• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Interviuri • Părinți & copii  >  Vom avea mai multe creșe în România? Interviu despre Educație Timpurie, cu Cristiana Boca de la Centrul Step by Step
InterviuriPărinți & copii

Vom avea mai multe creșe în România? Interviu despre Educație Timpurie, cu Cristiana Boca de la Centrul Step by Step

Alexa Stănescu ianuarie 25, 2022 centrul step by step, cresa, educatie, educatie timpurie Leave a Comment 1036 Views

Haideți să avem o discuție deschisă despre ceea ce știu că ne doare pe noi părinții: lipsa creșelor: când vom avea suficiente, și nu doar suficiente locuri, ci creșe în care să avem încredere, cu educatori formați care să știe să răspundă nevoilor de dezvoltare ale copiilor de sub 1 an, unde să îi putem lăsa fără griji.

De 2 săptămâni a fost promulgată legea prin care pot fi înscriși la creșe și copiii de sub 11 luni, iar peste 148 de creșe au trecut din subordinea primăriilor, la ministerul educației. Mulți m-ați întrebat cum afectează aceste schimbări calitatea educației și mai ales, dacă e  bine pentru copil să fie dus la creșă de la o vârstă atât de mică.

Firește că acest lucru nu vi-l poate spune nimeni, eu nici atât nu-mi permit pentru că nu-mi place să judec, iar fiecare familie știe cel mai bine ce i se potrivește. Poate unele mame trebuie să revină mai repede la serviciu pentru că nu își permit să stea cu doar 85 % din salariu, sau din alte motive. Oricare ar fi ele, aveți inima și mintea deschisă. Schimbări se produc încet încet, vor fi mai multe creșe în ani următori și poate soluții locale care să ajute părinții.

Mi-a răspuns la întrebări, Cristiana Boca – coordonator Dep. Educație Timpurie la Centrul Step by Step, care de ani de zile depune eforturi pentru a aduce educația timpurie în atenția autorităților.

_____

Despre Cristiana Boca

Este profesor consilier, coordonatoarea Departamentului de educație timpurie în cadrul Centrului Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională București. Este implicată în coordonarea și implementarea proiectelor dezvoltate de Centrul Step by Step la nivel național și internațional, fiind parte a echipei de experți care au asigurat designul și revizuirea modulelor de formare în cadrul Proiectului de Reformă a Educației Timpurii al Ministerului Educației Naționale și consultant pentru UNICEF în procesul de elaborare a standardelor de învățare și dezvoltare pentru copiii cu vârste de la naștere la 7 ani. Este implicată activ în dezvoltarea de proiecte-pilot care promovează un sistem integrat și unitar de educație timpurie și în promovarea educației timpurii de calitate.

  • Câte creșe urmează să fie construite în următorii ani? 

Cristiana Boca: 242 de creșe. România a demarat încă de la începutul anului 2021, un Pogram Național de Construire de creșe, derulat de Ministerul Dezvoltării prin CNI. Mai mult de jumătate sunt deja în construcție. Totodată, prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), se vor mai construi 140. Ținta României pentru următorii ani este de a crea infrastructură care să cuprindă 30 % dintre copii.

Deși educația antepreșcolară (de la naștere la 3 ani) era cuprinsă în legea educației naționale, componenta de educație și dezvoltarea copilului a rămas în umbra modelului medical și de îngrijire care a fost dominant.

  • Din punct de vedere al calității educației, sub ce autoritate ar fi mai bine să fie creșele, unde vor fi înscriși copiii de la 0 la 3 ani?

