• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Interviuri • Părinți & copii  >  Vom avea mai multe creșe în România? Interviu despre Educație Timpurie, cu Cristiana Boca de la Centrul Step by Step
InterviuriPărinți & copii

Vom avea mai multe creșe în România? Interviu despre Educație Timpurie, cu Cristiana Boca de la Centrul Step by Step

Alexa Stănescu ianuarie 25, 2022 centrul step by step, cresa, educatie, educatie timpurie Leave a Comment 1193 Views

Haideți să avem o discuție deschisă despre ceea ce știu că ne doare pe noi părinții: lipsa creșelor: când vom avea suficiente, și nu doar suficiente locuri, ci creșe în care să avem încredere, cu educatori formați care să știe să răspundă nevoilor de dezvoltare ale copiilor de sub 1 an, unde să îi putem lăsa fără griji.

De 2 săptămâni a fost promulgată legea prin care pot fi înscriși la creșe și copiii de sub 11 luni, iar peste 148 de creșe au trecut din subordinea primăriilor, la ministerul educației. Mulți m-ați întrebat cum afectează aceste schimbări calitatea educației și mai ales, dacă e  bine pentru copil să fie dus la creșă de la o vârstă atât de mică.

Firește că acest lucru nu vi-l poate spune nimeni, eu nici atât nu-mi permit pentru că nu-mi place să judec, iar fiecare familie știe cel mai bine ce i se potrivește. Poate unele mame trebuie să revină mai repede la serviciu pentru că nu își permit să stea cu doar 85 % din salariu, sau din alte motive. Oricare ar fi ele, aveți inima și mintea deschisă. Schimbări se produc încet încet, vor fi mai multe creșe în ani următori și poate soluții locale care să ajute părinții.

Mi-a răspuns la întrebări, Cristiana Boca – coordonator Dep. Educație Timpurie la Centrul Step by Step, care de ani de zile depune eforturi pentru a aduce educația timpurie în atenția autorităților.

_____

Despre Cristiana Boca

Este profesor consilier, coordonatoarea Departamentului de educație timpurie în cadrul Centrului Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională București. Este implicată în coordonarea și implementarea proiectelor dezvoltate de Centrul Step by Step la nivel național și internațional, fiind parte a echipei de experți care au asigurat designul și revizuirea modulelor de formare în cadrul Proiectului de Reformă a Educației Timpurii al Ministerului Educației Naționale și consultant pentru UNICEF în procesul de elaborare a standardelor de învățare și dezvoltare pentru copiii cu vârste de la naștere la 7 ani. Este implicată activ în dezvoltarea de proiecte-pilot care promovează un sistem integrat și unitar de educație timpurie și în promovarea educației timpurii de calitate.

  • Câte creșe urmează să fie construite în următorii ani? 

Cristiana Boca: 242 de creșe. România a demarat încă de la începutul anului 2021, un Pogram Național de Construire de creșe, derulat de Ministerul Dezvoltării prin CNI. Mai mult de jumătate sunt deja în construcție. Totodată, prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), se vor mai construi 140. Ținta României pentru următorii ani este de a crea infrastructură care să cuprindă 30 % dintre copii.

Deși educația antepreșcolară (de la naștere la 3 ani) era cuprinsă în legea educației naționale, componenta de educație și dezvoltarea copilului a rămas în umbra modelului medical și de îngrijire care a fost dominant.

  • Din punct de vedere al calității educației, sub ce autoritate ar fi mai bine să fie creșele, unde vor fi înscriși copiii de la 0 la 3 ani?

