Ce treabă are Iepurașul cu Învierea lui Iisus?
Mă întreba D. aseară când vine Iepurașul, câte zile mai sunt, și când am început să număr m-am blocat. Sâmbătă? Duminică?
-Și cu ce vine? Și cât stă pe la noi? Pot să îl prind? Și cum e îmbrăcat ? Și aduce cadouri ca Moșu? Dar el de ce poate să meargă afară la magazine și noi nu? Și cu ce vine? Pe unde intră?
…. și toooot așa au curs întrebările..
-Ia caută pe telefon, mami. Sigur afli.
Faza e că NU ȘTIU. Voi știți? Adică suntem generația celor care au pupat niște dulciuri de Iepuraș și cam atât. Ouăle K. și o pijama îmi amintesc. Ce bine mi-ar prinde acum una, sau ceva lejer de purtat în casă.
Eu zic că acest Iepuraș s-a fofilat în viețile noastre tiptil sau țop țop de vreo 15 ani așa, la fel ca și Sf Valentin.
Anul trecut nu am avut problema iepurașului pentru că era prea mic și am zis că e suficient să îi povestesc de Moșii Crăciun și Nicolae.
As fi scăpat și anul asta dacă nu apuca să afle de la grădiniță! Și apoi cum să îi zic că la noi nu vine Iepurasul? Că noi nu credem în el? Cum?!
Ce ti-e și cu tradițiile astea ce trebuie întrețjnute. Și nici macar nu sunt ale noastre
-
Totuși, de unde vine Iepurașul? ORIGINI
În mitologia anglo-saxonă exista o zeiţă a primăverii şi fertilităţii numită Eostre. Simbolurile lui Eostre erau iepurele şi oul.
Legenda spune că zeiţa primăverii a găsit, la finalul iernii, o pasăre bolnavă pe care a vrut să o vindece, și a transformat-o în iepure.
În cinstea acestei zeițe, anglo-saxonii aveau un festival în care iepurele era în centrul atenției.
- Când și unde a apărut oul de ciocolată?
În Germania, la 1590 apare prima oară Iepurașul ca fiind simbol pascal pe o felicitare. Copii credeau că un iepure magic, Oschter Haws, venea de Paşte şi lăsa un cuib cu ouă colorate copiilor cuminţi.
Tot germanii au confecţionat pentru prima dată iepuraşi de ciocolată în secolul 19.
În SUA, în 1890, proprietarul unui magazin a creat un iepuraș giant de ciocolată pentru a atrage clienți în magazinul său. (merketing de atunci!)
————–
-
Ce ne aduce Iepurașul?
La români, obiceiul de Paște este să primești haine noi și să le porți. La noi în familie însă va veni (încă nu știm când, poate mă jutați voi) cu cărți și ouă de ciocolată.
Noi anul acesta am decis să ascundem ouă în curte, și D. să le caute. Am ales varianta ouălor Kinder din două motive:
1. E ciocolatăăă (hellooo!)
2. Am văzut eu un film în care cineva a uitat unde a ascuns un ou adevarat și s-a împuțit curtea:) Mă cred în stare să uit așa că am ales să evit o posibilă problemă.
1 Comment