Cristiana Boca: Calitatea serviciilor trebuie să fie aceeași, indiferent de forma de organizare a prestatorului de serviciu. OUG 100/2021 completează cadrul legislativ de funcționare a serviciilor de educație timpurie, ducând aceste servicii în sistemul de educație și oferă condițiile pentru operaționalizarea unor servicii de calitate, integrate, inclusive, pentru copilăria timpurie. Creșele, ca singur serviciu pentru copiii de până la 3 ani, au fost preluate în anul 2000 de autoritățile locale, de la Ministerul Sănătății. Deși educația antepreșcolară (de la naștere la 3 ani) era cuprinsă în legea educației naționale, componenta de educație și dezvoltarea copilului a rămas în umbra modelului medical și de îngrijire care a fost dominant. (n. red., adică grija principală erau îngrijirea și asigurarea hranei și a igienei, nu cu accent pe stimularea dezvoltării). Eforturile comunităților care au organizat aceste servicii au fost pe măsura resurselor disponibile – resurse umane calificate, infrastructură, alocări bugetare. Astfel, la nivelul anului 2020, figurau înscriși în serviciile de educație timpurie antepreșcolară 22.000 de copii la un număr de180.000 de nașteri anual.

Serviciile complementare pot lua forma grupurilor de joacă, a grupurilor de socializare, a activităților de consiliere pentru părinți și copii, a vizitelor la domiciliu, ludoteci/jucărioteci cu statut permanent sau periodic, la nivelul comunității.

  • Din septembrie 2021, statul garantează finanțarea per capita la anteprescolari. Ce înseamnă 15.000 lei per elev costul standard? De unde vin banii și cum se va reflecta asta în calitatea educației?

Cristiana Boca: Valoarea costului standard per capita este calculată în fiecare an de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar pentru fiecare nivel în parte. Aceste sume sunt plătite din bugetul Ministerului Educației pentru fiecare copil indiferent de forma de organizare a serviciului, dacă acesta este autorizat sau acreditat. În mod particular, OUG 100/2021 permite administrației publice locale să contribuie în plus la finanțarea serviciilor de educație antepreșcolară. Banii sunt o condiție necesară, nu și suficientă, ce-i drept pentru calitatea educației, oriunde s-ar întâmpla ea.

  • Cum îi ajută sau cum îi afectează pe părinți aceste modificări legislative?

Cristiana Boca: În ultimii ani, educația antepreșcolară a devenit o prioritate pentru statul român care începe să o vadă ca pe o investiție în viitor și nu ca pe o cheltuială. Așadar, statul a construit o legislație care să permită dezvoltarea serviciilor pentru copilăria timpurie și sprijină comunitățile locale să construiască creșe. De asemenea, pentru comunitățile în care o astfel de investiție nu se justifică, statul pregătește un cadru legislativ pentru servicii complementare, adică un program integrat, înființat la nivel local ca răspuns la nevoile comunității, altul decât serviciul standard de tip creșă și/sau grădiniță.  Serviciile complementare pot lua forma grupurilor de joacă, a grupurilor de socializare, a activităților de consiliere pentru părinți și copii, a vizitelor la domiciliu, ludoteci/jucărioteci cu statut permanent sau periodic, la nivelul comunității.

Scopul acestor politici publice este de a oferi sprijin familiilor cu copii în a oferi o alternativă pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, complementar cu ce se întâmplă în familie. Serviciile complementare sunt cu atat mai importante în comunitățile în care nu există ofertă pentru copiii sub 3 ani pentru a compensa nevoia de informație a părinților, socializare și stimulare a dezvoltării copiilor. Serviciile de educație timpurie (antepreșcolară și preșcolară) de calitate comportă o multitudine de beneficii pentru copii, familie și societate. Experientele timpurii de învățare sunt fundamentul pentru  dezvoltarea armonioasă a viitorului adult – rațiuni economice, parcurs școlar mai lung și o viață profesională împlinită.

Familiilor, le oferă posibilitatea de a echilibra viața profesională cu cea de familie și chiar de a avea mai mulți copii. Pentru societate, beneficiul este demonstrat științific – 1 dolar investit în serviciile pentru copilăria timpurie aduce un beneficiu de 13 dolari în fiecare an.

