile tale fără să-ți ceară voie? Dar tu, ai folosit lucrurile care nu-ți aparțineau fără să ceri voie?
•Cum te-ai simțit în fiecare situație? De ce?
• Cum crezi că s-a simțit Ursulică odată ajuns acasă? Cum ai putea să-l liniștești?
• Cum altfel s-ar fi putut încheia povestea?
• Dacă ai putea să o ajuți pe Bucle Aurii să le scrie o scrisoare urșilor pentru a-și cere scuze, ce le-ar putea spune? Idei de #activități pentru preșcolari
• Modelează din plastilină sau coca obiectele de mobilier pe care le-a folosit Bucle Aurii în cășuța urșilor.
• Desenează un traseu prin pădure pănă la casa urșilor. • Află mai multe informații despre Ursul Carpatin sau Ursul Brun care trăiește și în pădurile din România.
• Desenează un urs.
Jack și Vrejul de Fasole:
Idei pentru #dialoguri cu copiii preșcolari:
• Dacă ai fi fost tu în locul lui Jack, ai fi avut încredere în negustorul care i-a dat boabele de fasole în schimbul vacii? Tu în cine ai încredere? De ce? Tu ești o persoană în care alții pot să aibă încredere?
• Jack a procedat corect când a furat de la uriaș monedele și gâsca fermecată? Este vreodată acceptabil să furi?
• Tu dacă ai avea o gâscă fermecată, ce ai face cu ea? Pe cine ai putea să ajuți?
Idei de #activități pentru preșcolari • Plantează niște boabe de fasole și observă ce se întâmplă. Măsoară cât au crescut plantele după o săptămână, apoi după încă o săptămână. Ce observi?
• Construiește castelul uriașului.
• Dacă ai acasă boabe de fasole uscate, realizează un colaj lipind boabele de fasole pentru a crea vrejul pe care a urcat Jack.
• Numără crescător și descrescător folosind boabe de fasole.
Soldățelul de plumb
Idei pentru #dialoguri cu copiii preșcolari:
Dacă ai avea un creion magic, ce personaj ai șterge sau transforma? De ce? Care este personajul tău preferat?
De ce ți-a plăcut acel personaj?
Ce crezi că ar fi putut face diferit personajul tău preferat?
Crezi că ai putea desena pădurea sau palatul din poveste?
Sunt zeci de ”povești cu tâlc”, citite și de actori, printre ele numărându-se titluri clasice precum Motanul încălțat, Degețica, Izvorul Tinereții, Penelul fermecat, Pățania Iepurelui Alb, Ultimul rege Maimuta. Măriuca și echipa ei de prieteni care o ajută au ales basme și povestiri din folcloruri diferite, sârbesc, italian, francez, japonez, românesc. Nu au vrut cele mai cunoscute povești pentru ca platforma să fie proaspătă din toate punctele de vedere.
Despre proiectul A fost odata.net am scris aici. Am citit și eu cu mare drag o poveste.
-
Teatru radiofonic
Acestea îmi amintesc de copilăria mea, când stăteam in bucătărie la 7 seara și ascultam la radio câte o poveste, iar pe fundal auzeam sunetele. Cred că de atunci m-au fascinat sunetele și iată am ajuns să lucrez cu ele la radio.
Am găsit aici o colecție mare de povești teatru radiofonic care vă va stârni amintiri dar va crea unele noi alături de copiii voștri.
Buna. Va recomand si povestile mele. Poate sunteti in cautare si de ceva nou. Multumesc. Geo https://povestipentruvlad.bandcamp.com/