Cristiana Boca: Calitatea serviciilor trebuie să fie aceeași, indiferent de forma de organizare a prestatorului de serviciu. OUG 100/2021 completează cadrul legislativ de funcționare a serviciilor de educație timpurie, ducând aceste servicii în sistemul de educație și oferă condițiile pentru operaționalizarea unor servicii de calitate, integrate, inclusive, pentru copilăria timpurie. Creșele, ca singur serviciu pentru copiii de până la 3 ani, au fost preluate în anul 2000 de autoritățile locale, de la Ministerul Sănătății. Deși educația antepreșcolară (de la naștere la 3 ani) era cuprinsă în legea educației naționale, componenta de educație și dezvoltarea copilului a rămas în umbra modelului medical și de îngrijire care a fost dominant. (n. red., adică grija principală erau îngrijirea și asigurarea hranei și a igienei, nu cu accent pe stimularea dezvoltării). Eforturile comunităților care au organizat aceste servicii au fost pe măsura resurselor disponibile – resurse umane calificate, infrastructură, alocări bugetare. Astfel, la nivelul anului 2020, figurau înscriși în serviciile de educație timpurie antepreșcolară 22.000 de copii la un număr de180.000 de nașteri anual.

Serviciile complementare pot lua forma grupurilor de joacă, a grupurilor de socializare, a activităților de consiliere pentru părinți și copii, a vizitelor la domiciliu, ludoteci/jucărioteci cu statut permanent sau periodic, la nivelul comunității.

  • Din septembrie 2021, statul garantează finanțarea per capita la anteprescolari. Ce înseamnă 15.000 lei per elev costul standard? De unde vin banii și cum se va reflecta asta în calitatea educației?

Cristiana Boca: Valoarea costului standard per capita este calculată în fiecare an de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar pentru fiecare nivel în parte. Aceste sume sunt plătite din bugetul Ministerului Educației pentru fiecare copil indiferent de forma de organizare a serviciului, dacă acesta este autorizat sau acreditat. În mod particular, OUG 100/2021 permite administrației publice locale să contribuie în plus la finanțarea serviciilor de educație antepreșcolară. Banii sunt o condiție necesară, nu și suficientă, ce-i drept pentru calitatea educației, oriunde s-ar întâmpla ea.

  • Cum îi ajută sau cum îi afectează pe părinți aceste modificări legislative?

Cristiana Boca: În ultimii ani, educația antepreșcolară a devenit o prioritate pentru statul român care începe să o vadă ca pe o investiție în viitor și nu ca pe o cheltuială. Așadar, statul a construit o legislație care să permită dezvoltarea serviciilor pentru copilăria timpurie și sprijină comunitățile locale să construiască creșe. De asemenea, pentru comunitățile în care o astfel de investiție nu se justifică, statul pregătește un cadru legislativ pentru servicii complementare, adică un program integrat, înființat la nivel local ca răspuns la nevoile comunității, altul decât serviciul standard de tip creșă și/sau grădiniță.  Serviciile complementare pot lua forma grupurilor de joacă, a grupurilor de socializare, a activităților de consiliere pentru părinți și copii, a vizitelor la domiciliu, ludoteci/jucărioteci cu statut permanent sau periodic, la nivelul comunității.

Scopul acestor politici publice este de a oferi sprijin familiilor cu copii în a oferi o alternativă pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, complementar cu ce se întâmplă în familie. Serviciile complementare sunt cu atat mai importante în comunitățile în care nu există ofertă pentru copiii sub 3 ani pentru a compensa nevoia de informație a părinților, socializare și stimulare a dezvoltării copiilor. Serviciile de educație timpurie (antepreșcolară și preșcolară) de calitate comportă o multitudine de beneficii pentru copii, familie și societate. Experientele timpurii de învățare sunt fundamentul pentru  dezvoltarea armonioasă a viitorului adult – rațiuni economice, parcurs școlar mai lung și o viață profesională împlinită.

Familiilor, le oferă posibilitatea de a echilibra viața profesională cu cea de familie și chiar de a avea mai mulți copii. Pentru societate, beneficiul este demonstrat științific – 1 dolar investit în serviciile pentru copilăria timpurie aduce un beneficiu de 13 dolari în fiecare an.

Photo by La-Rel Easter on Unsplash
  • Cine se va ocupa de formarea educatorilor, în cazul în care vor rămâne creșele si grădinițele la primării? Este vreo diferență în acest aspect?