Photo by La-Rel Easter on Unsplash
  • Cine se va ocupa de formarea educatorilor, în cazul în care vor rămâne creșele si grădinițele la primării? Este vreo diferență în acest aspect?

Cristiana Boca: Legea (OUG 100/2021) precizează că, indiferent de forma de organizare a serviciului de creșă, “asigurarea personalului necesar desfășurării educației antepreșcolare, didactic, nedidactic și auxiliar se face de către Ministerul Educației”. Ministerul se pregătește deja, acordând o atenție deosebită și stimulând organizarea a cel puțin o clasă de educatori puericultori în fiecare colegiu /liceu pedagogic. În România, avem o rețea solidă de colegii și licee pedagogice, care în acest context sunt singura sursă și resursă pentru pregătirea inițială a educatorilor puericultori.

 

Ar fi ideal ca absolvenții de clasa a VIII-a să vadă beneficiile acestei profesii de educator puericultor, eminamente nobilă și cu mult potențial de dezvoltare în următorii ani, nu doar în țara noastră. Căci ce poate fi mai nobil decât să fii parte la dezvoltarea timpurie a unui om și să-l sprijini să descopere lumea și pe el însuși

  • Există  deja aceste clase de formare a puericultorilor sau urmează a se înființa? Când estimați că se va întâmpla asta? Ce materii studiază elevii care se pregătesc pentru această profesie?

Cristiana Boca: Ministerul Educației este preocupat de creșterea competențelor profesionale a  resursei umane care lucrează în acest moment în creșe prin programe de recalificare.

În 2 august 2019 a fost aprobat Curriculum pentru educația timpurie, un curriculum pentru nivelul antepreșcolar și prescolar care oferă o vizune unitară pentru dezvoltarea copilului în serviciile pentru copilăria timpurie. În acest context, este foarte importantă pregătirea personalului din creșe pentru implementarea acestui nou curriculum.

Centrul Step by Step în parteneriat cu Colegiul National Pedagogic „Gheorghe Lazar” din Cluj Napoca, Asociația Națională a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România și Primăria Cluj Napoca – Centrul Bugetar Creșe au dezvoltat și pilotat în perioada mai-iulie 2021 un program de formare continuă de tip hibrid – cursuri față în față și on line –  pentru educatori puericultori, personal de îngrijire, de asistență medicală și de conducere din cele 18 creșe ale Municipiului Cluj Napoca. „Pedagogia educației timpurii. Implementarea noului curriculum” este primul program de acest tip din România.

Având în vedere dezvoltarea iminentă a serviciilor de educație timpurie din România, ar fi ideal ca absolvenții de clasa a VIII-a să vadă beneficiile acestei profesii de educator puericultor, eminamente nobilă și cu mult potențial de dezvoltare în următorii ani, nu doar în țara noastră. Căci ce poate fi mai nobil decât să fii parte la dezvoltarea timpurie a unui om și să-l sprijini să descopere lumea și pe el însuși.

Elevii care urmează specializarea educator-puericultor studiază, pe lângă disciplinele din trunchiul comun specifice oricărui parcurs liceal, un curriculum diferențiat care cuprinde, spre exemplu: discipline psihologice și pedagogice (Psihologie generală, Psihologia copilului mic și a relației mamă-copil, Literatură pentru copii), Elemente de didactică, Igienă și puericultură, Metodici ale activităților matematice, de cunoașterea mediului, Artă dramatică, Pregătire practică și de specialitate.

  • Sunt și mulți părinți cu salarii mici care au nevoie să se întoarcă la muncă și pe care această lege îi va ajuta..

Cristiana Boca: Nu trebuie că veniturile părinților să fie un criteriu. Statul trebuie să creeze un cadru în care accesul la educație al copiilor să fie garantat, în servicii de calitate, încă de la naștere, știut fiindcă celi mai mari beneficii sunt în cazul copiilor din comunități vulnerabile.

Liderii comunităților trebuie, la rândul lor, să înțeleagă că depopularea localităților pe care le păstoresc poate fi oprită, în primul rând oferind tinerelor familii servicii de calitate pentru copilăria timpurie.

  • Este încrederea un factor determinant în alegerea creșei ca serviciu pentru copilăria timpurie?

Cristiana Boca: Ca în orice domeniu, când vorbim despre profesioniști, trebuie să-i investim cu încredere. Când vorbim despre creșă ca serviciu pentru copiii de la naștere la 3 ani avem în vedere faptul că acesta  ar trebui să fie un serviciu integrat în care să se asigure dezvoltarea copilului prin îngrijire adecvată, educație, sănătate și nutriție, protecție. Din această perspectivă, nu putem discuta despre încredere numai la nivelul educatorilor și a educatorilor puericultori. Este important ca profesioniștii din creșă să fie pregătiți și să acționeze ca echipă, având în vedere dezvoltarea armonioasă a copilului. Pentru că ne dorim o integrare a serviciilor și o deplasare a accentului de la partea medicală, de nutriție și igienă, la dezvoltarea copilului, e nevoie de creșterea competențelor profesionale ale personalului de specialitate din creșe, concomitent cu creșterea numărului acestuia.

Așa cum educatorii pentru nivel preșcolar sunt formați prin studii secundare/ liceu sau colegiu pedagogic, există o rută de formare a educatorului puericultor (pentru copiii de la naștere la 3 ani) prin același tip de instituție. Formarea inițială este decisivă în orice profesie, iar formarea din România pentru educator/ educator/pericultor are avantajul tradiției liceelor/ colegiilor pedagogice și a realizării unei practici pedagogice de calitate înaltă. În același timp însă, tendința momentului și experiența țărilor care au servicii de calitate pentru această vârstă este ca pregătirea profesioniștilor care lucrează cu copiii de vârste mici să se continue la nivel superior și pe o perioadă mai lungă de timp.

foto: unsplash
  • Cum ar arată interacțiunea dintre personalul din creșă și copii, din perspectiva educației timpurii?

Cristiana Boca: Dezvoltarea în copilăria timpurie se produce prin interacțiunea copil – adult și conectare emoțională. Astfel, nu vorbim despre predare, ci despre crearea de oportunități și experiențe de învățare în contexte cât mai naturale, de la rutine (spălat, adormit),  joc liber, contexte de socializare la învățare în grupuri mici. În acest context, a crea experiențe de învățare adecvate pentru copiii mici este mult mai dificil decât atunci când se lucrează cu copii de vârste mai mari, întrucât presupune o bună cunoaștere a dezvoltării copilului, bune calități de observare, capacitatea de a individualiza activitățile astfel încât să răspundă intereselor și nevoilor diferite ale copiilor, precum și capacitatea de colaborare cu ceilalți profesioniști.

  •  Mulți părinți nu vor să lase copiii sub 11 luni la creșă pentru că sunt prea mici, și pentru că le este teamă. În creșe, acești copii nu au parte de educație timpurie, acum, așa cum spuneați, ci se pune mai mult accentul pe nevoile de bază. Ce i-ar putea determina pe părinți să înscrie copiii la creșe?

Cristiana Boca: Trebuie să cunoaștem și să valorizam, ca societate, beneficiile educației timpurii. O bună înțelegere a beneficiilor experiențelor timpurii de învățare și socializare trebuie susținută de: asigurarea infrastructurii adecvate, cu spații și echipamente de calitate; Promovarea/ creșterea prestigiului profesional al profesiei de educator puericultor; O mai bună promovare coordonată de autoritățile publice locale și a managementului integrat al serviciilor din creșă.

Trebuie să învățăm să le recunoaștem profesioniștilor din creșe contribuția la dezvoltarea viitoarelor generații și să le respectăm și apreciem munca. Iar asta nu se poate decât cu o doza apreciabilă de prestigiu social si o salarizare pe masură.