Cristiana Boca: Legea (OUG 100/2021) precizează că, indiferent de forma de organizare a serviciului de creșă, “asigurarea personalului necesar desfășurării educației antepreșcolare, didactic, nedidactic și auxiliar se face de către Ministerul Educației”. Ministerul se pregătește deja, acordând o atenție deosebită și stimulând organizarea a cel puțin o clasă de educatori puericultori în fiecare colegiu /liceu pedagogic. În România, avem o rețea solidă de colegii și licee pedagogice, care în acest context sunt singura sursă și resursă pentru pregătirea inițială a educatorilor puericultori.

 

Ar fi ideal ca absolvenții de clasa a VIII-a să vadă beneficiile acestei profesii de educator puericultor, eminamente nobilă și cu mult potențial de dezvoltare în următorii ani, nu doar în țara noastră. Căci ce poate fi mai nobil decât să fii parte la dezvoltarea timpurie a unui om și să-l sprijini să descopere lumea și pe el însuși

  • Există  deja aceste clase de formare a puericultorilor sau urmează a se înființa? Când estimați că se va întâmpla asta? Ce materii studiază elevii care se pregătesc pentru această profesie?

Cristiana Boca: Ministerul Educației este preocupat de creșterea competențelor profesionale a  resursei umane care lucrează în acest moment în creșe prin programe de recalificare.

În 2 august 2019 a fost aprobat Curriculum pentru educația timpurie, un curriculum pentru nivelul antepreșcolar și prescolar care oferă o vizune unitară pentru dezvoltarea copilului în serviciile pentru copilăria timpurie. În acest context, este foarte importantă pregătirea personalului din creșe pentru implementarea acestui nou curriculum.

Centrul Step by Step în parteneriat cu Colegiul National Pedagogic „Gheorghe Lazar” din Cluj Napoca, Asociația Națională a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România și Primăria Cluj Napoca – Centrul Bugetar Creșe au dezvoltat și pilotat în perioada mai-iulie 2021 un program de formare continuă de tip hibrid – cursuri față în față și on line –  pentru educatori puericultori, personal de îngrijire, de asistență medicală și de conducere din cele 18 creșe ale Municipiului Cluj Napoca. „Pedagogia educației timpurii. Implementarea noului curriculum” este primul program de acest tip din România.

Având în vedere dezvoltarea iminentă a serviciilor de educație timpurie din România, ar fi ideal ca absolvenții de clasa a VIII-a să vadă beneficiile acestei profesii de educator puericultor, eminamente nobilă și cu mult potențial de dezvoltare în următorii ani, nu doar în țara noastră. Căci ce poate fi mai nobil decât să fii parte la dezvoltarea timpurie a unui om și să-l sprijini să descopere lumea și pe el însuși.

Elevii care urmează specializarea educator-puericultor studiază, pe lângă disciplinele din trunchiul comun specifice oricărui parcurs liceal, un curriculum diferențiat care cuprinde, spre exemplu: discipline psihologice și pedagogice (Psihologie generală, Psihologia copilului mic și a relației mamă-copil, Literatură pentru copii), Elemente de didactică, Igienă și puericultură, Metodici ale activităților matematice, de cunoașterea mediului, Artă dramatică, Pregătire practică și de specialitate.

  • Sunt și mulți părinți cu salarii mici care au nevoie să se întoarcă la muncă și pe care această lege îi va ajuta..

Cristiana Boca: Nu trebuie că veniturile părinților să fie un criteriu. Statul trebuie să creeze un cadru în care accesul la educație al copiilor să fie garantat, în servicii de calitate, încă de la naștere, știut fiindcă celi mai mari beneficii sunt în cazul copiilor din comunități vulnerabile.

Liderii comunităților trebuie, la rândul lor, să înțeleagă că depopularea localităților pe care le păstoresc poate fi oprită, în primul rând oferind tinerelor familii servicii de calitate pentru copilăria timpurie.

  • Este încrederea un factor determinant în alegerea creșei ca serviciu pentru copilăria timpurie?