Liderii comunităților trebuie, la rândul lor, să înțeleagă că depopularea localităților pe care le păstoresc poate fi oprită, în primul rând oferind tinerelor familii servicii de calitate pentru copilăria timpurie.

Este alegerea oricărei familii dacă și când decide să acceseze acest serviciu. El  trebuie să fie garantat, accesibil și de calitate. Tocmai de aceea, România construiește creșe și gândește o legislație pentru servicii complementare. Noua legislație definește creșa ca un serviciu integrat în care educația, îngrijirea, nutriția, sănătatea susțin dezvoltarea armonioasă pentru fiecare copil. Acest serviciu trebuie să fie disponibil fiecărui copil, fiecărei familii, atunci cand are nevoie de el și să fie adaptat particularităților de dezvoltare și învățare ale copilului.

 

 

 

 

Previous Article De la bastonașe la litere de mână. Cum învață să scrie copilul în clasa I, în pandemie ? (P)
Next Article PODCAST: SEZON SPECIAL, Educație pentru viață/ Ep.4 Educație ecologică în școli

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Cât știm despre educația timpurie? Studiu IRES

    aprilie 19, 2021
  • Angajatorii se tem să aplice legea 239/2020 prin care statul plătește pentru creșa / grădinița copilului

    februarie 2, 2021
  • Bonă, creșă/grădiniță /afterschool – ce alegem?

    ianuarie 24, 2021

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Idei de weekend prelungit 1 Mai 2023: Festivaluri, muzee și evenimente aprilie 28, 2023
  • Recenzie carte | Când amintirile noastre vor veni sa danseze, Virginie Grimaldi mai 8, 2023
  • Lista muzeelor din țară care participă la Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 13 mai, și ce puteți descoperi mai 13, 2023
  • De ce amintirile legate de casele în care trăim în copilărie sunt atât de puternice, oare? mai 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Poate fi frustrant și copleșitor pentru copii să aleagă cărți la târgul de carte. 
-Prea multe cărți, le vreau pe toateee, mama, îmi zice D. 
Am lăsat câteva sfaturi pentru voi, părinți, cum să îi îndrumați să aleagă. 
Cele mai importante lucruri: stabiliți un buget pe care vi-l permiteți, nu îl depăsiti, și luați-vă timp să savurați experiența de a sta printre standuri cu copiii. Enjoy, @bookfest.ro ! Pe story o să pun și cum a fost plimbarea noastră la Bookfest. Logic că la final s-au luat la întrecere, care are mai multe cărți🙈 

#cartipentrucopii 
#targdecarte 
#educatiaconteaza 
#educatiacopiilor 
#alegemcarti
“Îmi pare rău că nu am fost lângă copii câ “Îmi pare rău că nu am fost lângă copii când creșteau, îi vedeam doar dormind”. Este concluzia a două femei pe care le-am ascultat aseară la @fuckupnights_bucharest. 

Din fericire ambele și-au dat seama și au spus stop, chiar dacă erau mai mari copiii când s-a întâmplat asta. Timpul nu e pierdut. Acum recuperează împreună. 

Aveam nevoie de încă o confirmare că este cea mai bună alegere pe care am făcut-o. Să stau cât mai mult cu copiii, să lucrez de acasă mai mult, să nu îi duc la afterschool, chiar dacă e și greu de multe ori. 

Poveștile celor 4 femei care au împărtășit cu noi “fuckups”, au fost atât de reale, m-am regăsit în majoritatea, poate și pentru că au povestit despre presa anilor 2000 și am simțit mai bine legătura. 

Două lucruri le-am reținut, ambele de la Lucia Antal, Head of Research Development la Pro TV.

Un fuckup poate să nu fie fuckup din perspectiva altcuiva. Tu poți vedea un eșec, dar altcineva poate vedea un lucru pozitiv, sau viceversa. 

Și al doilea lucru: a întrebat-o cineva s-ar întoarce în timp ce și-ar spune sieși ca să nu facă greseli. Răspunsul mi s-a părut atât de autentic: 

“Dacă m-aș întoarce în timp, tot nu m-as asculta nici pe mine”. 

Așa este. Așa cum nici copiii noștri nu ne ascultă, oricât le-am spune să învețe din greșelile noastre. 

Am plecat de acolo atât de bine încărcată emoțional, mi-au plăcut speakerii, nu a fost un eveniment moralist deloc, iar publicul foarte tânăr și educat, cu întrebări bune și deloc superficial. 

Mai vin, @julia.nagy, cea mai tare moderatoare!🤘

Despre FuckUp Nights

F*ckup Nights Bucharest este deja un fenomen cunoscut in peisajul bucurestean si face parte din seria de evenimente care au loc la nivel global, in 215 de orase din 62 de tari din intreaga lume.
Evenimentul se concentreaza pe abordarea constructiva a esecurilor profesionale si are misiunea de a te invata cum sa gestionezi obstacolele din viata profesionala, pe care toti le avem...  te incurajeaza sa privesti situațiile dificile ca fiind oportunitati de invatare

#fuckupnights 
#invatadingreseli
#lifeisshort 
#momblogger
V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-u V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-ului pentru copii, cu siguranță nu a rețelelor sociale, dar youtube si google are our friends totuși, nu putem nega asta. 

În doze mici, copiii pot si trebuie să afle despre internet iar noi părinții trebuie să acceptăm multe, însă cu limitele ferme totuși. 

Pe 30 mai hai la o dezbatere pe subiectul: Generația “digital natives” & relația cu părinții, de la 18:30 – 21:30, la Nod Makerspace.

𝗜𝗻𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗮! Link inscriere: https://moderndads.ro/modern-family-challenges/ 
𝗟𝗢𝗖𝗔𝗧𝗜𝗘: Nod Makerspace (Splaiul Unirii 160)

👉18:30: Inregistrare, networking & brand activation
👉18:45 – 19:30: 𝗖𝘂𝗺 𝘀𝗮̆ 𝗺𝗮̆ 𝗳𝗮𝗰 𝗮𝘂𝘇𝗶𝘁: 𝗰𝗮 𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁/𝗰𝗮 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁? 𝗣𝗹𝘂𝘀 𝘀𝗳𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗴𝗲𝘀𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗼𝗹𝗲𝗻𝘁𝗮/𝗯𝘂𝗹𝗹𝘆𝗶𝗻𝗴, Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală; 

👉19:30 – 19:45: Invitat special

👉19:45 - 20:15: 𝗣𝗿𝗼𝘃𝗼𝗰𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝗲𝗽𝗼𝗰𝗮 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮̆, Laura Ion, trainer acreditat specializat în domeniul siguranței online pentru copii și consilier în dezvoltare personală și vocațională, Data Privacy Officer acreditat. 

👉20:15 - 20.40: 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗮𝗰𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲: 𝗰𝗲 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝘀̦𝘁𝗶𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗶? Mircea David, avocat în Baroul București, doctorand în drept execuțional penal, implicat în activitățile de educație juridică; 

👉20:40 – 21:00 Socializare & brand activation
21:00 – 21:25: 𝗙𝗔𝗠𝗜𝗟𝗬 𝗧𝗔𝗟𝗞𝗦 cu Alex Zamfir, Celmaibuntata.ro & The Funny Brand
👉21:30: Tombola & networking
Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distru Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distrug după ce le facem sau le înrămăm? 

Eu sunt adepta distrusului ca să le refacem mereu. 
Soțul le vrea pe pereti. Bine, el are puzzle-uri de peste 1000 de piese pe care le face împreună cu D. și a început deja să le lipească pe un perete din hol. Vezi foto. 

La voi cum e? 