Cristiana Boca: Ca în orice domeniu, când vorbim despre profesioniști, trebuie să-i investim cu încredere. Când vorbim despre creșă ca serviciu pentru copiii de la naștere la 3 ani avem în vedere faptul că acesta  ar trebui să fie un serviciu integrat în care să se asigure dezvoltarea copilului prin îngrijire adecvată, educație, sănătate și nutriție, protecție. Din această perspectivă, nu putem discuta despre încredere numai la nivelul educatorilor și a educatorilor puericultori. Este important ca profesioniștii din creșă să fie pregătiți și să acționeze ca echipă, având în vedere dezvoltarea armonioasă a copilului. Pentru că ne dorim o integrare a serviciilor și o deplasare a accentului de la partea medicală, de nutriție și igienă, la dezvoltarea copilului, e nevoie de creșterea competențelor profesionale ale personalului de specialitate din creșe, concomitent cu creșterea numărului acestuia.

Așa cum educatorii pentru nivel preșcolar sunt formați prin studii secundare/ liceu sau colegiu pedagogic, există o rută de formare a educatorului puericultor (pentru copiii de la naștere la 3 ani) prin același tip de instituție. Formarea inițială este decisivă în orice profesie, iar formarea din România pentru educator/ educator/pericultor are avantajul tradiției liceelor/ colegiilor pedagogice și a realizării unei practici pedagogice de calitate înaltă. În același timp însă, tendința momentului și experiența țărilor care au servicii de calitate pentru această vârstă este ca pregătirea profesioniștilor care lucrează cu copiii de vârste mici să se continue la nivel superior și pe o perioadă mai lungă de timp.

foto: unsplash
  • Cum ar arată interacțiunea dintre personalul din creșă și copii, din perspectiva educației timpurii?

Cristiana Boca: Dezvoltarea în copilăria timpurie se produce prin interacțiunea copil – adult și conectare emoțională. Astfel, nu vorbim despre predare, ci despre crearea de oportunități și experiențe de învățare în contexte cât mai naturale, de la rutine (spălat, adormit),  joc liber, contexte de socializare la învățare în grupuri mici. În acest context, a crea experiențe de învățare adecvate pentru copiii mici este mult mai dificil decât atunci când se lucrează cu copii de vârste mai mari, întrucât presupune o bună cunoaștere a dezvoltării copilului, bune calități de observare, capacitatea de a individualiza activitățile astfel încât să răspundă intereselor și nevoilor diferite ale copiilor, precum și capacitatea de colaborare cu ceilalți profesioniști.

  •  Mulți părinți nu vor să lase copiii sub 11 luni la creșă pentru că sunt prea mici, și pentru că le este teamă. În creșe, acești copii nu au parte de educație timpurie, acum, așa cum spuneați, ci se pune mai mult accentul pe nevoile de bază. Ce i-ar putea determina pe părinți să înscrie copiii la creșe?

Cristiana Boca: Trebuie să cunoaștem și să valorizam, ca societate, beneficiile educației timpurii. O bună înțelegere a beneficiilor experiențelor timpurii de învățare și socializare trebuie susținută de: asigurarea infrastructurii adecvate, cu spații și echipamente de calitate; Promovarea/ creșterea prestigiului profesional al profesiei de educator puericultor; O mai bună promovare coordonată de autoritățile publice locale și a managementului integrat al serviciilor din creșă.

Trebuie să învățăm să le recunoaștem profesioniștilor din creșe contribuția la dezvoltarea viitoarelor generații și să le respectăm și apreciem munca. Iar asta nu se poate decât cu o doza apreciabilă de prestigiu social si o salarizare pe masură.

Liderii comunităților trebuie, la rândul lor, să înțeleagă că depopularea localităților pe care le păstoresc poate fi oprită, în primul rând oferind tinerelor familii servicii de calitate pentru copilăria timpurie.

Este alegerea oricărei familii dacă și când decide să acceseze acest serviciu. El  trebuie să fie garantat, accesibil și de calitate. Tocmai de aceea, România construiește creșe și gândește o legislație pentru servicii complementare. Noua legislație definește creșa ca un serviciu integrat în care educația, îngrijirea, nutriția, sănătatea susțin dezvoltarea armonioasă pentru fiecare copil. Acest serviciu trebuie să fie disponibil fiecărui copil, fiecărei familii, atunci cand are nevoie de el și să fie adaptat particularităților de dezvoltare și învățare ale copilului.