Treaba e că am găsit niște puzzle-uri din lemn de la WoodMix Puzzles geniale pe care nu vreau să le înrămeze pentru că sunt mult prea misto si deosebite. Nici nu cred că se poate datorită formei lor. Piesele sunt geniale, fie are formă e diferită. 

Ne-au antrenat creierul aceste puzzle-uri pentru că te pune să gândești altfel atunci când cauți o piesă. 
Am reusit să dăm microbul și în vecini. D. a început primul puzzle din serie cu un prieten care nu a putut sta la noi până să termine puzzle-ul. Tare supărat a fost. I-am trimis poze cu update:)( 

Vă las in story un video cu două dintre puzzle-uri. Mai avem unul sigilat care este al micului Blond și la care tot atentează frati-su le motiv că:” până crește el, mama.. e păcat “ 🤣🙈
Când vedeți o mamă cu unghiile făcute, să fiți siguri că e o provocare și o realizare să și le facă. 

După ce am născut ani de zile nici nu visam să am 10 minute să le fac. Acum reușesc dar cu asistență și alte provocări cum ar fi să le șterg lor unghiile. 

Dar ce zic eu 10 minute. Să că explic: dimineață am zis că mă apuc. Mi-am luat trusa și ojele. Până au venit turcii peste mine cu doleante: Vreau și eu cafeluțăăă, eu cu cacao și cu spumă, eu fără dar cu miere, etc.. Am percutat, apoi m-am luat cu treabă prin casă. Am făcut de toate cu gândul la momentul magic final când îmi voi face unghiile. 
Mă întorc la masă, îmi dau seama că îmi tăiasem unghiile nu de la o mână, ci doar de la 3 degete și alea neconsecutive🙈🤷‍♀️
Ps: hastagul mamadebaieti chiar nu isi are rostul in această postare:)) 

Cine își face unghiile acasă mai rapid e eroina. 

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#viatacucopii 
#mamadebaieti 
#momblogger 
#bloggermom
Când vecina mă sună si-mi spune: -Hai să-ți d Când vecina mă sună si-mi spune:
-Hai să-ți dau fasole și prăjitură pentru copii… 
Sar din pat în pijamale ( m-a lovit răceala de la D.) De altfel, am făcut schimb de prăjituri. Pe story vedeți și prăjitura mea. 
Așa e cu vecini mișto când stai la curte. 

#viațalațară 
#amintiridinbucatarie 
#weekendulincepe 
#weekendmood 
#bloggermom 
#viatacucopii
Nu mă pricep la pământ și munca pământului, Nu mă pricep la pământ și munca pământului, căci soțul se ocupă de plantat, eu cel mult de udat, dar recunosc că e ceva în neregulă cu natura. După o zi de ploaie în care nu puteam planta, a urmat doar o zi de soare care a uscat totul și pământul e format din bulgări mari greu de spart. 

Dar copiii au fost cei mai fericiți să ajute și să ude ce au plantat: roșii, cartofi, dovlecei, vinete, fasole și multe altele. 

Voi cum ați petrecut duminica? 

#viațalațară 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#educatiadeacasă 
#momblogging
#viatacubaieti 
#viatacucopii
Apucăm rar să ne vedem cu prieteni dar nu ratăm Apucăm rar să ne vedem cu prieteni dar nu ratăm zilele copiilor, ceea ce cred că și ai nostri făceau. Îmi amintesc când părinții se vedeau cu anumiți prieteni de zile de naștere și noi copiii ne jucam. Și în ziua de azi, când noi părinții le cam dictăm prieteniile, mă bucur că ai nostri copii, din prietenii diverse, se simt mereu bine împreună. 

O zi cu soare, prea mult vânt, ( n-am putut pune un balon) pictură de la Georgiana care mereu ne furnizează forme de ipsos de pictat și trambulina care a fost vedeta zilei. Pe lângă micul Blond, of course. 

#weekendcuprietenii 
#mamadebaieti 
#weekendfun 
#momblogger 
#viatadeparinte 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.