 

 

 

 

Previous Article De la bastonașe la litere de mână. Cum învață să scrie copilul în clasa I, în pandemie ? (P)
Next Article PODCAST: SEZON SPECIAL, Educație pentru viață/ Ep.4 Educație ecologică în școli

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Cât știm despre educația timpurie? Studiu IRES

    aprilie 19, 2021
  • Angajatorii se tem să aplice legea 239/2020 prin care statul plătește pentru creșa / grădinița copilului

    februarie 2, 2021
  • Bonă, creșă/grădiniță /afterschool – ce alegem?

    ianuarie 24, 2021

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Scoala Altfel – 3 idei cum sa fie un program de succes pentru copii noiembrie 6, 2023
  • Targ de carte Gaudeamus 2023, Bucuresti – program ateliere, lansari de carti si autografe noiembrie 21, 2023
  • Tik Tok interzis in Nepal – o decizie bună să interzică statul rețeaua socială? noiembrie 23, 2023
  • Minivacanta de 1 Decembrie – Se aprind luminitele in Bucuresti, targuri de Craciun si alte activitati noiembrie 29, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Efectiv asta se discută în aceste zile pe orice Efectiv asta se discută în aceste zile pe orice grup de părinți: fie grădi, fie școală. Dar mai ales grădi. 
Cred că e foarte important să ținem la principiile noastre și să nu ne lăsăm purtați in discuții în care nu vrem să pierdem timp. Uneori putem spune nu, dacă suntem noi împăcați cu ideea. Ce zici? La tine cum e? 

#craciun #cadoucraciun #cadourigradinita #vinemosu #merrychristmas #xmas #christmastree #christmastime #santa #romania #christmaseve #familie #christmasiscoming #noel #christmasgifts #santaclaus #christmaslights #christmasdecorations #christmasspirit #christmasmood
Despre cât de diferiți sunt frații și cum mă Despre cât de diferiți sunt frații și cum mă învață lecții diferite în același context: ieri înainte să plecăm la Gaudeamus. Discutie dintre mine si D. 
- Ai voie două cărți la banii ăstia, pentru că uite câte cărți noi ai și nu le-ai citit. 
-Dar mama, uite câte am terminat de citit.
Și scoate vreo 5 cărți. Am intrat în pământ când mi-am dat seama că eu vedeam doar partea negativă și am fost mândră de el că a întors așa situația. ( în concluzie i-a luat taică-su o serie nouă întreagă de benzi desenate pentru copii mai mari, peste Dog Man).

⭐️Lecția doi, de la micul Blond, la târg. El cam suferă de sindromul celui de-al doilea copil, care are mai puține lucruri ale lui, căci multe deja existau în casă de la D. Dar îi cumpăr și lui, ce-i drept poate părea că o fac mai rar. A văzut la DPH un set de robotică cu spațiu, ceva de meșterit și l-a vrut atât de mult ( desi nu e deloc pt vârsta lui) încât am crezut că fuge cu el sub geacă de vreo 3 ori😂😂. L-am luat, a vrut să stea pe scări la târg să cosntruiască ceva. L-a cărat el în mână prin tot Romexpo. Apoi în mașină. Acasă direct s-a pus să îl deschidă, a dormit cu el la cap. 

Ce am învățat: Copiii sunt diferiți în aceleași situație și da, trebuie să îi ascultăm mereu cu inima. 

La târg am avut plăcerea să stau de vorbă cu Magda Cojocea, învățatoare în sistemul Step By Step și cu Andreea Goliță, psihoterapeut de familie, despre stiluri de învătare. O să revin cu articol despre câteva idei faine ale doamnelor. Multumesc @edituradph pentru inițiativă și celor care au venit la eveniment și ne-au urmărit. 

#educatiaconteaza
#didacticapublishinghouse 
#carticopii
#targdecartegaudeamus
#viatadeparinte 
#viatacucopii 
#momblogger 
#momlife
O carte bune cadou însoțită de ..? O cafea bună? O ciocolată ? Un ceai aromat? Ce alegi? Până una alta poți alege niște cărți cadou pentru mama, sora, fratele, prietena ta și fireste copii. Dar si pentru doamna educatoare și învățătoare. Cred că niciodată nu poți citi prea mult. Până mâine mai sunt reducerile mari la @univers. Ai link in bio pentru ele!

#ideidecadou 
#carticadou 
#carticadoucraciun 
#vinsarbatorile 
#cecadousaiau 
#cititor
Observ că pe măsură ce înaintez în viață ( Observ că pe măsură ce înaintez în viață ( nu în vârstă, da?) simt nevoia să petrec mai mult de ziua mea. Pentru că sunt la un moment în care simt că parcă trăiesc mai multe roluri: de mamă, de colegă, de prietenă, de soție. De aceea petrec și savurez fiecare dintre aceste roluri. Nu există unul fără altul, toate sunt conectate, toate fac parte din mine și împreună m-au adus azi unde sunt. 

Așa că ieri am stat in familie, am mers la Muzeul de ciocolată din Bucuresti cu copiii, am făcut pizza si tort în casă, am jucat Monopoly. Azi am ieșit la un târg de cadouri și o cafea bună cu prietenele de-o viață. 

Am copii care mă învață zilnic lucruri noi, care scot din mine și ce-i bun și uneori ce-i rău. Ce să faci, nu vreau să par perfectă. 🤷‍♀️

Am o soră care mereu are grijă de mine, uneori și de departe. 

Am prietene de-o viață, sau mai bine zis din altă viață cu care mă vindec mereu. 

Am colegi senzaționali de mișto la Edupedu.

Am un soț care mă suportă ( și în sensul limbii române, și limbii engleze) dar fără de care nu aș fi ajuns azi aici. 

În ultimii 9 ani m-am descoperit și redescoperit cu adevărat în atâtea feluri, încât încă mă suprind. 

Vă mulțumesc tuturor care mi-ați urat La multi ani pe toate canalele și rețelele. 
Nope, nu vă zic câți ani am făcut, doar știți că sunt tânără la suflet. 😂

#Aniversare
#happybirthdaytome
#lifeisjustbeggining
#viatacucopii 
#viatadeparinte 
#lovemyjob
Nu mi-am deschis tarabă cu cărți dar sunt “fa Nu mi-am deschis tarabă cu cărți dar sunt “fata cu cărți” care vrea să “profite” de voi, dând sfoară în țară că de azi până pe 21 noiembrie sunt reduceri mari (pe bune, că le urmăresc prețurile) la cărți. 
Am făcut poze, recenzii și stories pentru voi ca să fiți cât mai informați când alegeți. Și azi, doar AZI vă stau la dispoziție să răsfoim împreună ce carte vreți voi din imagini ca să vedeți dacă vă place. Mâine e ziua mea deci voi fi offline, mă scuz de pe acum. 

Avem pe categorii pentru: 
⭐️parenting de la grădiniță până la adolescență (mame și tați pot citi, nu discriminăm) 
⭐️fantasy - in general soțul le citește dar pt că nu sunt pe gustul meu, poate aveti soții, prietene, surori care citesc
⭐️beletristică ( aici intră și toate cărțile Virginie Grimaldi, pe unele le-am recenzat pe lung pe blog)
⭐️cărți pentru copii mici 3+
⭐️cărti pentru copii care citesc singuri / fete / băieți

Linkul e in bio și la comentarii ( pe fb). O să mai pun si linkuri către recenzii si alte cărți pentru că nu mă lasă insta să postez mai mult. Hai și pe stories să răsfoim împreună ce carte vrei tu! 

Nu uita, lângă o carte să pui și o mică ciocolată/ cafea bună sau ceai❤️ Merg mână în mână foarte bine! 

#cadouridecraciun 
#carticadou 
#edituraunivers 
#cadouricărți 
#recenzii
Se poate să ieși din casă pe nepusă masă cu c Se poate să ieși din casă pe nepusă masă cu copii. Azi ne-a reușit! 
Cum? Habar nu am, sincer, dar recomand să incercați. Adică știu. Am lăsat puțin stresul la o parte deșj eram constrânși de oră. 
Am citit pe la prânz o știre cu expoziția de trenuri diorame de la Ploiești si, cum la 4.30 se închidea am decis să încercăm rapid: mai erau 3 ore jumătate până atunci. 
Am pus ceasul 15 minute: copiii erau îmbrăcați, doar le-am căutat gecile🙈, noi adulții ne-am îmbrăcat in 3 minute, unul s-a ocupat de apă, altul de sandvisuri și duși am fost! Incredibil, vă zic: fără nervi, stres. Ne-am încadrat in 16 minute. 
Acolo am avut și bonus. Mergând la baie, vedem că vizavi era o cameră pe care scria acvariu. Am deschis, era ora de vizitare, noroc că mai aveam niște cash că s-a putut plăti intrarea. Copiii au văzut peștișori de aur și pirahnia. 
Sfatul meu e că nu merită drumul până la Ploiești decât dacă ești pe acolo, ca noi. Cred că sunt mai mulți pesti la Hornbach😂

Asta voiam să vă zic: ca uneori merge și pe fugă. 

#viatacucopii 
#activitatideweekend 
#momblogger 
#mamadebaieti
Unde ascundeți deja cadourile de Crăciun dacă f Unde ascundeți deja cadourile de Crăciun dacă faceți cumpărături de BF? Că e cam devreme. 

D. a venit azi cu o carte împrumutată de la bibliotecă! Are zeci de cărți necitite, și citește acum două în același timp. Dar tac că stiu că îi va veni momentul fiecărei cărți. 

Totuși eu nu mi-am propus decât să profit de reduceri la cărți, deși cad bibliotecile pe noi în casă. 🙈

Până duminică, 12 noiembrie ai cod de reducere: ALEXISME ( de care voi profita și eu pentru că îmi doresc o carte de Crăciun cu clapete și surprize pentru copii, su-per-bă) - las link in bio să vă convingeți. 

⭐️Crăciunul familiei Motănilă, costă 42 de lei cu reducerea de mai sus. 

Ce avem noi de la @edituradph și vă recomand fără să clipesc: 

⭐️”Marea carte a jocurilor de Crăciun” - cu reducerea aplicată costă sub 50 de lei si este un CADOU IDEAL pentru orice copil chiar și peste 10 ani, aș îndrăzni să zic. Are mai multe jocuri si pioni pe care am reusit să nu îi pierdem până acum pt că au un sistem foarte misto. 

⭐️”Povestea Crăciunului” are o reducere de aproape 40 de lei, costă sub 200 de lei. Știu că e un preț mai mare pentru o carte dar este o carte pe care o veți prețui ani și ani la fiecare Crăciun. Este plină de suprize, plicuri, liste, desene, scrisori, ascunse bine în carte. Noi deja avem tradiție de 2 ani să o răsfoim iar copiii cresc și în fiecare an descoperă și văd alte tradiții si informații din carte. 

⭐️ “Viețile secrete ale reginelor și regilor”, costa 36 de lei cu reducere, este format mare, ca o enciclopedie. Pret este foarte bun pentru calitatea printului si informatiilor

⭐️ “Luna și pădurea magică” - seria e si pentru băieti, nu doar pentru fete. Sunt 4 volume încântătoare, fiecare la 20 de lei cu reducerea. 

#educatiaconteaza 
#blackfridaycarti 
#cartipentrucopii 
#dph 
#edituradph
Cred că e timpul pentru o nouă serie: Știi că Cred că e timpul pentru o nouă serie: Știi că ești “bătrân” când… 

Aveam chef de un joc de mașini cu băieții. Prima chestie care mă dă de gol: nu știu care e jocul: PSO sau Xbox ? 🙈2. Nu sunt în stare să pornesc jocul 🙈
3. Încep să joc. Dupa 5 secunde vine D. și-mi apasă pe butoane: ba să -mi arate oglinda, ba să fac drifturi, sunt pierdută. 
4.Observ că mașina merge foarte încet. D zice: 
-Ce mașină proastă ți-ai ales?! Trebuia McLaren sau bla bla bla nu am reținut. 
Habar nu aveam că știe atâtea mărci de mașini. 

Doamne câtă vreme a trecut de când mă jucam NFS cu tastatura: AWDZ

Who’s with me? 

#viatacucopii 
#momblogger 
#happymoments 
#jocurisijoaca
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.